Kolosej
Film distribucije Con film d.o.o.

Dekle v pajkovi mreži

kriminalni triler
Podnapisi
Na sporedu od: 8.11.2018, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Leto: 2018
Država: VB, Nemčija, Švedska, Kanada, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Steven Knight, Fede Alvarez, Jay Basu
Režija: Fede Alvarez
Gre za priredbo četrte knjige iz trilogije Millennium po svetovnih uspešnicah Moški, ki sovražijo ženske (oz. Dekle z zmajskim tatujem), Dekle, ki se je igralo z ognjem in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo. Zadnja filmska ekranizacija po treh švedskih filmskih priredbah je bil film Davida Fincherja Dekle z zmajevim tatujem (The Girl with the Dragon Tattoo) leta 2011, ki je navdušil tako kritiko kot publiko in od petih nominacij osvojil oskarja za najboljšo montažo. V četrtem romanu, Dekle v pajkovi mreži, ki ga je napisal David Lagercrantz, ponovno srečamo junaka iz prejšnjih delov Stiega Larssona, hekerico Lisbeth Salander in novinarja Mikaela Blomkvista, ki se tokrat zapleteta v nevarno mrežo vohunstva, spletnega kriminala in politične korupcije. Strah, napetost in nove grožnje, s katerimi se bosta nenadoma spopadala, bodo prisilili brezkompromisnega lovca na resnico in ekscentrično, vendar genialno računalničarko, da ponovno združita moči.

Gre za kriminalko, na katero so ljubitelji trilogije dolgo čakali in ki se tako kot prejšnji romani ostro spoprijema z aktualnimi in pretresljivimi temami. Lisbeth Salander in Mikael Blomkvist sta spet skupaj v bitki s časom, ob kateri vam bo zastal dih.

V filmski priredbi je danes že kultno Lisbeth Salander odigrala Claire Foy (predvsem znana po vlogi v seriji Krona), Mikaela Blomkvista pa švedski igralec Sverrir Gudnason. V filmu igrajo še Sylvia Hoeks, ki smo jo nedavno občudovali v filmu Iztrebljevalec 2049, Lakeith Stanfield (Zbeži!), Cameron Britton, ki je predvsem znan kot glavni negativec v seriji Mindhunter, ter številni drugi.

Med drugimi se v filmu pojavi tudi bosanska igralka Andreja Pejić, znana kot eden najvidnejših transspolnih modelov na svetu. David Fincher, režiser prejšnje filmske priredbe, pa je tokrat prevzel vlogo izvršnega producenta.

Ustvarjalci so poudarili, da so v tej filmski priredbi skušali ohraniti avtentičnost knjige, na kar kaže tudi bistveno večje število švedskih igralcev in članov tehnične ekipe. Med producenti med drugimi najdemo tudi Amy Pascal (Spider-Man: Vrnitev domov, Velika igra, Zamolčani dokumenti) in Scotta Rudina (Ni prostora za starce, Socialno omrežje, Zmagovalec).

Kot omenjeno, avtor romana Dekle v pajkovi mreži ni slavni Stieg Larsson, ki je preminil leta 2004 (vsi trije deli iz serije Millennium so izšli po njegovi smrti), temveč eden najuglednejših sodobnih švedskih pisateljev David Lagercrantz, in odločitev za vrhunsko filmsko priredbo ne preseneča, saj je po izjemnem uspehu Fincherjevega filma Dekle z zmajskim tatujem Legercrantzov roman v ZDA osvojil status bestellerja, zato komaj čakamo oktober, ki bomo Dekle v pajkovi mreži ujeli tudi v domačih kinematografih.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.