Kolosej
Film distribucije Continental Film

Dosjeji X: Hočem verjeti

znanstveno-fantastični triler
Če hočeš najti resnico, moraš verjeti.
Podnapisi
Na sporedu od: 24.7.2008, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2008
Država: ZDA, Kanada
Jezik: angleščina
Scenarij: Frank Spotnitz in Chris Carter
Režija: Chris Carter
Šest let po njunem zadnjem primeru raziskovanja nerazložljivih nadnaravnih pojavov, agenta FBI-ja Foxa Mulderja in Dano Scully znova združi primer nenavadnih ugrabitev, povezanih s skrivnostnim duhovnikom, ki trdi, da lahko z božjo pomočjo odkrije in pomaga žrtvam. Medtem ko želi Mulder verjeti nenavadnim teorijam, skuša Dana najti bolj racionalno razlago, a le s skupnimi močmi jima lahko uspe odkriti resnico.

Dosjeji X: Hočem verjeti je nov film, ki temelji na izjemno priljubljeni, večkrat nagrajeni nadaljevanki Dosjeji X. V težko in dolgo pričakovanem filmu se ponovno srečata zvezdnika nadaljevanke David Duchovny in Gillian Anderson pod vodstvom avtorja serije Chrisa Carterja, ki je napisal scenarij s Frankom Spotnitzem.

V skladu s tradicijo Dosjejev X zgodba ostaja skrivnost. Poznajo jo samo vodilni studia ter sodelujoči pri projektu. Razkriti je moč naslednje: nadnaravni triler je zgodba zase, a se drži tradicije najbolj cenjenih in priljubljenih epizod, vedno zapleteni odnos med Foxom Mulderjem (Duchovny) in Dano Scully (Anderson) pa popelje v nepričakovane smeri.  Mulder nadaljuje z neomajnim iskanjem resnice, Scully, strastna, strašno inteligentna zdravnica, ostaja povezana z Mulderjevimi iskanji.

Več mesecev po koncu snemanja Carter ostaja enako previden glede zgodbe, kot je bil med njenim nastajanjem in med samo produkcijo. "Mulder in Scully se zavoljo nekega primera spet znajdeta v svetu Dosjejev X," je vse, kar pove o zgodbi.

Morda več namigov…na nekaj…najdemo v naslovu filma. "Hočem verjeti," je oboževalcem serije znan. Gre za slogan na plakatu, ki je visel v Mulderjevi pisarni FBI. "Gre za povsem logičen naslov," pravi Chris Carter. "Zgodba vključuje težave pri posredovanju resnice in znanosti. Namiguje na Mulderjeve težave z vero."

Carter veliko več razkriva o tem, kaj želi s filmom doseči. "Preprosto povedano, hoteli smo, da se prav vsi do zadnjega v občinstvu podelajo v hlače od strahu." Ker film kot medij sam po sebi dovoljuje filmskim ustvarjalcem zgodbo in like popeljati tja, kamor nadaljevanka ni mogla iti, se po Carterjevih besedah Dosjeji X: Hočem verjeti vrača h koreninam nadaljevanke, ko je bila ta samotna luč na televiziji za občudovalce srhljivk, nadnaravnih pripovedi in grozljivk. "Film vsebuje vse najboljše stvari, zaradi katerih so ljudje imeli radi serijo. Pri Dosjejih X smo pogosto prestrašili ljudi s tistim, kar nismo pokazalo in to uporabljamo tudi pri filmu."

Scenarist in producent Frank Spotnitz dodaja: "Mislim, da je bila najboljša stvar Dosjejev X ta, da ste se zaradi njih lahko začeli bati česarkoli. To niso bile tipične grozljivke, ki se niso držale priljubljenih žanrskih določil. In ta film se drži tradicije, da prikazuje stvari, ki jih v večini srhljivk ne vidite."

Za razliko od prvega filma Dosjeji X, ki je v kino prišel leta 1998, Carterjeva in Spotnitzova zgodba za Dosjeje X: Hočem verjeti od občinstva ne zahteva poznavanje kompleksne mitologije, ki so jo stkali v devetih sezonah predvajanja. "Prvi film je bil nekakšna epska epizoda serije, Dosjeji X: Hočem verjeti pa je pravi film, čisto zase," razloži Carter. "Tudi če nadaljevanke ne bi bilo, bi ta zgodba vseeno našla pot do filmskega platna."

Po dolgih desetih letih od prvega filma – in šestih od konca snemanja nadaljevanke – sta Carter in Spotnitz čutila, da je čas pravi za nov film Dosjeji X. Ne le zato, da bi legijam občudovalcev serije ponudila nov primer za Mulderja in Scully, ampak da bi novi generaciji predstavila te like, ki jih imajo radi milijoni. "Ko sem se v zadnjih letih pogovarjal s študenti, sem opazil, da večina nadaljevanke sploh ne pozna," pravi Carter. "Današnji dvajsetletniki so bili premladi, ko so nadaljevanko pred 16 leti začeli predvajati. Torej je tu povsem novo občinstvo za Dosjeje X. Film smo naredili, da bi zadovoljil njih kot tudi dolgoletne oboževalce."

"Pisanje scenarija in snemanje filma je bilo precej več kot le vaja iz nostalgije," dodaja Frank Spotnitz. "S Chrisom sva si vzela čas in si pazljivo in čustveno ogledala Mulderja in Scully in to, kje naj bi bila na tej točki njunih življenj. Dolge ure sva govorila o zgodbi in o tem, kaj bi nama pomenila."

Odločila sta se, da se bosta zgodba in ključna dinamika med Mulderjem in Scully odvijali v "resničnem" času, kot pravita sama – šest let je, od kar smo ju videli v zadnji epizodi serije in v filmu se bo odražalo to napredovanje. "Šest let sta starejša in šest let modrejša in njun odnos se je precej razvil," pravi Carter.  "Mulder in Scully sta v tem času veliko prestala, zato je v filmu mnogo povedanega o tem, kakšen je njun odnos in kakšna je njegova prihodnost."

