Kolosej
Film distribucije Continental Film

Deuce Bigalow: Evropski žigolo

komedija
Na sporedu od: 13.10.2005, Kolosej Ljubljana
1h 23min / 83min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: David Garrett, Rob Schneider, Jason Ward
Režija: Mike Bigelow
Minilo je že nekaj časa, odkar je Deuce Bigalow (Rob Schneider) postal žigolo za ne preveč zahtevne, a zato toliko bolj obupane stranke. Ker se Deuce še vedno ne znajde najbolje, ga prijatelj in zvodnik Hicks pošlje v Evropo, kjer naj bi v šoli za žigole izpolnil osvajalske prijeme. Kot da čudaške stranke še niso dovolj, si Deuce zaradi svoje zvedave narave in nerodnosti nakoplje na glavo tudi morilca, katerega največje veselje je spravljanje žigol na oni svet.

Naivni, dobrosrčni čistilec akvarijev Deuce Bigalow (Rob Schneider) je menil, da je njegove kariere žigola konec. A ko je že menil, da ni več v igri, ga T.J. Hicks (Eddie Griffin) ponovno zvleče vanjo.

V Deucu Bigalowu: evropskem žigolu se Deuce ponovno znajde v zanj nenavadni službi, v kateri se užitek plačuje, ker je Hicks, njegov nekdanji zvodnik, vpleten v umore največjih evropskih žigolov. Zdaj mora Deuce na tajno nalogo, da bi opral ime svojega dobrega prijatelja.

Spotoma mora tekmovati še z mogočnim evropskim sindikatom prostitutkov (Združenje moških-cip) in dvoriti novemu šopku nenormalnih klientk, med drugim prelepi Evi (Hanna Verboom), ki ima akutno obsesivno kompulzivno nervozo.

Samo žigolo - ponovno

Deuce Bigalow je nastal na podlagi preproste zamisli. Scenaristu in glavnemu igralcu se je zdelo, da bi bilo smešno posneti zgodbo o moškem, ki ga zamenjajo za žigola, ko pazi na hišo pravega žigola. Leta 2001 je film prišel v kino in po svetu zaslužil čez 100 milijonov dolarjev.

Čeprav se Deuce Bigalow: evropski žigolo začne tam, kjer se je končal prvi del, je tokrat zgodba precej bolj kompleksna - ravno tako kot je bila kompleksna naloga prepričati zvezdnika, naj posname film. Kot pravi Schneider: "O nadaljevanju nisem nikoli razmišljal. Vendar je bil ljudem lik zares všeč in ker sem o njem tako dolgo poslušal, sem pomislil: Veš, kaj? Morda bi bilo pa zabavno. Potem sem se začel spogledovati z idejo, da bi te like morda ponovno obiskali. Krasno bi bilo znova napisati vlogo za Eddieja Griffina kot TJ-ja. In o sleherniku je moč povedati marsikaj - ali v tem primeru malce manj kot sleherniku. Mislim, da se ljudje lahko poistovetijo z likom, kot je Deuce."

Ko je bilo seme zasejano, je novi projekt začel cveteti, Schneider pa se je spomnil še enega klasičnega filma o žigolu, na Ameriškega žigola Paula Schraderja. '"Bilo je trapasto," se smeje Schneider. "Hočem reči, kot bi morala Lauren Hutton, vrhunska manekenka, res najeti žigola? Tako sem pomislil: Kdo so ženske, ki res potrebujejo žigola? In tako se je začelo."

Skupaj s scenaristoma Davidom Garrettom in Jasonom Wardom je Schneider brkljal po scenariju skoraj leto dni. Zgodbo so popestrili z dvema elementoma: evropskim kontinentom in Mednarodno zvezo prostitutkov. "Mar ne bi bilo zabavno, če bi moral Deuce tekmovati s celim tropom žigolov?" se je zamislil Schneider. In potem so si zastavili novo vprašanje; kje bi takšno združenje imelo svoje središče? "Najboljši žigoli na svetu - Združenje moških-cip? V Amsterdamu seveda."

Schneider ni hotel pozabiti prvotnega Deucovega občinstva, vendar je v njegove nove dogodivščine želel vključiti tudi novince. "Tega se nisem lotil kot nadaljevanja," pravi. "Če prvega dela niste videli, vam bo vseeno vse jasno."

