Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Lovec na sanje

grozljivka, triler
Na sporedu od: 5.6.2003, Kolosej Ljubljana
2h 16min / 136min
Scenarij: William Goldman, Lawrence Kasdan, Stephen King
Režija: Lawrence Kasdan

Kratka vsebina

Film, posnet po istoimenski knjižni uspešnici pisatelja Stephena Kinga, pripoveduje zgodbo štirih prijateljev, ki jim junaško dejanje v mladosti spremeni življenje. Od takrat naprej nosijo v sebi skrivnostne sposobnosti. Leta kasneje, ko se skupaj odpravijo na lov po gozdovih Mainea, jih preseneti snežni vihar. Hudo neurje skriva v sebi nekaj veliko bolj zloveščega. Z namenom, da se postavijo po robu neznani sili, morajo najprej preprečiti pokol nedolžnih civilistov izpod rok vojaškega blazneža. Borijo se proti sili, ki želi povzročiti razkol med njimi in se soočijo z neprimerljivo grozo, ki preti celemu svetu.

Jonesy, Henry, Pete in Bober.

Pred dvajsetimi leti so bili le otroci v majhnem mestecu v državi Maine - otroci, ki so zbrali toliko poguma, da so se junaško spopadli z otroško krutostjo. Stopili so skupaj in nesebično rešili nenavadnega fanta z imenom Duddits, s čimer je njihov krog prijateljstva nepričakovano pridobil novega člana. Še bolj nenavadne pa so bile skrivnostne sposobnosti, ki jih je Duddits prenesel na njih, s tem pa je njihovo prijateljstvo združil v eno...

Minil je čas in otroci so postali odrasli moški, vsak s svojim življenjem, svojimi težavami - preganjajo jih spomini na junaško dejanje, duha pa jim razganja posebna sposobnost, ki je prej breme kot blagoslov. Ko v strašni nesreči eden od njih skoraj umre, sprva ne uvidijo, da je v njihova življenja zopet stopila strašljiva skrivnostnost, ki je na nek način povezana z Dudditsem.

Toda ko se v lovski koči severnih gozdov zopet zberejo na vsakoletnem lovu, ki je njihov edini vir topline in dobre volje, jih splet okoliščin pahne v brezno pogube. Najprej pride neznanec, zablodeli lovec, ki se ne zaveda, da v sebi nosi strašno okužbo. Za njim drvi snežni metež, divja nevihta, ki v svojem osrčju skriva nekaj veliko bolj zloveščega - smrtonosni tujek, ki bo zasužnjil nekatere od štirih prijateljev, ostale pa prisilil, da bodo zopet priklicali svojo pozabljeno moč... In se spopadli z grozo brez primere.

O produkciji

"Znanstvena fantastika, domišljijski svet in groza so najbolj prepričljivi, če verjamemo v ljudi, ki so vpleteni v ta svet", meni režiser/scenarist in producent Lawrence Kasdan. Vse od takrat, ko je zgodaj v svoji karieri sodeloval pri pisanju scenarijev za filme Raider of the Lost Ark, Imperij vrača udarec in Vrnitev Jedija, je iskal zgodbo, ki bi ga pritegnila k režiji filma z veliko posebnih učinkov in prežetimi čustvi, ki izvirajo iz realnega življenja. Zelo blizu so mu osebni in humanistični filmi, kot so The Big Chill, Naključni turist, Grand Canyon in Mumford, ki jih je režiral.

"V svojih filmih vedno skušam najti najbolj učinkovite prispodobe in Stephen King je pisatelj, ki ga že od nekdaj občudujem, saj vedno odkrije zanimive in čudaške prispodobe za stvari, ki privabljajo na dan najgloblje človeške strahove", pravi Kasdan. Lovec na sanje govori o obvladovanju strahu pred kaosom, do katerega lahko pride. Najsi le ta prihaja iz vesolja, teme ali telesa, vedno se obrne proti nam. "Kot že v mnogih filmih, ki sem jih posnel, sem se trudil poglabljati v odnose med posameznimi liki, graditi na njihovem prijateljstvu ter izpostavljati vprašanja zvestobe in odrešitve, tokrat pa so po zaslugi avtorja zgodbe, Stephena Kinga, vse te stvari združene v nenavadni, vznemirljivi in strah zbujajoči zgodbi", nadaljuje režiser, ki si je že od nekdaj želel posneti film s tovrstno vsebino.

