Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Dostavljalec

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 28.11.2013, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Ken Scott
Režija: Ken Scott
Pohlevni David nikakor ne najde pravega smisla v življenju, zato še vedno za očetovo restavracijo dostavlja hrano in nikakor ne najde poguma, da bi zasnubil dolgoletno partnerko. Odgovornost potrka na njegova vrata v obliki 533 otrok, ki so zaradi pomote v kliniki za umetne oploditve rezultat Davidove donacije telesnih tekočin v študentskih letih. Čeprav neodgovorni David ne želi razkriti svoje identitete, ga zanima življenje potomcev, zato se začne na skrivaj vmešavati v njihova življenja, kar povzroči številne zabavne in boleče katastrofe.

David Wozniak (Vince Vaughn) od nekdaj živi nadvse preprosto. V družinski mesariji dela kot dostavljalec in je, vsaj na videz, v tej stalni povprečnosti povsem zadovoljen. Dobrega srca je in očara prav vsakega, s komer ima opravka; a je tudi nezrel, ne zna se osredotočiti, pestijo ga dolgovi in nujno potrebuje kakšen življenjski cilj. Ko izve, da je biološki oče 533 otrok, od katerih jih je 142 vložilo tožbo z zahtevo, da izvejo, kdo je njihov oče, se vse spremeni: David se odloči, da stori, kar je prav, in vsaj enkrat v življenju odgovarja za svoja dejanja.

Izvedeti hoče čim več o nekaterih od svojih odkritih potomcev; izsledi jih in začne nekako skrbeti zanje. Povsem nepričakovano se čustveno naveže na to mladino in prvič v življenju spozna, kaj pomeni postaviti dobrobit nekoga drugega pred lastne koristi. Rad bi, da otrokom uspe, in jim kot nekakšen angel varuh pod krinko deli nasvete – kadar zanje prosijo; spodbudo – kadar jo potrebujejo; in ramo če se želijo zjokati. Pri tem začne David dojemati, kaj vse je v svojem življenju zamujal in pogrešal. Pri tem ga njegovo dekle Emma (Cobie Smulders) razveseli z novico, da tudi sama pričakuje otroka – a si, ker Davida dobro pozna, ne obeta kaj veliko. Vendar so Davidu nedavni dogodki pomagali, da je odrasel, in to do mere, ki se mu je vedno zdela nedosegljiva. Naposled razume, da ima njegovo življenje smisel in namen. In tokrat ne bo na cedilu pustil nikogar – še najmanj svoje otroke.

Film v režiji in po scenariju Kena Scotta je nova in posodobljena inačica kanadske komedije v francoščini Starbuck, ki jo je prav tako režiral Scott in ki je naslov dobila po zloglasnem biku za osemenjevanje z rekordnim številom potomcev. »Zamisel je dal moj soscenarist Martin Petit, ki je hotel napisati komedijo o očetu z mnogimi otroki, pa sva to razvila v nekaj skrajnega – v darovalca semena, ki ima 150 otrok. Nekaj mesecev nato je v medijih izbruhnila vest, da je nek darovalec ugotovil, da ima 400 otrok! Ostala sva brez besed: 150 v primerjavi s tem ni nič. Zato sva številko v filmu zvišala. Osredotočila sva se na zgodbo, ki očetovstvo raziskuje na igriv, a verodostojen način.«

Starbuck, ki je premiero doživel na festivalu v Torontu, je postal najbolj uspešen quebeški film tistega leta, njegova priljubljenost pa je pritegnila mnoge hollywoodske producente, ki so hoteli narediti inačico za ameriško občinstvo; a sta Ken in producent André Rouleau hotela narediti lastno verzijo. »Pri ameriški inačici sem hotel sodelovati kot režiser in scenarist, da bi film ohranil prefinjeno ravnovesje med dramo, čustvenostjo in komedijo.«

Izvršni producentje te inačice so Ray Angelic, Scott Mednick in Mark Sourian. Izza kamere so sodelovali še direktor fotografije Eric Alan Edwards, stenografinja Ida Random, montažerka Priscilla Nedd-Friendly in kostumografinja Melissa Toth. Glasbo je zložil Jon Brion.

