Kolosej
Film distribucije Cenex

Kačji pastir

drama, triler
Ko nekoga izgubimo... smo ga izgubili za vedno?
Na sporedu od: 9.5.2002, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Scenarij: Brandon Camp, Mike Thompson, David Seltzer
Režija: Tom Shadyac

Kratka vsebina

Dr. Joe Darrow (Kevin Costner) je vodja oddelka za nujno medicinsko pomoč v čikaški bolnišnici in ugleden strokovnjak za travmatologijo. Njegov svet se podre, ko v tragični nesreči izgubi ženo Emily Darrow (Susanna Thompson), ki je v venezuelskih gorah delala kot zdravnica prostovoljka.

Darrow nikakor ne more pozabiti Emily. Vse okoli njega ga spominja nanjo, med drugim tudi podoba kačjega pastirja, ki ga je imela kot materino znamenje na rami. Na onkološkem oddelku so tudi njeni bivši bolniki, otroci oboleli za rakom. Joe ji je namreč obljubil, da bo v njeni službeni odsotnosti poskrbel zanje. Kmalu spozna, da imajo ti otroci stik z njegovo pokojno ženo. Zanje ni le eden od zdravnikov na urgenci, pač pa "Emilyjin Joe". Ko se nekateri od njih srečajo s smrtjo, Joe verjame, da mu želi Emily nekaj sporočiti. Joejeve sodelavce začne kmalu skrbeti za njegovo duševno zdravje, on pa pri iskanju odgovorov še naprej zaupa svojim občutkom in ne dejstvom.

CENEX - VOJNIK predstavlja dramo KAČJI PASTIR. Režiral jo je Tom Shadyac, v njej pa igrajo Kevin Costner, Joe Morton, Ron Rifkin, Linda Hunt, Susanna Thompson, Jacob Vargas in Kathy Bates. Pri filmu so sodelovali producenti Mark Johnson, Tom Shadyac, Roger Birnbaum in Gary Barber, izvršna producenta James D. Brubaker in Michael Bostick, scenaristi David Seltzer in Brandon Camp & Mike Thompson, direktor fotografije Dean Semler, scenografka Linda DeScenna, montažer Don Zimmerman, kostumografinja Judy Ruskin Howell in skladatelj John Debney.

Venezuelske prizore so posneli v odročnih predelih havajskega otoka Kauai. Domorodce Janomanije je odigralo sto venezuelskih statistov, saj venezuelska vlada ne dovoli stika z Janomaniji, da bi ti lahko ohranili svojo prvobitnost. Namesto njih so pripeljali člane njim podobnih plemen (Piaroa, Salvias, Piapoco in Guajibo/Jive).

Igralci

Kevin Costner (Joe Darrow) je kariero začel v neodvisnih filmih, s katerimi si je prislužil svojo prvo glavno vlogo v Kasdanovem Silveradu (1985). Dve leti kasneje je zaslovel s filmoma Nedotakljivi in Brez izhoda. Sloves odličnega igralca je le še potrdil v Bullu Durhamu (1988) in Field of Dreams (1989).

Največjo slavo ter sedem oskarjev in pet nominacij mu je prinesel vestern Pleše z volkovi (1990), ki ga je tudi režiral. 1991 je posnel Robina Hooda: Princ tatov in J.F.K. Leto kasneje je posnel uspešnico Telesni stražar, ki jo je tudi produciral.

Kritiki so pohvalili njegovo igro v Popolnem svetu Clinta Eastwooda, povratek k vesternu pa je pomenil Wyatt Earp, ki ga je Costner posnel s Kasdanom. Kasneje so sledili še ambiciozno zastavljeni Potopljeni svet, romantična komedija Tin Cup, znanstveno fantastični Poštar, ljubezenska komedija Ljubezen v steklenički, triler Trinajst dni, akcijska drama 3000 milj do Gracelanda in mnogi drugi.

Linda Hunt (sestra Madeline) je najbolj znana po svoji z oskarjem nagrajeni vlogi v Letu nevarnega življenja. Huntova igra predvsem v gledališču, za svoje delo pa je bila že večkrat nagrajena. Njen filmski prvenec je bil Popaj Roberta Altmana. Do danes je posnela veliko filmov (Relikvija, Dvajset dolarjev, Pret A Porter, Policaj iz vrtca, Hudičevka, Waiting for the Moon, Silverado, Eleni, Bostončanke, Dune), nazadnje pa smo jo lahko občudovali kot sodnico Zoey Hiller v televizijski nanizanki Praksa. Pogosto bere dokumentarce za Discovery Channel, National Geographic in PBS, svoj glas pa je posodila babici Willow v risanki Pocahontas.

Kathy Bates (Miriam Belmont) je najprej zaslovela z gledališkimi vlogami. Oskarja za glavno žensko igralko je dobila za vlogo Annie Wilkes v nepozabnem Misery (1990), za Prave barve (1998) pa je bila nominirana za oskarja in zlati globus. Njeni najbolj znani filmi so: Divja dirka (2001), Ameriški izobčenci (2001), Mamin sinko (1998), Titanik (1997), Hudičevki (1996), The War at Home (1996), Dolores Claiborne (1994), Used People (1992), Ocvrti zeleni paradižniki (1991), At Play in the Fields of the Lord (1991), Bela palača (1991), Men Don’t Leave (1990), Straight Time (1978) in Taking Off (1971, njen filmski prvenec).

Za vloge v televizijskih filmih in nadaljevankah je dobila mnogo nagrad. Pozna izmena (1996) ji je na primer prinesla zlati globus. Batesova poleg igranja tudi režira. Njen režiserski prvenec je Dash in Lilly, v katerem igrata Sam Shepard in Judy Davis. Zanj je prejela kar devet nominacij za emmyja. Režirala je tudi nekaj delov Oddelka za umore, Newyorške policije, Oza in Six Feet Under.

Kathy Bates je nazadnje posnela Brezpogojno ljubezen z Rupertom Everettom in About Schmidt z Jackom Nicholsonom. Revija Entertainment Weekly jo je uvrstila na seznam 25 največjih igralk 90-ih let.

Ustvarjalci filma

Tom Shadyac (režiser, producent) je začel svojo režisersko pot s komedijo Ace Ventura: Nori detektiv. Kasneje je posnel Trčenega profesorja I. in II. z Eddiejem Murphyjem v glavni vlogi, Lažnivca in Patch Adamsa. Pred tem je pisal šale za Boba Hopa in že kot študent režiral kritiško priznani film Tom, Dick in Harry.

David Seltzer (scenarist) je znan predvsem po svojih dokumentarcih (za National Geographic in Jacquesa Cousteauja), ki jih je tudi režiral. Šele sodelovanje pri Willyju Wonki in tovarni čokolade je začrtalo njegovo filmsko kariero. Napisal je scenarije za Na drugi strani gore, Šest tednov, Mizo za pet, Prerokbo, Ptiča na žici in režiral Lucasa, Punchline, V senci sanj in Nobody's Baby (premierno so ga prikazali na filmskem festivalu v Sundanceu).

Komentarji

27.8. 2004 ob 10:57 zvezdica

Film je ful dober.vreden ogleda!

— Katy
10.9. 2004 ob 14:32

kdaj pa pride v kino?

— ?
8.4. 2006 ob 19:15

film je ful dober.vreden ogleda.

— katy
17.1. 2007 ob 15:35

film je zlo kul

— patricija
25.9. 2009 ob 19:51

film je bil zelo dober zato si ga želim
videti še enkrat.

kdaj:?
na katerem programu:?

— tinaa!

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.