Kolosej

Družba pravih gospodov

akcijski, avantura, znanstveno fantastični, triler
Na sporedu od: 2.10.2003, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Scenarij: Alan Moore, Kevin O'Neill, James Robinson

Sean Connery nastopa v vlogi Allana Quatermaina, največjega pustolovca na svetu, ki vodi legijo superjunakov, kakršne svet še ni videl, v Družbi pravih gospodov.

Quatermainovo izjemno družbo sestavljajo kapitan Nemo (Naseeruddin Shah), Drakulina vampirka Mina Harker (Peta Wilson), nevidni mož Rodney Skinner (Tony Curran), ameriški tajni agent Sawyer (Shane West), Dorian Gray (Stuart Townsend) ter dr. Jekyll/Mr. Hyde (Jason Flemyng). Richard Roxburgh (Moulin Rouge) je skrivnostni M, ki rekrutira pripadnike družbe.

Pripadniki družbe so izobčenci sumljive preteklosti in izjemnih darov, ki so zanje hkrati dar in prekletstvo. Zdaj se morajo naučiti zaupanja in sodelovanja, če želijo rešiti civilizacijo. Brez priprav in brez tratenja časa jih kapitan Nemo s svojo izjemno podmornico Nautilus popelje na prvo bojno črto: v Benetke. Tam maskirani blaznež, znan kot Fantom, načrtuje sabotažo konference svetovnih voditeljev: s serijo eksplozij naj bi z domino učinkom potopil celotno mesto. Grožnja je katastrofalna, tveganja izjemna. Družba pravih gospodov ima za rešitev sveta na voljo 9 ur.

Zgodba

Na višku industrijske revolucije neizprosni zatiralec razvije in usposobi zastrašujoče novo orožje kot del peklenskega načrta pokoriti si svet. Tej grožnji se zoperstavi nevsakdanja Družba pravih gospodov.

"Superjunaki, preden so ti sploh obstajali," pravi režiser Stephen Norrington (Blade).

Poleg nadnaravnih sposobnosti bodo pripadniki družbe morali uporabiti zlasti svoje človeške lastnosti - pogum, zvestobo, čast in žrtvovanje - če želijo premagati tehnološko grožnjo, ki jo predstavlja moški po imenu Fantom.

"Zgodba je zabavna (duhovita fantazija), izpostavlja pa tudi nevarnost, ki jo lahko predstavlja ena oseba ali ena država, ko si prisvoji pravico do nepremagljivosti," pravi scenarist James Dale Robinson.

Producent Don Murphy, ki je zavoljo dolgoletne ljubezni do stripov sklenil marsikatero prijateljstvo z nekaterimi najbolj znanimi imeni žanra, je prvič pokukal v stripe Alana Moora leta 1998. Šlo je za enega od konceptov, ki jih je Moore razvijal za svojo novo linijo, ABC (America's Best Comics).

"Z Alanon, ki je po mojem mnenju ustvarjalni genij, sem se pomenkoval o številnih stvareh, in ga kar tako vprašal: In na čem še delaš? Povedal mi je o zamisli za Družbo pravih gospodov, ki se mi je zdela sijajna. Poslal mi je osnutek, ki sem ga kupil za Fox, pri katerem sem se ukvarjal s še enim Moorovim projektom, Iz pekla. Fox je takoj podprl zamisel in že v nekaj tednih smo jo pričeli razvijati."

Murphy in vodje studia so tudi scenarista poiskali v svetu stripov, saj je James Dale Robinson ne le Moorov prijatelj, pač pa tudi uveljavljeni pisec grafičnih romanov. Robinson je bil navdušen nad možnostjo, da po kolegovem delu napiše scenarij.

"Alan zna znane stvari sijajno obrniti na glavo," pravi Robinson. "Njegov material ima temačen in nekako amoralen pridih in zelo britansko rahločutnost, kar mi je všeč. Edinstveni, med seboj tako različni člani družbe, vsi vajeni vladati na svojem področju, morajo nekako skleniti zavezništvo."

Člani pristopijo k Družbi sumničavi. Za Quatermaina je Nemo pomorska nadloga, ki ne spoštuje zakonov, medtem ko je za indijskega pomorščaka Quatermain utelesitev britanskega imperializma, zaradi katerega se je zatekel v svojo izjemno podmornico. Nemoralni Dorian Gray je nekdanji ljubimec Mine Harker, medtem ko sta Skinner in Dr. Jekyll družbena spačka - metamorfični nakazi, ki sta ju je spočeli razuzdana znanost in tehnologija. Čudna združba, ni kaj.

Sean Connery pravi: "Če se mož, kot je Allan Quatermain, poveže z Dorianom Grayem, je to zanimiva kemija. Nasprotujoči si liki porajajo zelo zanimivo zgodbo."

Morda nikogar v Družbi preteklost ni tako zaznamovala kot Quatermaina, ki ga Connery opisuje kot instinktivno, staromodno poosebitev drugega obdobja. Včasih zapriseženi član vlade njenega veličanstva je zdaj mož brez iluzij in legenda, ki zgolj životari.

