Kolosej
Film distribucije Continental Film

Dobrodošli v džungli

akcijski
Na sporedu od: 26.2.2004, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: R.J. Stewart, James Vanderbilt
Režija: Peter Berg
The Rock, Seann William Scott in Christopher Walken se predstavljajo v silno komičnem akcionerju, v katerem ne manjka mišic, prebrisanih dialogov, hude akcije in predvsem prave adrenalinske zabave.

V vedno neizprosni urbani džungli Los Angelesa živijo možje kot Beck... no, ne ravno tako kot Beck - mož, ki ne izbira sredstev, da dobi tisto, za kar so mu plačali. Flomaster, zakasnelo plačilo ali prstan nogometaša z velikanskim kockarskim dolgom - Beck ne dela razlik in se preprosto drži načela Opravimo že s tem, ko so svojimi izjemnimi telesnimi zmogljivostmi izpolnjuje naloge. Zanj je svet zelo preprost in v njem so navoljo tri možnosti: A) na Beckov način B) na Beckov način s silo in C) tretje možnosti sploh ni.

Beck ne išče težav in tudi drugim jih noče povzročati. Na žalost pa ga znova najamejo, da bi počistil težavo. Samo še iz ene packarije se mora izvleči, preden za vedno opravi s tem poslom. In ta postaja vse bolj zamotan, tako kot džungla, v katero ga pošljejo.

V središču njegove zdajšnje težave je pametnjakovič Travis, gobezdavi preprodajalec, ki naj bi ga po naročilu njegovega očeta izvlekel iz brazilske pustolovščine. Kot se izkaže, je Travis veliko bolj prefrigan, kot je menil Beck, ne le zaradi dolgega jezika in zaradi tega, ker nikakor noče oditi, ampak tudi zaradi nekaterih komplikacij, ki jih privleče s seboj: Mariane, odločne domačinke, ki pozna odgovore na nekatera vprašanja o džungli, in Hatcherja, despota, ki je džunglo in njene prebivalce spremenil v svoj dobičkonosni imperij.

Dobrodošli v džungli: Beck se podi za tipom... ki se podi za bogastvom... in zdaj se vsi podijo za njim. Moral bo napeti res vse sile, da bo ostal glavni in obvladal skrivnostno dekle, ponorelega tirana, pohotne opice, halucinogeno sadje, upornike, nevarni teren, skrite pasti in vse druge ovire, ki mu jih džungla postavi na pot.

O snemanju

Misija

Sodobna akcijska komedija, dogajanje katere je postavljeno v surovo, neukročeno področje Amazonke, je bila za Rocka pravšnja kombinacija žanrov, ko se je po Kralju škorpijonov in Mumiji 2 odločal za naslednji projekt. "Zadnja dva filma, ki sem jih posnel, se pravi edina dva filma, ki sem jih posnel, sta se dogajala v davnini. Zato sem se veselil snemanja nečesa, kar se dogaja v sodobnosti, veselil sem se igrati malce skrivnosten lik in ga začiniti s humorjem, ne da bi pri tem izgubil njegovega duha. Beck je poosebitev junaka proti svoji volji, eden tistih klasičnih likov, ki je kos vsaki težavi, ki pa se okrog njega kar kopičijo."

Med snemanjem Kralja škorpijonov sta se producent Kevin Misher (nekdanji vodja produkcije Universal Pictures) in The Rock pogovarjala o novem projektu. Producentka Karen Glasser se je spomnila zanimive pustolovske zgodbe, ki jo je prebrala, in jima jo pokazala. Ker je Rocka zanimala akcijska pustolovščina ob Amazonki, so pri Universal Pictures hitro pognali kolesja v tek. Vsi so se strinjali, da ima elemente, ki so hkrati prepoznavni in inovativni v žanru akcijskega filma in da mora biti The Rock, ki mu je bila slava po karizmatični upodobitvi naslovnega junaka uspešnice Kralj škorpijonov usojena, glavni lik.

Kmalu se jim je pridružil producent Marc Abraham in ekipa je začela zanj oblikovati scenarij. Potrudili so se, da bo v zgodbi lahko prikazal naravne atletske sposobnosti in neverjetno sposobnost za komično igro, ki je sicer na velikem platnu še niso zabeležili, občinstvo pa jo je lahko ošvrknilo med njegovim gostovanjem v oddaju Saturday Night Live.

"The Rock je neverjeten, ker lahko akcijski prizor izvede celo bolje od kaskaderja. Zelo je zabavno, ker lahko kamero kar pustiš teči in občinstvo ve, da je on v nevarnem prizoru. Poleg tega ga je resnično užitek gledati na platnu. Seveda pa kot producent razmišljaš: Kaj pa počnemo? Saj on je vendar naša zvezda!" pripomni Misher. Zaradi Rockovih izjemnih sposobnosti so večino drznih prizorov posneli brez računalniške grafike.

