Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Dolgi prsti

komedija
Koliko podlasic je treba, da bi oropali banko?
Na sporedu od: 22.7.2004, Kolosej Ljubljana
1h 29min / 89min
Leto: 2002
Država: ZDA
Scenarij: Joe Wein
Režija: Gavin Grazer
Trije uslužbenci (Alicia Silverstone, Woody Harrelson in Paulo Costanzo) majhne banke v puščavskem mestecu načrtujejo rop, toda ker nihče ne pozna načrtov ostalih, se lotijo podviga ravno na isti dan. Ko se v zgodbo vmeša še izkoriščevalski bogataš (John Cleese), je kaos neizbežen.

V naslednjih 36 urah bo banka Desert Savings Bank oropana. Kaj, če je storilec eden od uslužbencev? Pravzaprav, ne da bi to sploh vedeli, so storilci tako rekoč vsi.

O zgodbi

Stuart Stein (Paul Costanzo), blagajnik, si je čisto po naključju zamislil načrt, kako bi si od banke za dva dni "sposodil" 250.000 dolarjev. Z denarjem bi šel v Las Vegas in poskusil znesek podvojiti. Njegov brat Max (David Krumholtz) je sit garanja za drobiž, ki ga zapravi za hitro hrano. Če bo Stuartu dejansko uspelo, si bosta končno lahko privoščila pečen krompir v pravi restavraciji. Z vsemi omakami, ki spadajo zraven.

Tudi Sheila Rilo (Alicia Silverstone) sicer ni nameravala oropati banke. A ko jo zaročenec Rick (Joshua Leonard), ki je tudi direktor banke, po treh letih zapusti, Sheila ne ve, kako bi se drugače znašla, da bi lahko odprla novo poglavje. Skupni znesek v vrednosti 40.000 dolarjev, ki jih namerava pobrati iz bančnih avtomatov, bo čisto dober začetek in če bo slučajno za to obdolžen Rick sam, no, tudi v redu. Nepričakovano pomoč bo morda celo dobila od gasilca Marka (Ivan Sergei), ki bi ga okoliščine utegnile milo rečeno zmesti.

Teoretično direktorjev pomočnik Jason Valley, po domače Woods (Woody Harrelson) sploh ne bo oropal banke - ampak le eno od njenih strank. Odločil se je za Charlesa Merchanta (John Cleese), dokaj sumljivega gospoda, čigar video-tečaji za poslovneže so očitno bili uspešni, saj so mu v žep prinesli kupe denarja, ki ga zdaj hrani v bančnem trezorju. Poleg tega hrani Woods do milijonarja še staro zamero, saj je ta pred leti ustrelil in ubil mater Woodsove race George.

Maxova in Stuartova sostanovalka Shmally (Rachel Leigh Cook) prav tako hrani staro zamero do Merchanta. Pred časom je namreč kupila vse njegove video-tečaje, s pomočjo katerih naj bi v kratkem času obogatela. Kar pa se ni zgodilo. Četrti sostanovalec Carter Doleman (Marcu Thomas) sicer nikomur nič noče, a ker je nujno potreboval službo, mu Stuart najde delovno mesto v banki. Njegov prvi delovni dan pa bo celo bolj naporen, kot si je predstavljal.

O produkciji

Max Wein, ki je bratu Joeju pomagal pri razvijanju zgodbe za scenarij filma, poudarja, da sam ni nikoli oropal nobene banke, kajti "veliko ljudi, ki so prebrali zgodbo, je prepričanih, da zgodba temelji na resničnih dogodkih" in marsikdo ga je že vprašal, ali je tudi sam dejansko oropal banko. Oropal je sicer ni, res pa je, da je kot študent delal v banki in priznava, da je pogosto razmišljal, kako bi se dalo izvesti neodobren "dvig gotovine".

"Če delaš v banki, imaš dostop do stvari, ki so drugim ljudem nedostopne," razlaga scenarist Joe. "Poznaš vse kraje, kjer je spravljen denar. Kot uslužbenec imaš dostop do njih in deležen si določene mere zaupanja. Dobesedno lahko prideš, pobereš denar in sploh ni nujno, da te kdorkoli opazi. Glede prepoznavanja pa je tako: tvoji prstni odtisi so tako ali tako čisto povsod, ker v banki delaš vsak dan."

