Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Druga sestra Boleyn

zgodovinska romantična drama
Posneto po svetovni uspešnici
Podnapisi
Na sporedu od: 15.5.2008, Kolosej Ljubljana
24.7.2008, Kino Komuna
1h 55min / 115min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Philippa Gregory in Peter Morgan
Režija: Justin Chadwick
Zgodba sester Boleyn nam prikazuje zgodovino angleškega prestola ob začetku 16. stoletja, v času vladavine razvpitega kralja Henrika VIII. Sestri Mary in Anne se na željo ambiciozne družine potegujeta za kraljevo naklonjenost in ljubezen, toda težave se pojavijo, ko se kralj čustveno naveže na Mary. Ljubosumna in prestola željna Anne splete zaroto, ki razdre njeno družino in v celotni državi povzroči religiozne spremembe, ki še danes zaznamujejo britansko družbo.

Zgodba

Zgodovinska drama Druga sestra Boleyn, posneta po istoimenski knjižni predlogi pisateljice Philippe Gregory, je razburljiva zgodba o spletkah, romancah in prevarah na angleškem dvoru v začetku 16. stoletja. Sestri Anne in Mary prihajata iz mogočne družine, ki želi svojo moč utrditi s pridobitvijo kraljeve naklonjenosti. Ambiciozna oče in stric to nalogo naložita sestrama, ki morata preprosto življenje na podeželju zamenjati z nevarnim in zahrbtnim dvorskim življenjem. Pomoč njuni družini se v boju za kraljevo ljubezen sprevrže v kruto rivalstvo. Sprva je uspešnejša Mary, ki očara kralja Henrika VIII, postane njegova ljubica in mu rodi nezakonitega otroka. Toda pametni, prepričljivi in neustrašni Anne pri doseganju njenega cilja ne predstavljata ovire niti njena sestra niti kraljica Katarina Aragonska. Kljub sestrinim globokim čustvom do kralja Anne ne odneha in bo storila vse, da bi postala angleška kraljica. Medtem ko se sestri Boleyn borita za kraljevo ljubezen, pri čemer prvo vodi zgolj preračunljivost drugo pa prava ljubezen, se angleško kraljestvo krha. Čeprav so posledice dramatične, pa sestrske ljubezni in zvestobe ni mogoče razdreti in njuna sorodna vez ostane večna.

O filmu

V svojem izredno uspešnem romanu Druga sestra Boleyn je Philippa Gregory ubesedičila staro zgodbo: romanco med kraljem Henrikom VIII in njegovo drugo ženo, Anne Boleyn. V ospredju je tudi nezakonito kraljevo razmerje s sestro Mary. Roman potemtakem predstavlja dvor dinastije Tudor kot dom seksualnih, spletkarskih in preračunljivih igric.

"Preden sem napisala roman, so le redki vedeli za Mary Boleyn," ugotavlja Gregoryjeva. "Gre za lik, ki ga v zgodovinskih zapisih skorajda ne najdemo. Ker Mary ni imela posebnega vpliva na razplet dogodkov v dinastiji Tudor, morda zgodovinarjev ni zanimala. Toda sama sem njeno zgodbo videla kot nasprotje med sestrama. In ravno to nasprotje prikazuje način, kako smo ženske sposobne izkoristiti priložnosti, ki se nam ponujajo."

Režiser Justin Chadwick prednost pred razvpitim razmerjem med Anne in Henrikom daje odnosu med sestrama, ki se borita za kraljevo pozornost. "Anne in Mary med seboj počenjata grozovite reči, toda nad rivalstvom in ljubosumjem na koncu prevlada sestrska ljubezen," pravi Chadwick. "Odnos med sestrama ni podoben nobenemu drugemu odnosu. Edinstveni, povsem odkriti pogovori potekajo za zaprtimi vrati. Ko Mary primerja svoj odnos s svojo sestro, pravi, da gre za dve polovici iste osebe."

Sestrski odnos je seveda lahko tudi izredno grd. "Celotna zasnova je podobna mafijski zgodbi, ki se odvija na dvoru dinastije Tudor," pravi producentka Alison Owen. "Vsebuje vse: seks, rivalstvo, ljubosumje, preračunljivost, škandale - s sestrama v glavni vlogi."

Vlogi sester Boleyn sta prevzeli dve izmed trenutno najuspešnejših igralk, Natalie Portman in Scarlett Johansson. "Likoma sta prinesli izredno medsebojno intimnost in bližino. V prizorih smo tako lahko šli dlje od napisanega, " poudarja Chadwick. "V filmu se njun odnos seveda spreminja, toda sestrska vez se ne pretrga."