Po besedah Davida Duchovnyja je bila predstavitev Mulderja in Scully, kakršna sta danes, ključna odločitev.  "V svetu Dosjejev X in svetu nasploh je bilo potrebno dati času čas. Po mojem je ena najbolj zanimivih stvari za igralce, ko skušamo po določenem času ponovno utelesiti nek lik, to, da v delo vključimo spremembe ali okoliščine, ki so se zgodile v tem času tudi v naših življenjih."

Odnos Mulder-Scully še vedno zaznamuje izjemna kemija – iskra, ki se razlikuje od običajnih filmskih romanc. "Kemija z Davidom je povsem neprisiljena," pravi Andersonova.  "To je nekaj, kar lahko ustvariva z zaprtimi očmi. Bila je tam v trenutku, ko sva začela snemati ta film."

Na snemanju Dosjejev X: Hočem verjeti je naelektrenost med igralcema in njunima likoma naredila vtis celo na tiste, ki so jo od blizu gledali vrsto let. "Ko sem prvi dan snemanja gledal Davida in Gillian pri delu, sem dobil kurjo polt," pravi Chris Carter.  "Med Davidom in Gillian je bila od nekdaj kemija. Ko sem ju gledal pri delu, je bilo, kot bi se ponovno sešla družina."

Odnos med Mulderjem in Scully je bil nekaj tako posebnega, da obstaja celo skupina oboževalcev, ki si je nadela ime Shippers - skovanja iz besedice relationship, odnos – in se ukvarja samo s tem odnosom. Ljubezenska zgodba med Mulderjem in Scully se zelo razlikuje od običajnih filmskih ljubezenskih zgodb. "Njun odnos je bil od nekdaj precej deviški," pravi Duchovny. "Gre za staromodno romanco, kjer se telesna intimnost doseže s pogledi ali z držanjem za roke ali s poljubi na čelo. Mulder in Scully sta si usojena, pa vendar se vedno najde kakšna ovira, ki ogroža njun odnos. Ta film o tej oviri pove kar precej."

Chris Carter se še bolj poglobi v vez med likoma. "Zame so bili Dosjeji X vedno ljubezenska zgodba – intelektualna romanca, ki je zelo redka in obrzdana. Je intimna, a ne telesna. To je velik del kemije. In vse od začetka nadaljevanke sta bila David in Gillian zaslužna za naš uspeh. Brez njiju nadaljevanka ne bi vžgala."

Čeprav so filmarji in seveda oboževalci zelo pogrešali Mulderja in Scully in so si želeli njune vrnitve, je bil začetek snemanja večkrat prestavljen iz različnih razlogov. Carter pravi, da ima David Duchovny največ zaslug, da je končno le prišlo do realizacije projekta.

Mulderju in Scully se v filmu pridruži nekaj novih likov. Med njimi agentka Dakota Whitney, ki jo igra Amanda Peet. Kot vse ostalo, kar je bilo povezano s filmom, so bile podrobnosti o Whitneyjevi ovite v skrivnost.  "Whitney prosi Mulderja za pomoč pri primeru," razkriva Amanda. "Je agentka FBI, ki morda – ali pa tudi ne – nekaj začuti do Mulderja." Dakoti Whitney se pridruži še agent FBI Mosley Drummy, ki ga igra slavni raper Alvin "Xzibit" Joiner. Carter mu je dal vlogo, potem jo je slišal neko njegovo skladbo, v kateri omenja Dosjeje X. Tudi Xzibit noče kaj veliko povedati o svojem liku, le to, da se drži pravil, da besede Ne sploh ne pozna in da nima časa za Mulderjeve čudne zamisli: "Kajti če agent Drummy stvar ne more videti, otipati, začutiti ali ubiti, potem vanjo ne verjame."

S povsem drugačnim likom se je spopadel znani igralec Billy Connolly, čigar oče Joseph Crissman je temačen, kompleksen lik z mračno preteklostjo. "Na ta lik se bo občinstvo močno odzvalo, kar je bil eden od razlogov, da me je pritegnil," pravi Connolly. "Ko mi je Chris Carter pripovedoval o očetu Josephu, sem vedel, da se moram lotiti vloge, nad čemer so se prijatelji in sorodniki zgrozili. Ampak najbolj grozno pri vsem skupaj je, da me je Chris imel v mislih, ko je ustvarjal lik!" (Carter že dolgo časa občuduje Connollyja, posebej njegov nastop v filmu Her Majesty, Mrs. Brown.)

Seveda se je skoraj nemogoče pogovarjati o Dosjejih X: Hočem verjeti, ne da bi omenjali skrivnostnost, ki je obdajala zgodbo, snemanje in like. "Zame," pravi Carter, "je ta film ko božično darilo. Hočem, da se ga odpre na božično jutro in nič prej. Nočem, da bi ljudje stresali škatlo ali kukali pod zavijalni papir. Mislim, da bo občinstvo bolj uživalo v filmski izkušnji, če vnaprej ne ve, o čem gre zgodba. Zato smo storili vse, kar je bilo mogoče, da ohranimo presenečenje."

Zaradi tega so imeli kopije celotnega scenarija samo režiser ter producenti. Igralce so povabili, naj pridejo prebrat scenarij, ki pa so ga odnesli takoj, ko so ga prebrali. Vodje določenih oddelkov so scenarij prebrali v zaprti sobi pod video nadzorom, nakar so scenarij vrnili v trezor. Vsi, ki so ga prebrali, so morali podpisati klavzulo o zaupnosti. Več kot 90 odstotkov ekipe je imelo o zgodbi bore malo informacij – kar jih ni oviralo, da se niso na delo vsak dan posebej dobro pripravili.

Med snemanjem so igralci dobival samo po nekaj strani scenarija vsak dan posebej. Na vsakem izvodu je posebej pisalo, kateremu so bile namenjene.  Ob koncu delavnika so strani zbrali skupaj in jih uničili. Po internetu so zakrožile dvomljive informacije in nenavadne fotografije, zato celo najbolj zagrizeni oboževalci nosi znali ločiti resnice od fikcije.

Film so snemali v Vancouvru, tako kot prvih pet sezon serije. "Med desetimi razlogi za uspeh Dosjejev X je tudi Vancouver. Že od vsega začetka nam je bila všeč zamisel, da bi film snemali tam. Ko smo ga zapuščali, smo bili zelo žalostni. Veliko solz smo pretočili. Snemanje filma nam je omogočilo, da smo spet videli znane obraze in prijatelje, ki smo jih pustili tam."

