Kolosej
Film distribucije Cenex

Divjaka

akcijska komedija
Marsikaj se lahko zgodi na poti v neznano.
Na sporedu od: 19.4.2007, Kolosej Ljubljana
10.5.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 39min / 99min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Brad Becker
Režija: Walt Becker
Štirje zelo umirjeni in uglajeni prijatelji, ki jih druži ljubezen do motorjev, se odločijo podati na daljše potovanje s svojimi jeklenimi konjički. Zobozdravnik Doug bi rad ušel monotonosti vsakdana, Woddy skuša prikriti ločitev in bankrot, Bobby ne more več prenašati ukazovalne žene, Dudley pa nikakor ne najde prave ljubezni. Toda mestni fantje na nepredvidljivi cesti kmalu zaidejo v težave, saj si na vrat nakopljejo srd divjaške motoristične bande, zato morajo združiti moči in v seriji komičnih katastrof premagati največje strahove.

O produkciji

"Menda si ne želiš preveč udobnega življenja, ali pač?"
—Charley v filmu Divjaka

Kako bi bilo, če bi si lahko privoščili malo daljši izlet, ki bi vaše utečeno življenje spremenil v divjo avanturo brez omejitev?

V motociklistični komediji Divjaka se štirje izmed najuspešnejših hollywoodskih zvezdnikov, Tim Allen, dvakratni nominiranec za oskarja John Travolta, Martin Lawrence in prav tako nominiranec za oskarja William H. Macy, v vlogah "bojevnikov" za konec tedna odločijo, da za skop teden dni obesijo na klin svoje umirjeno življenje na podeželju in se na motorjih podajo na poslednjo svobodnjaško avanturo od enega konca dežele na drugega. Vzamejo si dolgo želeni in težko pričakovani oddih od svojih družinskih in poklicnih dolžnosti, da bi še zadnjič okusili čar vožnje z vetrom v laseh in neomejene ceste pod kolesi. Toda ta pot bo pokazala zobe … in njen ugriz zna biti hudo resen.

Pot jim namreč prekriža resnična motociklistična horda trdih, surovih mož z imenom Del Fuegos, ki ljubosumno časti svoj kodeks obnašanja in primata na cesti ter jim je četverica vikendaških bleferjev hud trn v peti. Njihovo rivalstvo popelje nenavadno četverico v situacije in kraje, kakršnih se niso nadejali.

Divjaka je režiral Walt Becker (National Lampoon’s Van Wilder) po scenariju Brada Copelanda (My Name Is Earl, Arrested Development). Producenti so Mike Tollin (Dreamer) , Brian Robbins (Norbit) in Todd Lieberman (The Shaggy Dog), izvršni producentki pa Amy Sayres (Meet the Fockers) in Sharla Sumpter Bridgett (Coach Carter).

Film so v celoti posneli na podeželskih cestah New Mexica, snemalec je bil Robbie Greenberg (The Santa Clause 3), scenograf trikratni niminiranec za oskarja Michael Corenblith (How the Grinch Stole Christmas, Apollo 13), za kostumografijo je skrbela Penny Rose (trilogija Pirati s Karibov), film pa sta zmontirala Christopher Greenbury (There’s Something About Mary, American Beauty) in Stuart Pappé (Kicking and Screaming, American Wedding).

O divjakih in možeh

Vse od časov kultnega filma Goli v sedlu (Easy Rider), najslavnejših dni motorjev znamke harley in vožnje v neznano po samotnih poteh, velja slednje kot ultimativno "odpadniško" dejanje svobode, upora in kul obnašanja. Dandanašnji povprečen motorist kaže bistveno drugačno podobo, ki predstavlja podeželskega ali primestnega predstavnika moškega spola na motorju, ki ob koncu tedna križari po mestnih središčih.

Je tako imenovani vikendaški bojevnik, ki sede na svojo motorno žival – divjaka (hog) ob koncu delovnega tedna v upanju, da bi našel kanček tistega svobodnega duha, ki še tli pod plastjo urejene vloge očeta, šefa in soproga. Kaj bi se zgodilo, če bi se skupinica teh urejenih podeželanov v resnici podala na daljšo pot v starem duhu golih v sedlu? Ta zamisel je prevzela scenarista Brada Copelanda, enega vodilnih ustvarjalcev sodobne ameriške komedije na televiziji, dobitnika nagrad emmy® in zlati globus® za nanizanki Arrested Development in My Name Is Earl.