Kar je bilo le plod domišljije bratov Wein, je postalo podlaga za scenarij filma Hitri prsti. Sebe sta imela za izhodišče pri razvijanju glavnih likov in ko je Joe prišel na dan z zamislijo, da bi ostali uslužbenci na isti dan posamično nameravali oropati banko, ne da bi vedeli drug za drugega, so se ostali liki razvili kar sami od sebe, z njimi pa zaplet zgodbe. Gre za ugotovitev, da ljudje, ki so "na dnu", nimajo česa izgubiti. Vse se vrti okoli dejstva, da v določenem obdobju človek ugotovi, da mora v življenju tudi kdaj tvegati, sicer se bo vedno moral podrejati odločitvam drugih ljudi.

Kljub sorazmerno resnemu sporočilu, na katerem temelji zgodba, sta avtorja scenarija uspela razviti dovolj raznolike in zabavne situacije, da sta s svojim scenarijem prepričala producente Ala Corleyja, Barta Rosenblatta in Eugena Mussa, ki so takrat iskali komedijo v stilu filma, ki so ga pred tem producirali, namreč Kdo je ubil Mono? z Dannyjem DeVitom, Bette Midler in Jamie Lee Curtis.

Corley je prepričan, da film gledalca prevzame kljub izrazito skrajnim okoliščinam, ki jih opisuje, saj je večini že kdaj zgodilo, da so ugotovili, da se njihovo življenje nagiba v napačno smer, in niso vedeli, kako bi se rešili iz rutinskosti svojega vsakdana. "Tu pa tam je kdo morda celo razmišljal o nepremišljenem dejanju, kot na primer, da bi oropal banko. Ali sem zmožen? Sem zmožen izvesti nekaj tako nevarnega? Saj ne, da bi želel koga oškodovati, le svoje življenje bi rad izboljšal. Zmožni smo, a večina nas tega ne bi storila. Marsikdo pa o tem kdaj razmišlja."

Corley je izvedbo filma zaupal mlademu režiserju Gavinu Grazerju, ki je bil nad zgodbo navdušen, ne le zaradi nenavadne duhovitosti, ampak tudi zaradi resnejšega priokusa, ki ga je zaznal ob branju scenarija. "Vsak izmed likov se sooča s pomembnimi spremembami v svojem življenju. Poleg tega se zgodba odvija v majhnem naselju sredi puščave, torej liki niso le duhovno vklenjeni, ampak predvsem zemljepisno," poudarja režiser.

Z izborom zasedbe produkcija ni imela posebnih težav, saj so tako rekoč vsi kandidati bili navdušeni. Woody Harrelson (Rojena morilca, Ljudstvo proti Larryju Flyntu, Dobrodošli v Sarajevu, Tanka rdeča črta) je projekt sprejel zaradi zabavnega scenarija, ampak tudi, ker sta z Grazerjem dolgoletna "deskarska" kolega. "Običajno je prišel k meni domov in me vrgel iz postelje ob 6h zjutraj, nakar sva šla deskat. Ko sva bila v vodi, me je vedno spravil v smeh. Gavin ima izjemno zabaven in zanimiv smisel za humor," se spominja Harrelson.

Harrelsonov nasprotnik v filmu je legendarni John Cleese, ki je med drugim igral v kultnem filmu Monty Python and the Quest for the Holy Grail. "Lik, ki ga igram, je totalna baraba, pravi okrutnež, eden najbolj zlobnih ljudi na zemlji. Take like vedno rad igram," pravi Cleese, ki ga je poleg zanimivega scenarija privlačilo tudi sodelovanje z Harrelsonom.

Zaradi njega je k projektu pristopila tudi Alicia Silverstone (Scooby-Doo 2: Pošasti na prostosti, Nimaš pojma, Batman & Robin). "Scenarij je bil na poseben način privlačen. Moja vloga je imela zelo izrazit potencial: Sheila je bila ognjevita, zabavna in ljubka, zato sem bila takoj za, a ne smem lagati; Woody je že bil v ekipi in to je vse skupaj dvignilo na neverjetno raven."