Abraham dodaja: "Vsi, ki poznajo Rocka, vedo, da je zelo duhovit in očarljiv. Dobrodošli v džungli mu ponuja možnost za prikaz teh lastnosti na velikem platnu. Kot igralec ima zelo dobre instinkte. Ker je bil športnik, je zelo zagnan in discipliniran, resnici na ljubo pa velja reči, da je bil preprosto rojen za filmskega zvezdnika."

Zaradi igralskih in režijskih izkušenj ter zaradi drznega, svojstvenega sloga so za režiserja izbrali Petra Berga, ki naj ob akcijskih prizorih ne bi zanemaril drugih, izjemnih elementov filma.

"Na papirju Pete morda res ni bil na vrhu seznama za režijo velikega akcijskega filma," pravi Misher. "A kot igralec in režiser se je dokazal s prodorno rahločutnostjo v žanrih, ki kršijo pravila - in Dobrodošli v džungli ni čisto tipičen akcijski film. Elementi, po katerih se razlikuje, kot so na primer liki in humor, so bili kot nalašč za znanje, ki ga je Peter pokazal kot režiser. Poleg tega je znal res stopnjevati akcijo do najvišje potence in vanjo vključiti zanimive like v napetih situacijah."

Glasserjeva pravi: "Pete je krasna izbira, ker res razume konfilkt. Če je film komedija ali akcija, podtalen konflikt je vedno potreben, in Pete to razume. Seveda zelo dobro razume like in ve, kako jih igralec oblikuje. Njegova vizija akcije je bila zelo domiselna. Stvari je hotel postaviti na glavo in se z njimi poigrati, ker on tak pač je."

Berg je bil navdušen nad dejstvom, da bo v filmu zaigral The Rock, saj mu je bil všeč tudi kot rokoborec: "Ko je nastopal po velikanskih stadionih, je z monologi ustrahoval občinstvo ali svoje nasprotnike in to je bilo pravo gledališče. Občinstvo je bilo povsem naelektreno - 35 tisoč ljudi mu je jedlo iz roke. Spoznal sem, da ima izjemne igralske sposobnosti, ki jih pili iz dneva v dan, uči se, kako kontrolirati občinstvo. Zato sem bil prepričan, da bo ostal neomajen, tudi ob boku prekaljenega Christopherja Walkena. The Rock je po mojem mnenju nova vrsta akcijskega junaka. Resnično je. Tega ni lahko definirati. Njegova sposobnost tveganja in preizkušanja novih stvari in želje po učenju me je presenetila in še bolj sem ga začel občudovati."

Seann William Scott pa se je rade volje lotil projekta, ker se je ta tako razlikoval od njegovih prejšnjih in z Bergom tesno sodeloval pri oblikovanju lika. "Prvič se je zgodilo, da sem aktivno sodeloval pri nastajanju filma. Želel sem igrati malce starejšega, pametnejšega in odštekanega tipa in Pete je bil takoj za."

"Ta dva lika se tako dobro ujemata, ker je med njima izjemen osebnostni kontrast. Jasno je, da ne bi bila skupaj niti dveh sekundi, če v to ne bi bila prisiljena. Seannov in Rockov slog se krasno ujemata z likoma. Mislim, da je Seann zelo karizmatičen. Če si ga pogledate v Ameriški piti, se pod vso čudovito traparijo skriva res dober igralec. Menil sem, da v njem tli pristen ogenj, kar je za igralca pravo razkošje."

"Seanna Williama Scotta boste videli v povsem novi luči," dodaja Glasserjeva. "Ni tako norčav, čeprav je Travis malce trčen. Zdi se mi čudovit, ker vedno naredi kaj, kar od njega ne pričakuješ. Seann je neustrašen pri izbiri vlog in tem, kaj bo z njo naredil."

The Rock je bil vesel, ker se je projektu pridružil Seann, celotna ekipa pa je bila navdušena nad njuno kemijo. "S Seannom se resnično zabavava," pravi The Rock. "Z njim je res lahko delati. Delo jemlje zelo resno, hkrati pa se zelo rad zabava. Postala sva krasna prijatelja. Kar naprej zbijava šale. Upam, da se bo najina dinamika videla tudi na platnu."

"To, kako lika reagirata drug na drugega sredi akcije, oblikuje osebnost filma. Kontrastna narava Travisovega maničnega magnetizma in Beckovega neomajnega stoicizma, kot ju igrata Seann in Rock, je prava draž filma," je navdušen Misher.

Scott je zelo cenil Bergove igralske korenine in izreka pohvalo: "Nikomur še nisem tako zaupal kot Petu, nihče me še ni tako razumel kot on. Oba imava odštekan smisel za humor in to je idealno. Nekatere stvari, ki so se mi zdele smešne, a sem okleval, da bi jih poskusil, so njega navdušile. Je režiser, ki zares skuša povedati zgodbo in oblikovati dobre like. Če je dobra samo akcija, liki pa ne, ni nikomur za nič mar."

