Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Državljan nevarnih namer

triler/ kriminalka / drama
Kako ustaviti morilca, ki je že za rešetkami?
Podnapisi
Na sporedu od: 4.3.2010, Kolosej Ljubljana
18.3.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 49min / 109min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Kurt Wimmer
Režija: F. Gary Gray
Srečno življenje nadarjenega izumitelja Clyda nekega tragičnega večera uničita vlomilca, ki umorita njegovo ženo in hčerko. Zamero poglobi ravnanje tožilca Nicka, ki z enim od zločincev sklene dogovor, zato se Clyde odloči maščevati vsem vpletenim. Po dolgih letih skrbnega načrtovanja prične uresničevati svojo peklensko mojstrovino in Nick se s prijatelji, sodelavci in družino znajde v smrtonosni spletki, kjer je Clyde vedno nekaj korakov pred vsemi nasprotniki.

Sinopsis

Ko se rop njegove hiše konča smrtonosno, se edini preživeli ne bo ustavil pred ničemer, kar mu preprečuje, da bi maščeval svoje ljubljene – v filmu Državljan nevarnih namer, eksplozivni analizi slepe pravice režiserja filma Italijanska misija.

Clyde Shelton (Gerard Butler) je vzoren družinski človek, čigar ženo in hčer brutalno ubijejo med ropom njihove hiše. Ko morilca primejo, primer prevzame Nick Rice (Jamie Foxx), samozavestni tožilec iz Philadelphie. Nick enemu od osumljencev v zameno za pričanje proti sostorilcu ponudi blago kazen.

Deset let kasneje. Človeka, ki se je izvlekel z umorom najdejo mrtvega in Clyde Shelton hladnokrvno prizna svojo krivdo. Nato opozori Nicka: ali bo popravil pravni sistem, ki je v primeru njegove družine odpovedal, ali pa bodo ključni akterji sodnega procesa umrli.

Kmalu začne Shelton svoje grožnje uresničevati: iz zaporniške celice usklajuje serijo spektakularnih, peklenskih ubojev, ki jih ni mogoče ne napovedati ne preprečiti. Ko Sheltonove tarče na visokih položajih druga za drugo podlegajo, poskusi oblasti, da bi zaustavile njegovo vladavino terorja pa padajo v vodo, Philadelphio preplavlja strah. Ubijanje lahko ustavi samo Nick, ki pa mora premagati briljantnega sociopata v neizprosnem tekmovanju v vzdržljivosti, v katerem že najmanjša napaka pomeni smrt. Ko Shelton vzame na piko njegovo družino, se Nick znajde v obupni bitki s časom, soočen s smrtonosnim nasprotnikom, za katerega se zdi, da je vedno korak pred njim.

V akcijskem trilerju Državljan nevarnih namer igrajo oskarjevec Jamie Foxx (Ray), priljubljeni Gerard Butler (300), Bruce McGill (Obsedena), Colm Meaney (Predrzni rokerji), Leslie Bibb (Iron Man), Michael Irby (nadaljevanka Specialna enota), Regina Hall (Film, da te kap) in Viola Davis (Dvom). Film je režiral F. Gary Gray (Italijanska misija, Bodi kul) po scenariju Kurta Wimmerja (Kralji ulice). Producenti so Lucas Foster (Gospod in gospa Smith), Gerard Butler, Alan Siegel, Mark Gill (The Rebound), Kurt Wimmer in Robert Katz (The Rebound). Jeff G. Waxman (Preden hudič izve za tvojo smrt) je sodeloval kot koproducent, Michael Goguen (The Rebound) in Neil Sacker (Illuzionist) pa kot izvršna producenta. Direktor fotografije je Jonathan Sela (Powder Blue), scenograf Alex Hajdu (W.), kostumograf pa Jeffrey Kurland (Stranski učinki).

O produkciji

Gerard Butler, zvezdnik in eden izmed producentov filma Državljan nevarnih namer, je igral v uspešnici 300 z izdatno računalniško grafiko, ekranizaciji broadwayskega fenomena Fantom iz opere in kriminalki Guya Ritchieja Rokenroler. In vendar pravi, da je prav ta film zanj nekaj posebnega: "Ne spomnim se, da bi že kdaj sodeloval pri filmu, ki bi me tako vznemiril. Menim, da so teme, s katerimi se ukvarja, zelo pomembne in da bi se morali vsi skupaj zamisliti nad tem, kakšno srečo imamo pravzaprav, vsaj večina izmed nas."

V Državljanu nevarnih namer spremljamo Butlerjev lik, Clydea Sheltona, na videz običajno žrtev zločina, in Nicka Ricea, philadelphijskega tožilca, ki ga je utelesil Jamie Foxx, v igri nasilja in maščevanja, kjer ni nič takšno, kakršno se zdi na prvi pogled. Lucas Foster je s Kurtom Wimmerjem sodeloval pri razvijanju scenarija. "Izhodiščna ideja je bila, da se človek, ki ga je sistem izdal, odloči ta sistem naučiti lekcijo – iz zapora," pravi. "V življenju si želimo verjeti, da se stvar zaključi, ko nekoga strpajo v celico. Naj je nekdo proglašen za krivega ali nedolžnega, je to običajno konec zgodbe. V tem filmu pa je to šele začetek."

Ta neobičajni začetek je Butlerja prepričal, da Državljan nevarnih namer ni tipičen psihološki triler. "Dotaknil se me je, kot trilerjem redko uspe. Je popolnoma nepričakovan. Zgodba je zelo napeta, strašna, a hkrati ugotovite, da sočustvujete z obema likoma."

