Kolosej
Film distribucije Fivia

Drakula 2000

grozljivka
Na sporedu od: 5.7.2001, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Scenarij: Joel Soisson, Patrick Lussier
Režija: Patrick Lussier

Kratka vsebina

Drakula je tokrat postavljen v moderno okolje. Tolpa vrhunsko opremljenih tatov vlomi v odlično zavarovan trezor. Upajo na bogat plen neprecenljivih umetnin. Na njihovo grozo se v trezorju skriva krsta, ki sto let ni bila odprta. Z njenim odprtjem sprožijo Drakulov bes. Drakula bo znova začel ustrahovati sodobni svet in vse, ki pridejo v stik z njim.

Po stoletju ujetosti se Drakula znajde v kaotičnem in skušnjav polnem 21. stoletju, v prodajalnah plošč Virgin in podzemnih nočnih klubih. Vse to mu je pisano na kožo. Njegov prvi cilj je Amerika, najboljša lokacija za njegovo karizmatično zapeljevanje lepih mladih deklet in nenasitno slo po moči. Še en razlog ga je pripeljal tja. Nekje v New Orleansu živi dekle, ki jo mora najti... edina oseba na svetu, ki z njim resnično deli njegovo mračno zapuščino.

O produkciji

DRAKULA postavi legendarnega vampirja v realistično sedanjost. Zavedajoč se mnogih mitov in ugibanj o Drakuli, si je scenarist Joel Soisson zastavil mnogo vzemirljivih vprašanj o njegovi sedanjosti: Kaj, če Drakula pisatelja Brama Stokerja ni le zgodba, ampak resnično poročilo o nenavadnem in še nerešenem fenomenu? Kaj, če Drakula ni zares umrl? Kaj, če bi se, lačen in osamljen, zbudil leta 2000, pripravljen na nova morbidna osvajanja v današnji Ameriki, kjer nihče več ne verjame, da obstaja.

Soisson je sklenil, da bo raziskoval vse te možnosti - tudi skrivnost Princa teme, ki je ni še nihče razkril: resnični vzrok njegovega besa in njegovo skrito identiteto.Soissonov scenarij, ki prikazuje Drakulovo lakoto po bližnjem stiku s kom na zemlji, je ne samo svež, temveč tudi moderen in seksi. Patricka Lussierja, ki se je lotil režije, potem ko je dolga leta sodeloval z Wesom Cravnom kot njegov montažer, je očaralo, kako scenarij razkriva večne človeške nagone pod Drakulovo brezčasno privlačnostjo.

"Drakula ni samo najbolj čuten in seksi med vsemi modernimi antijunaki; je tudi eden najbolj čutnih likov v literaturi nasploh," pravi Lussier. "Ni čudno, da je Drakula eden najbolj popularnih filmskih likov na svetu, leta 2000 še toliko bolj. In zdaj se vračamo z najnovejšim spopadom med svetlobo in temo, z bojem, vpetim v čarobno zgodbo zapeljevanja in skušnjave."

Lussier je z veseljem sodeloval s prijateljem in mojstrom grozljivk Wesom Cravnom, izvršnim producentom filma. Craven je prispeval svoje enkratno dojemanje psihologije strahu in pomagal združiti moderen, mladosten pridih z Drakulovo starodavno močjo. Craven je sodeloval v vseh razvojnih fazah filma, od scenarija do razdelitve vlog.

Skupaj s svojo dolgoletno partnerico Marianne Maddalena, ki je tudi izvršna producentka, s producentoma Joelom Soissonom in W.K. Borderjem ter s Patrickom Lussierjem je zbral odlično ekipo vznemirljivih mladih igralcev. Da bi Drakuli dal svež, sodoben videz, je Craven osebno izbral Gerarda Butlerja, očarljivega škotskega novinca, ki idealno združuje zajedljivi humor in nedvomni seksapil z mračnejšo platjo Princa teme.

O igralcih

Christopher Plummer (Van Helsing) Nedavno smo ga videli v vlogi novinarja Mikea Wallacea v filmu Michaela Manna, nominiranem za oskarja, The Insider/Prebujena vest. Za to vlogo je dobil nagrado filmskih kritikov v Bostonu, Los Angelesu in Chicagu, kot tudi nagrado Nacionalnega združenja filmskih kritikov. Veteran, ki je nabral več kot 80 filmskih vlog, med drugimi v filmih Sound of Music/Moje pesmi, moje sanje, nagrajenim z oskarjem, The Man Who Would Be King, Pink Panther, Silent Partner, Battle of Britain/Bitka za Britanijo, The Fall of the Roman Empire/Padec rimskega cesarstva, Murder By Decree, Somewhere in Time, Star Trek IV/Zvezdne steze IV in Twelve Monkeys/Dvanajst opic. Ker je začel kariero v zlatih letih televizije, se lahko pohvali z več sto televizijskih nastopov.