Selitev zgodbe v Evropo je imela nekaj prednosti. "Deuce še nikoli ni bil tam," pravi. "Zato se resnično počuti kot riba na suhem in občinstvo skozi njegove oči spremlja, kako vse skupaj dojema"

Kaj hitro so scenaristi oblikovali večplastno zgodbo o seriji umorov in ošvrknili s pogledom skrivnostno notranje svetišče posvečene in starodavne Mednarodne zveze moških-cip. "In kaj kmalu je bila zamisel zabavnejša od prvega filma," trdi

Schneider. "Nisem hotel samo posneti filma, ki bi bil podoben prvemu. Želel sem, da bi bila to povsem nova izkušnja. Zame je ta kot Ben Hur v primerjavi s prvim."

In tako kot Ben Hur ima tudi Deuce Bigalow: evropski žigolo na tisoče igralcev.

V vlogi TJ-ja se vrača Eddie Griffin. TJ zdaj živi kot zvodnik v Amsterdamu. Uraduje iz kanala na krovu zelo vijolične barke z zgovornim imenom Pimp Of Da Sea. "Resnično mislim, da ga čez Eddieja Griffina ni. Mislim, da je zadel v polno," pravi Schneider.

Griffin je bil tako kot Schneider navdušen nad scenarijem za Evropskega žigola. "Večina nadaljevanj ni tako dobrih kot prvi deli. Za tega pa vam jamčim, da je boljši kot prvi."

Malce bolj neortodoksna je bila izbira na Nizozemskem rojenega Jeroena Krabbéja (Oceanovih 12, Begunec) za vlogo Gasparja Voorsbocha. Igralca je njegov najstniški sin prepričal, da jo mora sprejeti. Producent John Schneider se spominja: "Jeroen je sina Jakoba vprašal: Zakaj meniš, da so mi ponudili vlogo v tem norem filmu? Sin mu je odvrnil: Kaj hočeš reči s tem, norem? To je krasen film, oči."

Ko je sin dokončal pripoved o Deucu Bigalowu, je Krabbé dojel čar zgodbe. "Ta nedolžni Američan Deuce Bigalow je nenadoma soočen z našim združenjem, s kavarnami, seks trgovinami in na splošno odprtostjo naše dežele," pripominja. "In zakaj je to tako smešno - ker se v tem zrcali naš svet. Ker ga ta povsem preseneti."

Producenti so bili navdušeni, ker je Jakob Krabbéja prepričal, naj nastopi v filmu. "Jeroen je bil dober ulov," pravi John Schneider. "Je poosebljeni Gaspar."

Najeti režiserja z nadvse podobnim priimkom, kot ga ima naslovni lik, se je zdelo idealno. A ko je Mike Bigelow izvedel, da se bo srečal s producenti Deuca Bigalowa: evropskega žigola, je sumil, da gre za neslano šalo. "MIslil sem, da so si rekli: Pokličimo Bigelowa, ker ima isti priimek."

Bigelowu je odleglo, ko je odkril, da mislijo resno. Ob branju scenarija se je na glas smejal. "Spominjal me je na eno mojih najljubših komedij, na Silver Streak," pravi režiser, ki meni, da je Deuce podoben filmu Kdo ubija najboljše evropske kuharje, podobno kot je Silver Streak spominjal na Sever severozahod.

"Pri Miku je zanimivo to, da je bil eden prvih režiserjev, s katerim smo se srečali, hkrati pa najbolj tih človek v sobi," se spominja John Schneider. "Vsi, s katerimi smo se pogovarjali, so hiteli prodajati sami sebe. Takšni nastopači prej ali slej zbledijo, Mike pa je pokončno ostal. Njegova predstavitev je bila zelo domišljena in zelo odprta za eksperimentiranje. Mike ima krasnega duha."

Rob Schneider se strinja in dodaja: "Mike je prišel neverjetno dobro pripravljen, kar mu je omogočilo, da je bil na snemanju zelo prilagodljiv. Pri komedijah morate vedno imeti dovolj prostora za dinamiko trenutka med igralci, za dinamiko prizora in za material in Mike je bil ves čas za stvar."

Film so snemali večinoma v Evropi. Zanimivo je, da so kamere na ulicah amsterdamske Red Light District prepovedane. Zato so morali zgraditi svojo različico slavnega področja legalizirane prostitucije ob enem najbolj očarljivih mestnih kanalov, Brouwersgracht. Gainor se spominja: "Prav čudno je bilo opazovati, kako so postavljali rdeče kabine. Človek si je mislil: No, pa gre k vragu naša soseska"

O igralcih

Rob Schneider (Deuce Bigalow) z Deucom Bigalowom ponovno sodeluje s Happy Madison Productions. Od kar je pri Saturday Night Live spoznal Adama Sandlerja, je sodeloval pri devetih filmih, ki so jih posneli v okviru njegovega podjetja. Med drugim so bili to Petdeset prvih poljubov, Vroča bejba, Zverina, Eight Crazy Nights, Mamin sinko, Očka po sili, Mali Nicky in Gospod Deeds.

