Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Tema

grozljivka, misteriozni
Vstopi, če si upaš!
Na sporedu od: 14.8.2003, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Scenarij: Fernando de Felipe, Jaume Balagueró

90% snovi, iz katere je zgrajeno vesolje, je neznanka. Znanstveniki jo imenujejo "temna snov", neidentificirana oblika energije, ki temelji na temi... -- dr. Phillip James Peebels, kozmolog

Sinopsis

Nekaj je v hiši... Nekaj temačnega in zelo starega, ki ostaja negibno, skrito, tiho. Samo čaka, leta in leta čepi v senci in snuje načrte. Njegov medij je tema. Samo v temi se lahko giblje in deluje. In celo ime ima.

Tukaj prebiva, odkar ga je pred več kot 40 leti nekdo skušal priklicati. Kajti hiša varuje skrivnost, odvratno preteklost, dejanje nepojmljivega zla... Sedem otrok, ljudje brez obrazov, krog, ki mora biti sklenjen. In kri, ogromno krvi...

V hišo se je pravkar doselila nova družina. Mali deček. Živčen oče, ki bo vsak čas vzkipel. Idealna tarča. Na pravem kraju, ob pravem času.

Kajti nič ni naključno, vse je že od začetka preračunano v peklenskem načrtu s pikolovsko natančnostjo. Kot peklenski stroj. Očetova bolezen, hiša, krogi, otroci...

Zadnja mojstrska igra teme.

Treba je samo sestaviti delce in čakati...

Režiserjeva notica

"Kot otrok sem se bolj kot česar koli drugega bal teme. Zamišljal sem si stvari, ki se skrivajo v njej in ki obstajajo samo takrat, kadar ugasnem luč. Nevidne, srhljive stvari. In celo, ko sem prižgal svetilko ob postelji, nesposoben prenesti strah, sem čutil nekaj živega, ki se umika in skriva po kotih, pod posteljo, za omaro. Preži. Čaka na trenutek, da se ponovno vrne in me trpinči.

Celo podnevi , ko je sonce vse preplavljalo s svetlobo, sem povsod okoli sebe čutil grožnjo. Nikoli me ni nehalo trpinčiti. Vedno je prežalo name na najbolj nepričakovanih krajih: iz odtoka v banji, iz predalov ... Povsod me je oblegalo in me spominjalo, da se bo kmalu spustila noč. Ponovno.

Verjamem, da vsi otroci čutijo ta strah in to je paradigma groze. Paničen strah pred vsem, kar nas obkroža, kadar je nevidno, izven našega nadzora.

Tema spreminja znano v neznano. In čeprav je še zmeraj tu, v tvoji bližini, je ne moreš videti. Biva izven tvojih čutil, vendar živi naprej.

Potem sem si zamišljal...

Zamišljal sem si nekaj zelo sprevrženega, kar se skriva v temi. Nekaj, kar se lahko izoblikuje. Kar ga bega, kar je ono samo. Zla in uničevalna entiteta, ki je zaživela lastno življenje. Oblika zgoščenega zla, ki se hrani z ljudmi in njihovo šibkostjo. Nekaj, kar se razodeva le kadar ni luči, kar se giblje in nas zavaja s pomočjo sence.

Skrajno hudobno, sprevrženo, kužno...

Zdi se mi, da bom luči pustil prižgane..." -- Jaume Balagueró

Režiser: Jaume Balagueró

Ta mladi režiser si je z lastnim slogom priboril veliko profesionalno priznanje za svoje prvo delo Neimenovani (The Nameless oziroma Los sin nombre), film, ki so ga enoglasno pozdravili kritiki in občinstvo, tako v Španiji kot na tujem.

Rojen leta 1968 v Lleidi, Jaume Balagueró se je z družino kmalu preselil v Barcelono, kjer živi še danes in kjer je zgradil umetniško kariero. Leta 1991 je diplomiral iz komunikologije, istočasno pa je študiral fotografijo in filmsko režijo. Na začetku kariere je delal kot novinar, pisal za številne filmske revije, na radiu pa je imel lastno oddajo "La espuma de los dias" .

Tri leta po diplomi je posnel svoj prvi kratki film Alicia, naslednje leto pa še Diaz sin luz, oba pa sta bila nagrajena na številnih nacionalnih in mednarodnih festivalih. Za televizijo je napisal in režiral "La ciutat de la sort" , del serije Nova Ficcio , ki jo je predvajala Katalonska televizija.

Njegov prvi celovečerni film THE NAMELESS, posnet 1999, je bil velika komercialna uspešnica v Španiji in je naredil opazen vtis v tujini. Polnil je kino dvorane po celem svetu in osvojil vrsto filmskih nagrad.

