Kolosej
Film distribucije Cenex

Deja Vu

znanstveno-fantastični triler
Na sporedu od: 21.12.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
21.12.2006, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Bill Marsilii in Terry Rossio
Režija: Tony Scott
Agent Doug mora raziskati razbitine, ki jih je povzročil grozljiv bombni napad, toda nepričakovano odkrije, da skrivni vladni oddelek premore tehnologijo, s katero lahko vidijo v preteklost in z dejanji, ki jih v sedanjosti razumemo kot Deja Vu, vplivajo na prihodnost. Doug je prisiljen v zapleteno in napeto dirko s časom, v kateri so na preizkušnjo postavljena tudi njegova ljubezenska čustva, hkrati pa je od njega odvisna usoda številnih nedolžnih ljudi.

Deja vu: zgodba se začne

Pojav, imenovan deja vu, ki človeku naježi kožo, že stoletja obseda človeštvo z mističnimi mislimi. Občutek prevzame posameznika ob najbolj neverjetnih trenutkih: ko se v hipu in usodno zaljubimo v popolnega tujca, ko pridemo na kraj, kjer še nikoli nismo bili, pa se nam zdi, da poznamo vsak njegov kotiček, kadarkoli doživimo nekaj, ob čemer nas spreleti, da se nam je to že nekoč zgodilo. Tako filozofi kakor številni drugi ustvarjalci, tudi filmski, so se že večkrat spraševali: Od kod ta občutek? Ga porodi samo naša zavest ali vznikne iz neke globlje resničnosti? Zakaj se nam to zgodi? In predvsem, kaj pomeni?

Glavni igralec v pričujočem filmu, Denzel Washington, trdi, da filmska zgodba obsega vse te fascinantne sive plasti tega pojava. Dvakratnega dobitnika oskarja, ki mu redno ponujajo smetano scenaristične ponudbe, je prevzela sveža, še ne obdelana struktura zgodbe, ki se dobesedno odvija nazaj v času, in izzivalno raziskovanje z razumom nerazložljivih življenjskih izkustev, vendar skozi pogled ljubezenske zgodbe in zvrsti kriminalističnega trilerja.

"Prepričan sem, da je vsakdo med nami že doživel občutek, da smo nekje že nekoč bili, da smo nekaj že doživeli ali videli - tudi sam sem to že izkusil," pripoveduje igralec. "Sanjal sem o točno določenem kraju v Brooklynu in ko sem nekega dne po naključju prišel tja, se nisem mogel znebiti občutka, da sem tam že bil. Pojav je ena tistih velikih skrivnosti našega bivanja, ki ji po mojem mišljenju, vsi želijo priti do dna."

Jerryja Bruckheimerja, enega najuspešnejših filmskih producentov moderne kinematografije, je izvirna zgodba o nenavadni ljubezenski zvezi med agentom za boj proti alkoholu, tobaku, mamilom in orožju (ATF) in mrtvo žensko, domnevno žrtvijo grozljivega terorističnega napada, tako prevzela, da je priznal, da česa podobnega doslej še ni bral.

"Imeli smo to srečo, da smo bili prvi, ki smo jo lahko prebrali in scenarij smo kupili 48 ur zatem, ko smo ga prejeli v branje," priznava producent.

Scenarista Rossio in Elliot sta sklenila nenavadno partnersko zvezo modernega časa: kibernetični prostor. Pred leti je Rossio sodeloval v spletni klepetalnici America On Line z številnimi nadarjenimi pisci o njihovih poteh kariere in tam naletel na Marsiliija, ki ga je prevzel z bistrimi in razmišljujočimi pogledi na filmsko industrijo. Očitno sta se med seboj takoj ujela na enakih valovnih dolžinah scenarističnega pisanja.

Toda Terry je živel v Los Angelesu, Bill pa v New Yorku, zato sta si začela izmenjevati scenarije in koncepte zgodb preko e-pošte in pri takšnem načinu dela vztrajala več let. Ena izmed njunih zamisli je bila zgodba o nekonvencionalnem, vznemirljivo prepletenem trilerju z ljubezensko zgodbo, ki se odvija zunaj razumu podvrženih meja in pravil časa. Po uvodni grozljivi tragediji zvezni agent sledi lastnemu občutku o pojavu déjŕ vu in s pomočjo tajne tehnologije ubira korake nazaj vse do trenutka v času, ko se mu morda nasmiha možnost, da prepreči katastrofo in s tem sebi podari priložnost za ljubezensko zvezo.

