Kolosej
Film distribucije Cenex

Dekleta s koledarja

komedija
Odvrgle so vse zaradi dobrega razloga.
Podnapisi
Na sporedu od: 27.11.2003, Kolosej Ljubljana
1h 48min / 108min
Leto: 2003
Jezik: angleščina
Scenarij: Juliette Towhidi, Tim Firth
Režija: Nigel Cole
Dekleta s koledarja so zbrala več kot pol milijona funtov. Njihov koledar je bil v ZDA prodajan bolje kot koledar Britney Spears, pa bi ji lahko bile vsaj mame, če ne babice. Dekleta s koledarja je njihova resnična zgodba.

Kratka vsebina

Chris in Annie sta najboljši prijateljici - zelo različni, a zelo tesni. Živita v vasici v Yorkshirju. Njuno umirjeno življenje se sesuje kot hišica iz kart, ko Anniejin mož umre za levkemijo. Kot aktivna članica lokalnega Ženskega inštituta Chris prosi za pomoč ostale članice pri zbiranju denarja za lokalno bolnišnico. Njena navidez tradicionalna ideja je koledar, na katerem naj bi bila vsak mesec druga ženska. Vsako naj bi fotografirali pri klasičnem ženskem opravilu, pri kuhanju marmelade, pletenju in podobno. Sliši se dovolj tradicionalno, vendar ima njena zamisel radikalnejšo zahtevo - ženske bodo pozirale gole. Še preden se tega dobro zavejo, postanejo medijska senzacija doma in v tujini. Popeljejo jih v Hollywood na promocijsko turnejo, gostijo jih na pogovornih oddajah, fotografirajo za različne revije. Njihov pogum se je iz lokalne zgodbe spremenil v mednarodni medijski fenomen in navdihnil milijone žensk po vsem svetu. Sredi vrveža in glamurja pa je na preizkušnjo postavljeno prijateljstvo med Chris in Annie.

Dekleta s koledarja so zbrala več kot pol milijona funtov. Njihov koledar je bil v ZDA prodajan bolje kot koledar Britney Spears.

Filmski ustvarjalci so si sposodili zmagovito formulo Do nazga prav do najmanjših podrobnosti - zajedljiv, komičen dialog, dobrohotno žgečkljiva namigovanja, ganljive stranske zgodbe in celo izjemno zabavno montažo avdicije, na kateri ženske iščejo fotografa. A namesto da bi se nam to zdelo dolgočasno, nas vse to spretno vpelje v zgodbo in seznani z ženskami, ki jih igralke odigrajo brezhibno. Vsak lik je odigran tako, da se ne zateka k stereotipom. V središču sta Mirrenova in Waltersova, kot običajno odlični, ki brez vsakršnega truda prehajata od resnejših k bolj komičnim vlogam. Njuno potovanje dveh prijateljic postane osrednja točka filma, hkrati pa vseeno spremljamo tudi bolj ganljive stranske zgodbe, kot je na primer zakonsko krizo Wiltonove in njeno osebno ponovno rojstvo. Da, to je eden od filmov, pri katerem se na glas smejemo, potem pa se na naše veliko presenečenje zjočemo. Ujame celo yorkshirsko življenje in spektakularno pokrajino, ne da bi pri tem pretiravali.

O igralcih

Helen Mirren (Chris) je ena najbolj vsestranskih in priznanih britanskih igralk, ki je delala z najbolj znanimi svetovnimi filmskimi in gledališkimi režiserji. Njeni najbolj znani filmi so THE LONG GOOD FRIDAY Johna Mackenzieja, CALIGULA Tinta Brassa, EXCALIBUR Johna Boormana, CAL Pata O'Connorja, za katerega je leta 1984 dobila nagrado za najboljšo igralko v Cannesu, THE COOK, THE THIEF, HIS WIFE AND HER LOVER Petra Greenawaya, SOME MOTHER'S SON Terryja Georgea, THE MADNESS OF KING GEORGE Nicholasa Hytnerja, za vlogo v katerem je bila nominirana za oskarja za najboljšo stransko igralko in v Cannesu drugič dobila nagrado za najboljšo igralko, GOSFORD PARK Roberta Altmana (tudi ta vloga ji je prinesla oskarjevsko nominacijo), LAST ORDERS Freda Schepisija. Kmalu jo bomo videli ob Robertu Redfordu in Willemu Dafoeju v THE CLEARING v režiji Pietra Jana Bruggea.

Julie Walters (Annie) je eksplodirala na filmski sceni v svojem prvencu EDUCATING RITA v režiji Lewisa Gilberta. Vloga ji je prinesla nominacijo za oskarja in nagrado BAFTA. Od takrat je nastopila v filmih BUSTER Davida Greena, PERSONAL SERVICES Terryja Jonesa, PRICK UP YOUR EARS Stephena Frearsa, TITANIC TOWN Rogerja Michella, BILLY ELIOT Stephena Daldryja in mednarodni uspešnici HARRY POTTER.