O Dosjejih X

Njihov avtor in izvršni producent je Chris Carter. Dosjeje X so premierno prikazali na televizijski mreži Fox 10. septembra 1993. Gre za kroniko življenja in pustolovščin Foxa Mulderja in Dane Scully, dveh povsem različnih agentov FBI, ki dobita nalogo preiskovati nerešene primere znotraj biroja – primere, ki so povezani s paranormalnim, nadnaravnim in nepojasnjenim.

Dosjeji X so dobili celo vrsto nagrad, med drugim zlati globus za najboljšo dramsko serijo. Leta 1997 je Gillian Anderson dobila nagrado emmy za najboljšo igralko v dramski seriji.

Dosjeji X so bili enako uspešni v ZDA in v tujini. Nadaljevanka, v kateri je bilo polno zarot, paranoje, groze in napetosti je bila najbolj priljubljena serija v Kanadi, najbolj gledana serija v Angliji in največja senzacija v zgodovini japonske televizije. Po devetih letih so jo nehali snemati leta 2002.  Leta 1998 so posneli prvi film. Scenarij zanj sta napisala Carter in Spotnitz. 

O igralcih

David Duchovny (Fox Mulder) v zadnjem času nastopa v nadaljevanki Californication (Kalijebafornija na HBO), za katero je dobil zlati globus za najboljšega igralca v komični seriji. Je tudi njen izvršni producent.

V Dosjejih X je nastopal med leti 1993-2002. Za vlogo je bil nominiran za nagrado emmy. Nominacijo za emmyja najboljšega gostujočega igralca je dobil tudi za po mnenju mnogih drzen nastop v komični nadaljevanki The Larry Sanders Show

Bil je tudi scenarist in režiser dveh epizod Dosjejev X z naslovoma The Unnatural ter Hollywood A.D., v kateri sta nastopila Garry Shandling in Tea Leoni.     

Posnel je tudi filme Evolucija, Kalifornia, Trust the Man, The TV Set, Things We Lost in the Fire, The Secret, Full Frontal, The Rapture, Julia Has Two Lovers, Chaplin, Beethoven, Return To Me, Playing God, Zoolander.

Nastopil je tudi v serijah Twin Peaks, Life With Bonnie, Seks v mestu in bil pripovedovalec v seriji Red Shoe Diaries.

Duchovny je kot režiser debitiral s filmom House of D, za katerega je napisal tudi scenarij.

Režiral je tudi epizodo serije Kosti.

Gillian Anderson (Dana Scully) je za nastop v nadaljevanki Dosjeji X dobila dve nagradi igralskega sindikata, emmyja, zlati globus in številne druge nagrade.

Leta 1999 se je v zgodovino zapisala kot prva ženska, ki je napisala scenarij in režirala epizodo Dosjejev X z naslovom All Things.

Posnela je tudi filme The Mighty, Playing By Heart, House of Mirth, The Mighty Celt, Tristram Shandy: A Cock and Bull Story, How to Lose Friends & Alienate People, Zadnji škotski kralj in Straightheads.

Nastopila je tudi v nadaljevanki Bleak House.

Amanda Peet (ASAC Dakota Whitney) je posnela filme The Martian Child, Terra, Real Men Cry, Syriana, Več kot ljubezen, Morilec mehkega srca, Ljubezen je luštna stvar, Identiteta, Nevarna smer, High Crimes, Igby Goes Down ter nadaljevankah Studio 60 on the Sunset Strip ter in Jill.

O režiserju

Chris Carter (režiser/scenarist/producent): revija Time Magazine ga je označila za televizionarja, ki je iz koncepta nezemljanov in iskanja resnice ustvaril nič manj kot kulturni fenomen z milijoni oboževalcev po vsem svetu.

Nadaljevanko so predvajali v šestdesetih državah. O njej so razpravljali na številnih spletni straneh. Snemali so jo devet sezon. Prejela je nagrado emmy in tri zlate globuse za najboljšo nadaljevanko. Vpliv Carterjeve serije je bil tako velik, da ga je leta 1997 Time uvrstil na seznam 25 najbolj vplivnih ljudi v Ameriki.

Carter je bil kot scenarist nominiran za nagrado emmy in nagrado ameriškega scenarističnega sindikata, kot režiser je bil nominiran za nagrado emmy in trikrat na nagrado ameriškega sindikata režiserjev.  Pod okriljem njegove produkcijske hiše Ten Thirteen je bil tudi avtor in izvršni producent nadaljevank Harsh Realm, Millennium ter The Lone Gunmen – v vseh nadaljevankah so prav tako raziskovali skrivnosti in strahove, ki so se začeli z Dosjeji X.

Carter je bil koscenarist in producent filma Dosjeji X iz leta 1998.

Komentarji

19.6. 2008 ob 2:00

Pomojm bo film super
tkoj k pride u kopr ga grem gledt

— Nej_chy
20.6. 2008 ob 2:00

KONČNO!!!!!!!!!! KOMAJ ČAKAMO!

— FILM LETA
23.6. 2008 ob 2:00

Kooooomi čakam!!!

— Mulder
23.6. 2008 ob 19:08 zvezdica

Vesel sem, da si bomo lahko v Sloveniji po dolgih desetih letih skupaj spet ogledali film, ki smo ga tako nestrpno pričakovali. David in Gillian ponovno združena, ponovno na sledi paranormalnega, ponovno v srhljivi zgodbi, ki nas bo sigurno popeljala še stopničko višje od prejšnjega filma in serije. Glede na to, da so ustvarjalci filma tako skrivnostni, lahko povem le to, da je to nadaljevanje, ki se je moralo zgoditi in bo sigurno postavljeno ob bok filmom (Boter II, Aliens, Terminator II, Scream II), ki ne bo razočaralo. Ne nas privržence, niti ostale. Komaj čakamo, kje nas bo resnica počakala in nam vzela sapo. Kolosej, bravo za ta izbor in to še pred premiero! "Pet palcev gor!"

— Boštjan
23.6. 2008 ob 19:08

Sem welik FAN dosjejov oz. usega kar je powezanega z nezemljani , in komei čakam na film ... čeprow ta del nebo imel weliko weze z nezemljani mislim da bo film dober in za pogledat !

