Kolosej
Film distribucije Cenex

Deček v črtasti pižami

vojna drama
Bodeče žice nas ločujejo, toda upanje nas bo združilo.
Podnapisi
Na sporedu od: 5.2.2009, Kolosej Ljubljana
5.3.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 34min / 94min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Mark Herman po zgodbi Johna Boyna
Režija: Mark Herman
V času druge svetovne vojne se 8-letni Bruno z družino preseli na podeželje, saj so njegovemu očetu - zagrizenemu nacistu - zaupali pomembno nalogo. Bruno v bližini novega domovanja odkrije z bodečo žico obdan kraj, kjer vsi nosijo črtaste pižame - tudi deček Shmuel, s katerim skleneta iskreno prijateljstvo. Toda Bruno počasi odkriva kruto resnico o prijatelju in skrivnostnem kraju, trk naivne otroške nedolžnosti z brutalnim svetom odraslih pa ima za vse vpletene tragične posledice.
Napovednik

Kratka vsebina

Osemletni Bruno je  od zunanjega sveta povsem zaščiteni sin nacističnega oficirja, čigar naloge odpeljejo njegovo družino iz udobnega doma v Berlinu na opustošeno območje v špartansko bivališče, kjer osamljeni deček nima kaj početi in se s kom igrati. Obupan zaradi dolgočasja in oborožen z nepokvarjeno radovednostjo Bruno nekega dne presliši materine ponavljajoče se prepovedi in nasvete ter se odpravi proti "kmetiji", ki jo je opazil nedaleč stran od novega doma.  Tam spozna Shmuela, fantiča njegove starosti, ki živi v paralelnem, tujem svetu na oni strani ograje iz bodeče žice. Srečanje z dečkom v črtasti pižami ter njuno spontano, nenavadno prijateljstvo pahne Bruna iz sveta otroške nedolžnosti v vedno bolj srhljivo zavedanje sveta odraslih, ki ju obkroža. Njuno prijateljstvo preraste v močno vez s pogubnimi posledicami.

O produkciji

Dečka v črtasti pižami  so v devetih tednih posneli v studiu na Madžarskem poleti 2007. Večinoma so uporabili že zgrajena in večkrat predelana prizorišča za film "Escape to Glory" Johna Hustona.

Film je priredba večkrat nagrajenega romana Johna Boynea, scenarij zanj pa je napisal in film tudi režiral Mark Herman. Poznamo ga po delih "Brassed Off", "Little Voice" in "Hope Springs". Finančno ga je omogočil David Heyman, producent prilojubljene filmske serije "Harry Potter" in pa uspešnice "Jaz, legenda" z Willom Smithom v glavni vlogi. V kratkem bo na filmska platna prišel tudi njegov "Yes Man" z Jimom Carreyjem v distribuciji Warner Brosa.  Mark Herman je tokrat prevzel tudi naloge izvršnega producenta ob sodelovanju s Christine Langan ("Kraljica").

Med igralci izstopajo Asa Butterfield ("Son of Rambow", "Ashes to Ashes"), ki je prepričljivo upodobil malega Bruna, novinec Jack Scanlon, ki se je v filmu preizkusil prvič kot Shmuel, Brunova očeta in mater sta zaigrala stari maček David Thewlis ("Harry Potter in Feniksov red", "Osem let v Tibetu", "Goli") in Vera Farmiga ("The Departed", "Breaking and Entering").

V stranskih vlogah so zaigrali Amber Beattie kot Brunova starejša sestra Gretel ("Supernatural", "Walking to Nairobi"),  Richard Johnson ("Jump!," "Waking the Dead"), Sheila Hancock ("The Russian Bride", "Three Men and a Little Lady"), Rupert Friend ("The Libertine", "Pride and Prejudice"), David Hayman ("Waking the Dead", "Where the Truth Lies"), Jim Norton ("Waking the Dead", "Harry Potter and the Chamber of Secrets") in Cara Horgan ("The Libertine", "Hotel Infinity"). 