Lovec na sanje pripoveduje zgodbo štirih prijateljev, ki jim je junaško dejanje v mladosti zaznamovalo življenje. Vsak od njih je takrat v zameno dobil posebno moč oz. nadnaravno sposobnost. Mine veliko let, Jonesy, Henry, Pete in Bober so zdaj odrasli moški, ki se počutijo odmaknjeni od sveta, otroški pogum, ki jih je nekoč razganjal, pa se je razblinil v negotovi prihodnosti. Neprestano jih počasi, a vztrajno razjeda spoznanje, da v sebi nosijo sposobnosti, ki pa jih ne zmorejo uresničiti.

Ena izmed režiserjevih zaslug pri Lovcu na sanje je bila tudi sposobnost zbrati močno zasedbo. Kot je rekel sam: "Mladi igralci, ki igrajo v filmu, so izredno nadarjeni in prepričan sem, da se bo o njih še veliko govorilo."

Thomas Jane igra Henryja, ki je na začetku filma precej na koncu s svojimi močmi, saj ga preganjajo samomorilske misli. Thomas Henryja opisuje kot psihiatra s telepatskimi sposobnostmi, zaradi katerih zelo trpi. Poklic, ki ga opravlja, mu nalaga veliko breme, saj ljudem bere misli. Takoj zazna, kadar ljudje lažejo; njemu, sebi in svojim bližnjim. Sčasoma Henryju postane zelo mučno, saj je pripravljen ljudem pomagati za vsako ceno, pa čeprav to pomeni, da bodo morali ljudje slišati stvari, ki jih nihče noče slišati, le potlačiti. Izkaže se, da s tem v mnogih primerih naredi več škode kot koristi.

Jason Lee igra Bobra, ki neprestano gloda zobotrebce. "Obdarjen" je z jasnovidnostjo, s čimer lahko vnaprej začuti prihajajočo nevarnost, vendar je ne vidi dovolj jasno, da bi karkoli ukrenil.

Jason je mnenja, da je Bober zelo prijazen in dobrodušen človek, in ko je razmišljal o njegovem karakterju, se mu je zazdelo, da ima rad glasbo iz petdesetih; njegovo pojmovanje zabave je v baru spiti pivo ali dve, medtem ko v ozadju iz radia odmeva uspešnica iz petdesetih let. Je tiste vrste človeka, ki ne kadi in malce spominja na Buddyja Hollyja.

Damian Lewis igra Jonesyja, ki je bil kot otrok žrtev hude nesreče, katere čudnih okoliščin še sam ne more čisto dojeti. Damian ga vidi kot občutljivega, zelo iskrenega človeka, ki zna biti zelo ljubezniv in pozoren. Na začetku filma ga zbije avto, s čimer je Stephen King prvič na dramatičen način opisal svojo lastno nesrečo. Svoje življenje je utelesil z likom Jonesyja, ki je v prehodni dobi izgubil precej zaupanja vase. Jonesy v sebi nosi skrivnost, zaradi katere postaja čedalje bolj šibek. Jonesy ima neverjetno sposobnost, da so se mu vse stvari, ki jih je videl, slišal in doživel, podrobno vtisnile v spomin. Njegov um je "skladišče spominov", kot velika knjižnica, v kateri so zapisani vsi športni porazi, učni uspeh vseh sošolcev, besedilo vsake pesmi, ki jo je poslušal... Bitka za njegove spomine se sprevrže v obleganje zloveščega vsiljivca, ki je vdrl v njegov um.

Timothy Olyphant upodablja Petea, čigar sposobnost je, da najde, kar je izgubljeno. Ko je nekoč rešil mlado deklico, je postal junak; dandanes pa svoje sposobnosti uporablja za odkrivanje ključev, ki se založijo in se trudi osvajati ženske.

Timothy si je želel igrati vlogo Petea, ki je v mnogih pogledih najbolj žalosten od vseh njegovih prijateljev. Pete si je močno želel postati astronavt, vendar se je življenje žal obrnilo drugače in zaradi tega je zagrenjen, čeprav tega noče priznati.

Ukvarja se s prodajo rabljenih avtomobilov in veliko pije. S svojo očarljivostjo in smislom za humor resda prikriva svojo žalost, vendarle pa se občuti njegovo breme, da mu v življenju ni uspelo.

