Kolosej

Daredevil

domišljijski, znanstveno fantastični
Na sporedu od: 20.3.2003, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Scenarij: Brian Helgeland, Mark Steven Johnson, Carlo Carlei, Chris Columbus

Blodi po svetu večne teme - a temnina je zapolnjena z zvoki in vonjavami, okusi in dotiki, ki jih večina ne zazna. Čeprav je odvetnik Matt Murdock slep, njegovi štirje drugi čuti delujejo z nadčloveško ostrino. Čez dan Murdock zastopa zatirane. Ponoči pa je Daredevil, ki vzame pravico v svoje roke in se potika po temnih mestnih ulicah, neumoren pravični maščevalec.

Za Daredevila je pravica slepa... ...in krivec (pogosto pa tudi sam) mora za to drago plačati.

Daredevil

Daredevil: The Man Without Fear založbe Marvel Comics se je prvič pojavil leta 1964 na vrhuncu srebrne dobe stripovskega univerzuma. Takrat so nastali tudi drugi priljubljeni Marvelovi stripi, kot so The Fantastic Four, The Incredible Hulk, Iron Man, Možje X in Spider-Man. Daredevil je sčasoma postal eden najbolj priljubljenih stripovskih junakov vseh časov.

Daredevil je sodil v svet likov, ki so nastali v času, kot je naš, času, ki ga razjedajo napetosti in negotovost. Marvelovi superjunaki so bili ljudje iz mesa in krvi s težavami, s katerimi so se ljudje lahko poistovetili. Posebej Daredevil ima številne človeške napake, je dejansko hendikepiran, in je smrtnik.

"Vsi liki, ki sem jih ustvaril, imajo kakšno hibo," pravi Stan Lee o svoji legendarni zbirki superjunakov, ki jih je ustvaril v vrtincu triletnega obdobja. Leta 1964 sta Lee in Bill Everett razmišljala o naslednji stvaritvi in se domislila, da še noben superjunak ni bil slep. Ko sta razpredala o tem, je Lee začel brskati po podatkih o slepoti in odkril, da ljudje, ki izgubijo vid, to komenzirajo z drugimi čutili. "Vprašal sem se, kaj če bi ta čustva kdo lahko uporabljal bolj, kot je to običajno," se spominja Lee.

In tako se je rodil Daredevil.

Za razliko od drugih Marvelovih likov, katerih videz ali biološko sestavo so spremenile radiološke nesreče, je Daredevil ostal človeški. Čudaška nesreča da Daredevilu pečatni radarski čut, vendar ga ne spremeni na nikakršen omembne vreden način.

Po tragični nesreči začne Matt Murdock, se pravi Daredevil, uriti svoje telo, um in čutila. Nauči se, da lahko "vidi" s pomočjo vibracij zvoka - lahko sliši celo bitje srca - ima pa tudi izjemno razvita čutila za vonj in dotik. Po besedah slavnega pisca in risarja Daredevila Franka Millerja: "Matt Murdock je za vedno odvisen od bioritmov krvi, ki se pretaka po utripajočih srcih in najtanjših venah. Tisti, ki vidijo, ne vedo, da je vsak srčni utrip svojstven - prstni odtis, ki ga lahko uporabimo za identifikacijo v morju milijonov." Ti srčni utripi postanejo Mattovi stalni spremljevalci.

Žene ga očetov umor in Matt svoje življenje posveti pravici. Po diplomi iz prava ostane blizu svojim koreninam v Hell's Kitchen. Z dolgoletnim prijateljem Franklinom Foggyjem Nelsonom odpre odvetniški pisarno Murdoch in Nelson. A ta je samo krinka. Kot odvetnik je podnevi sicer zelo zagnan, ponoči pa se spremeni v pravega nasilneža. Kadar kriminalci premagajo sistem, Matt postane Daredevil in z jekleno roko pravice poskrbi za red v Hell's Kitchen. Dihotomija dobrega proti zlu, pravice proti vandalstvu zaznamuje vsakodnevni moralni boj Daredevila.

Daredevil je bil priljubljen vsa šestdeseta in sedemdeseta leta. Ko pa je strip leta 1980 prevzel Frank Miller, je postal eden Marvelovih najpomembnejših in najbolje prodajanih stripov. V naslednjih letih je vpeljal pomembne like v svet Daredevila, kot je Elektra, Mattova ljubezen in bodoča nasprotnica.

