Kolosej
Film distribucije Continental Film

Dan, ko bo obstala Zemlja

znanstveno-fantastična drama
Mislili smo, da je Zemlja naša. Zmotili smo se.
Podnapisi
Na sporedu od: 11.12.2008, Kolosej Ljubljana
11.12.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 44min / 104min
Leto: 2008
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David Scarpa po scenariju Edmunda H. Northa
V priredbi kultne znanstvene fantastike se znajdemo v ključnih trenutkih Zemljine prihodnosti, ko človeštvo vzpostavi stik z Nezemljani. Med tem, ko skušajo znanstveniki preučiti na prvi pogled povsem človeškega Nezemljana Klaatuja, se usoda planeta znajde v rokah nič hudega sluteče Helen in njenega sina, ki odkrijeta, da prav Klaatu skriva morebitno rešitev pred prihajajočim uničenjem srhljivih razsežnosti.
Napovednik

Dan, ko bo obstala Zemlja je sodobna različica znanstvenofantastične klasike iz leta 1951. Uveljavljena znanstvenica dr. Helen Benson (Jennifer Connelly) se znajde iz oči v oči z Nezemljanom po imenu Klaatu (Keanu Reeves), ki je pripotoval iz oddaljenega kotička vesolja, da bi posvaril svet pred prihajajočo globalno krizo.

Ko sile, ki jih Helen ne more nadzirati, ogrozijo Nezemljana, saj ga imajo za sovražnika in zavrnejo njegovo prošnjo, da bi nagovoril svetovne voditelje, z odtujenim sinom Jacobom (Jaden Smith) hitro odkrijeta smrtonosno razsežnost Klaatujeve trditve, da je "prijatelj Zemlje."

Zdaj mora Helen najti način, kako bitje, ki je bilo poslano, da nas uničiti, prepričati, da je človeštvo vredno rešiti – čeprav je morda že prepozno.

Proces se je že začel.

Človeštvo že dolgo fascinira možnost obstoja življenje v vesolju.  Znanstvenofantastična literatura in filmi niso bili le za zabavo, ampak so se ukvarjali tudi z našimi vprašanji, upi in strahovi, povezanimi z zunajzemeljskim življenjem. Ta ugibanja so se zasidrala v naši kolektivni domišljiji in navdihnila razvoj nove tehnologije, s pomočjo katere bi raziskali oddaljena prostranstva našega vesolja in zares veliko možnost, da nismo sami.

Eden najbolj izvirnih in inovativnih filmov žanra je klasika iz leta 1951 Dan, ko bo obstala Zemlja. Gre za resnično filmsko prelomnico, ki je vplivala na več generacij znanstvenofantastičnih navdušencev, avtorjev in filmskih ustvarjalcev. Režiral ga je legendarni filmski ustvarjalec Robert Wise. Film pripoveduje zgodbo o dobrodušnem, človeku podobnem Nezemljanu po imenu Klaatu, ki s svojo vesoljsko ladjo pristane v  Washingtonu.

Njegov cilj je srečanje z voditelji Zemlje. Želi jih opozoriti, da je zaradi nasilja med ljudmi ogroženo preživetje drugih civilizacij v vesolju. S pomočjo Gorta, velikanskega robota in telesnega stražarja, se Klaatu izmika oblastem, ki ga skušajo ujeti. Poglobi se v človeško kulturo, da bi bolje razumel vrsto, ki je očitno predana konfliktu in uničenju. Spoprijatelji se z vdovo in njenim sinom in skozi prizmo njihovega prijateljstva se veliko nauči o človeštvu – in ga nazadnje izzove, da postane svoja najboljša različica.