Ko ga v Afriki obišče predstavnik britanske vlade, Quatermaina premami možnost za še zadnjo dobro bitko. Nemu ponudijo možnost pomilostitve zaradi veleizdaje, Mini Harker pa revolucionarno ozdravitev njene zdravstvene težave. Rodney Skinner je uglajeni, nevidni tat. Gray pa ni edini Minin občudovalec. Čedni mladi ameriški tajni agent Sawyer, ki se Družbi pridruži prostovoljno, je takoj očaran, čeprav sprva ne pozna njenih nočnih aktivnosti.

Z odkritosrčnim Sawyerjem je Robinson razširil zgodbo Alana Moorea.

Mladenič na Quatermaina kmalu gleda kot na očeta in med njima se splete vez, morda najpomembnejša v Družbi.

Najbolj dinamična vez zgodbe pa je dvojna osebnost dr. Jeyklla in Mr. Hydea. Filmska verzija Hydea je velikanska pošast zloveščih moči, ki ga ženejo najtemačnejše želje človeške duše.

Kot odkrije Družba, je pošasti nevarno in težko odtegniti užitke.

Film je bil skoraj v celoti posnet v Pragi. Zaradi katastrofalnih poplav ravno v času snemanja je bila skoraj v celoti uničena podmornica Nautilus in nekatera druga prizorišča, ki so jih morali nato še enkrat zgraditi.

O igralcih

Sean Connery (Allan Quatermain, izvršni producent) se je rodil v Edinburghu na Škotskem. Odraščal je v dvosobnem stanovanju. Kot otrok je služil denar kot dostavljalec mleka zjutraj in raznašalec časopisov zvečer. Tudi kasneje je delal marsikaj, bil je recimo reševalec in loščilec krst. Po treh letih v mornarici je napol profesionalno igral nogomet. V soj žarometov pa ga je potisnil njegov konjiček, dviganje uteži. Connery je zastopal Škotsko na tekmovanju za Mr. Universe in kmalu zatem se je začel ukvarjati z manekenstvom. Nazadnje se je navdušil za igranje. Začel je v gledališču, na velikem platnu pa prvič nastopil leta 1954 v Lilacs in the Spring. Ameriški filmski prvenec je prišel leta 1959 s Tarzan's Greatest Adventure, ki mu je istega leta sledil Darby O' Gill and the Little People. Čeprav je imel v Najdaljšem dnevu le manjšo vlogo, ki bi se med številnimi zvezdniki lahko izgubila, ga je prav ta popeljala na pot superzvezdništva.

Producenta Harry Saltzman in Albert R. "Cubby" Broccoli sta iskala igralca za vlogo slavnega agenta Iana Fleminga, Jamesa Bonda. Saltzman je morda uvidel Conneryjevo prefinjeno držo, a Broccoli je bil tisti, ki ga je zagledal skozi okno hoditi po londonski ulici "kot panter." Takrat je vedel, da je našel Bonda. In čeprav je Fleming Bonda opisoval drugače, je za svet Sean Connery postal James Bond v Dr. Noju. Bonda je igral še v Iz Rusije z ljubeznijo, Goldfingerju, Thunderball, Samo dvakrat živiš, Diamanti so večni in Nikoli ne reči nikoli več. S honorarjem, ki ga je dobil za Diamanti so večni, je ustanovil Scottish International Education Trust, ki pomaga financirati študij mnogih mladih Škotov.

Connery je posnel še filme Marnie, Woman Of Straw, The Hill, A Fine Madness, Shalako, The Molly Maguires, The Anderson Tapes, The Red Tent, Murder On The Orient Express, The Wind And The Lion, The Man Who Would Be King, Robin And Marian, A Bridge Too Far, Outland, Zardoz, Five Days One Summer, Meteor, The Name Of The Rose, Indiana Jones And The Last Crusade, The Russia House, The Hunt For Red October, Medicine Man, Rising Sun, Just Cause, First Knight, The Avengers, The Rock, Dragonheart, Playing by Heart, Entrapment, Finding Forrester.

Za vlogo v Nedotakljivih je dobil stranskega oskarja in zlati globus. Je dobitnik še številnih drugih nagrad. Po njegovem ga je največja čast doletela leta 1991, ko je dobil odlikovanje Freedom of the City of Edinburgh.

Shane West (Tom Sawyer) je zaslovel s serijo Spet zaljubljena.

Nastopil je tudi v filmih A Walk to Remember, A Time for Dancing, Liberty Heights, Get Over It, Whatever It Takes.

Kadar ne igra, West igra kitaro v svoji skupini Jonny Was, za katero napiše večino glasbe in besedil.

Stuart Townsend (Dorian Gray) je nastopil v filmih Queen of the Damned, Trapped, Shade, About Adam, Wonderland, Simon Magus, Under the Skin in Shooting Fish.

Nastopa tudi v gledališču.

Peta Wilson (Mina Harker) je najbolj znana po naslovni vlogi v nadaljevanki Nikita. Posnela je tudi nadaljevanki A Girl Thing in Other People, televizijski film Joe and Max in filma Mercy inOne of Our Own, pred Nikito pa The Sadness of Sex, Naked Jane, Loser, A Woman Undone in Vanishing Point. Manjšo vlogo je imela v nadaljevanki Highlander.

O filmskih ustvarjalcih

Preden se je začel ukvarjati z režijo, je Stephen Norrington oblikoval posebne učinke. To je njegov četrti film, ki ga je režiral.

Komentarji

18.5. 2020 ob 10:02

ovo je najbolji film na svjetu.

— ana duric

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.