Film neusmiljeno analizira nedoslednosti pravnega sistema. "Vlada je velik aparat," pojasnjuje Foster, "ki včasih deluje kot sablja, ko bi potrebovali skalpel. Če sem običajen človek in se mi zgodi tragedija, se odzovem na običajen način: obrnem se na avtoritete in verjamem, da bo pravici zadoščeno. Cylde Shelton pravice ne dobi, zato se odloči vzeti stvari v svoje roke. Razumem ga. Če bi se kaj tako groznega zgodilo mojim bližnjim, bi prav tako zahteval pravico zanje. On počne, kar misli, da je prav, kar se mu zdi častno."

Vlado predstavlja odvetnik Rice, ki ga igra Jamie Foxx. "Nick Rice je skoraj zrcalna slika Clyda Sheltona," pravi Foster. "Deluje znotraj sistema, ampak ta sistem ne deluje vedno dobro. To je moralna dilema, s katero se sooča."

"Riceova zavezanost pravnemu sistemu včasih zamegljuje njegovo zavezanost pravici," pravi Foxx, ki je v svoji nenavadno pestri karieri odigral najrazličnejše vloge, od začetnih komičnih nastopov v nadaljevanki In Living Color do upodobitve Raya Charlesa v filmu Ray, za katero je bil nagrajen z oskarjem. "Nick je v osnovi dober človek. Vse dela v skladu z zakonom, ampak to ni nujno vedno najboljša mogoča stvar. Sistem ne bo nikoli popoln, zato skuša vedno ugotoviti, kako manevrirati v nepopolnem svetu."

"To nikakor ni črno-bel film," poudarja Foster. "Naša glavna lika je povezala tragedija. Oba imata prav in hkrati se oba motita."

Alan Siegel, Butlerjev partner v produkcijski hiši Evil Twins, je za film Državljan nevarnih namer izvedel potem, ko je prebral Wimmerjev zgodnjejši scenarij za film Salt. "Scenarij je bil odličen," pravi. "Kurt se mi je predstavil na podelitvi nagrad, kjer je Gerry dobil nagrado za svoj nastop v filmu 300. Rekel sem mu, da sva z Gerryjem njegova velika oboževalca in ga vprašal, ali ima kakšen scenarij za naju. Naslednjega dne mi je poslal Državljana nevarnih namer, ki sem ga takoj prebral. Tiste noči sem poklical Gerryja in ga prosil, naj prebere scenarij, ker je 'Evil Twins mogoče našel svoj prvi film.'"

"Ta film analizira nepopolnost pravnega sistema," nadaljuje Siegel. "Oba protagonista si želita boljši sistem, a se pri tem zatečeta k ekstremom, ki bodo gledalce spodbudili, da se vprašajo, ali cilj res upravičuje sredstva. Državljan nevarnih namer bo eden tistih redkih filmov, ki po odjavni špici spodbujajo razpravo."

Producenti so za režiserja izbrali F. Garyja Graya, na podlagi njegovih predhodnih del, ki vključujejo filme Italijanska misija, Pogajalec, Bodi kul in Set It Off. "Vedeli smo, da želimo sodelovati z njim," pravi Foster. "Neprestano dela zanimive filme, ki se med seboj sicer razlikujejo v tonu, vse pa odlikujejo kompleksni liki. Državljan nevarnih namer je zahteval zelo natančen pristop in Gray je iz pravega testa za takšen filmski podvig."

Odkar je sredi devetdesetih začel kariero s filmi kot Petek in Set It Off, je Gray pridobil sloves premišljenega in izvirnega režiserja. "Je zelo tih," pravi Foster, "ampak lahko si videl čarovnijo, ki jo je ustvarjal. Ko sem pogledal dnevne posnetke, sta me vedno navdušila razvoj likov in slog filma. Vse je imel v glavi že od začetka. Je mojster svojega posla."

Jamie Foxx je v preteklosti sodeloval z nekaterimi najboljšimi hollywoodskimi režiserji, med drugim z Oliverjem Stoneom, Samom Mendesom in Michaelom Mannom; ne pa tudi z  Grayem. Režiser se spominja, kako ga je Foxx poklical in kako se je vse skupaj začelo.

"Poklical me je in rekel: 'Ta film me privlači in menim, da bi se moral tudi ti vključiti. Bil bi popoln zate,'" se spominja Gray. "Takrat sem se odločil prebrati scenarij. Ne samo da je bil po mojem okusu, temveč sem takoj vedel, da se mi, ker sem si že leta želel sodelovati z Jamiejem, ne bi mogla ponuditi boljša priložnost, da ta projekt uresničiva."

Tema človeka, ki izza rešetk za svojega talca vzame celotno mesto, je Garyjevo domišljijo spodbudila k nadurnemu delu. "Kako lahko nekdo, ki je v zaporu, povzroči toliko strahu? Spomnil sem se Ala Caponeja, ki je izza rešetk še naprej vodil svojo organizacijo. Obožujem kul filme o gangsterjih, pa tudi dobre trilerje."

Zaradi priložnosti sodelovanja z dvema nadarjenima igralcema se projektu ni bilo mogoče upreti. "Film se ne drži običajne hollywoodske formule," poudarja režiser. "Običajno imate pozitivca in negativca, tako da lahko bolj ali manj predvidite, kdo sta in kaj bosta storila. Državljan nevarnih namer pa je igra mačke in miši z nepričakovanim zasukom."

"Tožilec Nick Rice je na strani zakona, ampak včasih se obnaša kot gad," pravi Gray. "Clyde pa je žrtev grozljive krivice. Med gledanjem filma neprestano menjujete svojo naklonjenost, v nekaterih prizorih pa celo ne veste, za koga bi morali navijati."