Za kamero se je zbrala odlična ekipa s kamermanom Benoitom Delhommeom ("Breaking and Entering," "The Proposition"), scenografom Martinom Childsom ("Miss Potter", "Zaljubljeni Shakespeare"), kostumografinjo Natalie Ward ("Derailed", "Breaking and Entering"), montažerjem Mikeom Ellisom ("Brassed Off", "Little Voice"), maskerko Marese Langan ("Angel", "Kingdom of Heaven") in mojstrom za mešanje zvoka Johnom Casalijem ("The Good Shepherd", "Munchen").  Izvirno glasbo za film je napisal James Horner ("Titanic", "A Beautiful Mind").

Deček v črtasti pižami je pretresljiva, sicer izmišljena drama, katere namen pa je še kakor realen in tudi – ali morda še bolj – današnjemu svetu nujno potreben: gledalcu zelo grafično prikazati izjemen, neponovljiv pogled na strahote, s katerimi predsodki, sovraštvo in nasilje med vojno ožigosajo nedolžne ljudi, zlasti otroke. Skozi oči sanjavega in malce čudaškega osemletnega Bruna, ki ga starša večinoma obvarujeta pred kruto resničnostjo vojne, smo priča razraščanju prepovedanega prijateljstva med sinom nacističnega poveljnika koncentracijskega taborišča in Shmuelom, judovskim fantičem, zaprtim v tem taborišču. Čeprav ju ločuje bodičasta ograja, postaneta njuni življenji neizogibno tesno prepleteni. 

"Ni dvoma, da je fiktivna zgodba, če jo postavite v čas holokavsta, lahko zelo sporna in pisatelj mora biti prepričan o namenih, ki jo ima z njo, še preden začne pisati. To je bržkone še toliko bolj pomembno pri knjigah, ki pripovedujejo o otrocih in so napisane zanje," trdi John Boyne, avtor knjižne uspešnice Deček v črtasti pižami.  "Meni, 34-letnemu irskemu pisatelju, se je zdel edini spoštljiv način, da tej izjemno občutljivi temi pristopim z vidika otroške nedolžnosti in zgodbo povem z besedami in mislimi precej naivnega otroka, ki nikakor ni bil zmožen razumeti grozot, v katere je bil ujet. Mislim, da je ta naivnost zelo blizu naivnosti slehernega iz naše generacije, ki težko ali sploh ne more povsem dojeti strahot tistega časa."

Producent David Heyman pa pristavi: "Eden izmed junakov Grahama Greena je v enem od njegovih romanov rekel, da je sovraštvo neuspeh in propad domišljije. Popolnoma sem prepričan o tem in verjamem, da je holokavst zaradi svojih orjaških razsežnosti – intenzivnosti barbarstva, števila mrtvih, razseljenih in izgnanih ter nebroja popolnoma uničenih življenj - povsem nemogoče izmeriti, saj so številke nepojmljive. In če skušate predstaviti otroka v tem ne tako zelo oddaljenem času, so te številke nekam hladne in odbijajoče. Mislim, da je John Boyne izbral izjemno čustven in učinkovit način pripovedovanja zgodbe skozi oči dveh dečkov in ene družine."

Zakaj se je pisatelj pravzaprav odločil za takšno zgodbo? Pojasnjuje kar sam: "Nobelov nagrajenec za literaturo Elie Wiesel pravi, naj ne pišemo o holokavstu, če nismo bili tam.  Do neke mere se s tem strinjam. Toda hkrati nam vsi govorijo, da ne smemo nikoli pozabiti. Tudi s tem se globoko strinjam. Verjamem, da z desetletji, ki nas odmikajo od tega, avtorji morajo najti nove, drugačne načine, da pripovedujejo zgodbo o tem, da opominjajo svet na vse, ki so tedaj umrli. Če se vsebine ne lotite izkoriščevalsko, če se trudite izogniti trivialnosti in jo poveste na drugačen način ter s tem pridobite novo generacijo bralcev ali gledalcev, ste dosegli svoj cilj. Otrokom, ki so prebrali mojo knjigo, vedno položim na srce: 'Če vas je zgodba ganila, če vam je bila pripoved o teh dveh dečkih zanimiva, je tu še cel seznam knjig, ki bi jih morali prebrati.’ In vse knjige s seznama so napisali Wiesel, Primo Levi in Anne Frank – pisatelji, ki so okusili holokavst in imajo moralni ugled, da pišejo o njem. Upam torej le to, da moderni umetniki zmorejo vzbuditi otrokovo zanimanje in ga usmeriti k delom, ki bi jih morali spoznati."

