Kolosej
Film distribucije Fivia

Osebna zgodovina Davida Copperfielda

komična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 27.8.2020, Kolosej Ljubljana
1h 59min / 119min
Leto: 2020
Jezik: angleščina
Scenarij: Charles Dickens, Simon Blackwell
Osebna zgodovina Davida Copperfielda je film o sočutju, veselju, dobroti in prijateljstvu. Prinaša svež pogled na Dickensov znameniti avtobiografski roman o mladenicu, ki si želi postati pisatelj, ob tem pa podaja zgodbo o revšcini v viktorijanskem Londonu. Evropska premiera je bila na 63. londonskemu filmskemu festivalu. V filmu režiserja Armanda Iannuccija naslovno vlogo igra Dev Patel, ob njem pa igralsko zasedbo tvorijo še Tilda Swinton, Hugh Laurie, Ben Whishaw in Peter Capaldi. Dev Patel je v filmskem svetu zaslovel z vlogo v Revnem milijonarju (2008) v režiji Dannyja Boyla. Tilda Swinton upodablja protagonistovo ekscentrično babico, Whishaw je prevzel vlogo enega od Dickensovih najznamenitejših likov, Uriaha Heepa. Peter Capaldi igra gospoda Micabwerja, Hugh Laurie pa gospoda Dicka.

Roman je najprej izhajal po delih med letoma 1849 in 1950. Mojstrovina angleškega pisatelja Charlesa Dickensa (1812-1870) spremlja življenje Davida Copperfielda, naslovnega lika filma, in zgodbo postavlja v 19. stoletje. Film spremlja potovanje Copperfielda skozi kaotični svet, v katerem poskuša najti svoje mesto – od nesrečnega otroštva do odkritja talenta za pripovedovanje in pisanje. Njegovo potovanje je na videz smešno in hkrati tragično, a vedno polno barv, življenja in človečnosti. Dickens naj bi knjigo jo napisal na podlagi lastnih izkušenj in doživetij.


CHARLES DICKENS (angleški pisatelj)


Mojster viktorijanske dobe Charles Dickens se je rodil kot drugi v vrsti osmih otrok leta 1812 v Landportu blizu mesta Portsea v grofiji Hampshire. Krščen je bil pod imenom Charles John Huffam Dickens. Njegov oče John Dickens je delal kot uradnik pri britanski mornarici. Mali Charles je preživel najlepša leta svojega otroštva med letoma 1817 in 1822, ko je živel v pristaniškem mestu blizu Londona, imenovanem Chatham. Šolal se je pod budnim nadzorstvom Williama Gilesa, živel v vrvečem pristaniškem mestu in užival med sprehodi v naravi. Na enem izmed takih sprehodov je tudi opazil vilo, ki ga je neznansko očarala. Isto vilo je proti koncu svoje življenjske poti, torej leta 1856, tudi kupil in se v njej naselil leta 1860. Chathamska idila je Dickensa zaznamovala za celo življenje, danes stoji v Chathamu zabaviščni park poimenovan po avtorju (Dickens World). Martin Chizzlewit, Dombey in sin, David Copperfield, Težki časi, Dorritova najmlajša, Povest o dveh mestih in Veliko pričakovanje so dela, s katerimi je požel velikanski uspeh in večno slavo.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.