Butler pravi, da mu Državljan nevarnih namer daje podoben občutek, kot ga je imel, ko je zaključil snemanje filma 300. "To bo za gledalce nepozabna izkušnja. Imamo odlične igralce in film je briljantno zrežiran. Snemalec Jonathan Sela mu je dal tako kul, poseben videz, da je že samo gledanje izjemno doživetje. Poleg tega film prinaša zgodbo, ki postavlja na glavo vse, kar ste mislili, da veste. Zgrabi vas, ko to najmanj pričakujete."

Junaki in barabe

Lucas Foster, Gerard Butler in Alan Siegel so pri razvijanju Državljana nevarnih namer izhajali iz zamisli, da bi Butler igral Nicka Ricea, odvetnika v sporu s samim sabo glede vprašanja morale. Med ustvarjalnim procesom pa se je Butler odločil za spremembo. "Bolj ko sem razmišljal o Nicku, zanimivejši mi je postajal Clyde," pravi igralec.

"Pri ustvarjanju Clydeovega lika smo se soočali s tveganjem, da ga bo občinstvo doživelo kot običajnega negativca," nadaljuje. "A pomislil sem: 'Tudi jaz bi se lahko znašel na njegovem mestu in ti prav tako.' Želel sem, da bi gledalci razumeli njegovo bolečino."

Clyde je običajen človek, čigar življenje je za vedno spremenil zločin. "Edino, kar mu je še ostalo, je vera, da bo pravici zadoščeno," pravi Butler. "Vse upe polaga v sistem, misleč da bodo zločinci primerno kaznovani. Ko se to ne zgodi, ker Nicka preveč okupira lastna kariera, ostane v vseh pogledih zapuščen. Na žalost vseh okrog njega pa ima talent in vztrajnost, s katerima lahko sistem, ki ga je pustil na cedilu, spravi na kolena."

Režiser F. Gary Gray Clydea opisuje kot žrtev in hkrati pošast. "Vprašati se morate, kaj bi na njegovem mestu storili vi," pravi. "Za Gerarda Butlerja je bil to velik izziv. Clyde predstavlja običajnega človeka, le da on udejanja misli, za katere večina izmed nas ne bi nikoli niti priznala, da jih imamo. Gerard je ustvaril lik, ki lahko živi v dveh svetovih."

Da bi se pripravil za vlogo, je Butler nekaj časa preživel s kriminalisti, pri čemer je analiziral psihološki profil serijskih morilcev in morilcev iz maščevanja. "Gledal sem tudi dokumentarce o morilcih in veliko raziskoval na spletu," pojasnjuje.

Ta vloga je še en korak v Butlerjevi namerno raznoliki karieri. "Ko pogledate Gerryjeve vloge, vidite, da so povsem različne," pravi Siegel, ki je tudi igralčev menedžer. "Šel je od romantične komedije prek muzikala in drame do akcijskega filma. Šele po filmu 300 so ga ljudje začeli prepoznavati na ulici; prav zato, ker so bile njegove izbire tako neobičajne."

Drugi glavni lik filma, s katerim prav tako sočustvujemo, je upodobil enako impresiven igralec. V nasprotnem kotu pravnega sistema stoji Nick Rice, tožilec, ki ga igra Jamie Foxx.

"Pri tem filmu mi je bila že od začetka najbolj všeč močna vez med glavnima likoma," pravi Butler. "Sta kot vojaka, ki se bojujeta mož na moža. Kljub dejstvu, da skušata drug drugega uničiti, ju veže določeno spoštovanje in razumevanje. Ena izmed stvari, ki jih Clyde skuša pojasniti Nicku je to, da bi se lahko zgodilo, da bi se Nick znašel v prav taki situaciji."

Lucas Foster se strinja: "Lika bi zlahka zamenjala svoji mesti. Oba sta zapleteni osebnosti. Oba se borita z lastno moralo. Oba si prizadevata za neko višje dobro. Všeč so mi filmi s kompleksnimi liki. Junaki brez napak so nerealni. Nick ima mnogo plasti, ki niso niti črne niti bele, temveč vsebujejo različne odtenke sive."

Foxx je imel zanimive ideje o tem, kako razviti lik Nicka Ricea, se spominja Foster. "Jamie je zelo vplival na ta film. Veliko časa je prebil nad scenarijem. Nicka je videl kot nekoga, ki je izgubil svoj notranji kompas, ne pa kot preprostega, enodimenzionalnega junaka. Resnično se je trudil svojemu liku dati avtentično krhkost in šibkost."

Siegel se popolnoma strinja: "Jamie je liku dal globino, osebnost, ki na papirju ni obstajala. Nicka igra kot poslovneža, ki se vzpenja po lestvici uspeha in nima težav z delovanjem znotraj nefunkcionalnega pravnega sistema. Verjame, da se obnaša etično, dokler mu ni treba v ključnem delu filma ponovno izprašati svojih odločitev."

"Sodelovanje s Foxom pri razvoju lika je bilo nenadomestljiva izkušnja," pravi Butler. "Po prejšnjih zamislih je bil Nick nekoliko plitek. Takrat pa je prišel Jamie in lik je preprosto zacvetel. V njegovi interpretaciji je Nick kul, karizmatičen, inteligenten, prebrisan, hkrati pa tudi dober družinski človek, kar mu pri gledalcih prinese ogromno točk."

Foxx se ni bal razkriti osebnih napak, ki so vplivale na ustvarjanje eksplozivne situacije, s katero se sooča njegov lik. "Ena izmed dimenzij, s katerimi je Jamie obogatil ta projekt, na papirju pa jih nismo opazili, je Nickova aroganca," pravi Gray.

Butler in Foxx sta pred začetkom snemanja nekaj tednov vadila, da sta ustvarila zapleten odnos med protagonistoma. "Ko sva se znašla skupaj pred kamero, se je zgodila čarovnija," pravi Butler. "Skupaj nastopita samo v petih ali šestih prizorih, a iskre med njima kar letijo," pravi Foster. "Prava igra mačke in miši! Jamie Foxx, igralec, ki je osvojil oskarja za vlogo v filmu Ray, in Gerard Butler, ki je igral v filmu 300. Kakšen par!"