Copeland pravi: "Mislim, da je osnovna misel zgodbe dejstvo, da si nihče od junakov ne želi preveč varnega, utečenega življenja, čeprav vsi ljubijo svoje žene in družine. Hrepenijo po pridihu norosti, divjega življenja na robu, pa čeprav samo za nekaj dni. Zato se odpravijo na to pot, nevedoč, kam jih bo popeljala tako v zemljepisnem kakor čustvenem smislu."

Odločitev za režiserja Beckerja, čigar oče je bil dolgoletni občudovalec motorjev harley, je bila kot pika na i. Na delo je pristal takoj, ko je prebral prvih nekaj strani scenarija. Naključje je hotelo, da je tudi njegov oče doživel podobno izkušnjo, kot jo opisuje film, ko naj bi doživljal neke vrste krizo srednjih let in so ga obiskali prijatelji iz Los Angelesa in mu pripeljali novega "harleyja". Sam pa je mnenja, da ni boljšega načina, kako opraviti z lastno krizo srednjih let, kakor poprijeti za režijo filma z odličnimi igralci in množico kultnih močnih cestnih motorjev.

Seveda je bilo potrebno igralce izuriti za vožnjo na njih, kajti te zverine znajo biti zelo neukrotljive. V filmu tovrstne težave velikokrat demonstrira lik Billa H. Macyja. Stvari niso bile preproste, saj igralci prihajajo iz različnih vetrov: John Travolta ni le izkušen letalec, pač pa tudi izvrsten voznik harleyjev, saj jih obvlada kot profesionalec, Tim Allen je vozil športne, cross motorje, ne pa harleyjev, Macy je bil na tem področju popoln zelenec, Martin Lawrence pa je v vsem svojem življenju samo nekajkrat "zajahal" motor kot sopotnik.

Veščin obvladovanja motorjev jih je učil vodja kaskaderjev Jack Gill v posebnem taboru v soteski Malibu še preden se je snemanje filma začelo. Tim Allen priznava, da se je vožnja po ostrih ovinkih tamkajšnjih poti velikokrat končala v prahu in neslavnem položaju. Pravi, da se ti motorji ne znajo zelo dobro ustaviti in Macy dodaja: "Ko se ta velika močna zverina odloči nagibati v neželeno smer, običajno obvelja njena in se nagne do končne točke."

Za poznavalce težkih motorjev bosta Divjaka vsekakor nostalgična razstava vseh vrst mašin znamke harley, od orange county chopperja, veteranskega sunshinea '71, greenyja, ki ga v filmu vozi Ray Liotta, do Paula 2 z značilno oblikovanimi ročaji.

Vse skupaj je podobno prizoru iz filma, ko domačini izzovejo mestne prišleke k igri, imenovani "oklofutaj bika". Skoraj 900 kg težka, veličastna žival se je v enem od snemanj prizora, ko ga treščijo po zadnjici, spustila v dir po ogradi in nagnala vse kaskaderje z ekipo snemalcev vred v skakanje na varno na drugo stran ograje. Čeprav so snemali z več zelo krotkimi biki, se je eden izkazal kot ne tako zelo krotek primerek.

O igralcih

Tim Allen (Doug Madsen) je nazadnje gostoval v slovenskih kinih v tretjem delu Božička (The Santa Clause 3). Začel je kot obetaven odrski komedijant, nato pa zablestel v ABC-jevi tv nanizanki Home Improvement, za katero je prejel zlazi globus in bil večkrat nominiran za nagrado emmy. Njegov debi na velikem platnu je bil leta 1994 prav Disneyjev Božiček, nato je posodil glas animiranemu junaku v Svetu igrač in spet očaral občinstvo v komediji Jungle 2 Jungle z Martinom Shortom in v filmu For Richer or Poorer s Kirstie Alley.

John Travolta (Woody Stevens) se je po mlajši uspešni karieri vrnil med zvezdnike z vlogo v Tarantinovem Šundu. Kmalu ga bomo občudovali v filmu Lonely Hearts, ob Jamesu Gandolfiniju in Salmi Hayek.

Martin Lawrence (Bobby Davis) si je ustvaril ime kot eden izmed najbolj priljubljenih ameriških komikov z vlogami v uspešnicah Big Momma’s House in Bad Boys ob strani Willa Smitha.

William H. Macy (Dudley Frank), je priznan talentiran igralec tako resnih dramskih vlog kakor komedij, zlasti črnih komedij in ostrih družbeno kritičnih satir. nazadnje je blestel v filmu Hvala, ker kadite ob Aaronu Eckhartu, Robertu Duvallu in Katie Holmes. Sicer pa med njegove opaznejše vloge sodijo tiste v filmih Magnolija, Pleasantville, Jurski park 3, Boogie Nights, Klient, Iskanje Bobbyja Fischerja, Radio Days in številne druge.