Rob je posnel še filme Sam doma II, Periskope dol in Okoli sveta v 80 dneh.

Eddie Griffin (TJ Hicks) je nastopil v tretjem delu komedije Filma, da te kap, My Baby's Daddy (tudi koscenarist, producent), John Q, The Mod Squad, Armageddon, Jason's Lyric, Undercover Brother in House Party 3.

Posnel je tudi dokumentarec DysFunKtional Family, pri katerem je bil producent in koscenarist, sodeloval pa je tudi pri nastajanju glasbe za film.

Nastopal je tudi v nadaljevanki Malcolm & Eddie.

Jeroen Krabbé (Gaspar Voorsboch) je posnek Soldier of Orange, The Fourth Man, Turtle Diary, Jumping Jack Flash, The Living Daylights, Crossing Delancey, A World Apart, The Prince of Tides (Princ plime), The Fugitive (Begunec), No Mercy, Scandal, Kafka, King of the Hill, Immortal Beloved (Nesmrtno ljubljena), The Disappearance of Garcia Lorca.

Na televiziji je nastopil v Stalinu, Odiseji, Jezusu (upodobil je Satana).

Je sin in vnuk slikarja in tudi sam je slikar, čigar dela so razstavljali na Nizozemskem, v Angliji in v ZDA. Leta 1998 je kot režiser debitiral z Left Luggage, v katerem sta nastopila Isabella Rossellini in Maximilian Schell.

Leta 1996 je dobil najvišje nizozemsko filmsko priznanje, Golden Calf. Leta 1999 je po odloku kraljice Beatrix postal član Reda nizozemskega leva, kar je najvišja čast na Nizozemskem.

O režiserju

Mike Bigelow: Deuce Bigalow - evropski žigolo je njegov režijski prvenec. Po diplomi na UCLA Film School leta 1982 je delal kot animator pri Dream Quest Images, kjer je oblikoval in režiral animacijo pri ducatu filmov, med drugim pri Breznu in Popolnem spominu.

Od leta 1991 je režiral več kot 400 reklam, za katere je dobil številna priznanja. Ena od reklam je bila leta 1999 nominirana za emmyja za najboljšo reklamo.

Komentarji

8.8. 2005 ob 16:07

film zna bit zanimiv, če bo vsaj tolk dober kot prvi del. ps: prvi sm ;)

— prijatelj glasbe
30.8. 2005 ob 19:00 zvezdica

film je nadgradnja filma oz. nadaljevanje renat a men, sem gleal trailer, po mojem je kr vredu zadeva, odvisno pač od okusa

— XYnerazrešen
10.9. 2005 ob 11:08 zvezdica

lohohohol, to pa morem it nujno gledat :D:D rob schneider je najboljša komedijantska ikona ever :D:D:D

— komaj čakam
10.9. 2005 ob 12:11

ta film mora bit hud...:)

— petra
18.9. 2005 ob 11:40

komaj cakam da vidim ta film.izgleda da je super. hvala

— mitja
23.9. 2005 ob 17:59

full dober film ;)

— jasmna
9.10. 2005 ob 15:12

joj mora bit toti film vrei ker če je že taki opis pa že traileri ko so tak vrei te je to tui! ok se vidimo v kinu !

— NATY
9.10. 2005 ob 15:21

joj škoda da nsin iz ljubljane tebi si že lahko to ogledala v petek ok saj bo nekah! AJD UŽIVAJTE

— naty
13.10. 2005 ob 7:41

TO JE FUL KUL FILM! ČAO!??!

— LINA NOVAČKI
15.10. 2005 ob 17:43

film sem si že ogledal, ampak sem mislil da bo boljši, drugače ša je kar kul(malo sem razočaran)

— LEPOTEC
15.10. 2005 ob 18:44 zvezdica

ja ocena 6 film je cool sam skoda da so bol fore na zacetku kot pa v samem filmu!!no ja mal kopije prvega dela!!kar ok tud jaz sm mal vec pricakoval!!!

