Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Dan neodvisnosti: Nova grožnja

akcijski zf spektakel
Podnapisi
Na sporedu od: 23.6.2016, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Carter Blanchard
Režija: Roland Emmerich
Režiser apokaliptičnih spektaklov Dan po jutrišnjem, 2012 in Napad na belo hišo človeštvu znova prinaša pogubo iz vesolja. 20 let po Dnevu neodvisnosti, ko se je človeštvo komaj ubranilo pred Nezemljani, se Zemlji približuje nova nevarnost. Zlobni vesoljci so tik pred porazom uspeli poslati klic v sili, da bi priklicali še večjo vojsko. Ljudje so se v tem času s pomočjo novih tehnologij poskusili pripraviti na morebitno novo invazijo, toda novo orožje vesoljskih zavojevalcev lahko s pomočjo spreminjanja gravitacije v trenutku uniči celotna mesta. Na srečo so junaki prve vojne še vedno sposobni galaktični nesnagi pokazati, kako se je potrebno boriti za neodvisnost.

Po 20 letih prihaja nadaljevanje legendarne ZF uspešnice v spektakularnem 3D formatu! Desetletja po prvem napadu nezemljanov grozi Zemlji nov napad. Namesto Willa Smitha bomo tokrat videli Liama Hemswortha, zato pa bo ostanek prvotne zasedbe (Jeff Goldblum, Bill Pullman, Judd Hirsch, Vivica A. Fox) znova ponovil svoje vloge.

Vedno smo vedeli, da se bodo vrnili. Film Dan neodvisnosti je na novo postavil temelje svojega žanra, novo poglavje pa obljublja globalni spektakel neizmernih razsežnosti. S pomočjo obnovljene tehnologije napadalcev iz vesolja so vsi narodi na Zemlji sodelovali pri vzpostavitvi obširnega varnostnega sistema, da zavarujejo planet. Toda nič nas ne more pripraviti na še bolj napredno in nepričakovano silo Nezemljanov. Zgolj iznajdljivost peščice pogumnih mož in žena lahko naš svet obvarujejo pred izumrtjem.

Za režiserja Rolanda Emmericha je Dan Neodvisnosti: Nova grožnja vrnitev svet, ki sta ga s soscenaristom in producentom Deanom Devlinom ustvarila pred dvema desetletjema. Takrat sta odkrila nekakšen filmski gral in navdušene gledalce po vsem svetu povedla v svet drame, akcije, zabavnih trenutkov, nepozabnih likov in predsedniškega nagovora, iz katerega citate je mogoče slišati še danes. Če povzamemo: film je bil nič manj kot revolucija – postal je del naše pop kulture in vsakdanje komunikacije in nas spomnil na to, zakaj sploh hodimo v kino.

Omeniti velja, da je to Emmerichovo – ki je scenarij tokrat spisal skupaj z Devlinom, Nicholasom Wrightom, Jamesom A. Woodsom in Jamesom Vanderbiltom – prvo nadaljevanje kakšnega od njegovih filmov. »Ta svet mi veliko pomeni in hotel sem mu ostati zvest, biti zvest likom,« pravi režiser. »Dovolj časa je minilo od prvega dela, in zato se je vse spet zdelo sveže.« Dodatna spodbuda za povratek v svet Dneva neodvisnosti je bila zanj priložnost, da se posluži vizualnih učinkov, ki so svetlobna leta naprednejši od tistih, kakršni so bili na voljo pred dvajsetimi leti. Pri tem so mu pomagali tudi direktor fotografije Markus Förderer, kostumografinja Lisy Christl in scenograf Barry Chusid. Glasbo sta zložila Harald Kloser in Thomas Wanker.

O igralcih

Liam Hemsworth (Jake Morrison) je nazadnje igral v zadnjem poglavju franšize The Hunger Games: Mockingjay 2, v The Dressmaker ob Kate Winslet in Cut Bank ob Billyju Bobu Thorntonu; na velika platna ob Woodyju Harrelsonu prihaja v By Way of Helena. Kariero je začel pri sedemnajstih v rodni Avstraliji, potem ko je opazoval starejša brata Luka in Chrisa v TV serijah; prvo vlogo je dobil v limonadni seriji Home and Away in nato še v Neighbors. Na velikih platnih je debitiral v srhljivki Triangle in se nato preselil v Los Angeles, kjer je dobil vloge v celovečercih The Expendables, The Last Song, The Expendables 2, Paranoia, Empire State in v franšizi The Hunger Games.

Jeff Goldblum (David Levinson) je med drugim igral v celovečercih The Grand Budapest Hotel, Le Week-End, Adam Resurrected, The Life Aquatic with Steve Zissou, Igby Goes Down, Jurassic Park, Independence Day, Nashville, The Tall Guy, Annie Hall, The Big Chill in The Fly, na TV pa v mnogih serijah, kot so Will & Grace, Portlandia in nazadnje Unbreakable Amy Schumer.