Film je bil revolucionaren ne le zaradi takrat več kot drzne vizualne zasnove Nezemljanov, vesoljskih ladij in robotov, ampak tudi zaradi svoje drzne variacije na poznano alegorijo zaradi stopnjevanja napetosti na začetku obdobja hladne vojne. "Celotni kanon znanstvene fantastike v Ameriki v petdesetih je bil oblikovan tako, da je še podpihoval strah zahoda pred vzhodnim blokom," pravi producent Erwin Stoff.  "Tisti "drugi", ki se ga je potrebno bati, je bil vedno metafora za komunizem. Dan, ko bo obstala Zemlja, je bil izjemen, ker je odgovornost razporedil enakovredno na vse.  Tisti "drugi", ki naj bi se ga bali, smo bili mi sami – narava človeka in grozljivo nasilje, ki ga je človeštvo sposobno."

Še en vidik, po katerem je film izstopal, je bil perspektiva, skozi katero se je odvijal. "Odvijal se je skozi oči Nezemljana," dodaja Stoff. "Videli smo veliko filmov o Nezemljanih, a le redko vidimo sebe kot Nezemljane."

Scenarist David Scarpa in režiser Scott Derrickson sta si novo verzijo zamislila drugače: v njej ne gre več za nasilje med ljudmi, pač pa za uničevanje okolja s strani človeštva.  "Sem velik občudovalec izvirnika," pravi Derrickson.  "Za tisti čas je bil izjemno zanimiv, izviren in napreden – tako glede vizualnih učinkih, kot glede komentarja o napetostih v času hladne vojne, kot glede pogleda na človeštvo iz perspektive obstranca.

To je bil res krasen film, vendar ga večina sodobnega občinstva ni videla. Mislim, da si ljudje zaslužijo videti to zgodbo in to je bila fantastična priložnost ponovno povedati  jo na način, ki naslavlja probleme in konflikte, ki nas zadevajo zdaj."

"Izvirnik ne pove ničesar o naravi človeštva, ki ne bi bila v vsaki podrobnosti enako relevantna za to generacijo filmskega občinstva," je prepričan Stoff. Spremenile so se samo posebnosti oziroma načini in sposobnosti za samouničenje. Dokaza, da smo storili potencialno nepopravljivo škodo okolju, skoraj ni mogoče spodbijati. Izzivi, s katerimi se soočamo danes, niso nič manj zahtevni, in če jim ne bomo kos, niso nič manj smrtonosni kot tisti, s katerimi smo se morali soočiti ob koncu hladne vojne."

"Pri oblikovanju novih podob filma smo imeli priložnost ujeti pristni strah, s katerim danes živijo ljudje, zelo prisotno skrb, da ima način, na kakršnega živimo, morda katastrofalne posledice za planet," pravi Reeves.  "Po mojem mnenju se film odziva na te skrbi. Pred nami drži ogledalo in nam kaže naš odnos do narave in nas prosi, naj si pogledamo naš vpliv na planet, zavoljo preživetja našega planeta in drugih."

Kot predstavnik skupine zunajzemeljskih civilizacij, ki so pretrpeli svojo lastno evolucijo zaradi katastrofalnih klimatskih sprememb, Klaatu pripotuje na Zemljo z namenom proučiti tisto, kar njegovi vrstniki in on sam vidijo kot neposredno grožnjo planetu, ki je preveč edinstveno bogat, da bi bil ogrožen. "Situacija je dosegla kritično točko, ko je ogroženo življenje planeta samega, ker ga ljudje ubijajo," pravi Reeves. "Klaatu pride na Zemljo, da bi ocenil, ali so ljudje sploh sposobni spremeniti svoje obnašanje, ali pa je "problem" potrebno odstraniti."

Klaatu namerava govoriti s svetovnimi voditelji pri Združeni narodih, preden bi se lotil drastičnih ukrepov, a ko mu prošnjo zavrnejo, to še poglobi njegovo percepcijo, da imajo ljudje barbarstvo v krvi in se nočejo spremeniti.  "Klaatu pride na Zemljo z zelo negativnim pogledom na človeštvo," pravi Derrickson. "Ima določeno predstavo o naši destruktivnosti in našemu upiranju spremembam. Njegovi vtisi o nas, ki temeljijo na začetnih izkušnjah, tega mnenje ne morejo spremeniti."