Christoper Walken je v svoji karieri odigral že cel kup nepozabnih likov in o najnovejšem pravi: "Vsi zlikovci na nek racionalen način opravičujejo svoja dejanja in Hathcer meni, da civilizira džunglo. To opravičuje s tem, da je državljan sveta, ki pomaga ubogim. Grozen je."

Režiser pravi: "Chrisa Walkena je bilo veselje gledati. Resnično je človek, ki lahko prebira telefonski imenik, a se vseeno usedeš in mu prisluhneš. Vsak njegov stavek je hkrati srhljiv, zmeden in zabaven... in verjetno prikupen, vse hkrati." Walken dodaja: "Peter je čudovit igralec, kar še izboljša njegovo režijo." Ko se spominja 14-tedenskega, včasih napornega snemanja, pa pripomni: "Vsemu je zelo sproščeno kos."

Čeprav je dogajanje filma postavljeno v Amazonijo, so ga v celoti posneli v ZDA, večinoma na Havajih. Nekaj časa so sicer razmišljali o Braziliji, a misel opustili, ko so se med iskanjem lokacij tam scenograf Tom Duffield, izvršni producent Ric Kidney, Misher, Berg in njihovi spremljevalci srečali iz oči v oči z oboroženimi banditi na obrobju mesta Manaus. Medtem ko so vodiči prosili, naj jim prizanesejo, so jim napadalci pobrali denar in snemalno opremo. Delno so to srečanje nato koristno uporabili tudi pri filmu in sicer pri dialogu, kostumih in scenografiji.

Pred začetkom snemanja na havajskem otoku Oahu je kahu, havajski duhovnik, opravil tradicionalni blagoslov, na katerega se je spomnil The Rock, ki je včasih živel na otoku.

O igralcih

The Rock (Beck) je osvojil rekordnih sedem pokalov World Wrestling Entertainment, preden je na filmu debitiral v drugem delu Mumije in Kralju škorpijonov.

Rodil se je na Havajih kot Dwayne Douglas Johnson. Je že tretja generacija legendarnih poklicnih rokoborcev po očetu Rockyju in dedu Samoanu High Chief Petru Maiviau. Ni pa le uspešen športnik, leta 1995 je diplomiral tudi iz kriminologije. Nekaj časa je profesionalno igral nogomet, a je zaradi poškodbe moral odnehati.

Pri 26-tih je postal najmlajši svetovni prvak v rokoborbi.

Ker si je vedno želel igrati, se je pojavil v številnih nadaljevankah, med drugim je v nadaljevanki Oh, ta sedemdeseta igral svojega očeta, nastopil je tudi v Mreži, Zvezdnih stezah: Voyager, DAG. Nastopil je tudi v videospotu Wyclefa Jeana It Doesn't Matter.

Njegova avtobiografija The Rock Says je bila na prvem mestu lestvice New York Timesa.

Med prihajajočimi projekti sta Buford Pusser, kjer igra odločnega šerifa, ki se odloči sam mesto osvoboditi kriminala, in Walking Tall.

Seann William Scott (Travis) je nastopil v trilogiji Ameriška pita, Evoluciji, Bulletproof Monk, Old School, Jay and Silent Bob, Road Trip, Dude, Where's My Car, Final Destination. Pred kratkim je ustanovil produkcijsko hišo Identity Films. Njegov prvi projekt bo remake francoskega filma Gregoire Moulin vs. Humanity.

Christopher Walken (Hatcher) je dobil oskarja za stransko vlogo za Lovca na jelene. Nominiran je bil tudi za Ujemi me, če me moreš. Njegovi prihajajoči filmi so Man On Fire, The Stepford Wives in Envy.

Posnel je prek 50 filmov, med drugimi Annie Hall, Biloxi Blues, At Close Range, Pennies From Heaven, Heaven's Gate, King of New York, Blast From The Past, Sleepy Hollow, Pulp Fiction, Illuminata, True Romance. Zaplesal je tudi v videospotu Fat Boy Slima Weapons of Choice.

O režiserju

Peter Berg je kot režiser debitiral z Very Bad Things. Trenutno pripravlja še Friday Night Lights, The Kingdom, ki ga bo produciral Michael Mann, 04 July ter Track 44.

Kot igralca ga poznamo iz filmov The Last Seduction, Cop Land, The Great White Hype, Girl 6, Shocker, Late For Dinner, A Midnight Clear, Fire in the Sky.

Na televiziji je bil avtor, scenarist in režiser nadaljevanke Wonderland. Napisal in režiral je tudi epizode Bolnišnice upanja, v kateri je tudi nastopal tri sezone. Pojavil se je tudi v nadaljevanki Alias.

Komentarji

1.7. 2005 ob 7:47

film je carski! ful je smešn ! gledala sm ga sigurn že 9-krat! če ga še niste gledal vam priporočam da ga pogledate

— tinchy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.