Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Deževen dan v New Yorku

A Rainy day in New York
romantična komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 24.10.2019, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2019
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Woody Allen
Režija: Woody Allen
Romantična komedija Woodyja Allena Deževen dan v New Yorku govori o mladih zaljubljencih Gatsbyju (Timothée Chalamet) in Ashleigh (Elle Fanning), ki jima dež prekriža načrte o romantičnem koncu tedna v New Yorku. Čeprav dneva ne preživita skupaj, vsak od njiju doživi kar nekaj komičnih dogodivščin. Ko mora Ashleigh za seminarsko nalogo na Manhattnu intervjuvati znanega filmskega režiserja Rolanda Pollarda (Liev Schreiber), Gatsby zgrabi priložnost in Arizončanki razkaže najljubše kotičke svojega domačega mesta. Gatsby obožuje starodobni New York, na svoj seznam pa uvrsti klasične lokale, kot je denimo Bemelman's Bar. Gatsbyjevi načrti se hitro sfižijo, ko Pollard Ashleigh povabi na ogled svojega nastajajočega filma. Ashleigh, ujeta v vrtincu srečanj, spozna režiserja Pollarda, scenarista Teda Davidoffa (Jude Law) in zvezdnika Francisca Vego (Diego Luna). Prepuščen samemu sebi, Gatsby preživi dan s Chan (Selena Gomez), bistro mlajšo sestro njegovega bivšega dekleta. Udeleži se zabave svojih premožnih staršev, kjer se zaplete v pogovor s svojo mamo (Cherry Jones), kar mu spremeni življenje. Na ta deževni dan v New Yorku Ashleigh spozna, da morda ni takšna, kot je mislila, Gatsby pa uvidi, da čeprav živiš le enkrat, je to dovolj, da najdeš sorodno dušo.

Komentarji

11.11. 2019 ob 23:32

Na kratko: romantični film, ki je - če povzamem pluse in minuse - vreden ogleda.

Na dolgo: začenjam pri minusih. Woody Allen nekako potrebuje podpis svoje zamišljene, inteligentne, rahlo zamorjene in cinične drže v vseh svojih filmih. Tokrat je očitno naročil Chalametu, da mora oponašati prav Woodya osebno. Tako karakter Gatsby izpade groteskno in smešno hkrati; kot da bi bil Woody Allen ujet v telo Timotheea Chalameta, kar je za vsebino filma po mojem mnenju moteče. Lahko bi vlogo izpeljal bolj organsko in bi vsebina lepše prišla do izraza (vsi, ki smo videli "Call Me By Your Name" ali "Beautiful Boy" vemo, da zna Chalamet prekleto dobro igrati - v filmu "Rainy Day In New York" je zanj torej usodna Allenova režija!).

Tudi kemija med glavnima igralcema ni pretirano otipljiva, kar je ponovno značilnost večine njegovih filmov. Očitno pri Allenu razum vedno prevladuje in čustva igrajo le postransko vlogo, če sploh. Kot kamere je na trenutke drznejši, kot bi pričakovali; najbrž je želel nadoknaditi očitni manjko iskrene kemije.

Če imate še vedno dovolj energije za branje, so na vrsti plusi. Vsebina filma je naravnost dražestna in razplet je osupljiv. Da prav ste slišali, kljub pomanjkanju čustvenosti, ki bi bila zares dobrodošla za žanr "romantična komedija", je vsebina zgodbe in njen razplet tako nenavaden, da je film vseeno vreden ogleda.

Kar se igralskega talenta tiče, izstopajo: Elle Fanning, Jude Law in Diego Luna. Predstavljam si, da na snemanju najbrž niso bili pod tolikšnim pritiskom, kot glavna igralca Chalamet in Gomez. Tudi sporočilo filma, ki ga Allen zvito zavije v zaključni dialog, nosi dragoceno vrednost.

Zato ... Če že želite videti dobro romantično komedijo, lepo povabljeni. Ampak previdno, Woody Allen ne zapeljuje s srcem, temveč z razumom.

— jesse45613

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.