Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Devet

mjuzikl / drama
Podnapisi
Na sporedu od: 4.3.2010, Kolosej Ljubljana
1.4.2010, Kino Komuna
15.4.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 58min / 118min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Tolkin in Anthony Minghella po scenariju Federica Fellinija, Ennia Flaiana, Tullia Pinellija ter Brunella Rondija in po knjigi Arthurja Kopita
Režija: Rob Marshall
Avtor s šestimi oskarji nagrajenega muzikala Chicago z glasbo, plesom in zvezdniško zasedbo spremlja kaotično življenje priznanega režiserja Guida, ki zabrede v vrtinec krize srednjih let. Med reševanjem zasebnih in ustvarjalnih težav skuša krmariti med kapricami in domislicami številnih žensk, ki ga obdajajo: zahtevna žena Luisa, ljubosumna ljubimka Carla, težavna igralska muza Claudia, priletna zaupnica Liliane, zvedava novinarka, priležnica iz mladih let La Saraghina in posesivna mama.

“Bodi Italijan. Živi današnji dan, kakor da je zadnji.”
"Bodi Italijan"

Zgodba

Strast, domišljija, poželenje, ljubezen, umetnost, eleganca, zablode, sanje – za svetovno znanega režiserja v 60-ih letih prejšnjega stoletja, Guida Continija, je bilo življenje vedno cirkus, ki pa se mu zdaj v tem razburljivem, provokativnem dramatičnem mjuziklu, Devet, ne more izogniti.

Izjemni režiser Guido se pripravlja na začetek produkcije svojega težko pričakovanega devetega celovečerca, Italija. Nenadoma izgubi nadzor tako nad svojim poslovnim kot tudi ljubezenskim življenjem. Obkrožen z osupljivimi ženskami – zapeljivo ljubimko Carlo, zvesto ženo Luiso, igralsko muzo Claudio, kostumografinjo in zaupnico Lilli, spogledljivo novinarko, prostitutko iz njegovega otroštva in mamo – išče navdih in rešitev iz brezna, v katerega se pogreza. Njegova poželenja, spomini in sanje se zlivajo v dinamično, razsežno glasbeno domišljijo. Devet je vse bliže trenutku, ko mora Guido premagati svoje demone in zaklicati “Akcija!”

Domiselna, večkrat nagrajena broadwayska glasbena senzacija v filmski različici, pod režisersko taktirko Roba Marshalla, prikazuje krizo srednjih let filmskega umetnika.

Igralska ekipa

Daniel Day-Lewis (Guido Contini) je svoj igralski prvenec zabeležil že pri štirinajstih letih v celovečercu Sunday, Bloody Sunday. Na gledaliških odrih je svojo prelomno vlogo odigral v produkciji Another Country. Po vlogi v zgodovinski pustolovščini The Bounty leta 1984 se je naslednje leto dokazal v filmih My Beautiful Laundrette in A Room With a View. Leta 1985 je prevzel glavno vlogo v biografski drami My Left Foot in si priigral svojega prvega oskarja. V gledališča se je vrnil v Hamletu, vendar se je predčasno umaknil in nikoli več zaigral v gledališki produkciji.

Leta 1992 se je uspešno vrnil v kinematografe, ko je zaigral v romantični pustolovščini The Last of the Mohicans. Leto pozneje smo ga v glavni vlogi lahko videli tudi v romantični drami The Age of Innocence in biografski drami In the Name of the Father, ki mu je prinesla še drugo nominacijo za oskarja. Na vrhu seznama igralcev se je njegovo ime pojavilo tudi pri zgodovinski drami The Crucible in športni drami The Boxer. Po petletni odsotnosti se je vrnil v filmski svet, in sicer z vlogo v kriminalni drami Gangs of New York. Povratek je bil izjemno uspešen, saj se je še tretjič znašel med oskarjevimi nominiranci. Leta 2005 je zaigral v drami The Ballad of Jack And Rose, ki jo je režirala njegova žena Rebecca Miller, hčerka dramatika Arthurja Millerja. Predlani je znova navdušil tako kritike in občinstvo, tokrat v drami There Will Be Blood. S to vlogo se je pridružil dvakratnim dobitnikom oskarja.

Penélope Cruz (Carla) se je mednarodno uveljavila v izjemnih španskih uspešnicah, kot so Jamón, Jamón, La Niña De Tus Ojos in Belle Époque. Velja za muzo režiserja Pedra Almodovarja, ki jo je povabil k sodelovanju v projektu Todo Sobre Mi Madre (All About My Mother). Filmu so dodelili oskarja za najboljši tujejezični film. Za vlogo v celovečercu Volver je postala prva španska nominiranka za oskarja v kategoriji najboljša igralka. V ameriškem filmu je prvič zaigrala leta 2000, v romantični drami All the Pretty Horses. Sledile so uspešnice Vanilla Sky, Sahara in Bandidas. Na letošnji podelitvi oskarjev je za vlogo v mojstrovini Woodyja Allena, Vicky Cristina Barcelona, prejela nagrado za najboljšo stransko igralko. Poleg tega so ji namenili tudi nagrado BAFTA in nominacijo za zlati globus.