Charlotte Gainsbourg (dr. Catherine Marceaux) je na velikih platnih debitirala pri dvanajstih v Paroles et musique. Za vlogo v Trierjevem filmu Antichrist je prejela nagrado v Cannesu; potegovala se je za štiri cezarje in prejela dva (za L'effrontée in La buche). Med drugim smo jo videli v celovečercih Nymphomaniac, Samba, Son épouse, Do Not Disturb, Confession of a Child of the Century, Persécution, The Uninvited, Mes stars et moi, I'm Not There, The Science of Sleep, Golden Door, Lemming, 21 Grams, Felix and Lola, Passionnément, Le plus beau metier du monde, Merci la vie, Everything Will Be Fine, Melancholia, v Scorsesejevem dokumentarcu Public Speaking...Trenutno ob Michaelu Fassbenderju snema kriminalko The Snowman po romanu Jo Nesbo in francosko dramo La Promesse de l'aube; ob Jimu Carreyju je že zaključila snemanje True Crimes Alexandrosa Avranasa in Oppenheimer Strategies Josepha Cedarja, v katerem igra ob Richardu Geru. Kmalu izide njen album z Beckom. Svoj prvi album, Charlotte For Ever, je izdala leta 1986, sledili so 5:55, IRM in živi Stage Whisper.

Angelababy (Rain) je ena najbolj prepoznavnih azijskih igralk. V Hongkongu rojena Angela Yeung je pri sedemnajstih nastopila v odmevnih oglasnih kampanjah, na velikih platnih pa je nase opozorila v romantični drami The First Time. Sledili so Taich, Young Detective Dee: Rise of the Sea Monster, Love on the Cloud… Nastopa tudi v resničnostni oddaji Running Man in igra v istoimenskem filmu.

O ustvarjalcih

Roland Emmerich (režija, scenarij, producent) je nazadnje režiral dramo Stonewall; z dolgoletnim sodelavcem Deanom Devlinom že pripravlja novo inačico – trilogijo – njune uspešnice Stargate. Režiral je filme White House Down, Anonymous, 2012 (tudi soscenarist), 10,000 B.C. in The Day After Tomorrow (obakrat soscenarist in producent), The Patriot, Universal Soldier, Stargate, Independence Day, ki je po svetu navrgel prek 800 milijonov dolarjev, in Godzilla.

Komentarji

2.7. 2016 ob 12:51

Spet trga

— geoorg
28.7. 2016 ob 17:49

Film ni vreden ogleda...slaba produkcija,zgodba,efekti.Spada v tretje razredni film.Še Will Smith temu fimu ne bi pomagal.Dobro da ga ni notr,ker bi mu škodoval kariero.Ocena...od 10 je vreden +2.

— mare x
3.8. 2016 ob 0:12

Nisem zelo zahteven gledalec, vendar to je en najslabših filmov kar sem jih videl. Gre za skupek izredno klišejskih nagovorov, odštevanj in plehkih zgodbic, ki se gibljejo okoli glavne zgodbe, ki ne ponudi čisto nič novega. Ko pride do kakšne akcije je ta zelo kratka in ne ponudi nobenega prostora za domišljijo. Dejansko če vidiš trailer vidiš bolj ali manj vse.
Ni vreden ogleda!

— Rok
11.8. 2016 ob 22:46

ne vem zakaj vam ni všeč saj je zanimivo nadaljevanje prvega dela... tako da isto všeč kot prvi del :) če pa niste za znanstveno fantastiko pa razumem zakaj

— rox
26.8. 2016 ob 23:19

Po ogledu 5 minutnega trailerja, lahko rečem samo: zelo, zelo. tako zelo.. dolgočasno... 'zanimivo nadaljevanje prvega dela' my ass...

— bibiston
23.10. 2016 ob 13:32

Meni je bil film vseč in ne vem zakaj vsi pravijo da je slab film je zelo dober in to z dobrimi efekti tisti ki pa mislijo da je filem slab in bi raje sli gledati ne vem klinčeve nijna želve pa taka sranja ne priporočam saj ni mate spoštovanja do filma . in tudi ne pričakujte neke drame ali (dobre zgodbe) kot naš mare x . saj so taki filmi za zabavo in meni so slabši filmi o superjunakih ki temeljijo na kao neki zgodbi. Kot pa filmi ustvarjenji za zabavo . Ronald emerih se je zelo trudil za ta film in to se tudi vidi , film je torej meni eden bolših tega leta. skratka film je zelo napet ni ti dolgčas (za to pa so popcorn filmi).zelo priporočam ogled ne bo vam žal razen če ste kritik za odlične filme . in ne veste kaj ljudi danes zanima. priporočam ogled samo ne v 3d ocena:8/10 .

— jurijtheking

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.