Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Dergi in Roza: V kraljestvu svizca

Dergi in Roza v Kraljestvu svizca
komedija
Slovenska Stan in Olio prvič v celovečerni filmski komediji!
Na sporedu od: 5.2.2004, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Leto: 2003
Država: Slovenija
Scenarij: Janja Vidmar, Andrej Rozman, Marko Derganc
Slovenska Stan in Olio - Dergi (Marko Derganc) in Roza (Andrej Rozman) sta nas več kot 10 let zabavala v oglasih za loterijsko igro 3×3, sedaj pa sta združila moči v celovečernem filmu, kjer se pošalita iz nekaterih aktualnih dogajanj na sončni strani Alp.

Kratka vsebina filma

Dergi je strokovnjak za svetovanje po radiju. Nasveti, ki jih daje, so seveda totalno blazni. Sam ves čas beži pred Bibo, žensko, koroško Slovenko, ki se hoče poročiti z njim, on pa se še ne počuti dovolj zrelega za zakon.

Roza je socialni delavec v zavodu za osirotele otroke. Hoče rešiti večjo skupino različno starih otrok, ki se jim obeta, da bodo ostali zaradi denacionalizacije brez doma. Z novim lastnikom se domeni, da v enem mesecu zbere denar za odkup stare graščine, v kateri so otroci živeli doslej. Pojma nima, kako mu bo to uspelo. Spomni se na svojega starega prijatelja iz amaterskega gledališča.

Ko pride prosit Dergija za posojilo, ta ravno najde rešitev za svoje težave. Šel bo za oskrbnika v planinsko kočo. Tam ga Biba ne bo našla, saj ima strah pred višino in zato ne hodi v gore. Prepriča Rozo, da se mu pridruži. Posel je odličen, dela malo, denarja veliko, vmes pa lahko počneta za denar še kaj drugega: naštudirata predstavo, ki jo bosta prodala teatrom in televiziji. Dergi se zlaže na radiju, da gre na Islandijo, kamor mu zares sledi zaljubljena Biba.

Roza zaupa otroke v varstvo ostareli upravnici in obljubi, da se vrne z denarjem za odkup graščine čez mesec dni. Z Dergijem se odpravi v planine. Tam res naštudirata "Krst pri Savici" ( Dergi je Črtomir in Roza Bogomila ), Dergi pa se javlja na radio z strokovnimi nasveti, pri čemer mora zaradi slabega signala pogovore opravljati z vrha visoke in špičaste skale. Biba se medtem vrne z Islandije, kjer je zastonj iskala Dergija.

Obisk koče je slab, pa še tisti, ki pridejo, imajo večinoma hrano in pijačo s sabo, kot je to pač navada v planinah. V koči straši duh norega alpinista Pepija Puha, ki mu v življenju ni uspelo preplezati neke zelo zahtevne stene v bližini koče in bo našel svoj mir šele takrat, ko bo to opravil nekdo drug. Da bi Dergija in Rozo duh prepričal, da preplezata tisto steno in ga odrešita, ju izsiljuje z vsemi mogočimi neprijetnostmi, ki jima jih zagode. Končno jima zaupa še skrivnost, da je na vrhu gore skrit zaklad. Pokojni alpinist je nekoč že skoraj preplezal steno, a se mu je tik pod vrhom odkrušila skala in je strmoglavil v globino.

Med redkimi obiskovalci koče so tudi tri seksi mladenke iz najstniške glasbene skupine Foxy Teens, ki jih je v gore pripeljal njihov menedžer, da se v miru pripravijo na novo turnejo. Roza jih takoj prepozna, ker so njegovi gojenci njihovi občudovalci. Dergi in Roza sta navdušena nad simpatičnimi gostjami, na živce pa jima gre njihov zoprni menedžer. Roza prosi dekleta, da bi enkrat nastopile za njegove gojence.

