Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Drakula: Skrita zgodba

akcijska domišljijska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 2.10.2014, Kolosej Ljubljana
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Matt Sazama, Burk Sharpless po likih Brama Stokerja
Režija: Gary Shore
V novi filmski adaptaciji slavne zgodbe o grofu Drakuli spoznamo še nikoli prikazano pripoved o nastanku srhljive vampirske legende. Romunski plemič Vlad Tepeš skuša zaščititi svojo družino, zato se odloči zoperstaviti množičnemu turškemu vpadu. V iskanju vojske, ki bi lahko premagala zavojevalce, odkrije srhljivo temačno silo, ki mu omogoči nadnaravne moči, v zameno za visoko ceno njegove duše. V vrsti osupljivih spopadov se o grafu Drakuli začnejo spletati grozljive zgodbe in pripovedke.

“Včasih svet ne potrebuje še enega junaka.
Včasih potrebuje … pošast.”

—Princ Vlad III, Drakula: Skrita zgodba

Skoraj celo stoletje po prvi filmski uprizoritvi zgodbe o Drakuli, ki je v trenutku uročila občinstvo, se ena izmed najbolj hipnotičnih legend v velikem slogu vrača na kino platna. Tokratna adaptacija prinaša svežino, saj iz povsem nove perspektive prvič v zgodovini odgovarja na vprašanje o samem izvoru Drakule. Akcijska avantura Drakula: Skrita zgodba je tako tudi glasnik nove dobe, v kateri pošasti doživljajo pravi filmski preporod in skrbijo za pospešen utrip gledalcev.

Film Drakula: Skrita zgodba nam razkrije zgodbo o izvoru najbolj slavnega nesmrtnika, pred katerim vsi trepetamo, ko zaide sonce. Luke Evans (Hitri in drzni 6, Hobit) se tako v filmu preobrazi iz zakletega moža, ki ga zgodovina pozna kot Vlada “Nabadalca”, v vsemogočno bitje noči.

Piše se leto 1462. Transilvanija uživa v obdobju miru pod vladavino pravičnega in v boju utrjenega Vlada III, princa Vlaške, ter njegove ljubljene in pogumne žene Mirene (Sarah Gadon – Neverjetni Spider-Man 2). Skupaj sta dosegla sporazum o miru in zagotovila, da je njuno kraljestvo varno tudi pred Osmanskim cesarstvom, ki se v želji po globalni prevladi nenehno širi.

Ko sultan Mehmed II. Osvajalec (Domenic Cooper – Mamma mia, Prvi maščevalec: Stotnik Amerika) za svojo vojsko zahteva 1.000 vlaških otroških bojevnikov, vključujoč edinega sina princa Vlada, mora slednji sprejeti težko odločitev. Ali bo sledil tradiciji in žrtvoval sina, kot je to pred leti naredil njegov oče, ali pa bo se bo obrnil k temačnim silam in porazil Turke. Vendar pa bo s tem pogubil svojo dušo in postal suženj teme.

Vlad se po pomoč zateče k demonu (Charles Dance – Igra prestolov) in sklene faustovsko kupčijo – tri dni bo imel na voljo moč stotih mož, hitrost padajoče zvezde in pomoč vseh bitij noči, da bo lahko premagal svoje sovražnike. Ob vsem tem pa bo nenehno čutil neizmerno željo po človeški krvi. Če se bo uprl želji po krvi, se bo ob koncu tretjega dneva spremenil nazaj v običajnega človeka, v tem času pa bo morda uspel rešiti svoje ljudi in kraljestvo. Če se skušnjavi ne bo uspel upreti in bo okusil človeško kri, bo prisiljen životariti v sencah teme in se do konca časa hraniti samo s človeško krvjo. Še pred tem pa bo uničil vse, kar ljubi in kar mu je pri srcu.

Gospodar nesmrtnih se vrača domov

Vse od izida romana Drakula, ki ga je leta 1897 napisal irski pisatelj Bram Stoker, je ta priljubljeni lik zaživel tako v številnih filmskih adaptacijah in animacijah kot tudi v literarnih delih in glasbi. Danes je pravzaprav enako aktualen, kot je bil skoraj 120 let nazaj, ko je njegov avtor sprožil ta kulturni fenomen. Kljub vseprisotnosti in priljubljenosti Drakule pa je zanimivo, da se zgodba o njegovem izvoru oziroma nastanku do sedaj še ni pojavila na filmskem platnu.

Prav vprašanje o izvorni zgodbi Drakule je premamilo producenta Michaela De Luco: »Kot otrok sem vedno želel vedeti, kdo je spremenil Drakulo v vampirja. Spraševal sem se: 'Je bil on prvi in kje so bili drugi vampirji?' Izvrstno neodgovorjeno vprašanje, ki ga ne razloži niti Bram Stokerjev roman.”