Kljub vnaprej oblikovani predstavi o človeštvu se Klaatu loti misije s srhljivo odmaknjenostjo.  "V lik sem skušal vnesti objektivnost, tudi v način, kako opazuje vse okrog sebe," pravi Reeves.  "Za Klaatuja je značilna nekakšna kompresija. Je zunajzemeljsko bitje v človeškem telesu in ko gleda iz telesa, gleda samo ven. Skozi film pa nanj počasi začnejo vplivati ljudje okrog njega, izkusi, kaj pomeni biti človek in imeti upanje."

O igralcih

Keanu Reeves (Klaatu) je posnel filme  Kralji ulice, Romanca ob jezeru, Hitrost, Sladki november, Matrica 1-2-3, Ljubezen je luštna stvar, Sprehod v oblakih, Nevarna razmerja, Ljubim te do smrti, Verižna reakcija, Okus po Minnesoti, Hudičev advokat, Mali Buda, Veliko hrupa za nič, Dracula, Moj mali Idaho, A Scanner Darkly, Constantine,  Hardball, The Replacements, Point Break, Bill & Ted's Excellent Adventure in Bill & Ted's Bogus Journey, River's Edge, The Prince of Pennsylvania, Parenthood,  Tune in Tomorrow, Johnny Mnemonic.

Jennifer Connelly (dr. Helen Benson) je posnela filme Krvavi diamant, Temačna voda, Rekviem za sanje, Mali otroci, Hiša peska in megle, Čudoviti um (oskar za stransko vlogo, zlati globus, nagrada BAFTA), He's Just Not That Into You, Reservation Road,  9, Hulk, Pollock, Waking the Dead, Inventing the Abbotts, Mulholland Falls, Higher Learning,  Rocketeer. Njen prvi film je bil Bilo je nekoč v Ameriki Sergia Leonejea.

Jaden Smith (Jacob Benson) je ob svojem očetu debitiral v filmu V iskanju sreče. Za vlogo je dobil nagrado MTV za najbolj prodoren prvi nastop in številne druge nagrade.

O režiserju

Scott Derrickson je režiral film Hudič v Emily Rose, za katerega je napisal scenarij z dolgoletnim scenarističnim partnerjem Paulom Harrisom Boardmanom. Scenarij sta napisala še za filme Devil’s Knot,  Paradise Lost, Hellraiser: Inferno, Urban Legends: Final Cut, Kingdom Come, Mindbender, The Mystic, Beware the Night. Derrickson naj bi režiral tudi remake Hitchcockovih Ptičev.

Komentarji

2.12. 2008 ob 17:43

Kako je na sporedu 11.12.2008, če je premiera filma 12.12?

— Tadej
11.12. 2008 ob 16:18

Ni ravno izpolnil pričakovanj. Bistvo filma je zelo dobro in jasnu, film kot tak pa malo bolj "zamegljen".

— TT
12.12. 2008 ob 0:00

Sem pravkar pogledal film in moram povedati, da to kar prikazuje film je vse resnično. Jaz sem to opazil na lastne oči, tako da... naj nas bo kar strah. Drugače pa film prikazuje dva mlada para, ki se izgubita in nato judva nezemljani pripeljejo na zemljo in hočejo v zameno zemljo. Film je res prava komedija hah :)

— admin
12.12. 2008 ob 15:00

Film priporočam sam tistim ki so zaljubljeni v Keana Reevesa...
Drugače... Katastrofa od filma...

— nasđa
12.12. 2008 ob 15:00 zvezdica

Prvi trailer sem videl enkrat septembra in bil sem ves nadušen. Keanu Reeves se "vrača" na odličen način sem si dejal, a na koncu bil negativno presnečen.

Originalnega filma iz leta 1951 nisem videl, zato ju ne morem primerjati. Sicer je ideja filma dokaj zanimiva, vendar je predstavljena zelo nerodno in večkrat imaš občutek, da nekaj manjka ali pa da določene stvari niso povezane oz. so poenostavljene.

