Kolosej

Dr. Dolittle 2

komedija
Na sporedu od: 25.10.2001, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Scenarij: Larry Levin, Hugh Lofting
Režija: Steve Carr

Vsebina

Eddie Murphy se vrača kot zdravnik, ki se lahko pogovarja z živalmi v Dr.Dolittlu 2, nadaljevanju komične uspešnice iz leta 1998, ki je po vsem svetu prislužila več kot 290 milijonov dolarjev.

V Dr.Dolittlu 2 ima slavni zdravnik več pacientov - z dvema in štirimi nogami - kot jim je lahko kos. Vendar si njegovi živalski prijatelji želijo več kot obisk v ordinaciji. Razjarjena bitja želijo rešiti svoj gozd pred pokvarjenimi gradbinci, ki seveda pripadajo človeški vrsti, za to pa potrebujejo Dolittlovo pomoč.

Dolittle skuje načrt za rešitev gozda: najti ogroženo vrsto, ki jo ščiti zakon. Odkrije eno samo zahodnopacifiško ogroženo medvedko, Avo, ki živi v na propad obsojenem gozdu. Vendar ta potrebuje partnerja - in dr.Dolittle meni, da ga je našel v Archieju. Ta živi v mestu, poka vice, ljubi hitro hrano in nastopa v cirkusu. Čeprav Archieju sprva zamisel ni pogodu, ga Dolittle prepriča, da lahko najde ljubezen v svojem naravnem okolju.

Dolittle in njegov pes Lucky se odpravita v gozd, da bi Archieja naučila življenja v divjini. Na žalost medvedja romanca nikakor ne vzcveti, saj na Avo Archiejeve norčije ne naredijo nikakršnega vtisa. Pa tudi Lucky nima veliko sreče z lokalno volkuljo.

Bodo Dolittlovi prijatelji ostali brez doma? Bo zamešal pravi recept za zbližanje Ave in Archieja in rešil gozd? Se bo Luckyju nasmehnila sreča? Boj bo hud, ko se bodo Dolittle in njegovi kompanjoni pohlepnim uničevalcem neokrnjene narave divje postavili po robu.

Leta 1998 je Dr.Dolittle navdušil staro in mlado po vsem svetu s komično obuditvijo klasičnih otroških zgodb Hugha Loftinga o dobrosrčnem zdravniku, ki se zna sporazumevati z živalmi. Eddie Murphy je s svojo komično nadarjenostjo oblikoval zares nepozaben lik, s pomočjo vrhunske računalniške grafike pa je imela tudi vsaka žival svojo osebnost.

Mešanica se je obrestovala - in presegla vsa pričakovanja. V karieri, ki so jo zaznamovale komične uspešnice 48 ur, Policaj iz Beverly Hillsa in Trčeni profesor, je bil Eddie Murphy prav z Dr.Dolittlom deležen največjega odziva občinstva. "Od vseh filmov, ki sem jih posnel, mi ljudje največkrat omenjajo Dr.Dolittla," komentira Murphy, "ne glede na to, kje sem - po vsem svetu - otroci in najstniki pristopijo k meni in pravijo: Živjo, dr.D!"

Zaradi velikega uspeha prvega dela so Murphyja prosili, če bi posnel še en film o Dolittlu. Ponudbo je sprejel tudi zaradi svojih otrok. "Mojim otrokom je bil prvi del zelo všeč. Mene in njih je spominjal na stare risanke o zajčku Bugsu, ko so se ljudje in živali med seboj pogovarjali. Po mojem je prav to vzrok, da se mojih otrok in mladih po vsem svetu Dolittle tako dotakne."

Tudi družine producenta Johna Davisa se je Dr.Dolittle močno dotaknil. "Vedno si najsrečnejši, kadar tvoji otroci pridejo k tebi in ti rečejo: Oči, ta film mi je bil pa res všeč; totalno prima je bil," pravi Davis. "To je zame najbolj vznemirljiva plat snemanja filma."

Davis, Murphy in scenarist Larry Levin (ki je bil koscenarist Dolittla iz leta 1998) so se lotili izziva in priložnosti lotiti se nadaljevanja svetovne uspešnice. Ker so like predstavili že pred tremi leti, so sedaj lahko dali večji poudarek komičnosti in vplivu Dolittlove sposobnosti na njegovo družino in živalske prijatelje. "V našem prvem filmu je šele spoznaval, kakšen dar ima in se z njim sprijaznil," Murphy razlaga. "Zdaj, ko pa svet ve, da se lahko pogovarja z živalmi, nas zanima, kako bo to vplivalo na njegove družinske odnose in kako bo uporabil svoj posebni talent?"