— Jure
24.6. 2008 ob 2:00

Komaj čakam.

— Debely
24.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film, ki ga ljubitelji X-Files že težko pričakujemo. Manjše razočaranje, da gre za ''Monster of the week'' film, ampak bolje kot nič kajne? Dobro, da jim je uspelo zvabiti iste igralce oz. vsaj Mulderja, Scullyjevo in Skinnerja.

— SouthPark
28.6. 2008 ob 2:00

komaj čakam! ravnokar končala z ogledom vseh 9 sezon (plus prvi film, seveda), tako da prihaja dvojka v kino v pravem času (zame), škoda le, da ne bo več "main storya", se mi zdi, da bi ga lahko še lepo razvili, razpletli...
bomo vidli :)

— krisa
30.6. 2008 ob 18:23 zvezdica

Navdušen sem od dneva, ko sem izvedel da se Mulder in Scully vračata v 2008.
Kar kocine so mi šle pokonci, ko sem ponovno zaslišal theme song v trailerju... Ta pesem je res klasika. Na x-files me vežejo zelo prijetni spomini, gledal sem jih kot nor. Požiral sem jih... Vem, da me ta film ne bo razočaral. Nobenega pravega fana ne bi smel...
24. julij... Resnica je nekje zunaj...

— RokDaKirba
13.7. 2008 ob 17:30

bravo kolosej, komaja čakam na ogled tega filma

— Jože
19.7. 2008 ob 2:00

mi v Murski Soboti pa imamo premiero že 23. julija!!!! na kateri seveda ne bom manjkal :)

— Sandi
21.7. 2008 ob 2:00

zakon

— JK
22.7. 2008 ob 2:00

ja kva pa muzka od Enye?Al pa nwm kva sam je ok!

— jcvetko3
22.7. 2008 ob 16:12

joj kolllk je beden film..ne priporocam vam ga ker je brezvezen...skoda denarja..

— boris
23.7. 2008 ob 16:29 zvezdica

Ravno prišel s premiere filma v MS, FILM JE FANTASTIČEN! in veliko presenečenj čaka vse tiste ki si ga boste ogledali... meni osebno je bil res vreden ogleda... bil je napet, zanimiv, dobro sestavljen in vsekakor smo dočakali kar smo fan-i vsa ta leta čakali :) Bilo je vsekakor vredno čakanja :)

— Sandi
24.7. 2008 ob 2:00

Kakše je bil fil nisem imela cajta ga gledat v kino upam da se je dobr končalo in če ga je kdo gledal napiš kakše je film.
Upam da je super kot prvi film in nanizanka

— x files
24.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Tole zame sigurno ne drži: "Današnji dvajsetletniki so bili premladi, ko so nadaljevanko pred 16 leti začeli predvajati. Fanica Dosjejev sem postala, ko so nekje pri mojih osmih letih zame postali enkrat-na-teden- pravljica za lahko noč. Na ta film sem po koncu serije nestrpno čakala in mi je bilo resnici na ljubo popolnoma vseeno, kakšna bo zgodba. Po včerajšnji premieri lahko rečem, da sem vesela, da sem zopet videla Mulderja, Scully in Skinnerja, a mi je skozi film nekaj manjkalo. Bili so Dosjeji, a brez X-a. Film je za fane seveda "obvezno čtivo", za nekoga, ki v Dosjeje ni vsa ta leta goreče verjel, pa film sam po sebi verjetno ne bo ravno vrhunec večera. Začetek obljublja zelo veliko, sredina pa je zopet razvlečena, predvsem pa sem pričakovala kakšen bolj X primer in več skupne, sicer odlične, igre Davida in Gillian.

— Piper Marou
24.7. 2008 ob 22:09 zvezdica

hm ravno s premiere, film je tko tko, mogoče sem preveč pričakoval, splača se pogledat vendar ne pričakujte preveč, konec je tut za predebaterat a je plus al minus,vendar mu že to da majhen plusek :)vglavnem če ste radi gledal nanizanko, pejte! ps. igralca sta neverjetno ista,ko da se nebi spremenila (-> skully je mal tečna kar sede)

— skully
25.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film me je razočaral, ni vreden ogleda :(

— bor
26.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

film me je totalno razočaral..
kar se zgodbe tiče, je verjetno kar vredu, ampak kot sem bil vajen dosjejev, naj bi bilo vse skupaj vsaj strašno?

no tukaj tega ni, saj jaz nisem opazil, tudi vse vnaprej veš kaj se zgodi, tako da po dolgem času mi je žal tistih slabih 5eur za vstopnico

še nekaj, najstrašnejše kar je bilo v filmu, je bila njihova "theme song"...

— slabo
26.7. 2008 ob 2:00

Jure če si tako zainteresiran si poglej ali prečitaj vse o alex collierju..... Toplo priporočam

— ALEX COLLIER
26.7. 2008 ob 17:52 zvezdica

Rahlo komentarska zadeva v stilu FBI je tudi skoraj diplomatski eksces zakaj Kitajci niso naredil kung fu pando in a cela dipl scena ki peša z enega na drugi konec, znane iste požvekane zgodbe.

Najbrž zato ker imajo dosje DX da se s tem ukvarjajo, skratka čas v dobri zasedbi verjtno grem mimo.

Kaj se je zgodilo z časom ?

Film za ogledat...

— bozidar
26.7. 2008 ob 17:53 zvezdica

Meni film ni bil všeč, ker se vleče kot čreva. Gledal sem skoraj vse epizode nadaljevanke in film, a ta del nima zveze z prejšnjimi deli. Na slabi dve uri raztegnjen primer CSI. Škoda, k prvi film je bil špica.

— SHTIBLA
26.7. 2008 ob 17:54 zvezdica

Ravnokar prišla iz kina, včasih velika fena, tokrat zelo razočarana. Nekonsistentna struktura zgodbe, nepotrebni ljubezenski prizori, neumestni in dolgočasni dialogi. ZF triler? Niti triler, kaj šele ZF...niti enega efekta, fotografija filma iz 80tih let . Totalna morija. Edin kader vreden ogleda je fotografija nam vsem priljubljenega predsednika v odlični glasbeni spremljavi. X-files so s tem filmom tako izgubili vso kredibilnost. Vsaj pri nama. -1 od 10. Sandi: ali si plačan, ali pa res nimaš pojma, oprosti.

