Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Divjaki

kriminalna drama/ triler
Na sporedu od: 27.9.2012, Kolosej Ljubljana
2h 11min / 131min
Leto: 2012
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Shane Salerno, Don Winslow, Oliver Stone, Don Winslow
Režija: Oliver Stone
Režiser kultnih filmov Vod smrti, Wall Street in Rojen 4. julija predstavlja zgodbo trojice prijateljev, ki se ukvarja s pridelavo in prodajo prvovrstne marihuane. Idilično sožitje najboljših lastnosti miroljubnega Bena, agresivnega Chona in zapeljive O zmoti mehiški mamilarski kartel. Preden lahko zbežijo, neizprosni kriminalci pod vodstvom krute Elene in njenega sadističnega pomagača Lada ugrabijo O, zato se morata Ben in Cho spustita v neizprosen boj prevar, laži in krvavih obračunov.

Laguna Beach, prijetno obmorsko letovišče v okrožju Orange, je dom premožnih in razvajenih: mularije, ki ima preveč časa in denarja, ter odraslih, ki z lepotnimi operacijami ohranjajo mladosten videz. Zmerno podnebje skrbi, da kraj deluje ležerno in sproščeno. Domačinka O to dobro ve. O, s pravim imenom Ophelia, je svobodnega duha. Tako kot njena sostanovalca Ben in Chon. Skupaj tvorijo nenavadno trojico, ki jo povezujeta posel in nevsakdanja ljubezen.

Ben je miroljuben in radodaren botanik, ki bi rad rešil svet. Njegov najboljši prijatelj Chon, nekdanji tjulenj in plačanec, pa ni prepričan, da ga je vredno rešiti.

Ben in Chon imata donosen posel, gojita namreč eno najboljših marihuan na trgu. Toda njuno trgovanje ne ostane dolgo skrito. Odličen izdelek in inovativen pristop vzbudita pozornost enega od mehiških kartelov, ki ga vodi neizprosna Elena "La Reina". Pri tem ji pomagata okrutni Lado in brezvestni odvetnik Alex. Elena hoče stopiti v partnerstvo z Benom in Chonom. In La Reine nihče ne more zavrniti, ne da bi zato plačal.

Toda kartel podcenjuje vez med tremi prijatelji. Začne se pretanjena, vendar surova bitka volje in značajev.

O produkciji

Leta 2010 izdani roman Dona Winslowa je v trenutku očaral tako bralce kot kritike. Začel je nastajati, ko je bil pisatelj skrajno slabe volje in je na list napisal dve besedi. Iz teh dveh besed so se napletli prvi stavki prvega poglavja, nato pa je hitro spisal prvih 14 strani in jih poslal scenaristu in producentu Shanu Salernu z besedami: "Ali je tole zelo dobro ali pa sem jaz nor." In že čez nekaj minut je dobil odgovor po e-pošti: "Pusti vse drugo, dokončaj ta roman, dokler si še razpoložen."

Napisal je nekaj poglavij v obliki scenarija, ker se mu je zdelo, da je zgodba primernejša za film kot za roman.

Knjiga je ob izidu naletela na odličen sprejem in takoj zatem je začel nastajati pravi filmski scenarij. Za razliko od običajnih postopkov, ko pisatelj knjigo proda studiu, ta pa nato išče primernega režiserja, so knjigo ponudili direktno Oliverju Stonu. Pri tem so porušili vse rekorde, saj so od začetka prodaje knjige do snemanja minili samo trije meseci.

Ker je prenos uspešnega romana na filmsko platno vedno težaven proces, je bilo zgodbo treba rahlo spremeniti. Eksplozivni konec filma je tako sicer v slogu samega romana, toda zgodba je prirejena.

Liki v zgodbi predstavljajo pestro paleto značajev, slabosti in čustev. O ni samo bogataška hči, ki jo zanimajo le zabave. Chon ni samo stoični morilec. In pacifist Ben je zmožen izjemnega nasilja, ko je potisnjen v kot. Vplivna, odtujena in nevarna Elena je osamljena in materinska. Pretkani in oportunistični Dennis pa je globoko predan svoji družini.

Impresivna zasedba z na eni strani mladimi in obetavnimi igralci, na drugi pa z oskarjevskimi veterani, je vadila dva tedna pred snemanjem, vsak prizor pa so vadili še sproti in nato si je prizore ogledala vsa ekipa.

Zanimivo je, da so v studiu snemali samo en dan. Vse ostalo je bilo posneto na terenu. To jim je povzročalo nemalo težav, saj so v zgodbi lokacije, kjer jim snemanja iz različnih razlogov niso dovolili. Tako je na primer Laguna Beach vse poletje polna turistov in mestni veljaki niso hoteli imeti izgube pri prihodkih od turizma zaradi snemanja. Zato je v veliki meri Laguno zamenjal Malibu, Mehiko pa so snemali v gorovju Santa Susana.

Ključne akcijske prizore so posneli na enem mestu, brez pretiranega dodajanja, dopolnjevanja in računalniške grafike. Za najnevarnejše prizore, ki so jih snemali sredi največje vročine in na lokaciji, kjer snemanje sploh ni bilo dovoljeno zaradi hude nevarnosti gozdnih požarov, je Stone osebno moral prepričati ducat vladnih agencij, da so jim izdale dovoljenje. Toda bil je dovolj prepričljiv in ključne prizore je lahko posnel na lokaciji, ki si jo je zamislil. Če bi morali snemati drugje, režiser s filmom preprosto ne bi bil zadovoljen. Tako pa na platna prihaja zanimiva, zaokrožena, poglobljena in vizualno privlačna zgodba z nekaj presenetljivimi preobrati in vrhunsko zasedbo.

Komentarji

13.7. 2012 ob 15:24

zgleda kr kul....sam ta blake lively se mi res ne zdi ekstra igralka, pac sam dober izgleda

— lara
21.7. 2012 ob 19:22

bolš ta kot pa salma... lahko bi kako boljšo mehičanko najdl...

— sanchez
28.7. 2012 ob 20:53

Bom šla gledat!

— Noni
8.9. 2012 ob 20:20

to so pa res eni divjaki no pa kaj se te to grejo neko strelane ej?

— ljudski traktor štore
21.9. 2012 ob 10:52

VČERAJ SEM GLEDAL TALE FILM,KER GA JE KOLEGA GLEDAL V VEGASU IN
ME NAVDUŠIL DA JE RES DOBER..
VIDIM DA MOJ KOLEGA NIMA OKUSA.
KJE SO STARI DOBRI MAFIJAŠKI FILMI, SAMO TO ME ŠE ZANIMA ??'

— BERTONI
1.10. 2012 ob 10:30

Tudi mene je od začetka film pritegnil, potem pa se je čisto izgubil. Konec je kr neki. Od Oliverja Stona bi človek pričakoval kaj boljšega. Razočaranje glede na prejšnje družbeno angažirane filme.

— bezigrajcan
5.10. 2012 ob 21:31

Film sem gledal pred kratkim in se strinjam z negativnimi kritikami,.. po koncu filma sem bil razočaran, pričakoval sem kaj več, ne pa v tem primeru- potrate denarja!

— Bronxx

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.