Da bi dobil vpogled v lik, se je Foxx posvetoval z branilci in tožilci. Doživel jih je kot gladiatorje v sodni dvorani. "Imajo zelo različne poglede na pravico," pojasnjuje. "Vsak dan se morajo boriti, zato morajo biti odporni. Čustva jih ne smejo preveč ovirati. Večini se je zdelo pomembno samo število obsodb. Isto je z mojim likom. Na to gleda tako: 'To je pravni sistem, jaz pa sem v njem tisto, kar je Michael Jordan v košarki."

Producenti so k sodelovanju povabili tudi Violo Davis, ki je bila leta 2008 nominirana za oskarja za najboljšo stransko igralko. Filmski ustvarjalci so iskali igralca, ki bi odigral župana Philadelphie, ko se je Sieglu porodila ideja. "David Meister, moj partner in modni kreator, je omenil, da je bila Viola ena izmed zvezdnic, za katere je oblikoval obleke za podelitev nagrad igralskega ceha. Iskali smo sicer igralca, ampak zakaj župana ne bi mogla igrati ženska? Videl sem njen nastop v Dvomu, zato sem vedel, da bo popolna."

Davisova je v nekaj minutah na platnu živo pričarala županjo velikega mesta. "Prišla je in nas vrgla s stolov," pravi Foster. "Tekali smo naokrog in si govorili: 'Najti moram način, kako bom bolje opravil svoje delo, saj smo ob njej vsi videti, kot da moramo nazaj v šolo.'"

Viola pravi, da jo je pritegnila priložnost igrati žensko z avtoriteto. "Priznati moram, da bi se zlahka navadila obvladovati skupino moških, polnih testosterona. Tega v resničnem življenju ne morem. Brzdati sem morala del sebe, ki se želi opravičiti, ko povzdignem glas. Borila sem se proti vsemu, kar so me učili, da morajo početi deklice in ženske."

Tudi Leslie Bibb, ki igra Sarah, pomožno tožilko, ki dela z Nickom Riceom, je bila vesela, da je lahko odigrala "pametno in pogumno žensko." O Colmu Meaneyu in Michaelu Irbyju, ki igrata policaja, ki se z Nickom borita proti Clydeu, pa Foster pravi: "Želeli smo, da se počutita tako kot dejanski policaji, ki se neprestano soočajo s smrtjo in uničevanjem."

Pogled na "neo-noir” Philadelphio

Kot kompleksna urbana zgodba je film Državljan nevarnih namer za ozadje potreboval veliko ameriško mesto. Dogodki, ki so bili sprva postavljeni v Los Angeles, so dobili nov pomen, ko so jih premestili v Philadelphio. "To je bila pomembna odločitev," pravi producent Lucas Foster. "Philadelphia je središče angleškega prava v Ameriki. 'Očetje utemeljitelji' so tam preživeli veliko časa. Ker je v tem filmu pravica zelo pomembna, je bilo še kako smiselno, da pridemo na kraj, kjer so se z mnogimi izmed teh stvari ukvarjali prvič."

Mesto je filmskim ustvarjalcem ponudilo veliko edinstvenih priložnosti, pravi Foster: "Ima neverjetno arhitekturo. Daje občutek velikosti, ne pa tudi brezosebnosti. Pomembno nam je bilo tudi, da je mesto slikovito in neobičajno. Videzu tega filma pravimo neo-noir."

"Ko pridete v veliko mesto, lahko imate občutek, da ste kapljica v morju; a v Philadelphii ne," pravi Butler. "Mestna hiša je na primer ena najlepših stavb, kar sem jih videl v Ameriki. Neke noči smo osvetlili ulico do nje in ob tem prizoru sem ostal brez sape."

Za ključne prizore, ki se odvijajo za zaporniškimi zidovi, so ustvarjalci filma izbrali zloglasno lokacijo. Zapor Holmesburg so zaprli, ko sta v njem v neredih leta 1995 umrla dva paznika, še bolj znan pa je kot kraj, kjer so na zapornikih izvajali zloglasne medicinske poskuse. Holmesburg, ki so ga zgradili leta 1896 in pred kratkim ponovno deloma odprli, da so vanj namestili zapornike iz drugih, prenatrpanih zaporov, je s svojimi opečnatimi zidovi, starinskimi strukturami in zarjavelimi celicami pravo nasprotje sodobnih zaporov.

"Holmesburg je videti skoraj srednjeveško," pravi Foster. "Vrne vas v preteklost. Ta film bi se lahko dogajal kadarkoli, če v njem ne bi videli sodobnih vozil. Lahko bi bil film iz 40-ih, lahko bi bil Večni spanec. Holmesburg je veliko prispeval k občutku brezčasnosti."

Snemanje v Holmesburgu je bilo za Butlerja nepozabno. "Bili smo v delujočem zaporu," pravi igralec. "Nisem vajen zaporov, kot jih ni vajen Clyde Shelton. Včasih smo se morali ustaviti, da so pazniki premestili zapornike v okovih, nato pa smo nadaljevali snemanje. Izkušnja je bila intenzivna – vonj, hlad, vse to. Že lokacija pripoveduje zgodbo."

Gray je pri razvijanju prepoznavnega videza Državljana nevarnih namer sodeloval s scenografom Alexom Hajdujem. "Film je zahteval edinstven slog," pravi režiser. "Vzeli smo nekaj klasičnih elementov filma noir in jih povezali v sodoben film. Nismo se bali uporabiti dolgih senc in močnih kontrastov. Nasprotno, menil sem, da to popolnoma ustreza temi."