V filmu nastopajo je: JOHN ALDERTON (John), LINDA BASSETT (Cora), ANNETTE CROSBIE (Jessie), PHILIP GLENISTER (Lawrence), CIARAN HINDS (Rod), CELIA IMRIE (Celia), GERALDINE JAMES (Marie), PENELOPE WILTON (Ruth).

Ustvarjalci filma

Režiser Nigel Cole je debitiral s filmom Reševanje vdove Grace, komedijo z Brendo Blethyn v glavni vlogi ženske srednjih let, ki se začne ukvarjati z gojenjem marijuane. Film so leta 2000 z navdušenjem pozdravili na festivalu v Sundancu. Cole je nato dobil številne ponudbe hollywoodskih agentov in producentov.

Cole je kariero začel v gledališču in nato presedlal k reklamam in k televiziji. Režiral je prvo serijo izjemno priljubljene nadaljevanke COLD FEET kot tudi epizode nadaljevanke IN THE WILD, ki je zvezde, kot sta Julia Roberts in Robin Williams, popeljala na zakotne kotičke sveta, da bi izkusile tamkajšnje življenje.

Nekaj ocen kritikov

"Vse, kar potrebujete za dober film, je rekel hollywoodski mogul Robert Evans, je, da spravite občinstvo v smeh in solze. Na podlagi tega bi lahko Dekleta iz koledarja bile velikanska uspešnica. Ne le, da sem jokal in se smejal, to sem počel sočasno. Film, posnet po resnični zgodbi, sijajno deluje na platnu. Je zabaven, ganljiv in poln nepozabnih trenutkov." - Sunday Express - Henry Fitzherbert

"Verjetno menite, da je Canneski filmski festival zadnji kraj, kjer si lahko ogledate film o ženskah, ki se slačijo. Vse to se vsak dan na soncu dogaja na plažah. A film z naslovom Dekleta s koledarja, ki je bil deležen velikega navdušenja in naj bi v Angliji priigral bogastvo, ni čisto običajni striptiz."

"Odkritosrčnost, lepota in neposrednost dajejo filmu pristno integriteto, kakršne britanski film ni imel od Do nazga dalje."

"Kako dobrodošla je komedija, ki zaigra na vse prave strune in ki se ponaša z igralsko ekipo, ki nesebično s skupinskim trudom zabava, se sleče, a hkrati ohrani dostojanstvo - ne da bi kdajkoli morala zajahati Harley-Davidson." - Evening Standard - Alexander Walker

"Helen Mirren si je elegantno zavihala hlače, se držala za roke z Julie Walters in odveslala iz Cannesa sredi pričakovanj, da bo njen novi film Dekleta s koledarja, v katerim se pojavi gola, sledil Do nazga v britansko filmsko zgodovino.
Film premore vzdušje in čarobnost časov, ki so britanski filmski ustvarjalci snemali zgodbe z angleškega podeželja, kot so The Railway Children. Obrobljen z yorkshirsko duhovitostjo in sentimentalnostjo, film zažari s popolno scenografijo Martina Childa, ki je dobil oskarja za Zaljubljenega Shakespearja." - The Daily Telegraph - Hugh Davies

"Do 4.15 včeraj je bilo najbolj zaželeno v Cannesu priti na čajakno Deklet s koledarja v Noga Hiltonu. Helen Mirren in Julie Walters sta bili gostiteljici. Družbo sta jima delali Tricia Stewart in Angela Baker, ki sta ju igralki upodobili v filmu in sta članici Ženskega inštituta Rylstonea, ki je zaslovel pred petimi leti, ko so se članice gole fotografirale za dobrodelni koledar. Njihovo rdečico so spretno prekrivali le kuhanje marmelade, stiskanje jabolk in pletenje." - The Independent - John Walsh

Komentarji

25.1. 2005 ob 19:52 zvezdica

Še en angleški recept, kako narediti lahkoten, a hkrati globok film! Preprosti in realni ženski liki, ki so vsak svoje vesolje, čudovito angleško podeželje, preprosta zgodba (ki pa se je lahko spomnijo samo v Angliji) ... Smeh in solze v kompletu!

— Anja
13.3. 2007 ob 12:48

malo je nerodno za otroke ampak sem kot otrok še sma gledala. je tudi smešnoin zanimivo, čeprav jaz tega nebi delala. res je, da se jo.k, lu.ke in zadnjice ne vidi. sej me polovica Slovenije pozna kot naslednjica Shakira čao

— marilena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.