— Mojca&Miha
27.7. 2008 ob 2:00

A priporočate film tudi takim, ki nismo še nobenega dela dosjejev x gledali in ne poznamo ne zgodbe ne ozadja ne ničesar? xD

— grizzzly
28.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Ogledala sem si film, priznam, da polna pričakovanja. In po ogledu lahko zase rečem, da sem pričakovala očitno preveč. Film je nekakšen triler, sam po sebi sploh ne napačen, a za moj okus mu manjka pridih " nekaj tistega" iz tematike, ki so jo vsebovali nekdanji X-files....Misterij neznanega, nepojasnjenega in nerazložljivega se je v tem filmu razblinil v neznano...Ostali so samo Mulder, Scullyjeva in Skinner....zame vsekakor malce premalo.

— Srečka
28.7. 2008 ob 2:00

Vsem spodi:
pejte nekam....ce bojo fani serije gledal te quote vas izzivam da pridete po filmu stat pred dvorano.Garantiram da ne pridete celi domov.
Film je obupen.
Ocitno niste gledali niti enega dela.Tole je noz v hrbet vsem, ki so gledal to serijo.
Ampak lepo da ste ljubitelji mehiskih nanizank veseli in zadovoljni.

— Luka
28.7. 2008 ob 17:40 zvezdica

Die hard fan serije.
Prvi film odličen.
Tole...kr neki. obup.
In počakajte do konca...ko se izteče odjavna špica še pika na i...zabetonira podn od filma.

— x
29.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Kot dolgoletni ljubitelj serije, ki si je vse epizode po vrsti ogledal večkrat, sem zelo zadovoljen s filmom. Scullyjina zgodba s fantom Christianom Fearonom je bila naravnost fantastična in skupaj s Scullyjinim odnosom do očeta Joea je filmu dodala veliko globino. Takoj sem se ponovno zavedel, zakaj mi je bila Scully vedno tako pri srcu. Tudi Mulder se je s svojim bolj spoštljivim odnosom do Scully in svojo odločnostjo izvrstno izkazal. Razlaga, zakaj je 'vse odpuščeno' ni bila ravno zadovoljiva, a dovolj dobra - s Scully sta poniknila, trenutno nista več nevarna, tako da je bila nekako verjetna. Eden šibkejših trenutkov filma je bil Scullyjin: "Ne bom se vrnila domov," saj se ni zdelo, da je imela dovolj dobrega razloga za takšno odločitev. Skinnerjeva vloga je bila kratka, a velika. Ko sta s Scully iskala Mulderja, sem se nemudoma spomnil scene iz prve epozode osme sezone. Ena najboljših scen filma je Scullyjino soočenje z očetom Joejem, v katerem je Gillian Anderson - kot pričakovano - blestela.

Glavna zgodba se mi je zdela zanimiva in napeta. Vsi, ki pravite, da ni imela veze s serijo, se je očitno slabo spomnite. Dosjeji X so bili serija velikih razsežnosti - vse od čez celo serijo tekoče zgodbe nezemljanov (ki predstavlja eno tretjino vseh epizod), pa do mutantov, duhovnega sveta in vizij ter zdravstvenih eksperimentov, čemur smo bili priča v filmu. Zgodba se je na trenutke mogoče malce vlekla, a o tem ob prvem ogledu težko sodim. Konec pa je eden najboljših trenutkov filma. "Are you ready, Dr Scully?" Scully, s solznimi očmi, nekaj časa tiho, se ozre k nunam, ki gledajo skozi okno, potem pa: "Yes." Preprosto se ne more pripraviti do tega, da bi se obrnila stran od teme. Izvrstno in povsem v skladu z njo.

Film sicer ni bil kakovosti, kakršne so bile najboljše epizode serije, a po mojem mnenju vseeno zelo dober.

— TN1
29.7. 2008 ob 2:00

poden od podna

škoda denarja

— fanica x fajlov
29.7. 2008 ob 16:43

TO PA JE TIPIČNO AMERIŠKO SRANJE. TAKIH FILMOV JE NA INTERNETU NA MILIJONE. V KINO NE GREM VEČ,DEFINITIVNO. SRAMOTA ZA KOLOSEJ,DA SE BLAMIRA S TAKIM KRETENIZMOM............

— rale
30.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Dosjeji X: Hočem verjeti so me popeljali nazaj v čas, ko so filmi bili filmi. Ko so v njih nastopale zelo verjetne osebe, ko je bilo za dobro fotografijo treba spretno obvladati kamero, svetlobo, meglo, dim... Preden so osebe skakale z nebotičnikov, preživljale eksplozije, hodile naokoli napol nage in v filmu večkrat seksale, kar je danes potrebno za blockbuster film. Preden so igralci stali pred modrim ozadjem in od sebe niso spravili nikakršne igre.

Hočem verjeti je film velike psihološke globine, kakršne je serija vedno bila, a ta film jo še poglablja. Mulder in Scully nista osebi, ki v lateksovih oblačilih z brzostrelkami streljata pošasti in nezemljane, pač pa sta čisto pravi človeški bitji z izredno povezavo.

Film gledalca ne smatra za idiota in vsakih nekaj deset minut povzame, kaj se dogaja, pač pa je v stilu Dosjejev X previdno strukturiran, da gledalec sam išče povezave in povezuje elemente. Ni film za gledanje ob pokovki, ki te pusti z dobrim občutkom. Ni film, s katerim ubežiš pred resničnim svetom, saj vsebuje teme, kot je pedofilija, ki je v našem svetu še kako resen problem. Je film, ki te pripravi do tega, da se zamisliš nad njegovimi temami, osebami in njihovimi odločitvami, in sam ga imam vsako sekundo, ko razmišljam o njem, raje.

— Jan
30.7. 2008 ob 17:40 zvezdica

Kot velik fan X-files,lahko rečem ,da je film totalna polomija!Film niti podoben kultni seriji...Kot vemo je serija bila uspešna zaradi misterijoznih vesoljčkov,ki jih je vlada uspešno prekrivala!!pa z raznimi napetimi,strašnimi trenutki ,ki ti je sapo vzelo za par sekund...v filmu niti malo razburljivosti...ne vem kaj sta režiserja mislila s temi smeti pokazat,morda jim je zmanjkalo domišlije??
Film lahko primerjamo z kakim najslabšim delom serije X-files!!
ŽALOSTNO!!!!!!