— miki
15.10. 2005 ob 22:29

šla sm ga gledat...sm misenla da bo neka ful dobra komedija že ki igra rob schneider.PF ful čuden filem no

— dea
16.10. 2005 ob 0:08 zvezdica

Kot vedno je tudi to nadaljevanje živa beda v primerjavi s prvim delom. Prvih 20 min se sploh noben v kinu ni smejal, šele fora z mačko je dodobra "zasmejala" kino. Po moje bi bilo bolje, da bi ostalo pri prvem delu, ki pa je res vrhunska situacijska komedija.

— Jeronimo
16.10. 2005 ob 22:22 zvezdica

Še ena ameriška komedija, ki pretirano poudarja spolnost in ne prinaša nobenih svežih štosov. Takšnih komedij smo že siti... Next please!

— lol
18.10. 2005 ob 15:48 zvezdica

Lahko bi se bolje potrudili. Nekaj je dobrih štosov, a kaj so še te pokvarili bodosi s hitenjem, površnostjo ali pa pretiravanjem. Če si kdo ni ogledal prvega, naj si ga ogleda, drugi del pa kot da ga ni.

— Homer
19.10. 2005 ob 16:43 zvezdica

ej film sm gledala. še nikol nism vidla bolšega filma v svojem življenju! smeh je na vsakem koraku!!! HUD FILM!!

— tinčko
22.10. 2005 ob 17:57

beden film

— anži
22.10. 2005 ob 18:22 zvezdica

Dal sem 900sit za tak brezvezn film, da sn skor znoru.na sred filma.kr je blo tak za lase prevlečen, da kr nisem mogu vač gledat tega sraja...in sm šov kr vn...sred filma..ker mi je dopizdl ob takem bednem filmu! ne ga it gledat,ker vam bo žal...RES!

— nik
22.10. 2005 ob 18:24

no...moram priznat,,da sem pričakovala ta film...za enega najboljiš komedij tega leta! vendar to je tako sraje...da znoriš

— sara
23.10. 2005 ob 18:56 zvezdica

kaj tako bednega, podcenjujočega in neumnega pa še ne

— ninč
30.10. 2005 ob 11:36

bol glupega filma še nism vido

— kr en
30.10. 2005 ob 14:56

rklama res ful dobra:) upam da bom lahk šla gledat:)... morm se kksnga nastimat:) za zapravlat cajt bo gotov fajn...

— Anji_ _ka
31.10. 2005 ob 11:20 zvezdica

kaj tako primitivnega pa se ne. Film sem gledala vceraj in sem dvorano zapustila po pol ure. Film je brez vsebine in narejen na silo. Ful bedno, skoda denarja...

— anglck
31.10. 2005 ob 18:17

fuj brez veze

— luka
3.11. 2005 ob 17:43

kašn naslov pa nosi prvi del?

— gape
3.11. 2005 ob 22:48

mislm, kok sm se narežu, bl se pomoje še nism

— SkYmAn
3.11. 2005 ob 23:26 zvezdica

Men se je zdel ta film ena najboljših komedij letos - smeha ni manjkalo tako da če bi se radi smejal priporočam ogleda filma :D

— Sašo
5.11. 2005 ob 14:16

tko je ne! jz morm rečt da nisem gledala prvega dela tega film nameravam pa si ga v videoteki sposodt. morm pa tut rečt da mi je bil film zelo všeć veliko humorja. tko da če mene osebno uprašate bi vam povedala da si ga oglejte ampak vsak človek je drugačen enemu je všeč drugemu pa ne. TAKO DA SE MORATE SAMI ODLOČIT A GA BOSTE ŠLI GLEDAT AL NE! ČAO P.S men je bil full zakon tamala

— marjana
12.11. 2005 ob 17:03

ja no po opisu se mi nezdi slab zdej pa nevem bomo vidli,lol:)).

— sila
14.11. 2005 ob 17:32 zvezdica

moram povedat da sm pričakovala od filma velik več. tko sj je smešn na trenutke, drgač pa nek humor:čuden. ne vem, sej imamo drugačne okuse, sam men je na komedija še vedno Blondinka s Harvarda. 1 del. no oglejte si oba in presodite sami!

— romana
17.11. 2005 ob 18:57

Film si grem ogledati jutri in upam da bo zelo vredu.->haha :-)

— BaBy_13
22.11. 2005 ob 17:36

ful vcrei film edino ni mi blo vsec da ste tega igralca m predstavli so tega igralca predstavli kot budalo drugac pa facast film ijite gleat kr vsak ma svoj okus

— yeah
21.1. 2006 ob 17:08

Vsak nadalnji del Deuca Bigalow-a je bolj beden in brez smisla...

— John rambo
26.2. 2011 ob 15:20

fUl KuL

— John rambo

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.