Večinoma je igralce, ki so se udeležili projekta, najbolj pritegnil scenarij, toda po sedmih tednih snemanja je največ pohval bil deležen mladi režiser. "Rezultat njegovega dela je neverjeten," zagotavlja Woody Harrelson. "Res sem ponosen nanj." Cleese dodaja: "Lepo je imeti opravka z osebo, ki razmišlja o motivaciji za igralce, ki se postavi v moj položaj in skuša ugotoviti, kaj bi se dalo narediti, da bi liki bili videti čimbolj verodostojni. Če niso verodostojni, niso zabavni."

O igralcih

Alicia Silverstone (Sheila) je ena od redkih igralk, ki so dobile glavno vlogo že v svojem prvem filmu. Svojo prvo vlogo je namreč dobila v filmu Morgana Creeka The Crush in s svojo nadarjenostjo pritegnila pozornost skupine Aerosmith, za katero se je pojavila v treh video spotih, vključno z videom "Crying", ki je bil izglasovan kot najboljši video vseh časov na MTV-ju. Mlada igralka se je nato uveljavila z glavno vlogo v filmu Clueless. Kmalu za tem je ustanovila lastno produkcijsko hišo in producirala celovečerec Excess Baggage, v katerem je tudi igrala, ob njej pa sta bila oskarjevca Benicio Del Toro in Christopher Walken. Igrala je še v filmih Batman & Robin, Blast From the Past in Love's Labour's Lost. Kmalu bo ob slavni Kathleen Turner igrala v glasbeni broadwayski produkciji kultnega Diplomiranca.

Woody Harrelson (Jason "Woods" Valley) je svojo prvo pomembno vlogo dobil v filmu Wildcats ob Wesleyju Snipesu, s katerim je kasneje igral tudi v filmih White Men Can't Jump in Money Train. Z Demi Moore in Robertom Redfordom je igral v drami Indecent Proposal, nato pa je zbral številne pohvale s strani kritike za kontroverzna filma Natural Born Killers Oliverja Stona in The People vs. Larry Flynt Miloša Formana. Znan je po tem, da rad izbere zanimive in nekomercialne projekte. Izkazal se je tudi v filmih The Thin Red Line, Welcome to Sarajevo, Wag the Dog, Ed TV in The Hi Lo Country Stephena Frearsa. Igral je tudi v filmih Anger Management, Play It to the Bone, Palmetto, Kingpin, The Cowboy Way in Doc Hollywood.

John Cleese (Charles Merchant) je odraščal in se izobraževal v Angliji, kjer se je uveljavil kot gledališki igralec in pisec. Po sodelovanju v dveh broadwayskih produkcijah je igral v dveh BBC-jevih serijah, nato pa s kolegi ustanovil slovito serijo "Monty Python's Flying Circus." Skupina se je kmalu preselila na veliko platno s komedijami And Now For Something Completely Different, Monty Python and the Holy Grail, Monty Python's Life of Brian in Monty Python's The Meaning of Life.

V tem času se je Cleese pojavil tudi v filmih The Great Muppet Caper, Time Bandits, Privates on Parade, Silverado, Clockwise, Erik the Viking, Splitting Heirs, Mary Shelley's Frankenstein, The Jungle Book, Fierce Creatures, Isn't She Great, George of the Jungle, The Out of Towners in Rat Race. Cleese je med drugim ustvaril in produciral predstavo "The Secret Policeman's Ball", s katero je skupina komedijantov in pevcev zbrala sredstva za Amnesty International.

Leta 1988 je bil so-scenarist in igralec v komediji A Fish Called Wanda. Za svojo vlogo je prejel nagrado BAFTA, za scenarij pa nominacijo za oskarja. Cleesova zavidljiva kariera zajema preko sto filmov, med katerimi The World Is Not Enough in Die Another Day iz serije o Jamesu Bondu, kmalu pa ga bomo videli v naslednjem filmu iz serije, Everything or Nothing. Nazadnje se ga spomnimo iz filmov Harry Potter and the Sorcerer's Stone in Harry Potter and the Chamber of Secrets, svoj glas pa je pred nedavnim posodil kralju v animiranem filmu Shrek 2.

Rachael Leigh Cook (Shmally). je svojo kariero začela kot manekenka pri desetih letih. Po številnih televizijskih produkcijah in najstniških komedijah je svojo prvo pomembnejšo vlogo dobila v filmu She's All That, nato pa v remakeu filma Get Carter leta 2000. Za tem je igrala ob Ryanu Phillippeu in Timu Robbinsonu v filmu AntiTrust, sodelovala pa je tudi v produkciji neodvisnega filma Tangled, kjer je odigrala glavno vlogo. Igrala je tudi v filmih Texas Rangers, Josie and the Pussycats. Blow Dry in All I Want to Do.