"Philadelphia nam je pomagala najti pravi videz filma," pravi Hajdu. "Navdihnila me je s svojo arhitekturo in vzdušjem. Ker je to staro mesto, so njegove barve skoraj evropske. Ima veliko opeke in zemeljskih tonov, kar odlično ustreza zamolkli paleti filma noir."

Gray je za pomoč pri ustvarjanju atmosfere filma hvaležen še dvema članoma ekipe: "Direktor fotografije Jonathan Sela in kostumograf Jeffrey Kurland sta odlično dojela, kaj sem imel v mislih, ko sem rekel, da bomo izhajali iz filma noir."

O igralcih

Jamie Foxx (Nick Rice) je dobil oskarja za najboljšega igralca za vlogo Raya Charlesa v filmu Ray. Nominiran je bil tudi za številne druge nagrade, zlasti za vlogi v trilerju Michaela Manna Stranski učinki, v katerem je igral ob Tomu Cruiseu, in v televizijskem filmu Redemption. Foxx je prvi afroameriški igralec, ki je bil istega leta nominiran za dva oskarja, in šele drugi človek v zgodovini, ki je bil istega leta nominiran za dva oskarja za igro.

Igral je tudi v filmih The Soloist, Kraljestvo, Sanjske punce, Za vsako ceno z Alom Pacinom, Ali z Willom Smithom, Miami Vice s Colinom Farrellom in drami Marinec Sama Mendesa, kot izvršni producent pa je sodeloval pri filmu Life Support. Kariero je začel v humoristični nadaljevanki In Living Color, uspešen pa je tudi v glasbeni industriji.

Gerard Butler (Clyde Shelton / producent) je zaslovel z vlogo kralja Leonida v filmu 300, nedavno pa smo ga videli v komediji Grda resnica s Katherine Heigl, filmu Guya Ritchieja Rokenroler in futurističnem trilerju Igričar. Poleg tega je posodil glas v animiranem filmu Kako izuriti svojega zmaja, ki v kina prihaja letos.

Butler je znan po raznolikih vlogah, med drugim je nastopil v otroškem filmu Otok male Nim z Jodie Foster, romantični komediji P.S. Ljubim te s Hilary Swank, filmski predelavi mjuzikla Fantom iz opere, neodvisnem filmu Dragi Frankie, filmu Gospa Brown z Judi Dench, Fast Food, One More Kiss, Rože za Harrisona, The Cherry Orchard, Beowulf & Grendel, Časovna past, Lara Croft: Tomb Raider 2: Zibelka življenja in Vladavina ognja. S svojim dolgoletnim menedžerjem Alanom Sieglom je ustanovil produkcijsko hišo Evil Twins.

Leslie Bibb (Sarah Lowell) je pred kratkim igrala v komični uspešnici Strastna zapravljivka z Islo Fisher ter v grozljivki The Midnight Meat Train z Bradleyem Cooperjem.

Opazne so bile tudi njene vloge v filmih Iron Man, Kralji hitrosti: Zgodba o Rickyju Bobbyju z Willom Ferrellom, Sacho Baronom Cohenom in Johnom C. Reillyjem, črni romantični komediji Picerija Kamikaze, Private Parts, Lobanje in Spot.

Bruce McGill (Jonas Cantrell) je zaslovel s filmom National Lampoon’s Animal House, nazadnje pa je nastopil v filmih Obsedena z Beyonce in Manekenka in detektiv z Naomi Watts in Seanom Pennom.

Igral je v več kot 80 filmih, med katerimi so W. Oliverja Stonea, Točka prednosti, Pobegla porota, Sleparja, Cinderella Man: Legenda o boksarju, Prebujena vest, Vsota vseh strahov, Ljubezen je slepa, Legenda o Baggerju Vanceu, Blondinka s Harvarda 2, Moj bratranec Vinny, Poslednji skavt, Smrtni udarec, V živo iz Bagdada in Pot do vojne, gostoval pa je tudi v nadaljevankah, kot so Zvezdne steze: Voyager, Na kraju zločina itd.

Colm Meaney (detektiv Dunnigan) je najbolj znan po vlogi poročnika Milesa O'Briena v nadaljevankah Zvezdne steze: Deep Space Nine in Zvezdne steze: Naslednja generacija.

Med njegovimi novejšimi projekti so filmi The Damned United, Kralji, 3 and Out in Pet prstov, nastopil pa je tudi v filmih Letalo prekletih, Oblegani, Aljaska, Zadnji posel, Pot na zahod, Predrzni rokerji, The Snapper, The Van, Come See the Paradise, Oddaljena obzorja, Krvava prekinitev, Kako je Harry postal drevo, Get Him to the Greek, Monument Avenue, Štirje dnevi, Claire Dolan, To je moj oče, The Boy and the Girl from County Claire, The Englishman That Went Up a Hill but Came Down a Mountain itd.

Viola Davis (županja April Henry) trenutno z Julio Roberts snema film Eat, Pray, Love režiserja Ryana Murphyja in nadaljevanko United States of Tara, nedavno pa je z Meryl Streep, Amy Adams in Philipom Seymourjem Hoffmanom nastopila v filmu Dvom ter bila za svojo vlogo nominirana za oskarja za najboljšo stransko igralko in številne druge nagrade.

Igrala je tudi v filmih Državniške igre, Madea Goes to Jail, Viharna noč z Diane Lane in Richardom Gereom, Antwone Fisher, Disturbia, Arhitekt, Obogati ali crkni s 50 Centom, Siriana z Georgeom Clooneyem, Solaris, Preprodajalci, Daleč od nebes z Dennisom Quaidom in Julianne Moore ter nadaljevankah Zakon in red, Amy in Isabelle itd.