Septembra 2002 je končal OT LA PELICULA, ki ga nestrpno pričakujejo na velikih ekranih, film o mladih ljudeh iz programa "Operacion Triunfo". Režiral ga je skupaj s Pacom Plazo, režiserjem filma Second name.

Igralska zasedba

Lena Olin (Maria)

V zavidljivi igralski karieri je ustvarila izredne vloge v filmih Ignition Yvesa Simoneaua, in Queen of Damned, drugem delu filma Intervju z vampirjem. V filmu Chocolat svoejga moža režiserja Lasseja Hallströma je odigrala vlogo, za katero je bila nominirana za nagrado Britanske filmske akademije. Opazne vloge je ustvarila tudi v The ninth Gate Romana Polanskega, Night falls on Manhattan Sidneyja Lumeta, Mr. Jones Mika Figgsa, Havana Sidneyja Pollacka, Enemises:A Love Story

Paula Mazurskega, ki ji je prinesla nominacijo za oskarja za najboljšo žensko stransko vlogo ter v Neznosni lahkosti bivanja Paula Kaufmana, za katero je bila nominirana za Zlati globus.

Svoje prve korake v filmski karieri je naredila ob mojstru Ingmarju Bergmanu, s katerim je je posnela filma Face to Face in Fanny in Alexander ter kot glavna igralka v filmu After the Rehearsal. Od takrat je delala z najbolj priznanimi režiserji, ki cenijo njeno čutnost in magnetizem.

Rojena je na Švedskem 1956, študirala je gledališko umetnost in že v zgodnjih letih

začela gledališko kariero. Pod vodstvom Ingmarja Bergmana je igrala tudi v Kraljevem gledališču v Stockholmu, katerega ugledna članica je še danes.

Anna Paquin (Regina)

Z delom na filmu in v gledališču dobitnica oskarja, Anna Paquin je kljub mladosti pokazala široko paleto emocij in bogat talent.

Z vlogo v filmi Klavir je leta 1993 osupnila svet, za katero je pri 11 letih dobila oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo. Trenutno snema X-Men 2, nadaljevanj uspešnice X-Men Bryana Singerja. Pred kratkim je igrala v filmu The 25th Hour Spikea Leeja. Videli jo bomo tudi v Miramaxovem filmu Buffalo Soldiers. Igrala je tudi v filmih Finding Forrester Gusa Van Santa, Hurlyburly, She's all that, A walk on the Moon in Jane Eyre.

Na gledališkem odru je debitirala z vlogo v Tje Glory of Living v newyorškem MCC Theatru. Sledila je vloga v predstavi This is our Youth, ki jo je kritika visoko ocenila.

Iain Glen (Marco)

Rojen na Škotskem leta 1961, Iain Glen združuje bogato gledališko kariero s predanostjo filmu ter sodeluje v številnih televizijskih produkcijah.

V gledališkem svetu je nastopil v mnogih delih od Magbetha (nagrada za najboljšega igralca) , Hamleta in Henrika V. do izvrstne vloge v mjuziklu Martin Guerre . Pred kratkim je igral z Nicole Kidman v "Modri sobi" režiserja Sama Mandesa.

Za vlogo v filmu Silent Screem Davida Haymana je na berlinskem festivalu leta 1990 nagrajen s "srebrnim medvedom". Igral je tudi v filmih Mararia, Fools of Fortune, Rosencrantz and Guildenstein sta mrtva. Mountains of the Moon, Gorillas in the clouds in Call at midnight..

Giancarlo Giannini (Albert Rua)

Rojen v La Spezii v Italiji, Giannini je ustvaril več kot 100 filmskih vlog. Leta 1961 je začel študirati na Nacionalni akademiji dramskih umetnosti v Rimu. To je hkrati začetek njegovega dolgoletnega sodelovanja s pisateljico in režiserko Lino Wertmuller. Igral je glavne vloge v večini njenih filmov, med katerimi so Ljubezen in anarhija, za katero je dobil Zlato palmo v Cannesu, Zapeljevanje Mimi, Sedem lepotic (nominacija za oskarja za najboljšo moško vlogo) in Deževna noč.

Giannini je sodeloval s številnimi uglednimi režiserji in vrhunskimi filmskimi zvezdniki

v filmih The Secret of Santa Victoria Stanleyja Kramerja z Anthonyjem Queenom in Anno Magnani, The innocent Luchina Viscontija, Lili Marlene R.W.Fasbinderja in Lo

Zio indegno Franca Brusatija skupaj z Vittoriom Gassmanom.

V zadnjih desetih letih je ustvaril sijajno kariero v ZDA, kjer je igral v filmih New York stories, A walk in the clouds, Mimic in Hannibal.