Plummer piše za oder, televizijo in koncertne dvorane. Nastopil je z mnogimi slavnimi simfoničnimi orkestri. Dobitnik je dveh nagrad tony, dveh nagrad emmy in kanadske nagrade genie za najboljšega igralca v celovečernem filmu. Poleg mnogih drugih priznanj, ki jih je prejel za svoje vrhunsko delo, je Plummer tudi častni doktor lepih umetnosti Julliard School v New Yorku. Leta 1986 so ga vpisali v Theatre's Hall of Fame, med gledališke velikane.

Gerard Butler (Drakula) je debitiral v filmu režiserja Johna Maddna Mrs. Brown, kjer je igral z Billyjem Connolyjem in Judi Dench. Nastopil je tudi v več britanskih celovečercih, med drugim v filmu Vadima Jeana One More Kiss, v Fast Food in v gangsterskem filmu Shooters.

Jonny Lee Miller (Simon) je postal mednarodno znan po vlogi fanta, obsedenega s Seanom Conneryjem v škotski filmski uspešnici Trainspotting. Miller, ki se že od enajstega leta poklicno ukvarja z igralstvom, nastopa z Angelino Jolie v filmu Hackers in v Regeneration Gillesa MacKinnona; v filmu Afterglow je del zvezdniške ekipe, ki vključuje Nicka Nolteja, Laro Flynn Boyle in Julie Christie.

Justine Waddell (Mary) je nedavno nastopila, skupaj s partnerjema Jonnyjem Leejem Millerjem in Haroldom Pinterjem, v vlogi Julie Bertram v zelo hvaljenem filmu Mansfield Park režiserke Patricie Rozema.

O ustvarjalcih filma

Patrick Lussier (režiser) je začel režirati po uspešni karieri za kulisami kot montažer. Dolgoletno poklicno sodelovanje z mojstrom grozljivk Wesom Cravnom se je začelo, ko je Lussier montiral njegovo televizijsko serijo Nightmare Café. Po tej seriji ga je režiser povabil, da montira Wes Craven's New Nightmare, novo videnje prelomne Ulice brestov. Odtlej je član Cravnove filmske družine. Montiral je vse njegove naslednje filme, vključno z nadvse uspešno trilogijo Scream/Krik in s filmom Music of the Heart/Glasba srca, ki je bil nominiran za oskarja. Za druge režiserje je montiral Halloween H20: Twenty Years Later/Noč čarovnic: dvajset let pozneje, Mimic/Mimik, D3: The Mighty Ducks, Dr. Who: Enemy Within, kot tudi nekaj filmov tedna in televizijskih serij (MacGyver, Highlander). Za filma Adrift in Heads je bil dve leti zaporedoma nominiran za nagrado gemini za najboljšo montažo. V njegovem režiserskem prvencu Prophesy III: The Ascent nastopajo Christopher Walken, Vincent Spano in Brad Dourif.

Wes Craven (izvršni producent) že dobrih 25 let Wes Craven izziva gledalce s svojimi drznimi vizijami. V zadnjih treh letih je dokončal tri osupljivo različne projekte: v filmu Music of the Heart/Glasba srca, njegova prva filmska drama, je vodil oskarjevko Meryl Streep, posnel je zadnji del super uspešne trilogije Scream/Krik in izdal svoj prvi roman Fountain Society.

V svoji karieri Craven podira kreativne in komercialne rekorde. Njegov predrzni Scream/Krik, prelomnica v žanru, leta 1996 dobitnik nagrade MTV za najboljši film, je v ZDA prislužil čez 100 milijonov dolarjev. Izkupiček leta 1997 posnetega nadaljevanja Krik 2 je prav tako čez 100 milijonov dolarjev; v ZDA je Krik 3 navrgel 89 milijonov dolarjev.

Leta 1984 je Craven oživil mladinsko grozljivko s klasikom A Nightmare on Elm Street/Mora na Ulici brestov, za katerega je napisal scenarij in ga režiral. Čeprav ni režiral nobenega od petih nadaljevanj, je desetletje pozneje seciral žanr z drznim filmom Wes Craven's New Nightmare.

Komentarji

18.11. 2004 ob 12:11 zvezdica

Ideja o izvoru drakule je sveža, žal je niso dobro razvili. Film deluje precej videospotovsko in drakula, kot kak rock zvezdnik. Zgodbo filma bi lahko povedali v 3 stavkih. Zahvaljujoč Gerardu Butlerju je film gledljiv za ženske.

— jovita
26.3. 2005 ob 9:18

iloveyuo drakula 2000

— daniela
26.1. 2006 ob 9:44

Ta film je zaaakon!Drakula je med nami!

— DILERKA182
16.9. 2006 ob 10:00

ta gruzlivka je t naj jača če jo nesm pregledla že 10 full zakon!

— neja
19.7. 2008 ob 20:16

ta film je preveč grozen ta film ne priporočam gledati tistim otrokom ki se bojijo

— jebivetar
29.7. 2009 ob 14:06

kr neki

— gangster

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.