Kolosej
Film distribucije Continental Film

Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo

misteriozni triler
Tretji del Milenijske trilogije Stiega Larssona
Podnapisi
Na sporedu od: 13.1.2011, Kino Komuna
20.1.2011, Kolosej Ljubljana
10.3.2011, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 27min / 147min
Leto: 2009
Jezik: švedščina
Scenarij: Ulf Ryberg po romanu Stiega Larssona
V zadnjem delu knjižne uspešnice Stiega Larssona se samosvoja Lisbeth znajde težko ranjena na intenzivni negi švedske bolnišnice. Poleg boja za življenje ji grozi obtožba trojnega umora, njeno nedolžnost pa lahko dokaže zgolj neutrudni novinar Mikael. Med pripravo šokantnega članka se znajde v smrtni nevarnosti, saj številni ljudje na visokih položajih ne želijo, da bi resnica prišla na dan.
Tretji del filmske verzije po svetovno znani trilogiji Millennium, Stiega Larssona je Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo. Dogajanje je v tem sklepnem delu še bolj napeto. Zgodba se začne tam, kjer se je končalo Dekle, ki se je igralo z ognjem. Lisbeth Salander je sicer preživela to, da je bila živa zakopana, a njenih težav še zdaleč ni konec. Obtožena je trojnega umora in mogočne sile se trudijo, da bi jo enkrat za vselej utišale. Mikael Blomkvist medtem koplje po Lisbethini temačni preteklosti in kmalu najde sled.

Prva dva filma sta bila izjemno uspešna v kinih po svetu. Zadnji je prislužil okoli 40 milijonov dolarjev in so ga prodali v več kot 30 držav.

O knjigi

Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo, je tretji del trilogije Millenium, ki jo je napisal pisatelj in novinar Stieg Larsson (1954 – 2004). Prvi dve sta Dekle z zmajskim tatujem in Dekle, ki se je igralo z ognjem. Od izida prve knjige (Dekle z zmajskim tatujem) na Švedskem leta 2005 je trilogija postala velika svetovna uspešnica. Prodali so več kot 45 milijonov izvodov knjig.

O igralcih

Michael Nyqvist igra Mikaela Blomkvista.

Rodil se je leta 1960. Je eden najbolj priljubljenih in spoštovanih filmskih, televizijskih in gledaliških igralcev. Posnel je filme Tillsammans (Skupaj), Så som i himmelen (Kot v nebesih, ki je bil nominiran za oskarja), Grabben i graven bredvid (Moški v grobu pri naslednjih vratih), za katerega je dobil priznanje švedske filmske akademije za najboljšega igralca, in Kvinden der drømte om en mand (Ženska, ki je sanjala o moškem).

Noomi Rapace igra Lisbeth Salander

Rodila se je leta 1979. Leta 2007 je dobila dve danski filmski priznanji Robert in Bodil za najboljšo igralko v filmu Simona Staha Daisy Diamond. Leta 2010  je nastopila v režijskem prvencu švedske igralke Pernille August Svinalängorna.

Lena Endre igra Eriko Berger.

Je ena najuglednejših švedskih igralk. Na televiziji in na filmu je odigrala veliko glavnih vlog, med drugim v Jerusalemu ter v Den goda viljan (Najboljši nameni) -  scenarij za slednjega je napisal Ingmar Bergman – kot tudi v Trolösa (Nezvesta) Liv Ullman, prav tako po scenariju Ingmarja Bergmana. Za Trolösa je leta 2000 dobila švedski ekvivalent oskarja za najboljšo igralko.

Daniel Alfredson – režiser

Rodil se je leta 1959. Je režiser in producent. Režiral je filme Mannen på balkongen (Mož na balkonu), za katerega je napisal tudi scenarij z Jonasom Cornellom, Tic tac, Straydogs in komercialno uspešnico Varg (Volk) s Petrom Stormarom v glavni vlogi.

Na televiziji je režiral Dödsklockan (Celica smrti) in Emma åklagare (Emma tožilka), kot producent je sodeloval pri serijah Pistvakt (Smučarska patrulja), Tusenbröder – Återkomsten (Bratovščina), Playa del Sol, Lasermannen (Laserski človek), Om Stig Petrés hemlighet (Ničesar se ne sramuj) in Graven (Grob).

Komentarji

30.12. 2010 ob 20:10

beda !