— Hermes8
31.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

TN1, Jan in mature_x - popolnoma se strinjam z vami! Film je fantastičen. Izredno globoka zgodba, odlična igra (v mojih očeh predvsem izstopa Gillian) in čudovita scenografija. Sem se imel namen na dolgo razpisati, vendar pa so povzetki že omenjenih komentatorjev tako blizu mojemu razmišljanju, da ne vidim več potrebe. Bi pa svetoval vsem, ki imate radi filme, ki vam zares dajo misliti in ostanejo z vami še dolgo časa, da si film ogledate vsaj enkrat oz. večkrat, če imate le možnost. Sam sem si film ogledal dvakrat in ga imam namen videti vsaj še enkrat, saj me res že dolgo ni noben film take prevzel. Kombinacija samega "dosjeja X", ki se dodakne vprašanj o takih temah kot so znanost, religija, etika, ljubezen in pokora, in globoke vezi med glavnima junakoma, ki ima že epske razsežnosti, je res nekaj neverjetnega in v mojih očeh neponovljivega.

— xphan
31.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Od folma z naslovom "Dosjeji X" bi pač pričakoval sceno dosjeji X ne pa neko pocensko sranje kjer se kot povsod drugje preganjajo po zapuščenih gradbiščih.

— Vegos
31.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

ne razumem, od kje prihajajo vsi negativni komentarji t.i. fanov serije. če ste pričakovali vesoljčke oz. nekaj podobnega prvemu filmu, si filma pač ne bi ogledali, ker je že ves čas jasno, da so z novim filmom želeli prikazati nekaj čisto drugega. in to jim je odlično uspelo. gre za low-budget triler, kjer vlada temačno vzdušje, ki nima nobene veze s posebnimi efekti, temveč z grozljivo zgodbo o tem, kako (pre)daleč gre lahko znanost in kdo o tem odloča. v pravem x-files stilu pa seveda stvari dostikrat niso jasno prikazane, temveč le nakazane, kar zahteva večjo pozornost gledalcev in določeno mero zrelosti. sam sem si film ogledal večkrat in res spoštujem carterja in druge, da se niso prodali in so nam ponudili tako inteligenten, nepocukrano čustven in odrasel film. res toplo priporočam!

kar se pa tiče x-ovega komentarja glede kratkega prizora po odjavni špici (priporočam, da ostanete v dvorani čisto do konca!), bi pa samo še dodal, da očitno ne razume prisrčne carterjeve geste lojalnim oboževalcem serije ali pa samo nima dodelanega smisla za humor.

— mature_x
31.7. 2008 ob 17:22

Pa kej so same -kritike, a je res tok zanic?

Me je kar minilo, da bi ga sel gledat...

Lp Mulder.

— KajZaSfhkma
31.7. 2008 ob 17:23 zvezdica

Film je zanimiv glede na vsebino in samo produkcijo filma. Ni pa ravno strašljivo. Drugače pa, ogleda filma vsekakor ne boste obžalovali.

— x
1.8. 2008 ob 2:00 zvezdica

žalost od filma... sm mislu da bo kej paranormalnega* pa se je samo
izkazalo da je en psiho ljubimec hotel svojemu dragemu dati novo telo, najbolj odkačena stvar je bil pes z dvema glavama, drgače pa čisto preprosto en detektivski film, kr neki... edina dobro zasnovana oseba je bil Joe, pedofilski duhovnik, ki u bistvu pomaga rešiti primer, kar se lepo prepleta čez cel film, in se moraš odločati ali je slab ali dober, in če je dober kako naj mu odpustimo tistih 37 ministrantov. aja pa mel je telepatsko povezavo z unim tipom ku je skoraj dobu novo telo... in to je to.. nobenega UFO, nobenega malega bitja z velikimi očmi, nobenega letenja... lahko bi izbrali bolj zanimiv x-file za film kot pa: Duhovnik z telepatijo......
ocena 4/10

— luka
1.8. 2008 ob 2:00 zvezdica

fantastičen film!!! morda sicer malce prezahteven za povprečnega gledalca, kar se najbrž odraža v nekaterih komentarjih tukaj, ki so, roko na srce, brez kakršnekoli substance. ja, to definitivno ni tipičen poletni film, ampak zakaj bi pa morali poleti izklopiti možgane? film bo ostal z vami še dolgo po ogledu, saj so teme, o katerih govori, zelo aktualne in moralne dileme izredno provokativne. če pričakujete eksplozije in CGI posebne efekte, boste razočarani. če pa iščete zgodbo, drugačno od tipičnega hollywoodskega sranja, ki se ves čas vrti v kinu, zgodbo, ki ni popolnoma transparentna in ne žali inteligence gledalcev, potem vam ogled filma toplo priporočam. two thumbs way up!

— zadovoljen fan
1.8. 2008 ob 18:39 zvezdica

Film me je zelo razočaral, nadaljevanke so bile veliko, veliko boljše.
Ni vreden petih evrov za ogled v kinu.
P.S. Pa še X-bit igra v filmu in s svojim neumnim ksihtom pokvari pol scen...

— xxx
2.8. 2008 ob 17:36 zvezdica

Film je bedn, brez smisla, vsebine... Živ dolgčas

— Midva
2.8. 2008 ob 17:36 zvezdica

Hard-fanica serije. Film sem si ogledala for the sake of completeness in niti nisem kaj dosti pričakovala, zato sem precej neobremenjeno uživala :))))
Spoiler alert: scenarij je očitno nastal po googlovih last/ten_most_frequent searches" (stem-cell therapy, child molesters in catholic church, russia crime, organ transplants stealing etc) - ne iščite koherentne povezave, ker je ni.