Komentarji

26.12. 2008 ob 12:50

brala sem knjigo in mi je bila zelo všeč. konec je res pretresljiv!!!

— neznana
19.1. 2009 ob 16:51

knjiga je res zelooo dobra, bomo vidl kaj so s filmom nardil..

— mee
23.1. 2009 ob 0:00

uf.... nemaram slabih koncev, pa čeprou so srečni že dougočasn... najbrš bom pa tut js knigo prebrala...

— MK
23.1. 2009 ob 21:26 zvezdica

Film o naivnosti, ki jo premoremo v svoji ljubezni do bližnjih, o slepi zaverovanosti v človekovo moralo in vrednote in o izgubljanju vere v vse kar te obdaja. To, da osebo ki verjame v to kar so ga učili, ki verjame da je svet dober, nepokvarjen in nezmožen delati slabo, igra otrok je za gledalca najbolj tragično. Otrok, ki predstavlja nedolžnost, ki je vedno žrtev okolja je tu prikazan v prav takšni luči. Verjame v herojstvo svojega očeta, v nedolžnost okolja v katerega je postavljen. Tako naiven je. Vendar je še otrok, lahko mu oprostimo, na žalost pa so se in se še vedno enako vedejo množice odraslih. Zavarovani v svojih mehurčkih, imajo pogled na zunanji svet zamegljen. A slej kot prej vsak mehurček poči.

Čudovit film.

(Edina pripomba: zgodba je postavljena v Nemčijo, angleščina ji nekoliko jemlje "pravi občutek")

— Tina P.
24.1. 2009 ob 13:46

Super film ,tko da vam ne bo žal ogleda.

— Janez
24.1. 2009 ob 13:48

sm prebrala knjigo zdej pa na film čakam
bomo videli =D

— jstjst
26.1. 2009 ob 0:00 zvezdica

Ne vem,kje bi začel.Ker narediti popolno recesijo tega filma,je kot narediti popolno recesijo druge svetovne vojne.

Vem le,da sem pretočil kar nekaj solz,ne v trenutku,ko se je Bruno odločil izkopati dovolj veliko luknjo,da bi pomagal prijatelju,ne v trenutku,ko se je kamera počasi oddeljevala od krematorijskih vrat in je bila usoda že zapisana...ampak v trenutku pred tem,ko sta se oba dečka primila močno za roko.

Nedolžnost namreč,ne pozna človeškega ega in krutosti,ki ga je ta sposoben...

Ne bom rekel,da je bil lep film,ne bom rekel,da so igralci svojo nalogo dobro izpolnili...rekel bom samo,da me je včasih sram.Sram,da sem človek!

Še en film,ki vam bo dal misliti,vendar vam tudi omogočil,da ne boste nikdar pozabili!

— Dario1977
31.1. 2009 ob 0:00

Odličen film vendar zelo žalosten in poln čustev. Kdor se ob gledanju tega filma ne bi zjokal mora imeti jekleno srce. Najbolj tragično je, da se je to rs zgodilo.

We're not supposed to be friends, you and me. We're meant to be enemies. Did you know that?

— sara
1.2. 2009 ob 0:00

Waaa. :)
brala sm knjigo in sm zeloo prijetno presenečena da prihaja na uelike platne!
zagutouo si bom ogledala film in priporočam tudi uam.
je pretresljiva zgodba in če je film narjen pol tako dobro kot knjiga je vredn ogleda.
Lp.=)

— nekdo*
1.2. 2009 ob 14:06

veselim se že filma.knjiga je bila odlična čeprav precej tragična toda resnična.manjka se takih filmov

— maja č
3.2. 2009 ob 16:25

Super film. Res pretresljiv.

