Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Deadpool 3D

akcijska domišljijska pustolovščina
Podnapisi
1h 46min / 106min
Leto: 2016
Država: ZDA, Kanada
Jezik: angleščina
Scenarij: Paul Wernick, Rhett Reese
Režija: Tim Miller
Iz Marvelovega vesolja herojev na velika platna prihaja zgodba o nevsakdanjem antijunaku s hudomušnim smislom za humor. Bivši pripadnik posebnih enot Wade se mora soočiti z smrtonosno boleznijo, njegov edini izhod pa je ponudba skrivnostne organizacije, ki želi na njem opraviti nevaren poskus. Wade postane grozljivo iznakažen, toda hkrati dobi izjemne moči in neumrljivost. Sprva noče sprejeti svoje nove identitete, toda ko najhujši sovražnik ogrozi ljubezen njegovega življenja, se Wade spremeni v neusmiljenega maščevalca Deadpoola, ki z raznovrstnim orožjem in komičnimi opazkami pošilja nasprotnike v onostranstvo.

Zgodba, ki sloni na najbolj nenavadnem stripovskem junaku založbe Marvel Comics, govori o tem, kako je nekdanji operativec posebnih enot in nato plačani morilec Wade Wilson podvrženo neodobrenim preizkusom, zaradi katerih pridobi pospešene sposobnosti celjenja in ozdravitve ter se tako prelevi v svoj drugi jaz – v junaka z imenom Deadpool. Oborožen z novimi sposobnostmi in smislom za črn, sprevržen humor se poda na lov za možakarjem, ki mu je skoraj uničil življenje.

Deadpool je v vesolju likov matične založbe naravnost edinstven; Fabian Nicieza in Rob Liefeld sta ga ustvarila z mislijo na junaka, ki se pogosto ne obnaša, kot se spodobi za nadnaravne junake. Je prezirljiva plat sicer nadvse svetih junakov in zlikovcev, ki polnijo strani drugih stripov založbe Marvel Comics, kar naprej stresa šale in nenehno naslavlja občinstvo.

Glavni igralec in producent filma Ryan Reynolds ima prav gotovo največjega oboževalca s Stanu Leeju, legendarnem stripovskem ustvarjalcu pri založbi Marvel Comics, ki se v filmu za hip tudi pojavi in ga je izvršno produciral. »Lika, kakršen je Deadpool, še ni bilo, in Ryan Reynolds ga igra, kot bi bil za vlogo rojen,« pravi umetnik. »Tako kot je bil Robert Downey, Jr. rojen za vlogo Iron Mana, tako si koga drugega v Deadpoolovih čevljih ne predstavljam.«

Reynolds je z veseljem nase prevzel kopico mnogokrat sprevrženih značajskih potez: »V stripovskem svetu gre za človeka današnjega časa, ki izstreli najbolj primerno repliko v najbolj neprimernem trenutku,« se pošali igralec, ki se je dolgo zavzemal za filmsko ovekovečenje junaka. »Ravno zato se mi zdi zanimiv in na nek način celo brezmejen.«

Kot pravi eden od scenaristov Rhett Reese, ima »Ryan neverjeten smisel za humor, bliskovit je, in lik mu je res zlezel pod kožo. Na nek način je postal naš glas nadzora – kadar smo skrenili s pravega tona ali napisali kaj, kar ni zvenelo čisto prav, je Ryan rekel, Tole mi pa ne zveni kot nekaj, kar bi rekel Deadpool. Vedeli smo, da je najboljši razsodnik, saj dobro pozna in obožuje stripe in se je navzel Deadpoolovega glasu in smisla za humor.«

Igrajo še Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Gina Carano in Brianna Hildebrand. Miller je režiral po scenariju, ki sta ga Rhett Reese in Paul Wermick spisala na podlagi stripovskega junaka Fabiana Niciezae in Roba Liedfelda. Producirali so Simon Kinberg, Reynolds in Lauren Shuler Donner, izvršni producenti so bili poleg obeh scenaristov Stan Lee, John J. Kelly, Jonathon Komack Martin in Aditya Sood.

Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Ken Seng, scenograf Sean Haworth, montažer Julian Clarke in kostumograf Angus Strathie. Glasbo je zložil Tom Holkenborg, bolj znan kot Junike XL.

O igralcih

Ryan Reynolds (Deadpool, producent) je nedavno igral v komični drami Mississippi Grind Ryana Flecka in Anne Boden, Woman in Gold ob Helen Mirren, v The Voices Francoza Marjana Satrapija in v zf drami Selfless. Videli smo ga tudi v Safe House, The Change Up, Green Lantern, Buried, The Proposal, X-Men Origins: Wolverine (v katerem je prvič oblekel kostum Deadpoola), Adventureland, Paperman, Definitely, Maybe, The Nines, Smokin' Aces in v novi inačici grozljivlke The Amityville Horror. Glas je posodil likoma v risanih celovečercih Turbo in The Croods, ki kmalu dobi nadaljevanje. Prek svoje produkcijske hiše DarkFire je nedavno prodal dve seriji – akcijsko komedijo Guidance in risano komedijo And Then There Was Gordon. Je tudi v upravnem odboru Sklada Michaela J. Foxa za raziskovanje Parkinsonove bolezni.

Morena Baccarin (Vanessa) je na TV debitirala v zf seriji Firefly in vlogo ponovila še v celovečercu Serenity. Igrala je tudi v serijah Homeland (nominacija za emmyja), V, The O.C., Stargate SG-1, Justice League in Gotham.