Režiser in scenarist filma Daredevil Mark Steven Johnson pravi, da je bilo Millerjevo delo z začetka osemdesetih ključni navdih za film.

V uvodu h knjigi Daredevil: The Man Without Fear, s katero so zaznamovali trideseto obletnico Daredevila, je Miller izpostavil nekatere kompleksne osebnostne poteze Daredevila, zaradi katerih je tako privlačen lik:

"Vse potencialne za negativca ima. Je rojen razgrajač, ki rad dela zgago. Je lažnivec, ki nosi masko, da bi izdal edino prisego, ki jo je tisočkrat dal očetu. Je nevarno spreten in prilagodljiv, s skoraj nadčloveškim talentom za nasilje. Je samotar, grešnik, odvetnik, ki krši zakon. A Matt Murdoch ni zlikovec in ni žrtev. V njem je moč, ki sta mu jo dala neznana mati in žalosti usodi zapisani oče. Nekaj, kar je tragedija postavila na preizkušnjo. Moralna zavest ga ves čas skuša. Nekaj zadržuje krvi željno zver in ga sili, da služi pravici. Vsaj večino časa."

Leta 1998 je Kevin Smith, uveljavljeni scenarist in režiser filmov Clerks, Chasing Amy in Dogma - in stripovski navdušenec - napisal nove zgodbe o Daredevilu. Poudaril je tematiki religije in morale, njegova misija pa je bila predstaviti Daredevila, "kot ga še niste videli. Junaka, ki bo spoznal, da je mož brez strahu mož brez vere... in da človek brez vere slej ko prej klone."

Ben Affleck, ki je s Smithom večkrat sodeloval, je pa prav tako dolgoletni Daredevilov navdušenec, je napisal uvod h grafičnemu romanu Daredevil Visionaries, zbirki osmih stripov, ki jih je napisal Smith. "Mattu Murdocku je Bullseye speljal Elektro, ko sem imel samo dvanajst let," piše Affleck. "Ta saga (zdaj slavna tistim v stripovskem svetu kot Daredevili Franka Millerja) se me je dotaknila na načine, ki jih že takrat nisem in jih tudi zdaj nerad priznam, celo sebi. Ta mož me je navdušil, ta v rdeče oblečeni svetnik, ki nazadnje vedno postane mučenik. Takrat sem se osebno prvič seznanil s svetom osebnostne dvoumnosti. To je bil temen kot, kraj, kjer je bila moja naklonjenost negotova. To je bil nenavaden in čudovit kraj, kjer je bila resnična ljubezen vedno tragična, junaki so imeli temno plat, zlikovci so imeli svoj čar in največ, kar si lahko upal, je bila odrešitev."

Čez nekaj let je Ben Affleck kot prvi oblekel Daredevilovo rdeče oblačilo v filmu, posnetem po stripu, ki ga je imel rad. Tako kot Affleck je nad Daredevilom navdušen tudi scenarist in režiser Mark Steven Johnson. Kot desetletnik, ki je odraščal v majhnem mestu v Minnesoti, je pogosto postaval pred trgovino, ki je prodajala njegove najljubše stripe. "Vse sem prebral," se spominja Johnson.

Johnsonu je bil nabližje prav Daredevil. "Mislim, da je bilo to zato, ker je edini imel hibo, zaradi nje se mi je zdel edinstven," razlaga. "Od drugih stripovskih ikon ga ločuje tudi to, da je resnični človek z resničnimi težavami. Nima nadnaravnih moči Spider-Mana, Hulka ali Wolverina. Daredevil je samo človek. Če ga ustrelite, bo umrl. Njegova človeškost in njegove napake so vir njegove moralne dileme. Spominjam se citata: Tisti, ki se bojuje zoper pošasti, mora paziti, da še sam ne postane pošast." To se dogaja Mattu Murdocku. Spoznava, da postaja tisto, proti čemur naj bi se, kot si je prisegel, bojeval."

Eden od producentov, Avi Arad, ki je v stripovskem svetu znan kot Marvelova enciklopedija na dveh nogah, še pravi: "Zame je Daredevil skoraj shakesperjanska zgodba. Gre za eno najbolj neverjetnih sag v Marvelovem vesolju o nesuper junakih. Je povsem svojstven: poln napak, včasih poln besa - še celo njegova prava ljubezen ga želi videti mrtvega."