Fele Martinez (Carlos)

Debitiral je pri 20 letih v prvencu Alejandra Amenabarja Thesis in prejel Goyino nagrado za najboljšega novega igralca, kar je bila odskočna deska za njegovo filmsko kariero. Po tem je igral v drugem Amenabarjevem filmu Odpri oči ter v filmih El tiempo de la felicidad M. Ibarre in Insomnio C. Gutierreza. Med njegovimi dosežki

so tudi vloge v The Lovers from the North Pole, Black tears, Just run!, Captains of April, Red ink in The art of Dying. Nazadnje je delal v filmi Hemingway, the hunter of death Sergia Dowa in Govori z njo Pedra Almodovarja.

Fermi Reixach (Villalobos)

Rojen je v Lloret de Maru. Je eden ustanoviteljev Teatre Lliure in Els Comediants in igra tako v gledališču kot na velikem ekranu.

Njegovi nedavni filmski dosežki so Faust:Love of damned in Volaverunt. Igral je tudi v filmih The sinking of Titanic, The dark night, Una sombra en el jardin in La campanada. Vloga v filmu Daniya, al jardin del haren mu je prinesla katalonsko nagrado za najboljšega igralca 1988.

Stephan Enquist (Paul)

Na velikem ekranu je debitiral v velikem slogu z glavno vlogo v filmu TEMA, samo 9 let star in brez predhodnih izkušenj. Ta mladi igralec je rojen v Singapurju leta 1992. Kot sin očeta Šveda in mame Španke ima dvojno državljanstvo in trenutno živi v Barceloni.

Komentarji

12.9. 2004 ob 17:50 zvezdica

ta film je pa še kr hud, še posebej, ki ma negativen konec,.je pa res, da ki če nebi blo muzike, bi biu total borring,...mozika res nardi nek efekt,.da pa te mlatijo otroci, pa ni neka full grozna stvar,.in u bistvu še vedno ne štekam,...what the f*** so letele une tri pojave na stropu, in pol ki je neka pošast na stropu?? hallo?

— zanimivo!!..recimo noo...
18.12. 2004 ob 11:07

filma še nisem videla vendar imam zelo rada grozljivke tako da si ga bom čimprej poskusila ogledati in upam da nebom razočarana. lp M4RY

— M4RY
30.12. 2004 ob 12:19

ta film je eden najbolj norih grozljivk od vseh.ful je nor.nav vam žal:!

— Anja
22.2. 2005 ob 15:50

grozljivke so res že čist izpumpane.vse so po istem kopitu.Aja, pa neznamnec če bi se mal poglobil v film bi vedel da so one "pojave", osebe iz slike ki jo je foter tiste družine obesil na zid.OZ: kompanjoni pri ubijanju otrok.Aja, na koncu pa isto kot pri vse grozljivkah ...krog se ponovno zavrti.

— mateja
9.10. 2005 ob 16:46

tma je t bujš film k sm ga kadaj vidla. ni bujši grozljivke. ;))) pa*pa

— ksenija
19.2. 2006 ob 15:04

sam je hud film, ampak če si prej ne prebereš o čem se gre res nč ne štekaš kaj so uni otroci tm..pa tiste tri babe na sliki.

— jst
19.2. 2006 ob 15:06

sam drgač je pa res fuuulll dobr film!! drgač še zdej ne štekam za kaj se tle gre...

— jst
20.2. 2006 ob 18:31

film mi je biu ful hud, ker sm nora na grozliuke, še posebi na take... vredn si ga je ogledat!!! sicer sm ga gleala po dvd-ju, ampak je res svetovni

— lušna14
5.6. 2006 ob 15:28

men osebno je biu film full hud. .in zanimiv. bilo je vredno ogleda.

— temna
31.8. 2006 ob 13:28 zvezdica

Če bi bil kritik bi temu filmu dal oceno +5.Film ima veliko grozljive glazbe in grozljive efekte.Ta film ne priporočam mladim otrokom, ker bi jih bilo 100% strah teme.Priporočam pa velikim (vseeno naj si film ogledajo podnevi in ne ponoči,boste videli zakaj).Priporočam vam ta film, še posebej če imate radi grozljivke, pa upam da boste film razumeli. :-)

— dado
17.3. 2007 ob 9:42

Všeč mi je bil...dobra grozljivka. Napeto in dobro.

— Samy
11.12. 2009 ob 12:59

film je zelo napet in pohvaljen iz moje strani!!"!zelo grozljiveka in moraš zelo razmišljat da bi kaj razumel!ćist cool!

— horror muvieeeee like it sux bitch!

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.