Ed Skrein (Ajax) igra v akcijski srhljivki The Transporter Refueled, ki ga je Luc Besson produciral z Markom Gaom, in v The Model Madsa Matthiesena, videli smo ga še v Ill Manors Bena Drewa, The Sweeney, Tiger House, Piggy, Northmen – A Viking Saga, Sword of Vengeance in Goldfish. Na velika platna prihaja ob Nicholasu Houltu in Jamesu Cordenu v komični kriminalki Kill Your Friends po romanu Johna Nivena in v režiji Owena Harrisa. Na TV smo ga videli v nagrajevani nadaljevanki Game of Thrones in v seriji The Tunnel.

T.J. Miller (Weasel) je glas posodil liku v risanki Big Hero 6, obraz in stas pa likoma v celovečercu Transformers 4 in v seriji Silicon Valley, za vlogo v kateri je prejel nagrado kritikov. Njegov podcast Cashing in with T.J. Miller posluša okoli 12 in pol ljudi, hkrati pa s svojo stand up rutino nastopa križem po ZDA (nastopil je tudi v VB in Portoriku – v slednjem je ni ravno najbolje odnesel). In to z absurdno obarvano rutino opazk, ki jo izvaja že prek deset let, pa se na odru še nikoli ni podelal. Njegova oddaja T.J. Miller: No Real Reason in njegov hip-hopovsko-popovsko-folklorno obarvani glasbeni album The Extended Play E.P. s 42 skladbami sta skupaj s posnetki Illegal Art Remix Tape na voljo v vaši najbližji prodajalni. V oddaji Chelsea Lately je gostoval večkrat kot katera koli ženska njegove višine. Miller je kariero začel v chicaškem komedijantskem klubu Second City, v impro gledališčih Annoyance Theater in iO ter pred vodji poslovalnic z elektroniko, ki so ga v nedogled spraševali, zakaj zamuja v službo in zakaj zaudarja po džinu. Igral je v kar nekaj filmih velikih studiev, kot so Cloverfield, She's Out of My League, Seeking a Friend for the End of the World, Our Idiot Brother, Yogi Bear Unstoppable in Get Him to the Greek, na TV pa v serijah The League, Carpoolers, Goodwin Games, Happy Endings in v še premnogih drugih neopazno ukinjenih serijah. Znan je po tem, da po dolgi noči verižnega kajenja govori kot kakšna stara kraljica preobleke in si je menda tako priskrbel vloge pri risanih celovečercih How to Train Your Dragon in How to Train Your Dragon 2 ter v risanih serijah Gravity Falls, How to Train Your Dragon in v čudaški Gorburger, ki jo morate poguglati, da jo sploh razumete. Drugače pa živi v Los Angelesu in stežka dojema pomen tega negotovega sveta.

Gina Carano (Angel) na velika platna ob Bruceu Willisu prihaja v akcijski srhljivki Extraction, videli smo jo že vBus 657, v novi inačici kultnega Kickboxer in v Fast and Furious 6. Debitirala je ob igralcih, kot so Michael Douglas, Antonio Banderas, Michael Fassbender, Ewan McGregor, Channing Tatum in Bill Paxton v Soderbeghovem Haywire (nominacija za nagrado kritikov), sicer pa je vrhunska tekmovalka v mešanih borilnih veščinah.

Brianna Hildebrand (Negasonična eksplozivna najstnica) je nedavno posnela neodvisno dramo First Girl I Loved, pred tem pa smo jo videli v nagrajeni spletni seriji Annie Undocumented.

O ustvarjalcih

Tim Miller (režija) je v svojih 20. letih kariere na področju računalniške grafike in posebnih učinkov prejel oskarja, nagrado annie in nominacijo za nagrado Združenja za posebne učinke. Njegovo poznavanje in neizmerna ljubezen do knjig, stripov, znanstven fantastike, fantastike in video igric na njegovo scenaristično in režijsko oko vpliva na več vizualnih področjih, saj je sodeloval pri oglasih, oglednikih za video igrice in pri razvoju celovečernih projektov. Režiral je uvodni del filma Thor: The Dark World in oglas v kampanji za Halo 4: Scanned. Sodeloval je tudi pri projektih Batman: Arkham City in DC Universe Online, pri oglasu Dante's Inferno za EA in uvodni špici Fincherjevega The Girl with the Dragon Tattoo.

Rhett Reese in Paul Wernick (scenarista, izvršna producenta) sta prvič sodelovala kot soustvarjalca, soscenarista in izvršna producenta serije The Joe Schmo Show. Nadaljevala sta z Joe Schmo 2 in Invasion Iowa z Williamom Shatnerjem. Njun prvi skupni celovečerec je bil eden najbolj donosnih filmov o živih mrtvecih Zombieland, sicer pa sta spisala G.I. Joe: Retaliation in trenutno pripravljata več projektov, med njimi Life, ki ga bo režiral Daniel Espinosa, Cowboy Ninja Viking s Chrisom Prattom in dokumentarec The Real Coke, The Real Story, ki ga nameravata tudi producirati. Reese je med drugim spisal risana filma Monsters, Inc. in Dinosaur ter celovečerec Clifford's Really Big Movie, medtem ko je Wernick produciral več resničnostnih oddaj in za delo v informativnem programu prejel kar tri emmyje.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.