— Eva
4.2. 2009 ob 17:33

mi smo pa lihk dons u šoli gledal pač tut en tak film sam d ej biu italijanski '''LA VITA E BELLA''' (življenje je lepo)
zdej bi pa šla rada tut ta film gledt....sam me je učasih kr mau strah kaj so vse ljudje počel, groza...!!! sam zrd prekletih vojn pa norca hitlerja

— yp-yp
5.2. 2009 ob 9:51 zvezdica

Mislim da je to sploh prvi film, odkar hodim v kino, ki je RES naredil VELIK vtis name!
V kar nekaj prizorih se mi je telesu sprožil nek impulz...kot neka mrzlica! vsi filmi o 2.SV prikazujejo težke razmere v takratnjem času, ki si jih mi, sedanja mladina, niti predstavljati ne moramo, ko pa TA film to prikaže skozi oči dveh 8-letnih fantov z popolnoma drugačnimi življenji, ti da pa res misliti!
ZELO mi je všeč tudi, da to NI še en "pocukran" film, ki temelji na ljubezenski zgodbi, s srečnim koncem, vojne razmere pa se dogajajo samo za odzadje- npr. pearl harbor ali kej podobnega!
...lahko bi še pisal, pa bom raje povzel: Film, ki ga enostavno morate gledati!!!

— zvone
7.2. 2009 ob 17:01

Res eden izmed malih filmov vreden ogleda!!!

— ziga
8.2. 2009 ob 13:08

simply....the best

— just_somebody
8.2. 2009 ob 18:28

uf... sploh nevem kako komentirat... ful globok, res dobr film! mogl bi si ga ogledat velik ljudi ki se določenih stavri ne zaveda!

— S1u2I
9.2. 2009 ob 17:30 zvezdica

Če rečem, da je to lep film, nisem v bistvu povedala ničesar. Morda bi bolj zadela bistvo, če rečem, da je to film, ki pokaže slepo ulico v katero je zavil človek. Konec. Padec v brezno. Vrhunec stvarstva, kot se radi poimenujemo, ki pa je slep, egoističen, poln sovraštva in zaničevanja do sočloveka, ki je drugačen. Namesto da ustvarja, uničuje.... Kaj se je zgodilo z njim - z nami? Kdaj se človek iz nedožnega otroka spremeni v pošast?

— taty
11.2. 2009 ob 16:47 zvezdica

To je film, ki se ga res splača pogledat. Film o prijateljstvu, ljubezni in otroški naivnosti. Film, ki ne razočara, ker se razplete točno tako, kot bi se razpletla otroška igra vsakega izmed nas.

Zgodba, ki ni ne predolga ne prekratka, ampak takšna, da pusti pečat.

Vsekakor priporočam, ker je film kvaliteten. Edina pomanjkljivost je (kar pa so omenili že moji predhodniki), da je film v angleščini. Nemški jezik bi ga naredil še bolj pristnega in še močnejšega.

Če imate radi prijetne zgodbe, če imate radi filme, ki vam dajo misliti, potem bo to pravi film za vas.

— fresher
12.2. 2009 ob 0:00

film ob katerem te strese.. vreden ogleda

— kat
12.2. 2009 ob 0:00

Zelo dober scenarij, odlični igralci, napeta zgodba...končno en res en odličen film. Tisti fantek, ki je bil zaprt v taborišču, je tako prepričljivo odigral svojo vlogo..da še danes ne morem nehati misliti nanj.

— Meta
13.2. 2009 ob 21:38

Čudovito lep film, umetniško dovršen, one word: luksuz.

Edino nemščino sem pogrešala. Tudi glasba: first class.

— Elle
14.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

Če si le utegnete vzeti uro in pol časa za ogled tega filma, ne oklevajte!
Deček v črtasti pižami je eden tistih filmov, ki jih enostavno ne morete pozabiti takoj ko zapustite kino dvorano. Resnično vam da misliti in kar me je pozitivno presenetilo, resnično se ne trudi deliti junakov na črne in bele, kot to počno že skoraj vsi holivudski filmi dandanes... Zgodba je tako človeška, tako presunljivo resnična, da enostavno morate sočustvovati tudi z nacisti... Čeprav se to morda sliši nekoliko čudaško.
Sicer pa že odzivi ljudi v dvorani po koncu filma pričajo o pretresljivi in neverjetno močni vsebini tega filma!