Ray Liotta (Jack) je pred letom dni prejel nagrado emmy za gostovanje v priljubljeni tv nanizanki Urgenca. Ena njegovih prvih opaznih vlog na velikem platnu je bila v gangsterski drami Martina Scorseseja Dobri fantje.

Marisa Tomei (Maggie) je za stransko vlogo v komični drami Moj bratranec Vinny prejela oskarja. Blestela je tudi v raznolikih vlogah v filmih Alfie, Anger Management, What Women Want, Dobrodošli v Sarajevu in številnih drugih.

Komentarji

14.4. 2007 ob 22:11

film ni bil nč posebnega drgač pa ni bil slab

— FVFD
19.4. 2007 ob 14:20

Film Divjaka je film ,ki gre na moč požiga ,,se zaljubi in preživi bando motobikerjev.V filmu v katerem igrajo zvezde kova Tim Allen ,John Travolta In se eden čigar ime ne vem.Film divjaka trga gate ,trga vse kar mu pride pod roke.Osnovna zgodba filma ,pa gre nekako tako :4 prijatelji se odločijo ,da se ne vedo smisla življenja ,zato zajahajo motorje in se odpelje k Pacifiku ,na poti srečajo narobe usmerjenega policaja,zažgejo dom bikerjev in zaidejo v vukojebino Madrid sredi amerike...zgodbo pa dokončajte sami.Lep pozdrav

— nace-face
20.4. 2007 ob 22:19

film je dober sm si ga ogledu ampak mam pa eno pripombo zakaj je v slovenščini prevod divjaka in ne divjaki saj so štirje motoristi in ne dva

— Sa
23.4. 2007 ob 16:18 zvezdica

Pri tem filmu sem se po dolgem času spet od srca nasmejal. Neverjetna igralska zasedba, ki že sama po sebi garantira zanimiv film in preprosta zgodba, kjer pa kar ne moreš uiti metuljčkom v trebuhu in stalnemu pričakovanju, kaj se bo zgodilo! Res izvrsten film!!!

— PureGenius
23.4. 2007 ob 17:02

more bit kr cool film kokr sem slisu ja...hm...jaz ga grem pa kar zdej prec gledat.ajdeee:p

— Mike
24.4. 2007 ob 10:26 zvezdica

We didn't blow it. Dennis Hopper je davnega leta 1969 posnel cestno dramo Easy Rider, kjer je enega izmed glavnih junakov kot veste igral Peter Fonda. Isti Peter Fonda, ki sedaj igra tudi v Wild Hogs, zgodbi o štirih nekdanjih easy riderjih (John Travolta, Tim Allen, Martin Lawrence, William H. Macy), ki hočejo po dolgih letih premora in vsakdanjega življenja, spet ujeti veter v laseh. Adrenalin, ki ga lahko da samo vožnja z motorjem. Prav imate, fantje so v krizi srednjih let. Pred vprašanjem, ali še imajo jajca, ali pa bodo kmalu končali v domu za ostarele. Tako je, fantje se vprašajo: 'Did we or didn't we blow it?' Ker vejo, da je Peter leta 1969 zajebal, se odločijo, da bodo šli po drugi poti in jo mahnejo na poslednjo cestno odisejo. Na totalni odklop, kjer se je treba v jezeru kopati popolnoma gol. Ker izgledajo kot pozerji, kot poslovneži, ki so si na glave pač nadeli rute in laptope pozabili doma, stopijo na žulj pravi bajkerski bandi, ki jo vodi jezni Ray Liotta. Bandi, ki jih potem lovi po dolgem in počez. Bandi, ki z njimi nato izvede rimejk filma Sedem veličastnih, ali če hočete, komedije Trije amigosi. Zgodbe o skupini pustolovcev, ki pred zlobno tolpo reši majhno mestece. Simpatična, zabavna in gledljiva komedija brez presežkov.

— iztok gartner
27.4. 2007 ob 11:50

film je zabaven, uredu, meni je bil všeč in mislim da bi zaslužil oceno (od 1 do 10) 9. film je bil ful kul.

— neza
27.4. 2007 ob 12:32

Samo malo nas je še. Če že komentirate,potem saj v Slovenskem jeziku, ne pa v kakšnem "slengu"

— Dušan
27.4. 2007 ob 23:13 zvezdica

Fajn akcijska komedija, preprosta. Nič napihnjenega prikazovanja, zgolj zabava. Dosti adrenalina, ves čas pričakovanje, kaj se (ne) bo zgodilo... :-) ;-)

— Tomi
1.5. 2007 ob 19:20

super,prfektno,kul

— niki sluga
6.5. 2007 ob 16:40

film divjaka je zelo dobr v njem igrajo sami znani igralci to se pravi odlična igralska zasedba ko sm si ogledav film sem se res od srca nasmejov ful vam priporocam da si ga ogledate!

