Kolosej
Film distribucije Continental Film

Dekle, ki se je igralo z ognjem

misteriozni triler
Drugi del Milenijske trilogije Stiega Larssona
Podnapisi
Na sporedu od: 6.1.2011, Kino Komuna
13.1.2011, Kolosej Ljubljana
10.3.2011, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 9min / 129min
Leto: 2009
Jezik: švedščina, francoščina, danščina
Scenarij: Jonas Frykberg po romanu Stiega Larssona
V drugem delu priljubljene zgodbe Stiega Larssona se radovedna raziskovalka Lisbeth znajde na begu pred oblastmi, ki jo krivijo umora dveh novinarjev. Na pomoč ji priskoči novinar Mikael in skupaj začneta odkrivati kriminalno zaroto, kjer se interesi politike in kriminalcev prepletajo z nezakonito prostitucijo. Ob nevarnem iskanju resnice Mikael odkrije tudi srhljivo skrivnost iz Lisbethine preteklosti.
V dekletu, ki se je igralo z ognjem stopi v ospredje lik Lisbeth Salander. Obtožena je trojnega umora in se ujame v mrežo intrig, ki jo pripeljejo do njene mračne preteklosti, Mikael Blomkvist pa napne vse sile, da bi dokazal njeno nedolžnost.

V ZDA je bila premiera filma julija 2010 in je bil prav tako uspešen kot prvi. Prodali so ga v več kot 30 držav in je po svetu zaslužil več kot 60 milijonov dolarjev.

O knjigi

Dekle, ki se je igralo z ognjem je drugi del trilogije Millennium, ki jo je napisal švedski novinar in pisatelj Stieg Larsson (1954-2004). Od izida prve knjige (Dekle z zmajskim tatujem) na Švedskem leta 2005 je trilogija postala velika svetovna uspešnica. Prodali so več kot 45 milijonov izvodov knjig.

O igralcih

Michael Nyqvist igra Mikaela Blomkvista.

Rodil se je leta 1960. Je eden najbolj priljubljenih in spoštovanih filmskih, televizijskih in gledaliških igralcev. Posnel je filme Tillsammans (Skupaj), Så som i himmelen (Kot v nebesih, ki je bil nominiran za oskarja), Grabben i graven bredvid (Moški v grobu pri naslednjih vratih), za katerega je dobil priznanje švedske filmske akademije za najboljšega igralca, in Kvinden der drømte om en mand (Ženska, ki je sanjala o moškem).

Noomi Rapace igra Lisbeth Salander

Rodila se je leta 1979. Leta 2007 je dobila dve danski filmski priznanji Robert in Bodil za najboljšo igralko v filmu Simona Staha Daisy Diamond. Leta 2010 je nastopila v režijskem prvencu švedske igralke Pernille August Svinalängorna.

Lena Endre igra Eriko Berger.

Je ena najuglednejših švedskih igralk. Na televiziji in na filmu je odigrala veliko glavnih vlog, med drugim v Jerusalemu ter v Den goda viljan (Najboljši nameni) - scenarij za slednjega je napisal Ingmar Bergman – kot tudi v Trolösa (Nezvesta) Liv Ullman, prav tako po scenariju Ingmarja Bergmana. Za Trolösa je leta 2000 dobila švedski ekvivalent oskarja za najboljšo igralko.

Daniel Alfredson – režiser

Rodil se je leta 1959. Je režiser in producent. Režiral je filme Mannen på balkongen (Mož na balkonu), za katerega je napisal tudi scenarij z Jonasom Cornellom, Tic tac, Straydogs in komercialno uspešnico Varg (Volk) s Petrom Stormarom v glavni vlogi.

Na televiziji je režiral Dödsklockan (Celica smrti) in Emma åklagare (Emma tožilka), kot producent je sodeloval pri serijah Pistvakt (Smučarska patrulja), Tusenbröder – Återkomsten (Bratovščina), Playa del Sol, Lasermannen (Laserski človek), Om Stig Petrés hemlighet (Ničesar se ne sramuj) in Graven (Grob).

Komentarji

1.12. 2010 ob 12:04

Prvi del je bil odličen. Pričakujem, da bo tudi drugi del!

— Kiki
1.12. 2010 ob 17:08

Prvi del je bil SUPER!!

— primož
4.12. 2010 ob 18:08

dobr muvi

— janko 09995
13.12. 2010 ob 16:57

Odlicne knjige, priporocam! Tudi prvi film je super, sploh Noomi Rapace.

— Loulou
15.12. 2010 ob 11:32

A ni prvi del knjige Moški,ki sovražijo ženske? Tu sem se malo zmedla :S
Kako je naslov prvemu delu filma?

Lp

— Anja
18.12. 2010 ob 15:48

Ste pa zgodnji.. ta film smo gledal že en let nazaj... skupaj s tretjim delom... Sicer pa je bil prvi del (nesojene deologije) v slovenščino prvič preveden iz originalnega švedskega naslova (Moški, ki sovražijo ženske), a se je precej bolje prijelo ime angleškega prevoda Girl with Dragon Tattoo (Dekle z zmajskim tatujem). Pod tem imenom je tudi prvi del izšel letos pri Učilih...
Sicer pa žalostno za Kolosej, da ni bil sposoben tega že lani pripeljati.