PRIPOROČAM!

— Marisa
14.2. 2009 ob 0:00

Ni mogoče opisati briljantnost tega filma...ko je bilo filma konec je v dvorani še 2 minuti ostala popolna tišina in to me je res presenetlo...počutila sm se da smo popolni tujci na nek način povezani...neverjetno:)

to je res film vreden ogleda...
žalostno je le to da je film skorajda v popolnem zagonu a vendar ima zelo majhen obisk

— lama
14.2. 2009 ob 0:00

Film je čudovit in drugačen, splača se ga pogledati.

— Miroslava
15.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

Najprej sem prebrala knjigo "na dušek". Ena izmed tistih, ko "ne moreš nehat". Na ogled filma sem odšla majce skeptična, zavoljo odlične knjige. Vendar film preseneti, oceno vpišeš v samih superlativih.
Gre za film, ki naj bo opomin. Nikoli več se ne sme zgoditi.
Pa še misel; človek je včasih resnična zver. Zadnji čas je, da se počlovečimo!

— MARTA
24.2. 2009 ob 14:29

film vreden ogleda....žalostna vsebina a resnična

— maruša
27.2. 2009 ob 14:28

zakaj tega filma ni več v koloseju v Lj? =(

— anć
1.3. 2009 ob 0:00

super film, sam je treba tud knjigo prebrat!!!

— monita
17.3. 2009 ob 0:00

no ja ob tem filmu sm ze zjokala ker konec je res res žalosten !!!
vendar so im dali zelo dobro ulogo čestitam heheh :D
am.....filem mi je ušeč ker se je dogajalo v 2.svetovni vojni
zelo mi je dober ta filem*

— sandrina
20.3. 2009 ob 20:47

samo nekaj: VAU

— x
24.3. 2009 ob 15:58

ko sem samo video pogledala so se mi zasolzile oči..grozno

— ..
24.3. 2009 ob 15:58

ja res je knjigo je treba prebrt

— ++
28.3. 2009 ob 17:54

Film je name naredil takšen vtis, kot že dolgo noben .. ABSOLUTNO priporočam ogled, film je izjemen, priznam pa, da je eden izmed tistih, ki si jih v življenju nebom nikoli več ogledala, pa ne v negtivnem smislu, ampak pozitivnem, film me je navdušil , 11 od 10 ..

— film;
2.4. 2009 ob 17:26 zvezdica

Že ko sem prvič slišala za ta film, sem vedela, da si ga moram ogledati. Zelo me je zanimalo kako bodo prikazali čas 2. svetovne vojne skozi oči 8-letnega otroka in vse skupaj se mi je zdelo zelo zanimivo.

No, po končanem ogledu filma pa moram reči, da sem res presenečena (v dobrem smislu, seveda). Film je še bolj fenomenalen kot sem sprva mislila, da bo. Presegel je vsa moja pričakovanja (ki so bila že tako ali tako visoka).

Res si nisem mislila, da bo ta film pustil name takšen velik vtis, vendar ga je. Nisem pričakovala takšnega konca, in mogoče sem zato tudi toliko bolj jokala. Solze so se mi kar ulile. (Pa me ponavadi zelo, zelo težko spraviš v jok.)

Film je odličen prikaz prijateljstva, otroške naivnosti in človeške krutosti.

Aplavz.

— Anja
25.4. 2009 ob 17:46

super film samo malo žalostno se konča

— mala ge
30.4. 2009 ob 15:41

Film mi je bil zelo všeč!
Gledali smo ga v šoli pri zgodovini saj nas je zelo zanimalo kakšna so bila koncentracepska taborišča!

— ŠpeLLa
2.5. 2009 ob 2:00

PRESENETLJIV KONEC ČEPRAV SEM SE OB NJEM REŽALA KU ZABITA JE BIU FILM ŠE KR DOBR... MISLNA SM DA NUBEN IZ TABORIŠČA NE BO CRKNU!!! REŽISERJI SO NRDILI ŽALOSTN KONC KAR ZA FILME NI ZNAČILNO!