Portmanova, ki navdušuje v vlogi Anne Boleyn, ki kot ljubica zamenja sestrino vlogo in nato postane kraljica, pravi, da je v središču zgodovinske zgodbe pravzaprav družinska zgodba, zgodba med sestrama. Johanssonova, ki upodablja sicer manj znano sestro Mary, pa se strinja, da so odnosi med brati in sestrami zelo zapleteni. "Ljubosumje in tekmovalnost sta povsem razumljiva. Samo brat ali sestra lahko tako dobro bere tvoje misli in točno ve, kako se počutiš."

Igralska zasedba

Natalie Portman (Anne Boleyn) je svojo prvo igralsko vlogo zabeležila že pri 11-ih letih in sicer v uspešnici Luca Bessona, The Professional. Sledili so filmi Beautiful Girls, Everyone Says I Love You, Mars Attacks!, Anywhere But Here, Where The Heart Is, Star Wars: Episode I - The Phantom Menace, Star Wars: Episode II - Attack of the Clones, Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith, Cold Mountain, Garden State in Closer. Za vlogo v slednjem je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko igralko, v isti kategoriji pa je prejela zlati globus.

Med novejše sodijo vloge v celovečercih Mr. Magorium’s Wonder Emporium, Goya’s Ghosts, My Blueberry Nights, V for Vendetta in The Darjeeling Limited. Posnela je tudi že vojno dramo Brothers Jima Sheridana, v kateri je zaigrala ob Jakeu Gyllenhaalu.

V svoji desetletni igralski karieri je štirikratna nominiranka za zlati globus in dobitnica nagrade BAFTA Scarlett Johansson (Mary Boleyn) večkrat dokazala, da sodi med najbolj nadarjene mlade igralke Hollywooda. Z vlogo v drami Lost in Translation Sofie Coppole je navdušila tako kritike kot občinstvo in prejela nagrado najboljše igralke na mednarodnem beneškem filmskem festivalu, nagrado BAFTA ter nominacijo za zlati globus. Žirijo, ki podeljuje nominacije za zlati globus, je prepričala tudi z vlogami v uspešnicah Girl With a Pearl Earring, A Love Song for Bobby Long in Match Point.

Svojo prvo vlogo v drami Roberta Redforda, The Horse Whisperer, je odigrala že v najstniških letih. V njeni filmografiji najdemo še številne druge uspešnice, kot so The Man Who Wasn’t There, In Good Company, The Island, The Prestige in The Nanny Diaries.

Eric Bana (kralj Henrik VIII) je leta 2005 v kontroverznem in kritično odlično sprejetem filmu Stevena Spielberga, Münich, upodobil lik Avnerja, izraelskega agenta, katerega naloga je izslediti in ubiti može, odgovorne za teroristični napad med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972, v katerem je tragično umrlo 11 izraelskih športnikov.

Avstralec Bana se je mednarodnemu občinstvu prvič predstavil z glavno vlogo v biografskem celovečercu Chopper. Po uspehu v Avstraliji se je film premierno zavrtel v Ameriki na filmskem festivalu Sundance leta 2001. Obiskovalci kinematografov so ga med drugim lahko videli tudi v uspešnicah Black Hawk Down, Hulk in Troy.

Filmska ekipa

Justin Chadwick (režija) je pred kratkim režiral serijo Bleak House, večkrat nagrajeno priredbo klasičnega romana Charlesa Dickensa. Njegova mojstrovina je bila nagrajena z dvema emmyjema (skupno deset nominacij, tudi za najboljšo režijo) in petimi nagradami BAFTA (skupno 14 nominacij), tudi za najboljšo serijo. Serija je bila nominirana tudi za zlati globus, in sicer v dveh kategorijah, ter za številne druge nagrade.

Komentarji

4.4. 2008 ob 8:56

Kdaj bo premiera tega filma?

— Kasiopeia
10.5. 2008 ob 19:50

zdi se mi da bo film res cool tko da GREMO GLEDAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— PS
16.5. 2008 ob 2:01 zvezdica

film je meni (!) zelo dober (4,5 zvezdic od 5). dostikrat me sicer prime, da bi koga oklofutala (predvsem to anne in kralja). :) žal so tudi šokantni trenutki, ki si jih dandanes ne bi morala predstavljati (npr. da starši odločajo s kom se boš poročil, in da moreš dati tudi svoje telo, da družina pride na dobro ime in predvsem do bogastva...). več pa rajši ne bom napisala, da ne bo preveč podatkov. :) POJDITE SI GA OGLEDAT, ga zelo priporočam (highly recomended)!!!

— gir|y
17.5. 2008 ob 2:00

Super film.