— megla
6.5. 2007 ob 16:52

drgač nisem tok kritična do ameriških komedij, ampak tuki je pa res mal preveč osladnih for, res bi se lahko kej novga spomnili.ful čudn da je travolta sprejel vlogo v takem filmu

— tt
7.5. 2007 ob 10:15

Kaj tako blesavega pa še ne! To je pa tak bullshit film, da mi je žal vsakega centa, ki sva ga dala za to bedarijo. Preprična, da bo film ok, ker je že del igralske zasedbe precej zanimiv, sem kupil karto in ... Fu**! B produkcija, v kateri določeni igralci do amena izgubljajo na doseženem "renomeju". Zdi se mi da imajo ti igralci očitno izpraznjene račune in so se odločili na hitro zaslužit. Samo zaradi predhodnih vlog so si namreč lahko privoščili določanje višine honorarja. Film je/bo všeč adolescentom. Moja ocena od desetih možnih točk je ena.

— miro
8.5. 2007 ob 22:23 zvezdica

Film je enostaveno zabaven. Ali pa enostaven in zabaven. Ali pa zabavno enostaven. Skratka, prideš v dvorano, se počiš na stol, počakaš cca 10 minut da se začne dogajanje (=da se motofrajerji wannabe odpravijo na turnejo proti obali) in se začneš smejati. In se ne nehaš smejati do zadnje sekunde filma (še opozorilo - nikar ne oddirjajte ven takoj ko se vžgejo luči, ker se med poslovilnimi napisi še malce pozabavajo z Del fuegosi). Vrhunec zabave je seveda nadvse posrečeni pretep med ubogimi štirimi pritepenčki Wild hogsi in krvoločnim krdelom Del fuegosov, pri katerem se William H Macy zapiše v zgodovino kot največja in najbolj simpatična filmska neroda ever. Dvorana se je tresla od smeha, ko je revež letel naokrog po platnu, na splošno je cel film briljiral s svojo nerodnostjo in smešnimi grimasami na obrazu. Filmček je res namenjen sprostitvi in užitku, in kar se tega tiče, mu lahko prisodim čisto desetko.

— Lenča
18.5. 2007 ob 14:11

Ta film je edn najboljših kar sm jih vidu. Priporočam ogled

— swippy
20.5. 2007 ob 22:46

Carski film, priporočam ogled

— Robi T.
25.5. 2007 ob 9:28

Meni je bil kar všeč, morda zato ker sem imela nizka pričakovanja!

— TeA :)
25.5. 2007 ob 14:37

ta film je bil pa men ful dobr res.ušeč mi je blo predvsem k tko ful dobr igrsjo psmsjo hude fore ps tko no drgač bi ga ps usm priporočala da ga grejo gledat!fajn bi blo da bi blo mau več takih filmov v kinu in tut po televiziji

— wild girl
27.5. 2007 ob 8:24

ej jst sm hotu it gleat pirate pa so use karte pokupl, pol smo šli pa gleat ta film in je res ful dobr.skoz je neki za smejat.za ljubitelje komike in motorjev je sigurno vreden ogleda, tko da hit u kino, kmau bo nehu igrt

— legenda z most
28.5. 2007 ob 7:28 zvezdica

Odličen film, lahek in za nasmejat. Če imate naporen delovnik in se želite sprostiti je film Divjaka prava stvar. Simpatični heci, odlični kadri, tudi igralska zasedba je kul. Priporočam.

— Vid
28.5. 2007 ob 21:55

ja končno po dolgem času spet ena komedija. da se mal neobremenjeno nasmejiš in uživaš v neumnih forah. res film vreden ogleda če se hočeš nasmejat. upam da bo še veliko takih, ker rabimo razvedrilo in smeh

— barbara
29.5. 2007 ob 21:45

film je le malo zanimiv

— denis
6.6. 2007 ob 11:12

Film je THE BEST!!!

— Film je THE BEST!!!
10.6. 2007 ob 22:35 zvezdica

To morate videti. Enkratna igralska zasedba in koncno ena enkratna komedija. Priporocam. Pa zagotavljam vam bolecine v trebuhu in veliko solz, seveda od smeha.

— janja
14.6. 2007 ob 20:25 zvezdica

Nic za v spomin vtisniti. Ena, morda dve Komicni situaciji, ostalo humor po kalupu, za mnozice, z v naprej pricakovanimi trenutki. Ocena najvec 7.

— nevenka
7.10. 2008 ob 2:00

ccccccccccoooooooooooll

— hana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.