"Zavedali smo se, da moramo preseči prvega Dr.Dolittla," dodaja John Davis. "Zato ima drugi del širše obzorje, več živali in še več posebnih učinkov. Želeli smo si film, ki ne bi bil le smešen, ampak bi imel tudi srce in sporočilo."

V ta namen je Larry Levin, ki se že dolgo ukvarja z varstvom okolja, oblikoval zgodbo o Dolittlu, ki priskoči na pomoč živalim, ki si prizadevajo ohraniti svoje naravno okolje. "Ker smo zamisel o govorečih živalih že vpeljali, se mi je zdelo zanimivo izpeljati idejo o izginjajoči divjini skozi oči živali," razlaga Levin. Nato se je domislil Dolittlovega načrta delovanja za rešitev domovanja živali in komičnih možnosti novega "rešitelja". Cirkuški medo je "res zadnje bitje, ki bi ga lahko rehabilitirali," izpostavlja Levin. "Zato sem oblikoval Archiejev lik, ki v bistvu nastopa v manjših vlogah, želi pa si biti zvezda." Ampak Archie se ni nadejal novega občinstva - gozda, polnega skeptičnih živali - v tako velikem številu.

Da bi združil projektove elemente humorja, srčnosti in zahtevnejše produkcije, so se Davis in Twentieth Centruy Fox obrnili na režiserja Steva Carra, ki je na hollywoodsko skupnost naredil vtis z nagrajenimi videi in režijskim filmskim prvencem, priljubljeno komedijo Next Friday. Carrovi pogledi na zgodbo so se ujemali z Davisovimi in Levinovimi. "Scenarij naj bi bil napisan tako, kot bi ga pripovedoval možakar, rojen na 23.ulici, v filmu pa bi bile živali živali, nudil pa bi nam tudi vpogled v možnost, kakšne bi bile, če bi bile ljudje," pravi Carr.

Kot pri prvem delu je tudi tokrat zabavnost filma v veliki meri odvisna od igralcev, ki so posodili glasove živalim. "Glasovi so morali biti sveži, drzni, sodobni," pravi Davis. "Eddieju smo postavili ob bok ducat in več zelo zabavnih in nadarjenih ljudi."

Steve Zahn je posodil glas Archieju. Čeprav je svojo vlogo posnel ločeno, mu je bila všeč zamisel, da bo delal z Eddiejem Murphyjem. "Eddie je legenda komedije in neverjeten igralec," pravi Zahn. "To je nekdo, čigar delo poznam - ob njem sem odrasel - in ki mi je pomagal oblikovati vlogo, čeprav ni bil z menoj v studiu."

V filmu slišimo tudi glasove Norma McDonalda, ki je znova Dolittlov zvesti kuža Lucky, Lisa Kudrow je Ava, Frankie Muniz iz nadaljevanke Malcolm in the Middle je eden od medvedjih mladičkov, itd.

V drugem dr.Dolittlu nastopa čez 250 štirinožnih zvezdnikov, ki predstavljajo skoraj 70 odstotkov divjih živali severne Amerike. Volkovi, oposumi, rakuni, psi in sove so se zgrinjali v studie Twentieth Century Foxa in potrpežljivo čakali na svoje bližnje posnetke.

Ampak ena žival, za katero je bil Dr.D2 igralski prvenec, je izstopala. Tank, dva metra visoki in štiristo kilogramov težak medo, ki je premagal 50 tekmecev, ki so se potegovali za vlogo Archieja.

"Tank je čisto posebno bitje," pravi Davis o najnovejšem hollywoodskem odkritju. "Včasih si je bilo kar težko priznati, da gre za medveda in ne za človeka."

Tankov trener Doug Seus je hollywoodski veteran in eden najbolj spoštovanih trenerjev živali v zabavni industriji. Predtem je treniral Barta, poldrugi meter visokega, 700 kilogramov težkega medveda, občudovalcem poznanega kot "John Wayne med medvedjimi igralci" in ki je med drugim nastopil v Jesenski pripovedi ter Na robu divjine. Tank je naslednik Barta, ki je lani pri triindvajsetih umrl zaradi raka.

Kljub številnim pastem hollywoodske slave, vključno z zasebnimi sobanami v Foxovih studiih, je Tank na ekipo naredil velik vtis s svojim obnašanjem, ki še zdaleč ni bilo podobno divam njegovega formata. "Tank je že po naravi prijazen, sproščen, ležeren medo," pravi Seus. "Življenje sprejema takega, kot je; medvedi so že po naravi hitro živčni, ampak Tank to hitro premaga."