Donnie Wahlberg igra skrivnostnega Dudditsa, ki na skrivnosten način povezuje štiri prijatelje. Kasdan je rekel: "Duddits je ključni lik v zgodbi, ki se pojavi šele kasneje v filmu. Resda ga na platnu spremljamo zelo kratek čas, vendar za seboj zapusti močan vtis." Režiser se je izboru igralca za vlogo Dudditsa še posebej posvetil in Donnie je ustrezal želenim kriterijem. Za vlogo se je posebej potrudil izgledati bolehno, veliko je shujšal in si obril glavo. Kot pravi Wahlberg: "Duddits je peti prijatelj, na katerega naletijo po naključju in ga rešijo izpod rok nasilneža. On jih v povračilo zaznamuje s posebnim darom. Ta dar jih močno poveže med seboj in v njihovi povezanosti, ki jih spremlja celo življenje, je posebna moč." Ko je ustvarjal podobo Dudditsa, ni imel v mislih le tega, da je Duddits zelo bolan, temveč se je osredotočil tudi na to, kako njegovi prijatelji gledajo nanj. O njem pripovedujejo, kako ljubezniv in prijeten je bil, kako so skrbeli zanj in da je imel najbolj plemenito srce na svetu.

V vlogi lovca vesoljcev, Abrahama Curtisa, se pojavi slavni igralec Morgan Freeman. Je poveljnik elitne, strogo zaupne posebne enote vojakov Modra enota, katerih naloga je izkoreniniti zunajzemeljske napadalce in preprečiti, da bi se kužna bolezen razširila. Curtisu se sčasoma, zaradi narave svojega dela, ki ga opravlja že 25 let, omrači um. Na svojo roko začne obsedeno loviti vesoljce. Kot pravi Freeman: "Curtis je kralj, ki je zelo vpliven v svoji skupini, ki postane njegova osebna vojska. Vse, kar potrebuje, si vzame - denar, delovno silo in orožje. Resda je precej usekan, toda popolnoma predan borec. Je tiste vrste človeka, ki bo šel do konca, da bo opravil svoje delo. Ljudje ga imajo za krutega, vendar on temu pravi predanost namenu."

Režiser si je od vsega začetka predstavljal Morgana Freemana v vlogi Curtisa. Igralca namreč zelo ceni in kot pravi: "Morgan je eden izmed tistih izrednih, mogočnih igralcev, ki skrbno izbira svoje vloge in jih vedno vrhunsko odigra. Nikdar pri njem nisem zasledil slabega trenutka, ki bi ga izdal, da je vse skupaj le igra. Ponavadi upodablja pozitivne karakterje, tokrat pa ga spoznamo v zelo mračni luči, v kateri se je hitro znašel. Z navdušenjem se je potopil v tovrstno vlogo, vesel, da je dobil priložnost igrati v ne-svetniški luči.

Tom Sizemore upodablja Owna Underhilla, desno roko polkovnika Curtisa, ki se usposablja za njegovega naslednika. Odnos med njima je skorajda očetovski. Owen stalno hlepi po Curtisovem odobravanju in Curtisu je to všeč. Do njega je zelo zaščitniški, vendar kadar ga napade jeza, se pošteno znese nad njim. Owna zna z besedami zelo globoko prizadeti.

Lovec na sanje je izreden film, ki v sebi združuje mnogo žanrov. Najboljša stvar pri tem filmu je," pravi Timothy Olyphant, "da so trenutki, ko se smejiš, ko si ves na trnih, te je na smrt strah, te obliva žalost... vsi v eni sceni. Dejstvo, da se na zemlji odpre pravi pekel, je na nek način zabavno, toda za tem se skriva odlična zgodba o prijateljih, ki imajo zopet priložnost, da storijo junaško dejanje, da ponovno zaživijo, tako kot so v otroštvu."

"Larry Kasdan je tiste vrste pripovedovalca zgodb, ki ima krasen smisel za humor in instinktivno sposobnost izbiranja dramatičnih prizorov," pravi Stephen King. "Prav nič ga ni strah delati na velikem projektu z velikim številom likov. Mislim, da ga je Lovec na sanje pritegnil zato, ker gre za zgodbo, ki neprestano skače med humorjem in grozo. In ravno v tem se skriva bistvo Lawrencea Kasdana; je človek, ki lahko na enkrat zaigra na dve struni - na grozljivost in humor.