Michael Irby (detektiv Sean Garza) je znan po vlogi v nadaljevanki Posebna enota. Igral je v filmih Pinero, Pogrešana na letalu z Jodie Foster ter drami Poslednja bitka z Robertom Redfordom, Jamesom Gandolfinijem in Markom Ruffalom, gostoval pa tudi v nadaljevankah kot Zakon in red, Na kraju zločina: Miami, Na kraju zločina: New York itd.

Regina Hall (Kelly Rice) je začela kariero v žajfnici Loving in policijski drami New York Undercover, na velikem platnu pa je debitirala v filmu Pravi prijatelj.

Zatem je igrala v vseh nadaljevanjih Filma, da te kap, drami Love & Basketball, televizijskem filmu Disappearing Acts, akcijski drami Fantje iz Harlema, filmih Najbolj iskani iz Malibuja, Odkupnina za Kinga, Mladoporočenca, komedijah Mardi Gras in Smrt na pogrebu ter nadaljevanki Raztresena Ally.

Gregory Itzin (paznik Iger) je širši javnosti znan po vlogi v nadaljevanki 24, za katero je bil nominiran za nagrado emmy, trenutno pa igra v nadaljevanki Mentalist.

Gledali smo ga lahko v filmih Airplane, The Fabulous Baker Boys, Evolucija, Fear and Loathing in Las Vegas, Življenje ali nekaj takega, Izvirni greh in The Job ter nadaljevankah Prijatelji, Murder One, Profiler, Preiskovalci na delu itd.

O ostalih ustvarjalcih filma

F. Gary Gray (režiser) je eden vidnejših hollywoodskih režiserjev, znan po svojih raznolikih filmih. Prvi film, ki ga je režiral, je bil Petek (Ice Cube in Chris Tucker), temu pa so sledili Set It Off z Jado Pinkett Smith, Pogajalec s Kevinom Spaceyem in Samuleom L. Jacksonom, Italijanska misija z oskarjevko Charlize Theron in Markom Wahlbergom, akcijski film Besno maščevanje ter kriminalistična komedija Bodi kul. Poleg filmov režira tudi glasbene spote, za katere je prejel številne nagrade.

Lucas Foster (producent) je med drugim produciral filme Gospod in gospa Smith (Brad Pitt in Angelina Jolie), Tanka linija smrti, Firma, Škrlatna plima (Denzel Washington in Gene Hackman), Podli fantje (Will Smith in Martin Lawrence), Državni sovražnik (Will Smith in Gene Hackman), Zorro (Antonio Banderas, Anthony Hopkins in Catherine Zeta-Jones), Ekvilibrij (Christian Bale), Telesni čuvaj (Denzel Washington in Christopher Walken) in Kralji ulice (Keanu Reeves, Forest Whitaker in Chris Evans).

Alan Siegel (producent) je mednarodno uveljavljen menedžer s številnimi strankami. Z eno izmed njih, svojim dobrim prijateljem Gerardom Butlerjem, je ustanovil družbo Alan Siegel Entertainment in produkcijsko hišo Evil Twins. Nekoč je igral na Broadwayu ter predaval angleščino in igro.

Mark Gill (producent) je med drugim sodeloval pri filmih Popotovanje cesarskega pingvina, Lahko noč in srečno, Nadarjeni gospod Ripley, Glavna postaja, Next Stop Wonderland, Apokalipsa danes: Redux, V pasti, Amelie, Mirni Američan, Frida, Rabbit-Proof Fence, Božje mesto, Pod toskanskim soncem, Šund, Krik, Copland, Dobri Will Hunting, Muriel se poroči, Flirting With Disaster, Trainspotting, Slingblade, Emma, Bullets Over Broadway, Poštar, Angleški pacient, Življenje je lepo in Zaljubljeni Shakespeare.

Kurt Wimmer (scenarist in producent) je ameriški scenarist in režiser. Kot scenarist je sodeloval pri filmih Sfera (Dustin Hoffman) in Afera Thomasa Crowna (Pierce Brosnan). Kot režiser je debitiral z Ekvilibrijem (Christian Bale in Emily Watson), zatem pa je napisal scenarija za Kralje ulice (Keanu Reeves in Forest Whitaker) ter za Ultraviolet (Milla Jovovich), ki ga je tudi režiral. Trenutno se ukvarja s scenarijem za film Salt, v katerem bosta igrala Liev Schreiber in Angelina Jolie.

Robert Katz (producent) je sodeloval pri filmih Usodna nesreča, Iluzionist, Snaha, da te kap, Matador, Talec, Prevara, Pisani pajčolan itd. Nato je produciral filme The Rebound s Catherine Zeta-Jones, Časovni stroj, ki ga je režiral in v njem igral Anthony Hopkins, ter Black Water Transit z Laurencem Fishburneom in Karlom Urbanom.

Komentarji

18.1. 2010 ob 12:03

Film je res dober

— pika
18.1. 2010 ob 12:57

ful hud film

— jaka
19.1. 2010 ob 14:55

fiiilm je koonc hud:)

— nobody
21.1. 2010 ob 16:36

Res zelo dober film, samo konec bi pa lahko lepši bil :(

— Tinč.
27.1. 2010 ob 17:04

Film je RES vreden ogleda. Napeto do konca!

— becks
27.1. 2010 ob 23:49

Prevod naslova je katastrofa. Ne bi nič bolj zgrešili, če bi prevedli recimo " Ljubezen med rešetkami ".

— ivi
29.1. 2010 ob 15:18

aaaaaaaaaaaa že dolgo nisem gledala tako napetega in dobrega filma!! Obožujem odvetniško-kriminalne trilerjee!!!! vreden ogleda!!!