— SARČKOLIINCHEK
22.6. 2009 ob 17:37

jaz sem danes gledala ta film v kino film je zelo zelo žalosten .zelo me je pretreslo in sem se tudi jokala.

— xxx
7.8. 2009 ob 18:59

waau,zlo tragična zgodba,s pretresljivim koncem,težko je ostat hladen,rees dobr film,vsaka čast...

— no one
2.9. 2009 ob 17:33

film je zlo dober zaradi konca, saj ni konec srecen ceprav bi zelel marsikdo, da bi bil ker v njem nastopa nedolzni otrok.In ze zaradi konca ti da veliko misliti

knjiga je se boljsa!

— nekdo
21.9. 2009 ob 16:23

predober film, RES VREDEN OGLEDA!

— urška
15.10. 2009 ob 15:29

Ta film mi je zelo všeč prebrala sem tudi knjigo in je zelo drugačna od film.

— zala
10.12. 2009 ob 18:44

film je zelo dober, vendar je zelo krut se posebno do decka Bruna zelo zalostno!!!Pa se konec je pretresljiv

— domen
20.3. 2010 ob 12:36

ta film je zelo vredu in škoda je če še ga niste gledali ker je zanimiv

— rene
20.3. 2010 ob 15:45

danes sem si fim ogledala.morm reč,da mi je bil film ušeč,lepo prikazan,dobri igralci in seveda pretresljiv konec.prijateljstvo je tukaj najpomebnjeje,čeprav so včasih hude posledice.

— zala_zvezdica
25.3. 2010 ob 10:40

zŁo dobra knjiga.. upam da je tako dober tudi film..
doživeŁa sem pravi šok, ko sem prebraŁa knjigo.. konec res ni Łep. :(
zelo lepa knjiga, huda.. :'(
jokaŁa sem ko sm jo prebraŁa.. res upam da je tak tudi film.. :)

— č
26.8. 2010 ob 8:28

Knjiga je super, filma si nisem še ogledala ... :-)

— Nina
27.12. 2010 ob 20:36

Film je ful uredu. Še boljši je od kjige

— Lola
29.12. 2010 ob 10:51 zvezdica

filem vreden ogleda. vsekakor te postavi na realna tla, česa vsega je bil človek sposoben narediti, samo da je uveljavil svojo avtoriteto. da je pokazal, da je močan in neprekosljiv. ob tem te zmrazi ko pomisliš, kaj vse so morali ubogi ljudje prenašati zaradi hladnokrvnosti nacistov. sploh nedolžni otroci, ki niso doživeli niti konca svojega otroštva, kaj šele kaj več. zaboli te pri srcu. in iskreno povem, da sem imela solze v očeh večji del filma, že zaradi naivnosti malega bruna, ki je upal na srečen konec, ki je gledal na svet, kot na nekaj lepega, na igro. potem pa konča kakor je. nasploh pa gane prizor ko se z prijateljem, pa čeprav jima je bilo namenjeno, da sta sovražnika, v zadnjem trenutku primeta za roke.:( resnično film, ki pusti pečat v tebi in vsa čast tistemu, ki ob filmu ostane ravnodušen. jaz enostavno tega nisem bila sposobna. ljudje, da se to nikoli več ne ponovi!

— ana
30.12. 2010 ob 10:46

KO SEM GA PRVIČ VIDEL SEM SE NA KONCU SKORAJ RAZJOKAL AMPAK SICER FILM PRIKAZUJE RESNICO NEMCI SO RES TAKO DELALI Z ŽIDI IN KMALU SE JIM JE TUDI V TEM FILMU GRDO MAŠČEVALO.BRUNO NI BIL ČISTO NIČ PODOBEN SVOJEMU OČETU SKLENIL JE PRIJATELJSTVO Z DEČKOM KI JE SICER DRUGAČNE VERE JE DRUGAČEN PO VIDEZU AMPAK V NJUNIH SRCIH JE GORELO VEČNO PRIJATELJSTVO.