Pred kamero

Morgan Freeman (Colonel Curtis)

Pred nedavnim smo ga videli ob Benu Afflecku v filmu, ki je posnet po knjigi Toma Clancyja, Vsota vseh strahov in ob Ashley Judd v filmu High Crimes.

Kmalu pa ga bomo videli v filmih: Levity ob Billyju Bobu Thorntonu, Bruce Almighty ob Jimu Carreyu, The Big Bounce ob Ownu Wilsonu in v filmu Danny the Dog, v katerem bo igral skupaj z Jetom Lijem.

Igralec je bil že večkrat nominiran; film Kaznilnica odrešitve, tako kot Lovec na sanje, posnet po literarni predlogi Stephena Kinga, mu je prinesel oskarjevsko nominacijo za glavno moško vlogo; z vlogo v filmu Šofer gospodične Daisy si je poleg zlatega globusa v Cannesu in srebrnega medveda v Berlinu ravno tako prislužil oskarjevsko nominacijo v kategoriji za najboljšo moško vlogo.

Njegova filmografija obsega tudi naslednje naslove: Deep Impact, kjer je igral predsednika ZDA, Amistad režiserja Stevena Spielberga, kjer se je boril proti suženjstvu, Neoproščeno, Zbogom, dekleta, Kres ničevosti, Lean On Me, Robin Hood: Princ tatov, Izbruh, Sedem, Betty, V pajkovi mreži, Brubaker, Eyewitness, Harry & Sons, Teachers, Glory, Verižna reakcija...

S koncem sedemdesetih let je postal zelo znan v gledaliških krogih in vse od takrat naprej začel prejemati vrsto prestižnih nagrad. Pomembnejše igre, v katerij je igral so: The Mighty Gents, Coriolanus, The Messenger, Gospel at Colonous in drama Šofer gospodične Daisy. Širšemu krogu občinstva pa se je priljubil v otroški televizijski oddaji The Electric Company.

Jason Lee (Bober)

Odraščal je v Kaliforniji in v otroštvu treniral rolkanje. Pri dvajsetih pa se je navdušil nad igralstvom in postal slaven leta 1995, z glavno vlogo v komediji Mallrats režiserja Kevina Smitha. Nadaljeval je z vlogo v filmu Chasing Amy, kjer je bil negotov in pošten sostanovalec Bena Afflecka in zanjo prejel nagrado Independent Spirit za najboljšega stranskega igralca. Z režiserjem Smithom je ponovno sodeloval v nadnaravni komediji Dogma, kjer je upodobil demonskega Azraela in v filmu Jay and Silent Bob Strike Back. Njegova igra je navdušila tudi slavnega režiserja/scenarista Camerona Crowa, saj je z njim sodeloval pri filmu Almost Famous (zlati globus v kategoriji za najboljši film) in pri filmu Vanilla Sky, kjer je bil najboljši prijatelj glavnega igralca, Toma Cruisa.

Ostala filmografija: Mumford režiserja Lawrencea Kasdana, A Guy Thing, Stealing Harvard, Big Trouble, Lomilki src, Sovražnik pred vrati, Kissing a Fool in American Cuisine.

Damian Lewis (Jonesy)

Priznan angleški igralec, ki je bil nominiran za zlati globus za vlogo v televizijski nadaljevanki Band of Brothers, ki sta jo producirala Steven Spielberg in Tom Hanks, je v Lovcu na sanje prvič zaigral na ameriških tleh.

Nedavno tega je igral v televizijski predelavi klasičnega dela pisatelja Galsworthyja, Sagi o Forsytih.

Filmi, v katerih je tudi igral, so : Jeffrey Archer - The Truth, Hearts and Bones, Warriors, ki govori o mirovnih silah Združenih narodov v Bosni in je prejel evropsko filmsko in BAFTA nagrado, Robinson Crusoe in Life Force. Predvsem pa slovi po vlogah v popularnih britanskih nanizankah Poirot Agathe Christie in A Touch of Frost.