— Eva
21.5. 2008 ob 18:54 zvezdica

To je najboljši film, kar sem si jih ogledala v zadnjih dveh letih. Nabit s čustvi, bogata kostumografija, sexi glavni igralec, dobra igra in ravno prav krut, da ni prekrut :P Fasciniral me je v nulo in bi ga šla gledat še najmanj dvakrat. Mogoče celo bom. ŠIbajte v kino, drugega nimam za pripomnit :)

— Lilia
23.5. 2008 ob 2:00

fenomenalno! eden izmed boljših filmov, ki sem jih videla v zadnjih letih.

— izabela
24.5. 2008 ob 2:00

mene pa zanima kera ie anna

— anĆa
24.5. 2008 ob 18:04 zvezdica

čudovit film. moja pričakovanja je popolnoma izpolnil in me na trenutke prav presenetil. film je izjemno čustveno nabit in na trenutke v tebi vzbudi neznansko jezo, razočaranje...
vredno ogleda!

— lolipop
25.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ja film je res supr in se mi zdi da dobr prikaže tisti čas!
Film vreden ogleda!

— Petra
25.5. 2008 ob 19:12 zvezdica

Torej.. Film sam je dober, vendar me moti to, da ni posnet po knjigi.. Naprimer, da je Mary rodila najprej punčko, tako, da je malo razočara kralja.. In v knjigi je Anna imela spolni odnos s bratom, zaradi česar je tudi dobila fizično prizadetega otroka. No, nebom izdala vse vsebine, morem pa reči, če ne bi prebrala knjige, bi mi bil film zelo zelo všeč. Zdaj imam mogoče par predsodkov, ker dobro poznam tudi resnično vsebino.. :D
Je pa krut film, vendar ravno prav. :)
Treba je pohvaliti kostumografe, Scarett so sama usta, vendar paše v to vlogo :) Natalie je mogoče malo malo izrazna, vendar mislim, da je še najprimernejša za tako vlogo. :) Eric Bana ni rdečelas kakor Tudor, ampak namesto tega zelo seksi..:)
Bravo Justin Chadwich. =)

— Nina
26.5. 2008 ob 2:00

Odličen film. Igralcu so super. Zgodba je zelo tragična. Jz sm se na koncu jokala, ko so obglavli najbolj cute igralca:( Edina pripomba je, da je v filmu premalo glasbe.
ocena: 9,5/10

— saraaa
27.5. 2008 ob 2:00

A je kdo bral knjigi (ki sta btw super) pred ogledom filma. Se splača it gledat?

— Mici
29.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film mi je bil še kar všeč (kljub temu, da sem popolnoma pod vplivom serije Tudorji, ki iste teme prikazuje povsem drugače). Zaplet zanimiv, dobro odigrano...Scarlett je res dobro odigrala Mary, Natalie pa je sploh že skoraj srhljiva v prikazovanju hladne preračunljivke Anne.
Priporočam!

— Ina
31.5. 2008 ob 19:57

ja, ljudje takrat so bili točno takšni. Bullshit

— slab film
3.6. 2008 ob 19:04 zvezdica

film me je malo razočaral, ker se ni držalo dogodkov iz knjige. stafford je bil prkazan kot kr neki ne pa vlka ljubezn kot v knjigi kar me je razočaralo. igralci so ful dobri sploh natalie portman. drgač pa še r vredi film ene 4 zvezdice od 5. pejte gledat če niste bral kjige

— Smotka
4.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

ta film je pa res noro dober :) zel odobra igralska zasedba, še bolj dober scenarij, pa seveda tema filma :) ker sem sama oboževalka takšnih-zgodovinskih filmov, je bil to res presežek za to leto :) upam na še kakšen tako dober film :)

— Tatjana
6.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Sam sem bil skeptičen pred ogledom, po ogledu pa sem bil full pozitivno presenečen, drugače pa so dejanja akterjev zelo preračunljivo, si predstavljate da ste na zaslugo vaše hčerke voditelj Anglije:):)

— LEPOTEC
8.6. 2008 ob 2:00

Definitivno priporocam ogled.
Zgodba je fantasticna, ubistvu prav zalostna in kruta. Sicer menim da tisti brat nikakor nebi smel biti ubit, Anna pa je res prava carovnica. Kako so moski lahko naivni! Zelo dobra je tudi izbira igralcev, saj prav vsak odlicno pase v svojo vlogo. Le Maryin brat in moz sta si tako podobna da nikoli nisem vedela kateri je kateri ^^ 9.5/10 tock bi mu dala.

— Tasha
8.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film mi je bil zelo všeč. Zveš veliko o načinu razmišljanja ljudi v tistem času, kostumografija je enkratna, Eric Bana pa neverjetno seksi. vsebina filma me je tako pritegnila, da bom prebrala še knjigo. Priporočam!!!