— ALEN
19.1. 2011 ob 20:47
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
22.1. 2011 ob 20:52

film sem gledala pred nekaj dnevi in knjige še nsm prebrala; res nism pričakovala tak konec..sam souze so se mi ulile....res nism kej tazga pričakovala:(

— balbi
17.3. 2011 ob 20:18

Knjigo sem prebrala ravno danes...in moram rečt da je ena izmed najboljših knjig kar sem jih kdaj brala...še posebej zato ker me ta tema zanima...ampak konec je res žalosten :( Tudi film sem gledala pred kratkim in je vredu...ampak se mi zdi da je knjigo vseeno bolše prebrati ker izveš več podrobnosti...

LP

— Anaa
21.3. 2011 ob 11:27

KO SEM GA PRVIČ VIDEL SEM SE NA KONCU SKORAJ RAZJOKAL AMPAK SICER FILM PRIKAZUJE RESNICO NEMCI SO RES TAKO DELALI Z ŽIDI IN KMALU SE JIM JE TUDI V TEM FILMU GRDO MAŠČEVALO.BRUNO NI BIL ČISTO NIČ PODOBEN SVOJEMU OČETU SKLENIL JE PRIJATELJSTVO Z DEČKOM KI JE SICER DRUGAČNE VERE JE DRUGAČEN PO VIDEZU AMPAK V NJUNIH SRCIH JE GORELO VEČNO PRIJATELJSTVO.
ni boooooljšega filmaa in me je zelo pretresel tragičen konec(vreden ogledaa)

— jernej4
4.4. 2011 ob 19:33
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
7.4. 2011 ob 0:39

Film, ki te ne pusti ravnodušnega.... Vreden ogleda...

— Al
28.4. 2011 ob 13:13

ej toti film je zakon ja res ga je treba pogledat

— ¸mik<
28.7. 2011 ob 17:00

Tudi meni so se ulile solze, kot ob vseh filmih, ki pri katerih je prikazano kako so delali z Judi. Sploh tam mi je bilo grozno, ko kaže vse te ljudi zbasane skupaj v celici, čakajoč na smrt, tako da lahko prav čutiš njihov strah, še mene je bilo strah. A so si ti ljudje sploh predstavljali kako grozno je moralo biti tam not čakajoč na lastno smrt? Verjetno niso mislili tako daleč, marskikaj jim je moglo manjkat v glavi, pa še kje drugje...čeprav vidiš to velikokrat, pa te vsakič znova presune kakšnih grozot je človek zmožen. Res žalostno, meni najbolj od vsega, usode ubogih nedolžnih ljudi, ki so bili obsojeni zaradi take absurdne stvari, zaradi vere....

— katja
3.12. 2012 ob 19:28

Ne morem najt pravo besedoo za to knjigoo.. Konec pa jee resnoo grozen

— ella
4.1. 2013 ob 8:50

Sem ga pogledal včeraj na TV.
Sicer je film OK, vendar malo preveč nerealen. Nemogoče bi bilo, da en fantek skoplje luknjo pod žico in da tam ni nobene straže.
Sicer pa je Schindlerjev seznam še vedno najboljši kar se tiče teme o taboriščih.

— bojan
29.1. 2013 ob 16:27

No let 2012 je bil film ampak nisem dojela kaj se na koncu zgodilo. Ko sem prebrala knjigo so mi solze oblile knjigo. Res nisem vedela , da jih bodo na koncu sežgali ?
(jaz se mislila da se gredo tuširati)!!
:-(

— ojla
4.6. 2014 ob 17:44

...in slovenci gremo po isti poti. Na srečo nismo zmožni tolikšne moči in vpliva.

— slovenec?
9.5. 2015 ob 10:44

Film ni grozljiv

— anna
8.7. 2016 ob 20:14

Film mi je bil zelo zalostem, ki bi ga rada se pokazala drugim mojim 4 bratjem in moji sestri in mami in atije. Ta film decek v crtasti pizami sem ga gledala v soli in zelo zelo je bilo zalostno.

— Mia
8.9. 2019 ob 14:25

Film, ki ti da mislit, ampak grozen konec, res grozen, tako da ti da mislit

— Teta Vida

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.