Timothy Olyphant (Pete)

Timothy se je rodil na Havajih in odraščal v Kaliforniji in se je po končanem študiju likovne umetnosti in dramske igre preselil v New York, kjer se je začela njegova igralska kariera. Postal je dobitnik prestižne nagrade World Theater Award (pred njim sta je bila deležna tudi Al Pacino in Alan Alda) za odličen prvi nastop v drami The Monogamist, ki jo je režiral Christopher Kyle, s katerim je sodeloval tudi kasneje v drami Plunge.

Z vlogo Todda Gainesa, prekupčevalca z mamili v filmu Go režiserja Douga Limana, je požel dobre kritike. Igral je tudi v filmu s homoseksualno tematiko, The Broken Hearts Club, letos pa ga bomo videli še v dveh filmih; The Safety of Objects, kjer igra skupaj z Glenn Close in v New Lineovem filmu A Man Apart, skupaj z Vin Dieslom.

Znan je tudi po svojih televizijskih vlogah, predvsem po filmu When Trumpets Fade režiserja Johna Irvina in drami High Incident, ki sta jo v okviru Dreamworks studia soustvarjala filmska mojstra, Steven Spielberg in Eric Bogosnian.

Tom Sizemore (Owen Underhill)

Slovi kot eden izmed vsestranskih igralcev današnje filmske industrije. Kritiki so bili izredno navdušeni nad njegovo vlogo v Spielbergovi, z oskarjem nominirani drami, Reševanje vojaka Ryana, v kateri je upodobil Michaela Horvatha, nepopustljivega, toda zvestega narednika. Prvič se je pojavil na velikem platnu v filmu Rojen 4. julija režiserja Oliverja Stonea ob Tomu Cruiseu, kasneje pa ga je Stone ponovno povabil k sodelovanju pri filmu Rojena morilca, kjer smo ga videli ob Julliette Lewis in Woodyju Harrelsonu. Leta 1995 je bilo zanj zelo plodno, saj je igral kar v treh velikih filmih: skupaj z Alom Pacinom, Robertom De Nirom in Valom Kilmerjem v filmu Vročica režiserja Michaela Manna, z Denzelom Washingtonom v filmu Hudič v modri obleki, Franklinovi adaptaciji knjižne uspešnice Walterja Mosleya in v filmu Zadnji dnevi režiserke Kathryn Bigelow.

Leta 1997 je igral ob Penelope Ann Miller v vrhunskem trilerju Relikvija in za vlogo prejel nagrado za najboljšega igralca na filmskem festivalu v Madridu.

Vloge v velikih filmih kot so Sestreljeni črni jastreb režiserja Ridleya Scotta, Pearl Harbour režiserja Michaela Baya, Rdeči planet in filmih Martina Scorseseja Bringing Out The Dead, Play it to the Bone in Big Trouble, so njegovo slavo samo še utrdile.

Videli smo ga tudi v filmih Hearts and Souls režiserja Rona Uderwooda, Prava stvar Tonyja Scotta, Wyatt Earp režiserja Lawrencea Kasdana, Passanger 57, Watch It, Guilty Suspicion in v mednarodni televizijski seriji Witness to the Mob, v kateri upodablja Johna Gottija.

Kmalu ga bomo imeli priložnost videti v dveh neodvisnih filmskih produkcijah, ob Chrisu Pennu, Jeremyju Daviesu in Michaelu Madsenu v filmu Florentine režiserja Nicka Stagliana in filmu The Match ob Ianu Holmu.

Donnie Wahlberg (Duddits)

Donnie se je uveljavil v svetu glasbe, filma in televizije. Pot ga je vodila vse od najstniškega pop simbola do uglednega dramskega in televizijskega igralca.

Rojen Bostončan, osmi otrok od devetih v družini, se je spogledoval z gledališčem že v zgodnjih najstniških letih, zanimala ga je igra, pisanje in dramska režija. Pri 14-tih letih je ustanovil glasbeno skupino, ki je kraljevala sprva na šolskih plesih in kmalu zatem postala pop senzacija New Kids on The Block. Ko so bili na vrhuncu slave, se je Donnie odločil iti po drugi poti in se osredotočil na pisanje ter produciranje glasbe za mlajšega brata Marka. Kasneje je dobil priložnost zaigrati v filmu Bullet ob Mickeyu Rourkeu in Tupacu Shakuru in tako obudil svoje sanje.