Igralci in njihove vloge

Potem ko je Johnson prebral Affleckov uvod h grafičnemu romanu Kevina Smitha, je vedel, da je Affleck rojen za vlogo maskiranega pravičneža. "Je ne le nadarjen igralec in tudi telesno dobro izurjen, tako kot jaz je stripovski navdušenec," se smeje Johnson. "Njegova dodatna prednost pa je ta, da je zelo visok. Zgodba je morala biti prepričljiva, zato je bilo pomembno, da smo dobili igralca, ki bi lahko igral nekoga, ki vsako noč izpostavlja telo nevarnostim."

Affleck priznava, da je bila upodobitev Daredevila več kot le običajna naloga in da je bil navdušen, ko je videl, kako zelo pomemben del njeovega otroštva oživlja pred njegovimi očmi. "Lik in stripi so zame imeli magično, mitsko privlačnost," pravi. "Daredevil je temačen in žilav, pa tudi zapeljiv in romantičen. Pravi izziv je iz dvodimenzionalnega medija stripa ustvariti živ svet, ga narediti prepričljivega in zanimivega, ne da bi izdali originalni koncept."

Jennifer Garner igra Mattovo ljubezen - in Daredevilovo nasprotnico - smrtonosno femme fatal Elektro Natchios, hčerko grškega mogotca Nikolasa Natchiosa. Elektra strastno vadi borilne veščine, izurnjena je kot starodavni japonski ninja, telovadka in olimpijski atlet. Njeno najljubše orožje je bodalo s tremi konicami, ali sai.

Avi Arad pravi: "Jennifer je zelo ljubka in nedolžna, ko pa jo ustrezno oblečete, postane zapeljiva in eksotična. Kar zadeva videz, igralski slog in telesne zmogljivosti, je pravi kameleon." Igralka dodaja, da je bila po zaslugi nadaljevanke Alias že v bojnem položaju, poleg tega "pa sem se želela tepsti z Benom Affleckom." Prav tako so ji bili všeč romantični in čustveni elementi, kot tudi dvojnost lika. "Film ima srce in čustveno jedro, iz katerega vse izhaja," pravi. "Elektra je hkrati dobra in zla. Po naravi je zelo temačna osebnost, zbuja pa tudi videz optimistke. Je neustrašnejša in agresivnejša od vseh likov, ki sem jih kdaj igrala. Elektra si najde spopad, namesto da bi zgolj reagirala na trenutno situacijo. Je močna, samozavestna in zapeljiva ženska, ki je ni strah uporabiti seksa, da bi razorožila ljudi."

Ljubezenska zgodba med Mattom in Elektro je ena najbolj zapletenih v zgodovini stripov in je v ospredju filma. Oba iščeta pravi smisel svojih življenj, oba se bojujeta s svojima temačnima stranema in prav to ju zbliža na način, ki jih bolj običajna vez ne bi mogla. "Elektra je odraščala v svetu privilegijev. Imela je vse, kar odganja moške. Potem spozna slepega moškega z druge strani - iz Hells Kitchen. Nazadnje njuna romanca postane nekakšna grška tragedija, ker želi ubiti Daredevila, ne ve pa, da je on pravzaprav Matt Murdock, moški, v katerega se je zaljubila," razlaga Arad.

Elektri za vedno spremeni življenje Bullseye, ubijalec, ki nikoli ne zgreši tarče in ki je na muho vzel Elektrinega očeta kot svojo naslednjo žrtev. Bullseye ubija s kovinskimi zvezdicami, imenovanimi shuriken, a je enako smrtonosno nevaren s katerimkoli predmetom - svinčnikom, karto ali sponko. Vsi postanejo smrtonosno orožje v spretnih rokah človeka, ki je morda najboljši morilec na svetu.

Poleg Bullseya je Daredevilov nasprotnik Kingpin Fisk, ki ga igra Michael Clarke Duncan. V stripu je sicer Fisk belec, kar morda nekaterim ni bilo všeč, a filmski ustvarjalci so vedeli, da bo Duncan navdušil tudi največje dvomljivce. "Duha lika smo oživili tako, da smo poiskali najboljšega igralca, pri čemer barva kože ni igrala nobene vloge," dodaja Johnson. "Prepričan sem, da se bodo celo najbolj zagrizeni stripovski navdušenci strinjali, da Michael je Kingpin."

Duncan je kot otrok bral Daredevila. Všeč mu je bil zlasti kraj dogajanja, Hells Kitchen. "Daredevil ni odraščal v lepi soseski kot večina superjunakov. Odraščal je v nekakšnem getu. S tem se lahko poistovetim. Vem, kaj je prestajal vsak dan. Ko sem pogledal skozi okno ali se sprehodil po ulici, sem videl iste stvari kot Daredevil ali Kingpin."