Dergijeva nesojena nevesta Biba, izsledi Dergija preko telefona in vsem vrtoglavim grozotam navkljub pride do koče. Dergi pobegne pred njo navzgor po tisti navpični steni, Roza pa zaradi vrtoglavice obstane pri vznožju, tako kot Biba. Družno kritizirata Dergija in pri tem odkrijeta, da sta si neskončno sorodni duši. Dergi medtem pripleže na vrh in ugotovi, da zaklada ni, dol pa tudi ne more. Mimo njega odleti v nebo odrešen duh. Predno izgine v oblakih, se mu še zahvali.

Roza razloži Bibi, v kakšni godlji se je znašel. Biba mu ponudi finančno pomoč. Zaupa mu, da je neznansko bogata, ker je ogromno podedovala. Roza zazija od začudenja. Biba mu pojasni, da Dergi tega ne ve, ker bi sicer lazil za njo samo zaradi denarja. Roza zdaj zasliši Dergijeve klice na pomoč in pokliče helikopter, ki reši prijatelja.

Kasneje Dergi pove Rozi, da ju je duh nategnil, da na gori ni bilo zaklada in da bo pač izgubil sirotišnico. Roza preseneti Dergija z odgovorom, da zaklada ne potrebuje. Denar je dobil od gospodične Bibe, s katero se odlično razume in bo poslovno sodeloval. Dergi sprejme novico s presenečenjem. Nato postane ljubosumen in se prične Bibi takoj dobrikati. Obljubi ji, da se poročita še ta mesec.

Pred graščino nastopajo Foxy Teens za gojence zavoda. Roza in upravnica pripravita skromno pogostitev gostov, med katerimi sta mladoporočenca Dergi in Biba, denacionalizacijski upravičenec, sekretar planinske zveze in njegova žena, planinci in vsi ostali, ki so se pojavili v tej zgodbi.

Filmski avtorji

režija
Boris Jurjaševič

scenarij
Andrej Rozman, Janja Vidmar

glasba
Slavko Avsenik, mlajši (originalna filmska)
Ansambel bratov Avsenik (atmosferska)

fotografija
Zoran Hochstatter

scenografija
Andrej Stražišar

igralci
Marko Derganc, Andrej Rozman, Bojan Emeršič, Jernej Šugman, Janez Škof, Zvezdana Mlakar, Maša Derganc, "Foxy Teens", Milena Muhič, Zvone Hribar, Matjaž Javšnik, Primož Ekart, Demeter Bitenc, Nataša Matjašec, Uroš Furst

produkcija
VPK Ljubljana

Casablanca
(film je posnet v zasebni pobudi - brez kakršnihkoli državnih finančnih subvencij)

Komentarji

6.2. 2005 ob 9:28

FILM NAM JE BIL VŠEČ. ZATO BI GA ŽELELI IMETI ZA DOMAČO ZBIRKO KOT VIDEO. ZANIMA ME,ČE VIDEO OBSTAJA.

— FRANC SEBANC
28.3. 2005 ob 17:17

ta film bi gledu se enkrat ker je dober. Lahko bi posneli se ksnega takega.

— Žiga
28.3. 2005 ob 17:20

Ali DVD Dergi in Roza že obstaja?

— Žiga
29.7. 2005 ob 19:19

zanima me zakaj se tega filma ne da dobiti v videotekah.ker se mi je zdel zelo fajn film .ze naprej se vam zahvaljujem za odgovor.lep pozdrav.marko

— marko
20.10. 2005 ob 18:20

ful hud film.

— rok
2.12. 2009 ob 2:10

kje je DVD??

— DVD
22.7. 2010 ob 9:07

Gledati ga mislim v kratkem, a po zgodbi se mi zdi dober. Mislim, da je to eden izmed najboljših slovenskih filmov. Škoda pa, da ga ni na DVD-ju.

— Hanna
27.10. 2010 ob 23:53

K sm ta film Gledu pr 5/6 letih
Mi j biv used tud biv je t pru film k sm ga gledu
Pa ga hocm Gledat se enkrat
Ce mi hocete odgovort: (YouTube) theHaloCEfan
Kr upiste u google

— Marko
20.12. 2010 ob 16:54

tudi jaz bi ga pogledal se enkrat,... glede dvd-ja?

— Zlatko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.