Na velikem platnu je opozoril nase z vlogo psihotičnega pacienta Brucea Willisa v filmu Šesti čut režiserja M. Night Shymalana, čeprav naj bi to vlogo v prvotnem scenariju zaigral 13-letni deček. Vlogo ugrabitelja je zaigral v filmu Odkupnina režiserja Rona Howarda, njegov nasprotnik pa je bil Mel Gibson. Pred tem pa je pritegnil pozornost kritikov z neodvisnim filmom Southie režiserja Johna Shea.

Trenutno igra losangeleškega detektiva Joela Stevensa, ki se trudi skriti svoje družinske težave in je izredno predan svojemu delu, v popularni ameriški televizijski nanizanki Boomtown. Izvršni producent in pisec serije Graham Yost z Donniejem sodeluje že drugič. Spoznal ga je v nadaljevanki Band of Brothers in se tako navdušil nad njim, da je posebej zanj skreiral vlogo Joela Stevensa.

Thomas Jane (Henry)

Nedavno smo ga videli skupaj z Cameron Diaz, Christino Applegate in Selmo Blair v uspešnici To sladko bitje. Odigral je tudi vlogo legendarnega igralca baseballa, Mickeya Mantla, v filmu 61*, ki je bil nominiran za emmyja, režiral pa ga je Billy Crystal. Njegov igralski spekter vlog je izredno širok, saj smo ga imeli priložnost videti v zelo različnih filmih. V filmu Paradiž, ki je bil premierno prikazan leta 2001 na filmskem festivalu v Benetkah, je igral skupaj z Samantho Mortan. Leto pred tem smo ga videli ob Morganu Freemanu, Genu Hackmanu in Monici Belluci v neodvisnem trilerju, sicer predelavi francoskega filma Gare De Vue, Under Suspicion režiserja Stephena Hopkinsa in scenarista Petra Illifa. Poleg Samuela L. Jacksona, Saffrona Burrowsa in LL Cool J-ja je igral v trilerju Globoka modrina režiserja Rennyja Harlina. V drami o 2. svetovni vojni Tanka rdeča linija režiserja Terrencea Mallina, je blestel ob Nicku Nolteju, Seanu Pennu, Jimu Caviezelu, Woodyju Harrelsonu, Johnu Cusacku in Adrienu Brodyju.

Pozornost filmskih kritikov je pritegnil z vlogo v filmu režiserja Paula Thomasa Andersona, Vroče noči, ki je mednarodno slavo prinesel tudi Marku Wahlbergu, Julliane Moore in Johnu C. Reillyju. V filmu so igrali tudi Burt Reynolds, Don Cheadle in William H. Macy in leta 1998 je bila celotna igralska zasedba nominirana za Screen Actors Guild Award za najboljšo filmsko skupinsko igralsko zasedbo.

Kritiki so bili izredno navdušeni tudi nad Thomasovo vlogo v neodvisnem filmu The Last Time I Committed Suicide, ki ga je režiral Stephen Kay, igrali pa so tudi Keanu Reeves, Claire Forlani in Adrien Brody.

Thomas je igral tudi v filmu Junked režiserja Lancea Lanea.

Trenutno se ukvarja z naslovno vlogo, osnovano po resničnih dogodkih, v filmu Stander, ki ga režira Bronwen Hughes. Igral bo južnoafriškega policista, ki je na začetku 80-ih postal kriminalec, saj je oropal v povprečju štiri banke na dan.

Lawrence Kasdan - režiser

Slovi kot zelo uspešen mož v filmski industriji, mojster pisanja scenarijev, produkcije in režije. Pod njegovo taktirko so pred Lovcem na sanje nastali filmi:

Body Heat, The Big Chill; Silverado, Naključni turist, I Love You to Death, Grand Canyon, Wyatt Earp, Francoski poljub in Mumford. Pri vseh naštetih filmih, razen I Love You to Death in Francoski poljub, je tudi napisal scenarije oziroma sodeloval pri pisanju le teh.