Za vlogo se je moral Duncan precej zrediti, a pravi: "Fisk je sicer obilen, a to ne pomeni, da ni okreten borec. Ko se torej Kingpin in Daredevil tepeta, jih Daredevil skupi, ker je Kingpin enako hiter. V bistvu jih torej Ben Affleck dobi po riti."

O snemanju

Vrhunski koreografi borilnih veščin, specialisti za akcijske prizore in vaditelji so združili moči za enega najbolj impresivnih akcijskih filmov, kar so jih kdaj posneli za filmsko platno.

Affleck je začel s telesno vadbo tri mesece pred začetkom snemanja in vadil tudi vsak dan snemanja.

Slepi britanski igralec Tom Sullivan, o njegovem življenju so posneli televizijski film If You Could See What I Hear, je svetoval Benu Afflecku in Scottu Terri, ki igra mladega Matta Murdocka. "Moja naloga je bila naučiti Bena postati najboljša slepa oseba na svetu," pravi Sullivan. Tesno je sodeloval z Affleckom in Johnsonom, da so našli tudi ravnovesje med Mattom odvetnikov in Mattom Daredevilom. "Matt mora biti pred svetom bolj slep, kot je v resnici."

Sullivan se že vse življenje ukvarja s športom, zmagal je tudi na ameriškem zveznem tekmovanju v rokoborbi, zato je bil v veliko pomoč tudi trenerjem, ki so urili Afflecka.

Več akcijskih prizorov je v filmu skoreografiral priznani mojster borilnih veščin Cheung Yan Yuen. V rodnem Hong Kongu je prava filmska legenda, v Hollywoodu pa je najbolj znan po svojem delu v Charliejevih angelčkih. Yuen prihaja iz dinastije mojstrov borilnih veščin. Njegov brat Wo-Ping Yuen je bil koreograf akcijskih prizorov pri Matrici in Prežečem tigru, skritem zmaju.

Yuen priznava, da je sprva podvomil v sposobnosti Afflecka, Garnerjeve in Farrella. Menil je, da ne bodo kos kompleksnim prizorom borilni veščin, ki jih je skoreografiral. "Njihove sposobnosti so me prijetno presenetile in razveselile," pravi. Večino prizorov so tako posneli sami, brez dvojnikov.

Kostumograf James Acheson, trikratni dobitnik oskarja (Zadnji kitajski cesar, Nevarna razmerja, Restavracija) je s sodelavko Liso Tomczeszyn skoraj osem mesecev oblikoval Daredevilovo oblačilo. Stripovsko tradicijo je bilo treba združiti s sodobno rahločutnostjo in praktičnostjo. Ločena jakna in hlače imata všite mišice na prsih in rokah, ki služijo kot telesni oklep. Temno rdeča barva se v senci spremeni v črno, maska pa mora imeti čisto določen izraz z razločnimi temnordečimi lečami. Njegovi škornji so aerodinamična verzija motorističnih škornjev, pas pa spominja na kavbojskega.

Tomczeszynova opaža, da je za stripovske junake značilna vizualna poezija, po kateri se ločijo drug od drugega, pa naj bo to simbol, orožje ali ogrinjalo.

Sklepne misli

Snemanje Daredevila je bila naporna izkušnja, ki je bila za režiserja in glavnega igralca nekaj posebnega. Mark Steven Johnson, čigar otroštvo so zaznamovali Daredevilovi stripi, je doživel uresničitev svojih dolgoletnih sanj - režijo filma, ki temelji na Daredevilu. Benu Afflecku je lik všeč že od dvanajstega leta in zdi se, da mu je bilo tako kot Johnsonu usojeno sodelovati pri tem filmu. "Daredevil se mi je vedno zdel bolj odrasel in bolj resničen od drugih stripovskih likov," pravi Affleck. "Gre za temačno romantično in mitsko zgodbo. Tega sem se vedno spominjal in vedno sem hotel nastopiti v njej."

O igralcih

Ben Affleck (Matt Murdock/Daredevil) je posnel filme Vsota vseh strahov, Nevarna smer, Chasing Amy, Going All The Way, Armageddon, Zaljubljeni Shakespeare, Naravne sile, Dogma, Boiler Room, Reindeer Games, Bounce, Pearl Harbor, Mall Rats, Cruz, Dazed And Confused, School Ties.