Fenomen deja vu - kaj vemo o njem

  • Medtem ko so elementi akcije v filmu stvar resničnosti, pa je nevsakdanja plat tega trilerja raziskovanje samega občutka in vedenja, kaj deja vu v resnici je in kaj nam o samem delovanju in ustroju vesolja lahko razkrije.
  • Čeprav v vsakdanjem jeziku velikokrat uporabljen izraz, pa je deja vu fenomen, ki je središče različnih teorij biologov, psihiatrov, nevrologov in fizikov pa vse do filozofov in avtorjev čiste znanstveno fantastične veje v različnih umetnostih. Nekatere izmed njih so:
  • Nekateri nevrologi so prepričani, da do pojava deja vu pride, ko se možgani "osredotočijo" na eno samo podrobnost, oziroma detajl - vonj, pogled ali zvok - in močan stik z njim povzroči, da za kratek, bežen hip, tisočinko sekunde, pomešajo preteklost s sedanjostjo.
  • Zdravniki poudarjajo, da mnogi bolniki z motnjami senčnega (možganskega) režnja pogosto doživljajo fenomen deja vu, zatorej je najbrž posledica nepričakovanega draženja tega dela možganov.
  • Nekateri psihoanalitiki trdijo, da je deja vu oblika "izpolnitve močne želje" - s katero globoko v človeku zasidrano psihološko hrepenenje prodre v ospredje, kar se običajno zgodi v sanjah, tokrat pa v budnem stanju.
  • Tisti, ki so vneti pristaši teorije reinkaranacije, verjamejo, da so posamezni prizori, dogodki ali doživetja v zvezi s fenomenom deja vu dokazi o spominih na naše prejšnje življenje.

Znanstveniki mejnih znanosti in odkritij na področju kvantne fizike poudarjajo, da bi pojavi deja vu lahko bili posledica vzporednih svetov (vesolij), ki se slučajno križajo, kadar se struktura prostora in časa zmaliči, podre, razbije.

Prav ta slednja predstavlja ogrodje ali temelj tistega dela filmske zgodbe, ki temelji na nekaterih znanstvenih domnevah oziroma teorijah s področja fizike.

Snemanje filma naj bi se začelo zgodaj jeseni leta 2005 na prelepih področjih v okolici New Orleansa, prepredenih s številnimi rečnimi rokavi mogočne Misisipi. Toda avgusta tistega leta je mesto in državo nasploh doletela naravna katastrofa neizmernih razsežnosti v podobi orkana Katrina. S široko nacionalno in mednarodno akcijo pomoči in reševanja ter pozneje obnove opustošenega mesta je bilo snemanje filma preloženo za nedoločen čas.

V začetku leta 2006 pa si je mesto tolikaj opomoglo, da so ustvarjalci lahko začeli s snemanjem in pri tem naleteli na izjemno podporo prebivalstva in oblasti. Prenekateri posnetek še vidnega razdejanja in opustošenih ulic je režiser vključil v film, ki ga je s producentom in vsemi sodelujočimi tudi posvetil prebivalcem tega mesta in njihovi neuklonljivi volji do življenja.

Za in pred kamero

Deja vu je tretje sodelovanje režiserja Tonyja Scotta, brata nič manj znanega Ridleyja Scotta, in igralca Denzela Washingtona. Leta 1995 sta prvič sodelovala z odličnim podmorniškim trilerjem Škrlatna plima, nato leta 2004 s Telesnim čuvajem (Man On Fire) in zdaj z Deja vu. Tony Scott je gledalcem verjetno najbolj znan s priljubljenim Top Gunom s Tomom Cruisom v glavni vlogi, kritiki pa ga poznajo zlasti po Lakoti, Zadnjem skavtu in kultnem True Romance, ki je nastal po scenariju Quentina Tarantina.

Denzel Washington je prejel dva oskarja: za stransko vlogo v Slavi leta 1989 in leta 2001 za glavno vlogo v policijski drami-trilerju Dan za trening. Med njegove najbolj odmevne vloge sodijo liki v filmih Spikea Leeja (Malcolm X, The Inside Man), pa v Pelikanovem poročilu, Filadelfiji, Mnogo hrupa za nič, Hurikanu, Zbiralcu kosti in številnih drugih.

Vlogo Claire Kuchever, ženske, ki je večidel zgodbe "mrtva", je zaigrala novinka Paula Patton. Doslej je zaigrala le v mjuziklu Idlewild.