Paulo Costanzo (Stuart Stein) je prvo glavno vlogo dobil v komediji Road Trip. Pomembnejše vloge je nato dobil v filmih 40 Days and 40 Nights in Josie and the Pussycats on soigralki iz filma Dolgi prsti Rachael Leigh Cook.

Joshua Leonard (Rick) je igral v uspešnici leta 1999 The Blair Witch Project, od takrat pa je sodeloval tako v neodvisnih filmih kot v večjih produkcijah, med katerimi Men of Honor ob Robertu DeNiru in Cubi Gooding Jr. ter Deuces Wild, ki ga je produciral Martin Scorsese.

O ustvarjalcih

Gavin Grazer (režija) je pri filmu Dolgi prsti drugič stopil za kamero. Njegov prvi režiserski podvig je bil film Chow Bella, ki ga je tudi sam napisal in produciral. Njegova igralska kariera pa zajema uspešnice, kot so Wayne's World 2, Ed TV, How the Grinch Stole Christmas in Soel Goode. Trenutno snema film Friday Night Lights, ob njem pa igrajo še Billy Bob Thornton, Derek Luke in Garrett Hedlund.

Joe Wein (scenarij) se je prvič poizkusil kot scenarist. Diplomiral je na Univerzi Kalifornije, trenutno pa je umetniški vodja družbe 44 Keys, Inc., ki je specializirana v oblikovanju in razvijanju spletnih aplikacij. Njene stranke so med drugim 20th Century Fox Home Entertainment, Amazon.com in AIDSRides USA. Wein trenutno zaključuje svoj drugi scenarij.

Al Corley/Bart Rosenblatt/Eugene Musso (produkcija) so med drugim producenti komedija Drowning Mona, v katerem so igrali Danny DeVito, Bette Midler, Jamie Lee Curtis, Neve Campbell in Casey Affleck; drame Ring of Fire (oziroma Cowboy Up), kjer so igrali Kiefer Sutherland, Marcus Thomas in Daryl Hannah; ter srhljivke Palmetto, v kateri so igrali Woody Harrelson, Elisabeth Shue in Gina Gershon.

Komentarji

22.11. 2004 ob 12:15 zvezdica

Filem se si včeraj ogledal na dvd-ju.Name ni napravil nobenega vtisa.Komedija? V celem filmu sem enkrat raztegnil usta, o kakšnem smehu ni bilo ne duha ne sluha.Od filma nisem odnesel ničesar, razen tega, da si moram pred izposojo podrobneje ogledat kateri filem si bom sposodil. Ciao!!

— sandi
25.11. 2004 ob 20:19 zvezdica

Izredno zabaven kolaž o delavcih banke, ki se na isti dan odločijo za premeten rop. Woody Harrleson je čudaški ljubitelj kuščarjev in rac, ki hoče ukrasti denar ošabnega milijonarja Johna Cleesea. Alicia Silverstone je razočarana bivša punca direktorja banke, ki si hoče nekaj denarja prisvojiti povsem zase. Paul Constanzo je bančni uslužbenec, ki na veliko željo prijatelja Davida Krumholtza čez vikend pobaše lepo vsoto denarja in jo mahne v Las Vegas. Rachael Leigh Cook pa je motoristka, ki svojega melanholičnega fanta nenehno spodbuja, da bi si našel novo službo. Pestra paleta likov, več različnih zgodbic, ena banka, podivjani psiček in en sam film, ki ga spretno vodi režiser Gavin Grazer. Šund za nedeljsko popoldne in dokaz, da se da še enkrat posneti Magnolio in Kratke zgodbe, če jima seveda vzameš dramo in dodaš zvrhan koš sproščujoče zabave.

— iztok gartner
23.12. 2004 ob 18:42

Danes sem si ogledal ta film na dvd-ju.Film ni nč posebnega,le to da v filmu nastopata dve čedni punci-ha,ha,ha.ocena dobro.

— nejc
11.12. 2015 ob 7:46

Odlična komedija! Zelo smešni prizori, simpatični in zelo dobri igralci! Moja ocena 8,7.

šimek

— šimek

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.