Zgodovinsko gledano je bil Universal Pictures prvi studio, ki je lik Drakule ponesel na filmsko platno leta 1931, zato se s filmom Drakula: Skrita zgodba ta gospodar nesmrtnih v prenesenem pomenu vrača domov. De Luca razloži: »Universal se je zdel povsem naravna in logična izbira. Studio se namreč ponaša z bogato zgodovino filmov o pošastih, katere je počastil z najnovejšo adaptacijo Drakule.«

Želja, da Drakulo ponesejo na do sedaj neznani teritorij, je postala vodilo celotne produkcije. Režiser Gary Shore je o svojem prvem celovečernem filmu povedal: »Želeli smo najti nove načine raziskovanja mitologije o vampirjih, ki bi bila neodvisna od korenin slednje. To je pustolovska zgodba. Vidimo, kako Vlad reagira v določenih situacijah glede na odločitve, ki jih je v tem času primoran sprejeti. Opazujemo ga, kako se bori s težkimi odločitvami, ki vplivajo tako na njegovo ženo in sina kot tudi na celotno kraljestvo.«

Vladove odločitve ga peljejo proti njegovi diabolični usodi in sprejetju ultimativne žrtve. V tej zgodbi je veliko človečnosti, kar sicer ne bi pričakovali od Drakule. Vendar pa so ravno čustva tista, ki ga vodijo. Od trenutka, ko spoznamo Vlada, ga vidimo kot človeško bitje – kot moškega, ki je sposoben biti prav tako ljubeč kot tudi nasilen.

Komentarji

3.9. 2014 ob 21:50

Kr kul zgleda (trilr),
sam pomoje bo kj tazga kt: ''Snow White and the Huntsman''
Neki srdnga pač (ne tok dobr)
Ampak bomo vidl =)

— Van Helsing
4.9. 2014 ob 0:09

Kdaj pa pride film Labirint ven? To čakanje me utruja.

— maze runner
4.9. 2014 ob 23:15

kdaj pride Maze Runner??

— shuckyou
2.10. 2014 ob 15:50

dons ga grem gledat mislm da bo super :)

— Bella Swan
4.10. 2014 ob 22:19

film, zakon (ampak ne mevem kašen presežek)!
co solzica je na koncu potekla ;)

— miss evans
5.10. 2014 ob 17:40

ne bo držalo. v filmu "Dracula 2000" gre zgodba o nastanku Dracule.

— izidor
13.10. 2014 ob 21:50

Danes sem si ogledal film Dracula.Film je meni dober oz.vreden ogleda.Ceno karte ko je kino dan 2 za ceno 1 se toleriram.Ne toleriram pa ko kupim žur za 2 in dobim manjše kokice,ker kao nimajo več večje embalaže,kokice so bile itak zanič tako da jih niti nisem šel ponovno napolnit,verjetno včerajšnje,pijača je tud manjša kot takrat ko sem bil nazadnje(pred 1 letom),cena je še vedno visoka.Stoli so potrgani...

— grega
27.10. 2014 ob 14:31

Vreden ogleda.

— Igor
31.10. 2014 ob 17:34

Dober film!

— ali
7.11. 2014 ob 12:58

Jz bom sla 2. gledat full je zakon res hud

— vampire\/ \/
8.11. 2014 ob 19:51

Kvalitete kinomatografov v Sloveniji so v podnu. Ne samo kolosej ampak na splošno.
manjka jim prijaznost, urejena dvorana in seveda boljša kvaliteta slike.

Mislim, da z dokaj solidnim hišnim kinom pričaraš boljše vzdušje kar doma

— Gašper
16.11. 2014 ob 8:31

Film ma odlično zgodbo res vreden ogleda u bistvu ko sm si šla ogledat ta film je bla skor prazna dvorana sam zato je blo se boljs filmu dam oceno 5

— dracula daddy of all vampires
23.11. 2014 ob 17:47

Dober film

— alenka
27.11. 2014 ob 19:31

Od katere starosti naprej je film primeren?

— Zofi
28.11. 2014 ob 12:49

Glede primernosti filma se lahko orientirate po lestvici združenja MPAA, ki je objavljena na spletni strani www.imdb.com. Primernost filma je označena tik pod naslovom filma, v tem primeru s PG-13, ki nakazuje, da so nekateri prizori lahko neprimerni za mlajše od 13 let in se priporoča ogled v spremstvu staršev.
http://www.imdb.com/title/tt0829150/?ref_=nv_sr_1

— Kolosej
6.12. 2014 ob 14:34

eh js sm šla gledat in ni nevem kaj. triler pove vse. od 1do10 dam filmu oceno 5.5. pa zelo kratek film je. vmes je malo ogaben ampak res ni nevem kaj

— depresivni samorog
13.12. 2014 ob 16:28

No iskreno rečeno sem nad filmom razočarana ker sm mislna da bo bolši...od 1-10 je moja ocena 7. Všeč mi je da so na mal drgačn način uprizoril draculo ampak se mi zdi da v filmu ni nekega viška...vse se prehitr odvija (prekratek film), mam občutek da so hotl narest dobr film sam so se ga lotl tko mal na hojladri :( In konec je meni osebno zlo čudn. Drgač pa mi je všeč fantazijska stran filma.

— Madness
31.12. 2014 ob 21:16

danes sem gledala film drakula z mojima hčerkama ,ena je jokala ena hčerka in je rekla da je lep film.meni je tudi všeč ta film vendar bi lahko bil na koncu bolj jasen
moram pa reči da sem danes zelo pomirjena po tem filmu!

— aleksandra

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.