— Mateja
8.6. 2008 ob 2:00

ta film je bedn

— klemn
10.6. 2008 ob 2:00

V opisu fima me je zbodlo (če se milo izrazim), ko pišete - citiram: "Sprva je uspešnejša Mary, ki očara kralja Henrika VIII, postane njegova ljubica in mu rodi nezakonitega otroka."
Otrok ne more biti nezakonit, ampak je lahko samo nezakonski. Nezakonit je tisti, ki ni zakonit (torej ni v skladu z zakoni), nezakonski pa tisti, ki ni zakonski (torej se ne nanaša na zakonsko zvezo). Gre za veliko razliko. Prosim, poglejte v SSKJ in popravite.

Z dobrimi željami,
Martinique

— Martinique
10.6. 2008 ob 18:13 zvezdica

Film me je resnično fasciniral..že cel dan brskam po internetu podatke o Boleyn družini. :) Odličen film res vredn ogleda, predvsem ker so teme zgodovinske in hkrati zelo aktualne.

— Monique
12.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

film je enkraten. Mene so določene scene kar presenetile....Te pritegne....splača se ga ogledati!

— edy
15.6. 2008 ob 2:00

super film! zelo sem navdušena!

— danijela
27.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Po dolgem cajtu končno spet en dober film nabit s čustvi. Angleži so vedno imeli smisel za zgodovinske filme. Zgodba se zapleta, povezuje in razpleta. Vsak dogodek je odločilen in ima v zgodbi pomen. Pred tem glejte film "Elizabeta - zlata doba", ker se navezuje nanj.
Še mala pripomba na prevod naslova, ki po vsej verjetnosti ne govori o "Drugi sestri Boleyn", pač pa o končni zmagovalki, ki je prevladala nad Anglijo. Ta je bila Boleynova - hčer ene od sester in kralja. Morda bi moral prevod biti "Neko Boleynovo dekle"...

— petya
30.6. 2008 ob 18:23 zvezdica

Odličen filem res! tudi igralska zasedba je zelodobra!

— Tamara
4.7. 2008 ob 2:00

ja,film je prfekten,ljubezenska zgodba...pa še po vrhu zgodovinska.ma tadobra.Priporočam.

— janja
15.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Meni je osebno je bil film zelo všeč, tudi ogledala sem si ga kar nekajkrat.
Ko sem si pa sposodila še knjigi pa sem bila malo razočarana, saj je film zelo drugačen od resnične zgodbe - scenarij bi moral biti bolj po knjigi, ne pa po lastni domišljiji.
Drugače pa vsaka čast igralcem, ocena 5!

— anna
21.7. 2008 ob 16:12 zvezdica

zgodovinska drama, po moje res odlično prikaže razmere tistega časa, spletkarjenje med sestrama, ljubosumnost, kako gre kralju le za dediča in nasledstvo, tudi dobra igra; film je tudi supr popotnica, če si nadlaje mislite (kar se tiče časovnega zaporedja) ogledati film(e) o Elizabeti 8/10

— lyla
23.7. 2008 ob 16:34 zvezdica

Hmmm..., po več ali manj pozitivnih odzivih bil konkretno razočaran nad filmom...
Ne priporočam ogleda!
Razen igre, se mi je zdelo vse ostalo slabo! Zgodba zgrešena, dolgočasna, nobenega čustvenega naboja, o katerih nekateri toliko "kvačkajo". Čustva privrejo na plano le takrat, seveda, ko nastopi smrt!
Kar je le zasluga dobre igre.
Torej, raje obdržite tistih par evrov v žepu in prišparajte kakšno uro.

— Dalmatinec
30.7. 2008 ob 17:40 zvezdica

Ja meni je film res zelo všeč. Eden izmed najboljših kar sn jih kdarkoli gledala. Igralc so tapravi, edino se mi mogoče glavni igralec Eric Bana, ne zdi primeren za to vlogo. Mogoče bi dala kakega malo starejšega. Vseeno pa priporočam ogled.

— ewiiie*
23.9. 2008 ob 2:00


Beautiful v srednjeveški preobleki.

— Argaon
6.12. 2008 ob 19:59

Kakšno je torej moje mnenje o tem filmu? Hm... Film je po vseh merilih eden najboljših zgodovinskih filmov. Edino kar me je mogoče zmotilo pri igralski zasedbi je Scarlett Johansson ki mi niti ni bla prava za vlogo Mary...ampak kljub vsemu je film uspel in tistim malim firbcem ki jih zanima ali je ta film vreden ogleda lahko rečem samo to: nehite brat komentarje in se spravte gledat ta film...;)

— Claudia
26.10. 2009 ob 17:53

res dober film.
prikazuje kako so lahko bili ljudje nekoč nepošteni in kako se niso ozirali na druge(predvsem višji sloji)

— scatlett
25.1. 2011 ob 15:07

Film je sicer v redu, a se kar precej razlikuje od knjige.Čeprebereš knjigo, vidiš, da je izpuščenih veliko pomembnih dogodkov.

— Marija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.