Tank in njegovi medvedji kolegi (med drugim mladiček Mali Bart, ki ga prav tako trenira Seus in je v Dr.Dolittlu 2 prav tako prvič stopil pred kamere) se običajno odzivajo na hrano, recimo jabolka, piščanca, koren, celo suho pasjo hrano. Dr.Dolittla 2 pa so snemali jeseni in pozimi, ko se medvedji metabolizem upočasni, apetit pa zmanjša. Zato je moral Seus s svojo ekipo poiskati druge načine, da bi Tanka nahecal v nastopanje. Spodbujanje in igranje sta bila odgovor. Po vsakem prizoru so trenerji Tanka pohvalili s "Priden fant."

Pri tem je sodelovala tudi ostala ekipa. "Vsakič, ko je Tank dokončal prizor, se je usedel, nakar je sledil 15 minutni napev Priden fant, priden fant," se smeje Carr. "Če bi mene takole spodbujali, bi bil že predsednik."

Da bi Tanku omogočili kar najboljši nastop, kot tudi zagotovili varnost ekipe (živalske in človeške), so se filmski ustvarjalci navzeli t.i. medvedjih navad. Medvede zlahka kaj zmoti, še posebej vonjave, zato so ekipo prosili, naj se ne dišavi ali umiva z odišavljenimi mili. Hrana je bila na snemanju prepovedana, prav tako so ekipo prosili, naj po žepih ne nosi žvečilnih gumijev in bonbonov.

Pri posnetkih živali so sicer uporabili vrhunsko tehnologijo (kamere, ki se sprožijo ob gibanju), animatroniko in pristne posnetke.

Carr je na snemanju začel globoko ceniti živali in njihove sposobnosti, če že ne njihove delovne etike. Potrpežljivost na snemanju ni bila le božja mast, ampak način življenja. Okrog petdeset ljudi, večinoma trenerjev, je bilo potrebnih, da so Carru pomagali narediti dober posnetek živali. "Veliko časa smo zapravili s čakanjem, da so izvedle tisto, za kar so jih strenirali," pravi Carr. "Zato je bila potrpežljivost nujno potrebna."

O igralcih

EDDIE MURPHY (dr.Dolittle) je začel kariero kot komik v nočnih klubih pred 25 leti. Pri devetnajstih se je leta 1980 pridružil ekipi oddaje Saturday Night Live in se potem uveljavil na velikem platnu. Njegovi filmski zaslužki so med najvišjimi v industriji. Med njegovimi filmi so Kolo sreče, Policaj iz Beverly Hillsa 1,2,3, 48 ur, Še 48 ur, Zlati otrok, Princ odkriva Ameriko, Vampir iz Brooklyna, Trčeni profesor 1,2, Harlem Nights (režiserski prvenec), Life, Bowfinger, Mulan in Shrek.

KRISTEN WILSON (Lisa Dolittle) je šolana plesalka in je štiri leta nastopala v Boston Ballet. Med njenimi filmi so Bulletproof, Girl 6, Get on the Bus, Pompatus of Love ter Dungeons and Dragons.

JEFFREY JONES (Joseph Potter) je najbolj znan po vlogi nad glasbo navdušenega cesarja Jožefa drugega v Amadeusu ter po vlogi ravnatelja v Norem dnevu Ferrisa Buellerja. Med njegovimi filmi so še Heartbreakers, Par 6, Stuart Little, Brezglavi jezdec, Lov na čarovnice, Ed Wood, Lov na Rdeči oktober, The Revolutionary, Easy Money, Transylvania 6-5000, Howard the Duck, Beetlejuice, Who's Harry Crumb, Valmont in Out on a Limb. Nastopa tudi na televiziji ter v gledališču.

O filmskih ustvarjalcih

STEVE CARR (režiser) je kot grafični umetnik in režiser oblikoval številne glasbene in reklamne spote. Kot režiser celovečerca je debitiral z Next Friday. Režiral je za naslednja znana imena: Moby, Method Man, Public Enemy, Slick Rock, Timberland in Redman.

LARRY LEVIN (scenarij) je z Natom Mauldinom napisal scenarij že za prvega dr.Dolittla. Bil je avtor in izvršni producent nadaljevank Bakersfield P.D., If Not For You in Arresing Behavior. Z Larryjem Davidom je napisal odmevno epizodo Seinfelda z naslovom The Boyfriend; pisal je tudi za komično nadaljevanko The Garry Shandling Show.

Komentarji

21.6. 2006 ob 12:59

Drugi film Dr. Doolitla je 'even better' kot pa prvi del in mi je bolj všeč

— Andoo
13.7. 2007 ob 12:23

gledal nekaj malega ampak sem zadovoljen z filmom!!!

— en pac
6.11. 2007 ob 16:05

dobr film.zares

— Ana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.