Priznanje filmskih kritikov si je pridobil leta 1981 s filmom Vročica telesa (Body Heat), sledil je film The Big Chill, za katerega scenarij je napisal skupaj z Barbaro Benedek in bil nominiran za tri oskarje, vključno za najboljši film. Sledila je kavbojka Silverado, ki ga je poleg režije in pisanja scenarija skupaj z bratom tudi produciral. Film Naključni turist, posnet po knjižni uspešnici pisateljice Anne Tyler, je bil leta 1988 razglašen za najboljši film po izboru newyorških filmskih kritikov, prejel je štiri nominacije za oskarja, Geena Davis pa je po izboru akademije postala najboljša stranska igralka. Leta 1990 je Kasdan režiral film I Love You to Death, ki je bil prvi izmed njegovih filmov, za katere ni napisal scenarija. Scenarij za film Grand Canyon, ki ga je napisal skupaj s svojo ženo, Meg Kasdan, je bil leta 1992 kar dvakrat nominiran v kategoriji najbolj izvirnega scenarija, za oskarja in zlatega globusa. Film pa je bil istega leta na filmskem festivalu v Berlinu nagrajen z zlatim medvedom za najboljši film.

Leta 1992 je bila po njegovem scenariju posneta tudi uspešnica Telesni čuvaj z Whitney Houston in Kevinom Costnerjem v naslovnih vlogah. Film je režiral Mick Jackson, producirali pa sta ga poleg Kasdana še Jim Wilson in Kevin Costner.

Leta 1994 je Kasdan ponovno sodeloval s Kevinom Costnerjem pri filmu Wyatt Earp, leta 1995 pa je režiral romantično komedijo Francoski poljub, v kateri sta igrala Meg Ryan in Kevin Kline.

Komedija Mumford, ki jo je Kasdan produciral, režiral in zanjo napisal scenarij, je bila premierno prikazana leta 1999.

Stephen King - avtor romana

Stephena Kinga poznamo kot legendarnega pisatelja, saj si je s svojo bogato domišljijo pridobil ogromno oboževalcev povsod po svetu. Leta 1970 je diplomiral na univerzi v Maineu in si pridobil poklic srednješolskega učitelja, kmalu zatem pa je začel s pisanjem kratkih zgodb za moške časopise, ki so zbrana v knjigi Night Shift. Leta 1974 pa se je zanj začelo zares - izdali so njegov roman Carrie, ki je navdušil široke množice, po njem pa je bil posnet tudi film, nagrajen z oskarjem. Sledila je knjiga Salem's Lot in kmalu zatem še The Shining, ki je navdušila genialnega režiserja Stanleya Kubricka. Po njej je posnel film z Jackom Nicholsonom v glavni vlogi. V osemdesetih in devetdesetih je King napisal še mnogo dobrih knjig: The Stand; Mačje pokopališče, The Dead Zone, The Body, Cujo, Christine It, Misery,...

Po njegovih knjigah so bili posneti številni veliki filmi, mnogi zmed so se potegovali v kategoriji za oskarje: Misery in Dolores Clairborne s Kathy Bates v glavni vlogi (Batesova je bila za vlogo Misery leta 1990 nagrajena z oskarjem za glavno žensko vlogo), Kaznilnica odrešitve v režiji Franka Darabonta, z Timom Robbinsonom in Morganom Freemanom v glavnih vlogah, Zelena milja, ki jo je prav tako režiral Frank Darabont, glavno vlogo pa je igral Tom Hanks, po noveli The Body posnet film Stand By Me, ki ga je režiral Rob Reiner, v glavni vlogi pa zablestel River Phoenix; Mačje pokopališče in Cujo, nedavno tega pa je bil po njegovi knjigi posnet tudi film Hearts In Atlantis, kjer je igral Sir Anthony Hopkins.

Komentarji

25.11. 2004 ob 17:55

Men je bil film the best, res enkraten:)! Sm ga že fulkrat gledala, ga je pa po mojem treba gledat vsaj 2krat, da vse poštekaš...Dream catcher je zakon!

— Freya
27.1. 2005 ob 16:04

NaYbOlŠi FiLm Do ZaJ !!!

— T|MMy
7.4. 2006 ob 20:37

tega filma nebi smeli posneti!!!

— tine
10.6. 2006 ob 22:31

FAKK, ker najbl brzvezn film. Ful je čudn.

— Anna
20.6. 2010 ob 15:09

Men je pa film ful dober! Morš ga razumet in gledat od začetka(;

— Anica
1.11. 2010 ob 10:39

menii je ta film bil zelo ušeč,ker je imeu v sebii veiko energije.!

— maša

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.