— Mojca
1.2. 2010 ob 17:21

Film je zelo napet in je res vreden ogleda.

ivi:

Law abiding citizen, ne pomeni ''Ljubezen med rešetkami'' ampak bolj ''V skladu z zakonom''

— Some1
2.2. 2010 ob 16:53

to je res eden bolsih filmov v zadnjem času ki sem jih gledal. Vreden res vsakega denarja če ga boste gledali v koloseju :D

— grega
2.2. 2010 ob 23:28

Odličen film, vreden vsake minute. Lahko bi bil še malo daljši, ampak je kar je. Ogled obvezen!!!

— Žiga
3.2. 2010 ob 14:46

Full SVETOVNI film ! Jas sm ga pogledala že 3krat ... VEDNO JE VIN VEDNO BO ZAKON ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! :P

— Moiica
4.2. 2010 ob 19:20

Film sem pogledal brez kakršnihkoli pričakovanj. Odličen !!

— Tudor
5.2. 2010 ob 17:43

ful hud film, kdor ga še ni gledu, ga mor videt!! Po dolgmu cajtu spet hud triler

— rado
7.2. 2010 ob 20:01

ODLIČEN FILM.OGLED OBVEZEN.

— tomas
8.2. 2010 ob 12:22

Prevod naslova je res totalno zgrešen. Čist drug point... Original naslov po mojem mnenju zelo posrečeno povzame ironično bistvo filma, glede prevoda pa se strinjam z ivi.

— bubkoc
11.2. 2010 ob 13:07

Prevod so očitno prevzeli kar od Hrvatov, ki so film predvajali že v začetku decembra z naslovom Gradjanin opasnih namjera.

— nina
11.2. 2010 ob 18:32

z eno besedo zakon

— free25
13.2. 2010 ob 20:44

film je super poln akcije !!! vreden ogleda :D

— BE4N0
16.2. 2010 ob 14:31

krasen film! Gerard <3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

— rocknrolla
16.2. 2010 ob 18:49

Eden najboljših trilerjev do zdaj.Odlična igra glavnih akterjev in sploh zgodba.Film je napet na trenutke tudi srhljiv.Skratka da ti mislit...Oglejte si ga ,ne bo vam žal.

— mare.miami
16.2. 2010 ob 18:57

zakaj je ta tipo tok lep? komi čakam da ga grem gledat!

— <3
18.2. 2010 ob 11:10

Film = legenda morte gledat konc hud use hudo ma cist use :D vrjem glup si ce ne gres gledat!

— HugoBoss
18.2. 2010 ob 12:46

zakaj so v zda ta film dobil že oktobra, mi pa šele marca?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?

— -----
25.2. 2010 ob 19:24

Film je res hud sam konec je kr dost bedn narejen .... drugač pa prevod naslova je res FAIL ... pac sam pri nas so zmožni tko prevajat ....

— qwerty
26.2. 2010 ob 14:17

Film je res dober, napet in vreden ogleda!

— Sereniti
1.3. 2010 ob 0:05

kaj nej recem sem gledal in priporočam ogled resn 1 A film moja ocena 9-ka

— dulc
3.3. 2010 ob 22:31

po dolgem času res spet en zelo dober drama-akcijski triler. Težko je opisat žanr tega filma ker je resnično dramatičen,akcijski in pa še triler po vrhu. V bistvu je tako da čez cel fim sočustvuješ z obema glavnima likoma,celo neverjetno je to da sploh ne veš kdo je tu negativec in kdo pozitivec.Na nek način imata oba lika svoj prav.

Drugač pa,,v Ameriki je res vse možno,,tam baje celo petelini valijo jajca.

Sicer pa vredno ogleda. Priporočam .

— bertoni
4.3. 2010 ob 9:31

film je RES dober ampak razočaranja vreden konec, pa kdo je "poslivenil" naslov bi ga trebalo fentat

— tsilaer
4.3. 2010 ob 10:33
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
4.3. 2010 ob 16:40

TA KO STERLA NIMA POJMA

— LOJZE
4.3. 2010 ob 16:56

Film je super do zadnjih 10 minut. Na zalost je konec tipicno holywoodski in zgresi bistvo filma, ampak je film v celoti dovolj dober, da ga to ne pokvar prevec.

— ap
6.3. 2010 ob 9:19

Must see movie, res je vreden ogleda!

— Nina
6.3. 2010 ob 10:58

film je svetovn.gledala sm ga in se kr nism mogla načudt dobri igri,zgodbi in scenariju.edin konc je mal bedn...ampak res zlo zlo dobr film po dolgem času! 10!

— lily
6.3. 2010 ob 16:46

odličen film vreden ogleda.Ne vem pa zakaj me tako močno spominja na film Beautiful mind

— LEO
7.3. 2010 ob 6:52

film zelo dober...se strinjam z ap; tipično ameriški konec - jahh, brez tega pač ne gre :))) ampak, vreden ogleda!! butler v tem filmu res blesti!

— butlerka
7.3. 2010 ob 23:58 zvezdica

Konec je povsem na mestu. Ce ste spremljali razvoj obeh likov, dobi v njem Clyde priloznost, da najde svojo clovecnost vkolikor jo je se kaj ostalo. Nick pa se mora posluziti sredstev, ki so v nasprotju z zakonom kot najvisjo vrednoto v njegovem profesionalnem zivljenju, ce zeli ustaviti anarhijo nad mestom.

— Killy
8.3. 2010 ob 17:07

Film je resnično dober... Konec je malo nepričakovan a vendar je super stvarca ;)... Vreden ogleda in popolnoma podplačan ;) 5,75€ za tak film... PREPOCENI ;)

LP

— Tomzy
9.3. 2010 ob 14:06

a ta film sploh misl pridt u kranj??????