Marion Cotillard (Luisa) je lani prejela oskarja za svojo izjemno delo v celovečercu La Vie En Rose. Zgodilo se je prvič po skoraj 50-ih letih, da je oskarja prejela igralka, ki je vlogo odigrala v neangleško govorečem filmu (leta 1961 ga je prejela Sophia Loren, ki igralsko zasedbo dopolnjuje tudi v filmu Nine). Marion je prejela tudi nagrado BAFTA, zlati globus in dva cezarja. Med njene najodmevnejše vloge sodijo tiste v filmih Lisa, La Belle Verte, Furia, Les Jolies Choses in Taxi. Slednji se je nato zavrtel še v dveh nadaljevanjih. V angleško govorečem filmu se je prvič preizkusila leta 2003, v pustolovski komediji Big Fish. Naslednje leto je prepričala kritike z vlogo v drami A Very Long Engagement, za katero je prejela cezarja za najboljšo stransko igralko, ter v skrivnostni drami Innocence. Pozneje je med drugim zaigrala tudi v celovečercih Mary, Burnt Out, A Good Year, Dikkenek in You And Me.

Nicole Kidman (Claudia Jenssen) je leta 2003 za vlogo Virginie Woolf v filmu The Hours, posnetem po romanu Michaela Cunninghama, prejela oskarja in zlati globus za najboljšo igralko, nagrado BAFTA in na Berlinskem filmskem festivalu srebrnega medveda za najboljšo igralko. Poleg tega je bila nominirana za nagrado Screen Actors Guild. Tudi s filmom Moulin Rouge si je prislužila nominacijo za oskarja in prejela zlati globus. V Ameriki je prvič opozorila nase leta 1989 z vlogo v psihološkem trilerju Dead Calm.

Leta 1991 je bila za vlogo v filmu Roberta Bentona Billy Bathgate prvič nominirana za zlati globus. Med nominirankami za to nagrado je bila pozneje še šestkrat, in sicer za vloge v filmih The Others, Cold Mountain, Birth, To Die For, Moulin Rouge in The Hours. Za zadnje tri vloge je nagrado tudi prejela. Med njenimi uspešnicami gre omeniti tudi celovečerce Eyes Wide Shut, Practical Magic, The Peacemaker, Portrait of a Lady, Days of Thunder, Malice, My Life, Far and Away, Batman Forever, Dogville, The Human Stain, The Interpreter in Bewitched. Leta 2006 je posodila svoj glas v animiranem filmu Happy Feet, nato pa je zaigrala še v filmih The Invasion, Margot at the Wedding, The Golden Compass in Australia.

Filmska ekipa

Rob Marshall (režija, produkcija, koreografija)
Kot režiser se je podpisal pod dva z oskarjem nagrajena celovečerca, Chicago in Memoirs Of a Geisha. Za prvega, ki so mu sicer namenili skupno šest oskarjev, je v kategoriji najboljša režija prejel nagrado Director’s Guild, nominacije za oskarja, zlati globus in BAFTA ter nagrado newyorških kritikov in nagrado The National Board of Review. Uspešnici Memoirs Of a Geisha so dodelili tri oskarje, tri nagrade BAFTA, grammyja in zlati globus.

Nazadnje je poskrbel za izvršno produkcijo, režijo in koreografijo posebne NBC-jeve oddaje Tony Bennett: An American Classic ter si prislužil še drugo nagrado Director’s Guild in tri emmyje. Režiral je televizijski mjuzikl Annie. Film se je potegoval za emmyja v 12 kategorijah. Marshall ga je prejel za najboljšo koreografijo. Šestkratni nominiranec za nagrado tony je prevzel vlogo režiserja in koreografa pri produkcijah Cabaret in Little Me. Njegov koreografski prvenec je broadwayski Kiss of the Spider Woman. Za koreografijo je poskrbel tudi pri celovečercu The Cradle Will Rock ter mjuziklih Cinderella, Mrs. Santa Claus in The Kennedy Center.

Michael Tolkin (scenarij)
Kot režiser in producent je ustvaril celovečerca The New Age in The Rapture. Slednji je bil nominiran za tri nagrade spirit. Dvojno vlogo, tokrat scenarista in producenta, je prevzel pri uspešnici The Player, za katero je prejel nagrado Writers Guild, nagrado britanske akademije in nagrado čikaških filmskih kritikov, nominiran pa je bil tudi za oskarja. Kot soscenarist je sodeloval pri projektih The Burning Season, Deep Cover, Deep Impact in Changing Lanes.