Washingtonovega nasprotnika, surovo hladnega ubijalca in terorista je prepričljivo upodobil Jim Caviezel (Tanka rdeča črta, Kristusov pasijon), sodelavca v neverjetni preiskavi in pripadnika tajne policijske enote za razkrivanje zločinov s pomočjo "pogleda v preteklost", agenta Pryzwarro, pa je upodobil Val Kilmer. S Tonyjem Scottom je že sodeloval pri Top Gunu, gledalci pa se ga spomnijo po liku Jima Morissona v biografski drami The Doors, pa trilerju Vročina Michaela Manna, Špartancu Davida Mameta, Svetniku in mnogih drugih.

Komentarji

24.11. 2006 ob 15:00

Domnevam da bo zanimiv film.

— Miha
24.11. 2006 ob 21:16 zvezdica

Film je posnet po Katrini v New Orleansu in nam je bil vsec. Mogoce vsebina ni ravno primerna glede na situacijo ki jo imamo tukaj,samo je vseeno dobr triler. Z Denzel Washington in Paula Patton v glavnih vlogah je reziser naredil film mikaven tako za moski,kot zenski del obcinstva. Triler predstavlja zanimiva zgodbo z dodatkom znanstvene fantastike.

— +
13.12. 2006 ob 18:44

Ja, srhrljiv film se mi zdi.Tudi meni se je ze nekajkrat zgodilo ,da se mi je zdelo , da sem bila na kakem kraju.Se veckrat pa se mi v dolocenem trenutku , se mi je to ze zodilo.Film ni tako ZELO znanstveno fantasticen,se mi zdi.Ker dsja-vu res lahko obcutis.Jaz sem ga ze nekajkrat in iz izkusenj lahko povem , da je res srhljiv. Se je to ze res zgodilo in ce se je kdaj.nA TO VPRASANJE NIMAM ODGOVORA.

— Rendi
16.12. 2006 ob 11:46

Deja Vu je posledica dejstva, da nam ljudem iz podzavesti pride spomin na katero izmed prejšnjih življenj.

— Past life experience
21.12. 2006 ob 15:35

film me je razočaral,škoda bi mi bilo odšteti denar za karto

— kr neki
24.12. 2006 ob 14:49 zvezdica

Deja Vu podobnih filmov, ki kljub temu zvozi do konca. Denzel Washington, ki še vedno ostaja sinonim za dobre filme, je Doug Carlin, policist v akciji. Policist v fazonu filmov, kjer glavni junak potuje skozi čas in spreminja preteklost, da bi spremenil prihodnost. Ker gre tokrat za eksplozijo trajekta, na katerem je bilo 500 ljudi, in za smrt čedne mladenke Claire Kuchever (Paula Patton), ki jo je ugrabil in mučil terorist Carrol Oerstadt (Jim Caviezel), je pot urgentna, hitra, napeta in nujna. S pomočjo inovativne, precizne in tehnično bombastične naprave, kjer policija za štiri dni nazaj spremlja dogodke, ki smrdijo. Dogodke, ki jih lahko pripeljejo do storilca kaznivih dejanj. In ker Denzel vztraja, da se lahko preteklost spremeni, zahteva, da ga teleportirajo nazaj. Da lahko prepreči eksplozijo in smrt ter da mu ni dovolj le to, da so odkrili storilca. Eleganten znanstveno fantastičen triler režiserja Tonyja Scotta, ki izgleda tako prepričljivo, da bi se lahko zgodil tudi v resnici.

— iztok gartner
26.12. 2006 ob 14:04 zvezdica

Definitivno eden izmed parih najboljših filmov v mojem življenju. Ravno prava mešanica akcije,drame in ZF...Film te dejansko prisili k razmišljanju-Hvalabo gu! Se mi zdi da je vedno manj takih filmov in vedno več "Hulivudskih" zato vsekakor priporočam ogled! Nenazadnje pa dekleta- Denzel odigra odlično svojo vlogo (v vsej svoji lepoti) :)

— Kiki
27.12. 2006 ob 8:45 zvezdica

Denzel je dober igralec in večina filmov v katerih igra on je dobrih, vendar tale še zdaleč ni dober film.Zgodba je dokaj preprosta,a so jo zavili v presto in nategnili, kot žvečilko, tako da se vleče v nedogled. GLedalca zato dokaj hitro prične boleti rit od sedenja.Pa še veliko situacij v filmu se da predvideti vnaprej in je povprečno inteligentnemu gledalcu takoj jasno kaj se lahko pričakuje v nadaljevanju filma. Vsekakor ni vreden ogleda.

— Byte
27.12. 2006 ob 17:55 zvezdica

Mene je film navdušil. Zanimiva zgodba, odlični igralci, ravno prav znanstvene fantastike. Perfektno.