— 4$$H0ŁŁ3
4.1. 2011 ob 17:12

zakaj beda???
ta film je čisto obetaven in ql

— dj
9.1. 2011 ob 17:01

zakaj pa tretji del pred drugim??

— petra
9.1. 2011 ob 17:04

švedska beda !!!!

— mija
12.1. 2011 ob 16:02

full beda

— gogi
12.1. 2011 ob 16:09

dober film

— andi
12.1. 2011 ob 23:28

Zakon!!!!! Komaj čakam :)

— simona
13.1. 2011 ob 18:45

Ta film je zelo vredu .. Čeprav ni glih po mojem okusu :)

— jaz
13.1. 2011 ob 19:35

bedni so vaši komentarji!

Vsi filmi trilogije Milenium so super (čeprav je prvi, kot običajno, najboljši). Priporočam ogled!!!!!!

— Gea
17.1. 2011 ob 9:19

..film je odličen, knjiga tudi.

— jelena
17.1. 2011 ob 17:45 zvezdica

Zadnji film trilogije sem si ogledal na drugi dan predvajanja pretekli petek v kinoklubu Vič. Dvorana se je kar lepo, čeravno ne v celoti napolnila. Moram pa priznati, da med publiko večinoma ni bilo nekih mlajših gledalcev. Kar je po svoje morda še boljše, saj film že s prvimi kadri udari "in medias res" ... Zelo mi je bilo všeč, da je vsak filmski del na nek način specifičen. Tako se zadnji del pred vašimi očmi (in najbrž vsaj občasno odprtimi usti :-) ) odvija zares kot najodličnejša politična shrljivka! Zgodba izjemno nazorno pokaže, kako se je treba danes lotevati organiziranega (političnega) kriminala, raznih podtalnih združb, prikritih deviantnosti predstavnikov javnih oziroma državnih institucij, kako usklajeno in premišljeno morajo biti vodeni in delovati organi pregona, vlogo (pravega srčnega) raziskovalnega novinarstva in nenazadnje pomen prožnosti, učinkovitosti, neodvisnosti, zlasti pa pravičnosti sodstva. Vse to, česar nam v Sloveniji (še) danes tako hudo primanjkuje! In žal bi lahko prav s tem zadnjim filmom iz trilogije Millennium potegnili še preveč vzporednic s Slovenijo.

Pa ostanite na (kino-)sedežih! ;-)

Ocena: 9/10

— Georgie (zatarra@live.com)
17.1. 2011 ob 18:08

Vsi trije deli so super.Priporočam ogled!Končno,po dolgem času da ni ameriški film,že zaradi tega se splača videti.

— majda
21.1. 2011 ob 21:26

Odlična trilogija.

— Polona
25.1. 2011 ob 10:09

Odlični filmi , premalo je takšnih filmov - se vidi po določenih komentarjih , da smo zastrupljeni z ameriškimi limonadamih !!!

ocena 10/10 !!

— Bobi
27.1. 2011 ob 22:06

se strinjam z zadnjimi izjavami......
<trilogija je fenomen- v poplavi današn jih filmov...... in resnično kvaliteten,,,,,,, Žal samo, da se v SLO takim pras... ne zgodi isto, oz. se jim dekleta ne upajo zoperstaviti...... (iz izkušenj......se marsikaj dogaja tudi pri nas.......na žalost)......

Pozdravljam idejo, da se je film pričel predvajati tudi pri nas.....Priporočam ogled......

— mačka
28.1. 2011 ob 12:08

vsi trije filmi trilogije so odlični, končno nekaj pametnega. Vsekakor priporočam ogled vseh treh, čeprav je bil meni najbolj všeč prvi del.

— ana
29.1. 2011 ob 17:23

Zanimiv film, sem ga pa že nekaj časa nazaj gledala v Španiji na njihovi televiziji...

— mimi
31.1. 2011 ob 17:58

Gledal sem prvi del, ogledal si bom še drugi in tretji del. Film je vrhunski a je namenjen gledalcem, ki so sposobni spremljati dogajanje od začetka do konca. Vsekakor pa izstopa iz standardov v na svojem področju. Dobro je, da prej prebereš knjigo. Priporočam ogled!!

— Drago T K
3.2. 2011 ob 0:36

Res odlična trologija filmov! Pravi balzam za vse ki jim že presedajo Hollywoodski filmi in stale ameriške fore v filmih.
Priporočam!

— care

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.