Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Dan za dnem

romantična fantazijska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 12.4.2018, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jesse Andrews
Režija: Michael Sucsy
Posneto po istoimenski priznani knjižni uspešnici Davida Levithana o šestnajstletni Rhiannon, ki se zaljubi v skrivnostno dušo z imenom "A", ki se vsak dan zbudi v drugem telesu. Šestnajstletnik z imenom "A", ki se vsak dan zbudi v telesu drugega sovrstnika, ne glede na spol ali raso, se drži strogih pravil, po katerih živi: nikoli se ne naveži na druge! Trudi se ostati neopažen! Ne vpletaj se! In tako naprej, dokler ne sreča sovrstnice Rhiannon. Takrat prvič v življenju začuti ljubezen, prvič hrepeni za drugim bitjem, prvič najde nekoga, s katerim si želi biti - dan za dnem, vsak dan. Toda ali mu lahko Rhiannon vrne ljubezen?

Ime mi je A. Dan za dnem zbujam v drugem telesu. Vedno gre za osebo mojih let in nikoli daleč od prejšnje osebe; pa nikoli ne gre za isto osebo. Nobenega nadzora nimam nad temi rečmi. Ne vem, zakaj se mi to dogaja ali kako. Vem pa, po čem so si ljudje različni in po čem so si vsi enaki. Isto modro barvo mi je bilo dano videti na petdeset različnih načinov skozi petdeset parov različnih oči. Dan za dnem svojega življenja se zbujam in skušam preživeti tisti dan – za tisto osebo. Ne puščam sledi. Vse doslej…

Šestnajstletna Rhiannon je pridno dekle – doma izdatno pomaga, ne povzroča težav in v šoli ji gre dobro. A njeni družini ni lahko: oče je doživel živčni zlom in je nehal hoditi v službo, zaradi česar je odgovornost, da preživlja družino, padla na pleča njene mame Lindsey.

V šoli gre nekoliko bolj gladko – Rhiannonin fant Justin je priljubljen športnik, a hkrati egocentričen in samozadosten ter Rhiannon jemlje za nekaj samo po sebi umevnega… dokler se lepega dne ne prikaže v šoli povsem spremenjen: nadvse je pozoren, radoveden in prijazen. Rhiannon je osupla; predlaga, da špricata šolo. V  njegovem avtu se odpravita v Baltimore, poslušata glasbo in zraven prepevata, si pripovedujeta zgodbe, kakršnih si poprej še nista delila, in se zabavata na plaži. Rhiannon je presenečena, da ji je dano videti Justinovo mehko plat – igrivo in prav nič zadržano. Toda naslednje jutro se v šoli zdi, da je Justin spet stari Justin; komajda se spominja, o čem sta se pogovarjala prejšnji dan. Rhiannon je vsa iz sebe, a skuša na to pozabiti. A do konca tedna ji postane jasno, da Justina, s kakršnim je špricala šolo, ne bo nazaj. Da bi obudila spomin, na neki zabavi predvaja pesem, ki sta jo prepevala tisti skupni dan, pa Justina ne gane. Pač pa zbudi pozornost fanta, ki ga Rhiannon ne pozna – Nathan začne divje plesati in uprizori pravo predstavo, ob kateri se Rhiannon niz srca nasmeji. Pridruži se mu v plesu in nekaj se ji hipoma zdi znano – le ne more se natančno domisliti, kaj.

Nekaj dni pozneje ji Nathan sporoči, da bi se rad dobil. A v knjigarni, kjer naj bi se srečala, Rhiannon namesto njega spozna Megan – menda je prišla v Nathanovem imenu. Potem pa razloži, da je v resnici nekdo po imenu »A«. Na tisti zabavi je bil Nathan v resnici A. Tisti dan na plaži je bil A Justin. Kajti A je breztelesen duh, ki se vsak dan prebudi v telesu nekoga drugega…

Rhiannon seveda ne verjame – dokler A z njo v naslednjih dneh ne stopi v kontakt še nekajkrat, vsakič v drugem telesu. Splete se ljubezenska zgodba, ki presega zunanjo podobo in omejitve fizičnega telesa. Ljubezenska zgodba o tem, kako lahko nekoga ljubiš zaradi njegovega srca in duše, ne glede na njegovo zunanjost.

Komentarji

8.6. 2018 ob 16:55

filem se nisem videl rad bi ga videl ampak ga ne morem zaradi treningov

— agi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.