— Tomaž
27.12. 2006 ob 23:11

OK film morem rect da je zelo zanimiv napet niti ne...no pa za blondinke tudi ni ker je kr zapleten lol drugace pa je veliko nesmiselnih dogotkov v katerih bi lahko unega tipa zaustavli...

— BlindGuard
28.12. 2006 ob 19:39

BEDNO

— JANCAR
29.12. 2006 ob 16:33

se mi zdi da je to en boljsih filmov zadnih casov.. denzel washington res rastura

— =)
1.1. 2007 ob 11:39

super film. drugače znanstvene fantastike ne maram a je ta film zares odličen! vreden ogleda

— barbara
6.1. 2007 ob 13:41

TonyScott je re iser, Jerry Bruchimer je producent, Denzel Washington je pa v glavni vlogi.A sploh lahko še kej vec povem??? Film je vredn ogleda. In se enkrat folk.Hodite v kino! Strinjam se, da taglavni v filmskem svetu sluzijo mastne denarce...ampak nam dajo kvaliteto. Ce Bomo hodili se v kino...bomo imeli se naprej kvaliteto, ce pa bomo gledal vse na racunalnikih.pol pa ne vem kaj nas caka...Bi radi gledal sam zanic popcorn filme? Mislim da ne.Pokadite dve skatlice cigaret manj v enem tednu, al pa spijte kaksno kavo manj v kaksnem bifeju, pa se bo tud za film najdl! Se mi zdi da ratuje vse prevec ljudi ki filme hoce gledat doma!! V glavnem, Deja Vu je fajn film :) pejte gledat. Simon

— Simon
9.1. 2007 ob 16:56

keri je napiso da je film super se je malo zmoto al pa je enako skoraj celi film prespal enako kot jaz!!!edini film od denzel-a ki ga je posnel je ziva bedarija! zadnih 15 min se te nekaj dogaja! drugace pa odsetujem ogled filma!by

— danijel
10.1. 2007 ob 8:24

Pač nismo vsi toliko inteligentni, da bi dojeli zgodbo vnaprej.. Za "posebneže" kot si ti bodo pač morali posneti kakšen bolj "intelektualen" film.. Ne morem verjet, da takšni ljudje celo obstajajo.. Drugač mi je pa film fantastičen.. Zgodba in scenarij dodelana do podrobnosti.. Vsekakor eden boljših filmov..

— Dejan Keuc
13.1. 2007 ob 19:19 zvezdica

Pričakovala sva bolj psihološki film. Deja vu ima namreč drugačen pomen, kot so ga v filmu prikazali. Mislila sva, da bo več povezav z intuicijo, nepojasnjenimi občutki, ... Šlo pa je v resnici le še za en "Denzel Washingtonski" film, t.j. akcija, preoblečena v zgrešen naslov. Sicer prefinjena, ampak še vedno akcija. Od nog do glave. Zgodba pa je preveč jasna. Od A do Ž.

— Jesse&Basti
14.1. 2007 ob 10:03

tok dobrega filma pa še ne!

— Maja
15.1. 2007 ob 11:25

Meni osebno je bil tale filmček zelo všeč.Še posebej pa Denzel Washington, ki je res odličen igralec in je v temle filmu zelo odlično odigral svojo vlogo!Filem te dejansko prisili v razmišlanje,kar pa sploh ni slabo.Vredno oglea.

— barbara
21.1. 2007 ob 16:34

Zakaj se nam včasih zdi da smo nek dogodek že doživeli?! Naši možgani so med drugim razdeljeni na kratkotrajen spomin (nekaj kar vidši in takoj pozabiši) in na dolgotrajen spomin (nekaj kar si bol zapomniš). V možganih včasih pride do napake in dogodek ki ga takrat doživljamo se namesto v kratkotrajni spomin takoj "shrani" v dolgotrajni spomin. Zaradi napake preskoči prvo fazo. Takrat dobi človek občutek da je to že nekoč doživel, ker ima zaradi napake dogodek v dolgotrajnem spominu.

— Jure
28.1. 2007 ob 9:04

Meni se je zdel film Deja Vu zelo dober film ker Danzel Washington zlo dobro odigra vlogo policista. zelo sem bil vesel ko sem si ogledal ta "fantastični" fil. še enkrat bi pohvalil vse igralce, ki so natopali v tem filmu... BRAVO!

— Vuk
31.1. 2007 ob 12:12

o filmu vse dobro...

— *urška*
23.2. 2007 ob 13:05

ta film je zanč dober film je:Charlijevi angelčki in Ulični tango.

— pevka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.