— ni važn
9.3. 2010 ob 14:28

ful dobro
po dolgem času je moja ženska pogledala cel film, brez da bi vmes zaspala

D&N

— Nataša & Denis
11.3. 2010 ob 13:34

lejte, nemorte kranja prikrajšat za tak fantastičen film. Če smo se vam kaj zamerl pa ste se nam maščeval, vam je uspelo. nevidim razloga, zakaj tega filma ni u kranju ne u koloseju, niti ne u tušu. Upam da boste v kranju vrtel saj film the bouty hunter, ker drugače, prisežem, da ne pridem več v ta kino!

— obupanka
13.3. 2010 ob 13:55

še nikol vidla boljšega film kot je ta....u nulo dobr film ....

— maja
13.3. 2010 ob 16:15

Res super film od začetka do konca napet....

— Bor
16.3. 2010 ob 13:14

Super, en boljših filmov. Da malo možgančke rola.. Več sem zabeležila na http://the-movie-perspective.blogspot.com/2010/03/law-abiding-citizen-2009.html - zelo priporočam.

— Maja
16.3. 2010 ob 14:48

Po kratkem zatišju je v kino zopet prišlo nekaj zelo dobrih filmov, med katere spada tudi ta.
Napeto je od začetka do konca, vendar mi sam konec ni všeč. Glede na razvoj likov pa bi sama dejala, da konec ni primeren. Gre za zelo holywodski konec, kjer zmaga dobro, slabi pa umrejo ali so kako drugače kaznovani.
Ta film si je zaslužil drugačen konec, vsaj tak ki bi nas pustil v nekem pričakovanju po nadaljevanjih.
Po nekem čudnem naključju so ga odkrili in še po večjem naključju so bili kasneje pametnejši od njega. Nemogoče.
Sicer pa je sama zgodba precej izvirna, da o Gerardu Butlerju sploh ne izgubljamo besed, ker je v zadnjem letu dokazal, da je izjemno obetaven igralec, ki nam je postregel v različnih žanrih z odličnim igralskim znanjem,Tudi tukaj nam ni pustil na cedilu, za razliko od Jamieja Foxa, ki je bil kar nekoliko preveč hladen, glede na to, da mu je grozilo, da mu pobijejo družino in da je ogromno ljudi okoli njega že umrlo.
Glede na to, da je pravni sistem zatajil si gledalec prav želi, da bi Clydu uspelo zrušiti mesto ter ga oprati spletkarjenja, krivic in skritih dogovorov.
Najboljši prizor je bil zame osebno takrat, ko je nastopal na sodišču. Ne odobravam njegove odnosa do sodnice, odobravam pa njegov smisel.

— Anki
17.3. 2010 ob 10:38

Legenda film :) me against the world varianta...

— dr. h.c. Peter Legiša
20.3. 2010 ob 23:43

Nevrjetno dober film po dolgem času! Sem bil v dvomih glede tega filma, vendar me je vse skupaj prav presenetilo. Igralci dobri, vse dobro, mogoče res edino konec malo preveč Hollywoodski. Film je res vredn ogleda!

— Costa77
23.3. 2010 ob 9:55

Škoda za tako dober film je konec, ki je nekako prisiljen in narejen tako, kot bi jim zmanjkovalo časa, pa so se spomnili neke hitre brezvezne rešitve. V nasprotnem bi bil film za čisto 10ko.

— sis
29.3. 2010 ob 12:14

en redkih filmov vrednih ogleda

— hhh
2.4. 2010 ob 11:12

Zelo napet. do konca filma si v tem kako se bo razpletlo. odličen občutek

— lebron
2.4. 2010 ob 22:49

koooooooooooooooooooonc film :D 3x ga gledu

— jaka
4.4. 2010 ob 12:44

Ogled, obbbvvveeezzzzzeeeennnnn. Sam konc filma bi pa lahko bil kontra.

— Matic
5.4. 2010 ob 14:53

dobr film... k najmanj pričakuješ gre kak avto u luft ...napeto film in na trenutke smešen.

— TinNa
9.4. 2010 ob 21:14

film odličen, ampak konec mi ni bil všeč. bil je sicer logičen, ampak "zmagovalec" bo hitro pozabil in se vrnil v stare filme, glede na velikost ega.

— andreja
10.4. 2010 ob 13:29

film je dober, ampak zadnjih 10 min sem zehala :))) Mislim, da bi američane morali evropejci naučit delat konce :))

— Katja
13.4. 2010 ob 8:31

Film je šokanten in grozljiv zaradi nasilnih prizorov. Mislim, da bi moral biti označen kot neprimeren za mlajše!

— Ema
3.5. 2010 ob 21:00 zvezdica

Tudi sam nisem imel velikih pričakovanj glede filma, v bistvu sem si ga šel ogledat zaradi producenta in nekaterih glavnih likov.
Zgodbe pred ogledom nisem poznal, razen seveda napovednika, ki pa ni razkril dovolj informacij, ki bi ostali del filma naredile odvečen. Zgodba je res vseskozi napeta. Se pojavijo scene, ki jih nebi priporočal mlajšim, vendar pa se zgodba tako hitro razpleta, gledalec dobiva toliko novih informacij, da na te hitro pozabi.
Vendar... Po približno 2/3 se mi je začelo dozdevati, da hoče producent z ravnanji vsi vemo koga malo preveč nakazati, kdo je v filmu "slabi lik", kar je sicer zelo relativno (samo zamislite si kaj bi vi v takem primeru naredili, če bi imeli takšne pogoje), vendar je bilo skorajda dovolj, da sem lahko sam napovedal konec. Kar pa ne pomeni, da mi je to pokvarilo film, nikakor, konec verjetno marsikomu ugaja. Kar pa sem pogrešal je nek končni sklep, nekaj kar bi mi dalo vedeti, da se bo zaradi njegovega primera nekaj spremenilo (pa tudi če film ni niti malo realen), da je glavni lik s svojimi akcijami nekaj premaknil. No... moje mnenje

— KakoOlupitiBanano

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.