Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Divji divji zahod

akcijski, komedija
Na sporedu od: 21.10.1999, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Scenarij: S. S. Wilson, Brent Maddock, Jeffrey Price, Peter S. Seaman
Posebni vladni agent James West, ki mu ne manjka šarma in duhovitosti, in posebni vladni agent Artemus Gordon, genialen izumitelj vseh mogočih priprav, mojster krinke (in tudi kuhanja), dobita nalogo, naj izsledita diaboličnega doktorja Arlissa Lovelessa. Loveless, ki je zaradi nekega ponesrečenega znanstvenega eksperimenta ostal brez obeh nog, pripravlja atentat na predsednika Združenih držav Amerike, izvedel pa naj bi ga s pomočjo svojega pošastno velikega premičnega orožja v obliki pajka, ki ga je poimenoval Tarantela. Loveless ima nekaj zelo nevarnih in zelo seksi pomočnic: zapeljivko Miss Vzhoda, silakinjo Amazonijo, specialistko za orožje Municijo in gdč. Lippenreider, ki zna na daleč brati z ustnic in tako uganiti sovražnikovo strategijo. Na strani jeznega doktorja pa je tudi strašni general "Morija" McGrath.
West in Gordon sta sprva tekmeca, kmalu pa združita svoje moči in postaneta prebrisan in drzen par, partnerja, ki zaupata drug drugemu - vsaj večino časa - sicer pa sta si neprestano v laseh, saj si med seboj ne bi mogla biti bolj različna: prvi je človek dejanj, drugi človek idej.
Zadeve zaplete zapeljiva in skrivnostna Rita Escobar, ki se vmeša v njuno delo. Začne se nevarna, razgibana in tudi ravno prav romantična pustolovščina v duhu vesterna - zgodba se namreč odvija v prejšnjem stoletju in glavna junaka nas s svojim razkošnim vlakom popeljeta skozi nekatere na novo ustanovljene ameriške države. Začinjena je s črnim humorjem in bogato popestrena z najrazličnejšimi bizarnimi orožji, napravami in iznajdbami, ki dišijo po znanstveni fantastiki.
Sonnenfeld obljublja: "Stvar spominja na Julesa Verna, ne na Vojno zvezd ali kaj podobnega. Upam, da bo ta film drugačen od drugih - tako kot je bil pred letom dni Možje v črnem."

Zvezdnik Will Smith in režiser Barry Sonnenfeld sta trenutno eden najuspešnejših parov v svetu filma. Po veliki uspešnici Možje v črnem se predstavljata z novim filmom Divji divji zahod, ki se naslanja na istoimensko televizijsko serijo iz šestdesetih let.
Producent in režiser Barry Sonnenfeld je svoj čudaško prefinjen smisel za humor pokazal že v filmih Pri Addamsovih, Pri Addamsovih 2 in Kdo bo koga. Ko je sprejel ponudbo producenta Jona Petersa in prevzel vlogo režiserja Divjega divjega zahoda, se je najprej posvetil izbiri igralcev.
Will Smith je v zadnjem času igral v nekaterih od najbolj gledanih filmov - poleg Mož v črnem še v Državnem sovražniku in Dnevu neodvisnosti.
Kevin Kline je prejel oskarja za vlogo v komediji Riba po imenu Wanda. Med drugim je igral še v filmih Sophijina odločitev, The Big Chill, Silverado, Ljubim te do smrti, Cry Freedom, The January Man, Veliki kanjon, Odrasli si privoščijo, Chaplin, Dave, Francoski poljub, Zverine, The Ice Storm, Je ali ni.
Kenneth Branagh je bil nominiran za režijo Henrika V. in za vlogo v njem, film pa je dobil oskarja za kostumografijo. Med filmi, ki jih je režiral in v katerih je tudi igral, so še Dead Again, Peter"s Friends, Mnogo hrupa za nič, Frankenstein in Hamlet. Igral je še v filmih Coming Through, High Season, A Month in the Country, Swing Kids, Othello, The Gingerbread Man, The Proposition.
Salma Hayek je znana po filmih Desperado, Fled, Na vrat na nos, The Hunchback.

Za kamero se je Sonnenfeldu in Petersu pridružila ekipa izkušenih filmarjev, med katerimi so mnogi s Sonnenfeldom že sodelovali. Za scenografijo je bil zadolžen Bo Welch, ki mu je film Možje v črnem prinesel nominacijo za oskarja, svoj pečat pa je vtisnil tudi filmoma Batmanova vrnitev in Edward Scissorhands. Za efekte sta skrbela Eric Brevig iz družbe Industrial Light and Magic in Rick Baker, štirikratni dobitnik oskarja za posebne učinke (nazadnje za Može v črnem). Montažer Jim Miller je tokrat delal z Sonnenfeldom že šestič - po filmih Pri Addamsovih in Pri Addamsovih 2, For Love or Money, Kdo bo koga in Možje v črnem. Kostumografinja Deborah L. Scott je bila prav tako že nagrajena z oskarjem, in sicer za Titanik. Snemalec Michael Ballhaus pa je morda najbolj znan po pogostem sodelovanju s priznanima režiserjema Martinom Scorsesejem in Mikeom Nicholsom.

Komentarji

29.10. 2006 ob 20:07

kul film

— tim
7.12. 2006 ob 18:11

film je THE BEST! Will da filmu poseben čar. njegov smisel za humor njegova iznajdljivost... :) ni težk ugotoviti da me je prevzel. ej film če si še niste ogledal si ga enostavno morte. jst sem si celo kupla dvd :)

— lady

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.