Leta 1998 sta z Mattom Damonom dobila zlati globus in oskarja za scenarij Dobrega Willa Huntinga.

Leta 2000 je z Mattom Damonom, Chrisom Moorom in Seanom Bailyem ustanovil LivePlanet Inc. Njihov prvi projekt Project Greenlight so predvajali na HBO in je požel pohvale kritikov. Prikazuje križe in težave debitanskega filmskega ustvarjalca, ki so ga prek scenarističnega natečaja na internetu izbrali, da lahko posname prvi film. Affleck in Bailey sta napisala tudi dramo Push, Nevada, ki so jo lani predvajali na tv mreži ABC.

Naslednji projekt LivePlanet je Project Greenlight 2, ki bo tokrat ponudil več priložnosti scenaristom in režiserjem.

Jennifer Garner (Elektra) je dobila zlati globus za glavno vlogo v nadaljevanki Alias. Nastopila je tudi v filmih Ujemi me, če me moreš, Pearl Habor, Dude, Where's My Car, Mr.Magoo, Deconstructing Harry, 1999 in Washington Square.

Na televiziji je nastopila v nadaljevankah Time Of Our Life in Felicity ter v drami Significant Others. Pogosto je nastopala še v Vseh županovih možeh ter Redu in zakonitosti ter posnela televizijske filme Rose Hill, Dead Man's Walk, Zoya in Harvest Fire.

Michael Clarke Duncan (Kingpin Fisk) je nastopil v filmih Kralj škorpijonov, George And The Dragon, Zelena milja (nominacija za oskarja), Planet opic, They Call Me Sir, Armagedon in Morilec mehkega srca (The Whole Nine Yards).

Debitiral je v komediji Friday, posnel pa še filme See Spot Run, Bulworth, The Player's Club, Night at the Roxbury. Na televiziji je nastopil v The Jamie Foxx Show, Princu z Bel Aira, Weird Science, Družini za umret ter The Wayans Brothers.

O filmskih ustvarjalcih

Mark Steven Johnson (scenarij/režija) je kot režiser debitiral leta 1998 s filmom Simon Birch, za katerega je napisal tudi scenarij po romanu Johna Irvinga A Prayer for Owen Meany.

Najbolj je znan po scenarijih za Stare sablje 1 in 2.

Leta 1997 je z izkušenim producentom Garyjem Fosterjem ustanovil Horseshoe Bay Productions. V njenem okviru bosta producirala remake klasičnega filma z Jerryjem Lewisom The Bellboy.

James Acheson (kostumi) je dobil tri oskarje, za kostumu v Zadnjem kitajskem cesarju, Nevarnih razmerjih in Restavraciji. Oblikoval je tudi kostume za Spider-Mana, Time Bandits, The Meaning Of Life, Brazil, The Little Vampire, Mož z železno masko, Wind in the Willows, Frankenstein, Mali Buda, Viharni vrh, Čaj v Sahari in Highlander.

Dennis Virkler (montaža) je sodeloval pri filmih Begunec, Lov na Rdeči oktober (nominaciji za oskarja), Civilna žrtev (Collateral Damage), Popolni umor, Batman in Robin, Seme zla, Batman za vse čase, Oblegani, Xanadu, ...

Komentarji

27.10. 2004 ob 22:58

dobr film=)

— amy13
30.10. 2004 ob 17:23

sm šla gledat u kino en film... pa so ble prej reklame... u reklamah pred filmom, da Ben Affleck masko dol... me skor kap k je biu tok dobr in sm bla 100% da ga grem u kino gledat. pa ga nism mogla it in k je biu na kaseti si jo prec sposodm vsa vesela... pogledam... ostanem brez besed! tok bednga filma pa še ne! sm prčakvala res ful bolš... Elektra kr umre... čist nč mi ni blo jasn... res ta film me je pa med vsmi lani najbl razočaru...

— supergirl
27.11. 2004 ob 16:58

film je kul, sam ena stvar me mot! to je seveda Ben Afleck. sej že njegov priimk pove, da je k flek.film bi bil popolen brez tega fleka!

— fan
8.5. 2005 ob 19:25

Marvel rocks!!

— Irenej Kozar
26.5. 2008 ob 2:00 zvezdica

Film je presenetil....akcija, zgodba, glasba, efekti, igralci....vredno pohvale...eden od taljubših likov sveta marvel. Zanimiva je tudi daljša verzija filma. Priporočam ogled ljubiteljem stripovskih adaptacij !

— MARVEL

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.