Komaj čakam na X-Files The Movie 2018...:))))))

— Code5
4.8. 2008 ob 2:00 zvezdica

Jan, popolnoma se strinjam s tabo. V mojih očeh je XF2 definitivno film leta. Provokativen, odlično posnet, še bolje odigran (brez zadržkov lahko rečem, da je Gillian Anderson ena najboljših igralk svoje generacije). Če bi radi gledali manekenko in manekena z brzostrelkami, si sposodite Mr & Mrs Smith in dajte na repeat. V novih Dosjejih X boste našli "le" dva (ex) agenta, ki imata močni osebnosti in celo premoreta neko globino čustev, in pa zgodbo o zločinu, ki je tako grozen in nepredstavljiv, da pravzaprav vseh delov sploh ni potrebno ekplicitno pokazati. Dodajte k temu še vprašanja o veri, znanosti in pokori in dobite res odličen končni izdelek.

— phileX
4.8. 2008 ob 19:44 zvezdica

Jaz nikakor nisem pričakovala nezemljanov in zarote (koneckoncev še nismo leta 2012 ;), glavni zarotniki pa so pod rušo...najbrž), pravzaprav so moje najljubše epizode ravno iz drugih razsežnosti Xov. Sem pa nekako verjela Carterju, da želi, da se vsi "podelamo v hlače" ob ogledu filma in sem očitno v tem smislu pričakovala preveč. Kar se tiče jasnovidnosti mi je neprimerljivo bolj všeč epizoda Clyde Bruckman's finale repose (3x04), od živečih brezglavih pa mi je zopet ljubša epizoda Leonard Betts (4x14). Seveda ne gre za isto stvar, a za nekoga, ki je serijo večkrat videl po dolgem in počez primer sam ne prinaša nič pretresljivega. Kot sem že napisala, manjka mu X. Seveda pa sem tako Chrisu kot igralcem hvaležna, da so speljali projekt in vključili vanj toliko cukrčkov, ki jih opazimo pač samo X-files friki ;), hkrati pa film ponuja globok pogled v odnose med liki.

— Piper Maru
5.8. 2008 ob 15:37 zvezdica

Film je izguba denarja...popolnoma me je razočaral. Serije so bile super in vse ampak ta film sploh ne temelji na Dosjeji-x ...bolj me je spominjal na tisti film Turist. Brez veze...ni vredan ogleda!

— LeLa
6.8. 2008 ob 2:00

HOCEM SVOJIH 5 €NAZAI K TA FILN SUXXXX NA POLNO

— BREZZZZ VEZE
6.8. 2008 ob 2:00 zvezdica

Piper Maru, zanimiva primerjava, čeprav tista z Leonardom Bettsom ni najbolj na mestu, ker je vsebina epizode popolnoma drugačna. Strinjam se, da je bil Clyde Bruckman bolj zanimiv lik kot Father Joe, vendar pa se upam trditi tudi, da je Darin Morgan boljši scenarist kot sta Chris in Frank, morda celo najboljši, ki je kadarkoli pisal za Dosjeje.

Ko malo prebiram ostale komentarje, vidim, da se ljudje očitno nič ne pozanimajo o filmu, predno gredo v kino, ali pa na sploh niso razumeli koncepta same serije. Tematiko nezemljanov in supersoldierjev in podobnih zadev so namreč obravnavali mogoče v kaki tretjini vseh epizod, mogoče celo manj, vse ostalo pa so bili paranormalni primeri, katerih izvor je bil popolnoma zemeljski. In tako je tudi v tem filmu (ok, če prizemljimo tudi boga). Pozorni gledalci bodo tudi opazili, da je povezava med različnimi temami v filmu zelo koherentna, samo ne popolnoma eksplicitna. Hvala bogu, končno film, kjer ne žalijo inteligence gledalcev in poenostavljajo stvari, ki same po sebi nikakor niso enostavne. Tudi sama zgodba o ugrabitvi teh žensk in zgodba s Scullyjevim pacientom sta absolutno povezani, ampak ponovno ne popolnoma ekplicinto. Da ne govorim o glavnih dveh likih (M&S!), katerih osebna zgodba povezuje vse skupaj in gre čez vse. Res fenomenalno prepleten in transcendenten film, ki bo ostal z vami še dolgo po ogledu, če se le malo poglobite vanj. Strinjam se z "zadovoljnim fanom" tukaj, saj resnično menim, da so negativne kritike neosnovane in izhajajo iz nerazumevanja tem in globine filma.

Za vse tiste, ki pa ste tako zelo pričakovali vesoljčke, pa res upam, da posnamejo XF3 nekje do tistega usodnega 22.12.2012, da bo vsak prišel na svoj račun. Mislim pa, Piper Maru, da ne bo nihče preveč presenečen, če se takrat vrnejo tudi nekateri stari akterji, ki so predvidoma zdaj že nekaj časa pod rušu. Konec koncev je bil Carter tisti, ki je rekel, da "nobody ever really dies on The X-Files."

— phileX
9.8. 2008 ob 2:00

mene film je zadovoljil.kot verjetno vsakega pravega fanatika..saj bistvo tega filma sta bila mulder in scully,njihova relacija. saj chris carter je že omenil preden da je začel snemati, da se ne bo šlo v nezemljanih. kar to folk si je pričakoval, ampak če dobijo zadosti zaslužka s tem filmom bodo posneli še zadnjega ,ki se bo šel v nezemljanih. morem pa rečt da v ta filem niso ne vem kolko denarja vložili, zato verjetno niti ne pričakujejo dosti zaslužka..

— william
9.8. 2008 ob 17:13 zvezdica

Film je bil posnet popolnoma v duhu Xfajlov, le da so eno urni del nadaljevanke raztegnili na dolžino filma, in je zato na trenutke dolgočasen. Ampak pravim fenom bo najbrž vseeno, preveč dolgo in željno smo ga čakali, da ne bi uživali v njem. Meni je bilo sicer všeč da je tokrat element paranormalnega nekoliko manjši (ne bi spet vesoljcev gledala, to smo videl že v enki), pa tudi ljubezen med scullyjevo in mulderjem mi je lepo pasala v kontekst. Scully je sploh ratala ful huda bejba, medtem ko se mulder spremnja v karikaturo samega sebe :-) ampak je še vseeno hot. Skratka, jaz ga topl priporočam, samo ne pričakovat preveč.
PS OBVEZNO POČAKAJTE DA SE NAPISI NA KONCU ODROLAJO - POTEM JE ŠE EN PRIZOR, KI JE POVSEM NEPRIČAKOVAN, SPLOH ZA VSE LJUBITEJE SERIJE :-)

— lenča
15.8. 2008 ob 2:00

film je totalna polomija ... slabi teksti ni neke povezane zgodbe, preveč govorjenja kar v tri dni in na koncu filma ostane kr nekaj nepojasnjenih stvari ... vsekakor je škoda denarja za ta film ke rv tistih slabih dveh urah dobiš ogromno govorjenja in le malo podatkov

— kr en
16.8. 2008 ob 14:58

film sm si šla ogledat s kolegi...nism bla glih neki fanica nanizanke redko gdaj sm jo gledala..pa smo usen film šli pogledat...škoda keša...:) film je biu res brezvezen..nobenih čudnih stvari kokr smo prčakval glede na to da so dosjeji X ampak sam en jasnovidec....uau...to je kao X stvar u filmu...ok...