Anthony Minghella (scenarij)
Njegovemu celovečercu, The English Patient, za katerega je napisal tudi scenarij, so leta 1996 dodelili devet oskarjev, med drugim za najboljši celovečerec in najboljšo režijo, poleg tega pa tudi dva zlata globusa in šest nagrad BAFTA. Leta 1999 je Minghella za film The Talented Mr. Ripley prejel nagrado za najboljšega režiserja pri National Board of Review. Cold Mountain (2003), za katerega je priredil scenarij po romanu Charlesa Frazierja, je prejel sedem nominacij za oskarja, sedem nominacij za zlati globus in enajst nominacij za nagrado BAFTA. Renée Zellweger je v kategoriji najboljša stranska igralka prejela vse omenjene nagrade.

Režiral je še celovečerca Truly, Madly, Deeply (tudi scenarij) in Mr. Wonderful ter poskrbel za izvršno produkcijo filmov The Interpreter, The Quiet American, Iris, Margaret in Michael Clayton.

Komentarji

12.12. 2009 ob 20:30

Kdaj bo premiera? A js nevidim ali nepise...

— inge
16.1. 2010 ob 19:26

4.3.2010

— Pinko
15.2. 2010 ob 15:48

Zakaj piše pod odstavkom O režiserju "Martin Campbell", če je pa Rob Marshall režiral :s
Bi mi lahko prosim kdo razložil?

— Laura
5.3. 2010 ob 13:40

ni bil dobr film.... ok daniel day lewis je fanatsičen posod kamor ga postaviš... ampak drugač je pa čisto preveč zvezd na enem kupu in sploh niso mogle pokazat kaj znajo... zelo malo so nastopale, z izjemo penelope, marion in judi.... ostale so pa bolj za okras....

— cat
7.3. 2010 ob 11:45

Res dober film, si splača ogledat. Kvaliteten mjuzikl, ki jih pri nas praktično ni. Film ima prijetno skonstruirano vsebino, veliko dogajanja in slavnih igralcev ter izvrstne glasbe, ki je izjemno dobro posneta. Res pa je, da film ni za slabo dojemljive gledalce.

— kren
12.3. 2010 ob 7:49

Zamorjen film..mal več plesa in malo manj jokavosti, pa bi blo.Sploh pa celotna zgodba..zamorjena totalno

— cleo
13.3. 2010 ob 12:41

Zamorjen film!!

— Ummo
14.3. 2010 ob 10:41

tale film je dobr sam ne spet tok
no sej je qL ampak vi se morate uprašat: ali so vam ušeč taki filmi

— lola
14.3. 2010 ob 11:46

nisem si še ogledal filma..., ampak kren kdo si ti, da lahko žališ našo intelegenco???
ocena na IMDB tudi ni ravno visoka tako, da bo že nekaj na tem, da ni ravno fantastični film.

— LEPOTEC
16.3. 2010 ob 14:02

Meni se je film zdel izjemen! Res je, da imam že po defaultu rada mjuzikle, ampak bolj kot si ogledujem posnetke na youtub-u in poslušam glasbo iz filma, bolj mi je všeč. Kar še enkrat bi ga šla gledat. Kaj pravi IMDB ne vem; vem pa, kako sem se počutila med in po ogledu filma.

— Audrey
21.3. 2010 ob 17:48

Film me je zelo razočaral, saj sem glede na igralsko zasedbo pričakovala veliko več. Vendar je zgodba in film zmeden pa tudi zamorjen, pesmi in njihova besedila niso nič posebnega, večina pesmi mi ni bila všeč pa tudi zgodba me ni pritegnila in sem se večino filma dolgočasila.

— stella
24.3. 2010 ob 20:33

film je dolgočasen do KONCA!!! res sem pričakovala več! ne priporočam uglavnm.

— lina
3.4. 2010 ob 14:39

meni je bil film zelo zelo všeč in še na moje veselje se vse dogaja v Italiji. Čeprav je vsebini kar zahtevna, sem vesela, da sem si ga ogledala in še enkrat bi si ga z veseljem. Za tiste, ki imajo radi bolj dramo in glasbo (sploh pa Italijo, kot Italijo:) - priporočam ogled!

— claudia*
8.4. 2010 ob 23:32

film govori o režiserju, ki se preveč prepušča sanjarjenju. seveda je to del njegove službe, toda vseeno počasi izgublja nadzor ter ne ločuje več med nepomembnimi, minljivimi stvarmi in tistimi, ki so v življenju zares pomembne. zgubi se v svetu sanj in domišjije, kjer je vse lepo,popolno, magično. mislim da bo film zanimiv za tiste, ki so prav tako nagnjeni k sanjarjenju, imajo bujno domišljijo in veliko fantazirajo, saj se bodo lahko prepoznali v glavni vlogi. všeč mi je , ker film prikaže,da je resnica, pa čeprav ni najboj sijoča in bleščeča, vselej boljša od laži, ki se jo tako radi oklepamo.
aja pa glavni igralec je fenomenlen. preprosto genij (njegov naglas, mimika, vse)

— larisa
10.4. 2010 ob 0:10

res škoda, da ste film že umaknili iz predvajanj, ker mi po reklami, režiserju in igralcih izpade naravnost fenomenalno
:C

— Dannyka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.