O igralcih

VINCE VAUGHN (David Wozniak) je nazadnje igral v komedijah The Internship, za katerega je prispeval tudi scenarij in ga produciral, in The Watch, The Dilemma, Lay the Favorite in A Case of You, trenutno pa v režiji Kena Scotta snema The Business Trip. Debitiral je leta 1993 v filmu Rudy in se ob tem spoprijateljil s soigralcem Jonom Favreaujem, s katerim sta začela skupaj ustvarjati in tri leta pozneje posnela kultno klasiko Swingers, v nadaljnjih 16 letih pa še Made, The Break-up, Four Christmases in Couples Retreat. Je tudi producent in ima svoje podjetje Wild West Picture Show Productions, ki je produciralo filme The Break-up, Four Christmases, Couples Retreat, The Dilemma, dokumentarca Vince Vaughn’s Wild West Comedy Show: 30 Days & 30 Nights – Hollywood to the Heartland in Art of Conflict: The Murals of Northern Ireland, humoristično nanizanko Sullivan & Son ter pripravlja projekt po romanu Ridleya Pearsona The Risk Agent. Vaughn je nastopil v Spielbergovem The Lost World: Jurassic Park in se v Old School dokazal kot sijajen komik, kar je unovčil v filmski inačici kultne serije Starsky & Hutch in v Dodgeball: A True Underdog Story, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Be Cool, Mr. and Mrs. Smith, Fred Claus in najbolj donosni komediji leta 2005 Wedding Crashers. Enako sijajen je v dramah in drugih žanrih: A Cool, Dry Place, Return to Paradise, Thumbsucker, West of Hell, Into the Wild, v novi inačici Hitchcockovega Psycho, The Cell, Domestic Disturbance...

CHRIS PRATT (Brett) je najbolj znan po vlogi v humoristični nanizanki Parks and Recreation. Igral je v Moneyball, Five-Year Engagement in Zero Dark Thirty; posodil bo glas liku v prihajajočem The Lego Movie in trenutno snema Guardians of the Galaxy.

COBIE SMULDERS (Emma) je pred kratkim igrala v uspešnici The Avengers in bo vlogo agentke Marie Hill ponovila v prihajajočih Captain America Winter Soldier in The Avengers 2. Igrala bo tudi v They Came Together s Paulom Ruddom in Amy Poehler, sicer pa smo jo videli v Safe Haven, Grassroots, The Slammin’ Salmon in The Long Weekend. Občinstvo jo najbolj pozna kot Robin Sherbatzky iz humoristične nanizanke How I Met Your Mother, igrala pa je še v serijah Veritas in The L Word ter na gledaliških odrih.

ANDRZEJ BLUMENFELD (Mikolaj) je nazadnje nastopal na gledaliških odrih na rodnem Poljskem, sicer pa smo igralca, ki je nekaj let drgnil tudi nemške gledališke deske, med drugim videli v mednarodnih koprodukcijah in poljskih TV filmih in serijah, kot so Pope John Paul II, The Pianist, The Decalogue, Stella Stellaris, Marzenia do spelnienia 1920. Wojna i milosc… Glas posoja mnogim likom v poljskih sinhronizacijah risanih filmov.

SIMON DELANEY (Victor) trenutno snema tretjo sezono irske serije Moone Boy; pred tem je s Stevom Cooganom posnel Alan Partridge Movie in v ZDA igral v serijah The Good Wife in Touch ter ob Seanu Pennu v celovečercu This Must be the Place. John Carney ga je režiral v filmu Zonad, ki je na Irskem pobral koš nagrad, sicer pa je na irski in britanski TV igral v Fathers & Son, Roy, Pulling Moves in The Fall, v kateri je igral z Gillian Anderson. Trikrat se je potegoval za nagrado Irske filmske akademije, sicer pa veliko igra v gledališču (kjer tudi režira) in muzikalih.

O ustvarjalcih

KEN SCOTT (režiser/scenarist) je po diplomi na Quebeški univerzi v Montrealu začel pisati za celovečerce – naprej kratki film Hors la loi in takoj zatem La vie après l’amour, ki je nanizal pet nominacij in kipcev na podelitvi nagrad genie. Sledila je humoristična serija Le Plateau, v kateri je celo igral eno od glavnih vlog. Z drugim scenarijem za celovečerec, La Grande Séduction, si je na festivalu v Cannesu prislužil prestižno nagrado Quinzaine des réalisateurs, film v režiji Jean-Françoisa Pouliota pa je prejel še nemalo drugih mednarodnih priznanj. V zadnjih letih je spisal scenarije za celovečerec Maurice Richard (14 nominacijami za nagrade jutra, tudi za scenarij, nominacija za scenarij za nagrado genie), Le guide de la petite vengeance (še ena nominacija za nagrado genie) in Les doigts croches, s katerim se je prvič preizkusil tudi kot režiser (nominacija za nagrado jutra a scenarij); nato je po lastnem scenariju režiral še Starbuck.

Komentarji

2.12. 2013 ob 19:59

Dobr bo zi aneda..

— Natalija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.