— Mihagapiha
20.12. 2010 ob 11:42

kaj ma pa Kolosej s tem? če še ne veš, filme pripeljejo (ali pa jih ne) distributerji, Kolosej je pa PRIKAZOVALEC. če jih nihče ne ponudi, jih tudi prikazovati ne morejo.

— ddd
23.12. 2010 ob 13:42

Zakaj pa spet samo v Ljubljani? Periferija pa, kaj?

— jaz
24.12. 2010 ob 13:28

Zame je sicer 1. del fenomenalen, 2. je nekoliko 'slabša' vendar odlično poveže prvi del 3.

Celotna trilogija je res med najboljšimi, po mojem takoj za the godfather triologijo.

— BKarantanski
25.12. 2010 ob 13:22

sm že gledala in je res zakon film!

— so what?
27.12. 2010 ob 21:04

Ogledal sem si film in bil povsem šokiran- prizori v filmu so pod vsakim nivojem takšna preverznost takšna podtlačena agresija sramota res in čudim se ljudem, ki pišejo in govorijo o filmu kako je dobr in zakon oprostite izrazu ampak na bru... mi gre očitno so ljudje lačni preverznosti... najhuje pa je, da se to dogaja tudi v današnjem času sramota!!

— Nedopustno
29.12. 2010 ob 12:23

film dober, knjige še boljše... kar se pa koloseja tiče... sram naj jih bo, da jih ne predvajajo tut oni... samo na viču in samo par predstav... drugi del zaenkrat samo na silvestra... no baje bo 6. januarja še en prikaz... sam kdo se bo na ''mogoče'' zanašal... se vidmo na silvestra... ob osmih... na viču...

— harlito
30.12. 2010 ob 10:22

ad) Nedopustno,
reče se perverznost, ne preverznost, jaoooo. Če ne znaš tujk uporabljat, raje ostani pri domačih izrazih.

— ime obvezno
3.1. 2011 ob 21:50 zvezdica

Še kratek komentar drugega dela te filmske trilogije. "Flickan som lekte med elden" je morda (ampak samo) malenkost slabši od prvega. Predvsem in vsaj zame zaradi nekaterih prizorov in odsekov, ki že posežejo v holivudsko produkcijo in tej primerno (rahlo pretirano) izvedbo,z nekaj skoraj neverjetnimi, čeprav še vedno možnimi in življenjskimi razpleti, ob katerih se bo marsikdo morda celo nasmehnil. Ja, nekaj mora biti tudi implicitnega (črnega) humorja! :) Zgodba sicer ostaja zelo privlačno zapletena in brez drugih opaznih pomanjkljivosti ali posebnih pripomb. Lisbeth är en riktig överlevare! ;-)

Ocena: 7.5/10

— Georgie
4.1. 2011 ob 17:11

pa tako sem si želel ogledati prvi del pa ga sedaj več ne bodo predvajali

škoda ker ga ne bodo predvajali v koloseju!!!

— dj
7.1. 2011 ob 22:35

Film sem si ogledala in je ful dobr pa čeprav nisem gledala 1 dela sem vse razumela ker tako prikažejo....sigurno bom šla gledat 3 del!!!

— ninci
9.1. 2011 ob 18:02

prvi film je boljši kot drugi...

— darja
10.1. 2011 ob 16:53

takšni filmi pač so. čeprav so noter perverznosti po tvoje (nedopustno) je film prav tako lahko dober! bolj so filmi realni, boljše je. Takšne stvari IN ŠE DOST HUJŠE se danes po svetu dogajajo in zato tudi taki filmi nastajajo. Jebiga.

— honolulu
10.1. 2011 ob 23:13

mislim kako lahko začnete s takimi nedpoustno!
film je dober
to kar prikazuje film se tudi v resnici dogaja!
vsi vemo kakšen je današen svet tako da si ni treba zatiskati oči pred resnico!

— dj
15.1. 2011 ob 10:28

seveda. Film je super posnet, odlična zgodba itd. in zaradi zgodbe ki vsebuje krute scene ne more bit film slab. Potem vam pač to ne more biti všeč, zarad tega pa ne morete reči, da je celoten film slab.
Po pa pojdite raje gledat španske limonade in holivudske osladne romantične komedije. Halo? Lp mr. Nedopustno.

— honolulu
24.1. 2011 ob 13:20

Po dolgem času končno filmi, ki so brez olepšave in zajamejo vse tabu teme, katerim se marsikateri režiserji izmikajo in nam predstavijo svet z rožnatimi očali, kjer je vse lepo in brez kakršnih koli težav. Dekle, ki se je igralo z ognjem je še eden izmed filmov, ki na človeka naredi vtis in te ne pusti plavati v utopičnih iluzijah, ampak te postavi pred dejstvo in prikaže krut toda še kako realen svet. Vsekakor priporočam ogled!

— Spela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.