— jst
16.8. 2008 ob 21:59 zvezdica

phileX, kot sem napisala, vem, da Leonard ni ista stvar ;), priznam pa tudi, da sem verjetno sama kriva, ker sem med čakanjem na film znova preštudirala vseh 9 sezon in sem želela/pričakovala nekaj resnično svežega, saj vemo, da je imela domišljija ustvarjalcev serije včasih prav neslutene razsežnosti. Dejstvo je, da te I want to believe resnično "prime" šele kakšen dan pozneje, ko/če v glavi melješ in povezuješ. Povprečni gledalci tega večinoma pač ne počnejo, v kino se pridejo zabavat in če tiste hude zabave ni... Chris je človek z vizijo, bi pa rekla, da so Dosjeji nekako natempirani na tistih 45 ali 2x45 minut, kar je (vsaj zame) pri obeh kino izdelkih pustilo določene luknje. Edino kar jim resnično "zamerim" je scena, v kateri Scullyjeva pove, zakaj se je "zaljubila" v Mulderja ;), se mi je zdela čisto nerealna. Kar nekaj zanimivih komentarjev premore imdb, pljuvanje po filmu pa s strani tistih, ki so imeli nasplošno o Dosjejih popolnoma napačno predstavo, enostavno ni na mestu. Kot so že napisali nekateri pred mano, pač ne gre za tipično zgodbo, ki jo v časopisih potem kategorizirajo z "ameriški film", in pri seriji smo skozi 9 sezon verjeli še v marsikaj drugega kot v male zelene ;). Upam, da bodo nam "tazvestim" namenili še en film, ali vsaj kratek podaljšek serije (pač, hočem verjeti ;)), z NLPji ali brez.

Mimogrede-ali imamo ljubitelji serije v Sloveniji še kakšno mesto (spletno), na kateri bi izmenjali mnenja, ali bomo kar pri Koloseju? Že malo pogrešam čvek z ljudmi, ki vedo, za kaj gre :).

— Piper Maru
20.8. 2008 ob 16:46 zvezdica

film sploh ne vem kaj ima z dosjeji x. noter ni nič paranormalnega, nič nezemljskega edino kaj je je endn jasnovidec samo to pa tak je normalno.
ko sem ga šel gledat sem pričakoval kaj nenormalnega ampak sem bil razočaran.
film kot film je dober samo nevem kaj razen igralcev ima skupnega z dosjeji x.

— Tit D.
2.9. 2008 ob 2:00

Ko se podnapisi na koncu odrolajo je tisto nepričakovano dobro al slabo?
Nisem si ogledala filma ampak ko bo izšel dvd si ga grem kupit.
Zvečer gledam nadeljevanko na tv3, in mislim da film je super kot nadeljevanka videla sem tud prvi film in je super imam dvd.
Zato pište kaj hočete ampak The X-Files IS THE BEST.

— Snežana
4.9. 2008 ob 2:00

Ker niste napisali da je kateri od glavnih igralcev umrl potem je to super.
Dobro da niso ubili Mulderja ali Scully kot ponavadi v filmih in nadeljevankah morajo nekoga ubit in s tem pokvarijo cel film in nadeljevanko.
Kaj pa veš mogoče pa bodo posneli še en film in tokrat bo o nezemljanih, kot je nekdo napisal. Bilo bi odlično.

— Snežana
4.9. 2008 ob 2:00

Če je Chris Carter rekel da ne bo šlo o nezemljanih potem bi morali vedeti seveda če ste prebrali zgoraj kaj je rekel.

— Snežana
5.9. 2008 ob 9:25

SMOTAN FILM

— NINA
10.9. 2008 ob 2:00

Gledala sem film in je NARAVNOST ČUDOVIT.

— x files
10.9. 2008 ob 2:00

Film NI SMOTAN.

— x files
26.10. 2008 ob 2:00

Piper Maru, se opravičujem, zaradi precej dolgega dopusta v tujini konec avgusta mi je tale zadeva čisto ušla iz glave. Strinjam se, da bi bilo zanimivo imeti kontakt s kakim pravim x-philom iz Slovenije, tako da upam (čeprav dvomim), da kdaj še pogledaš sem. E-mail mogoče?

— pileX
2.11. 2008 ob 14:24

pileX, kljub temu, da se moram namučiti, da so moji komentarji tule vidni ;), never give up on a miracle :). Za X files debato- masykav@gmail.com .

— Piper Maru
18.5. 2010 ob 17:55

Skoraj sm zaspala u kinu

— lol
29.1. 2011 ob 16:50

ok glede na to koliko negativnih kritik sem prebrala na račun zadnjega filma, sem se odločila da definitivno moram napisati nekaj v zagovor XF2 .. film je bil meni osebno SUPER in brez dvoma eden mojh najljubših filmov in eden najboljših kar sem jih kdajkoli videla ker toliko globine in čustev ne najdeš v veliko filmih in nadaljevankah in nasploh ta odnos med Mulderjem in Scully me je razveselil, četudi je kdo pričakoval nezemljane bi moral biti zadovoljen z danim, ker je film bil preprosto vrhunec leta ! če bi film sledil tistemu stalnemu ponavljanju z nezemljani v seriji in v XF1 ne bi dobili ničesar novega čeprav bi po mojem še vedno bil vreden ogleda. Sem pa neskončno vesela da je drugi film izšel in srčno upam da bo še kakšen...
I WANT TO BELIEVE !

— TLM

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.