Je Reeves res glavni igralec/oseba filma? Osebno bi na njegovo mesto po pomembnosti postavil malega "kuštravčka" Jaden-a Smith-a, ki je tudi bolj izpostavljen. Smešno res...

Film ni izkoristil potenciala, ki ga je imel. Končni izdelek je povprečen, z neprepričljivimi protagonisti in koncem, ki ni nič presenetljivega.

Kdor od filma ne pričakuje veliko, ne bo razočaran. Jaz sem pač bil...

— Luka
14.12. 2008 ob 0:00 zvezdica

To je pa bedn film. Sem ga učeri šel gledat in sem pričakoval veliko več. Skratka zgodba se dobro začne potem pa da bi se odvijala nekako obstane in postane dolgočasno. Skratka vam ga ne priporočam.

lp

— 123
14.12. 2008 ob 13:57

Končno en film s čudovitim sporočilom! Point je tisto, kar me je privleklo, zakon! Najbolj sem si zapomnila stavek, ki bo v prihodnosti še kako prišel do izraza: "We can change.." ZAKON

— BInchy
14.12. 2008 ob 13:58

Joj zakaj ste zbrisal moj komentar? Reku sm sam da je bil MENI bedn. Pričakoval sem veliko več. Zgodba se dobro začne, potem pa da bi se odvijala, nekako obstane in postane dolgočasna.

lp

— 123
14.12. 2008 ob 22:27

Obupno nisem gledal se slabsega filma.

— Felix
15.12. 2008 ob 12:43

kul

— kul
15.12. 2008 ob 14:14

zaradi napetega začetka se začne film preveč vlečt, tko da sem na koncu že skoraj zaspala. neka ženska zravn mene je na momente skakala tm po sedežu, ker nej bi bli neki prizori malce strašljivi (?). če bi mogla ocenit film, recimo da 2-3/5.. nekako me ni preveč prevzel..

— Ana
16.12. 2008 ob 16:45

bedastoče!

— brut
17.12. 2008 ob 0:00

Dan ko bo obstala zemla! film je res dober! če že greš gledat tak film moraš zraven tudi razmišljati ne pa samo gledat!!! js sem ga včeri gledla in je po moje mnenju vreden ogleda! ta film si bi morali ogledati vsi!!!

lp!

— kk
18.12. 2008 ob 0:00 zvezdica

Prva polovica je res cool, ima apokaliptični filing, Reeves je dober... Potem pa druga polovica temeljito poskrbi, da ti je žal, da si kupil karto. Vse je crap, od zgodbe, do razvoja karakterjev, kr nekaj. Pa čupav tamali nima kej iskat v tem filmu... sam motil je, kr nekej je gobcal, igranje pa... Smith še ne pomeni, da zna igrat. Blah...

— Jure
18.12. 2008 ob 16:49

leiite toti film zmaga za vse

— isen
20.12. 2008 ob 14:50 zvezdica

Pesmica za pokušino:

DAN KO BO ZEMLJA OBSTALA

sem zaspal
z odprtimi očmi

imel sem
nenavadne občutke

ptice
so zastale
v letu

Igor Bizjan, filmski pesnik

— IGOR BIZJAN
21.12. 2008 ob 15:18 zvezdica

Ful dober film s krasnim sporočilom. Super igralska zasedba. Ga totalno priporočam.

— Tanja
25.12. 2008 ob 0:00

Najbolj bedn film na svetu !!!!

— 456
26.12. 2008 ob 12:50

Igor Bizjan, filmski pesnik: DAN KO SEM BRAL TVOJ CITAT

Sem si spraskal oči
z postriženimi nohti

imel sem čudn f-
iling glede tega

vsa volja do življenja
mi je zastala

pomislil sem na samomor

in ptice
v letu.

Zvone Škufca, pesniški kritik

— Zvone
27.12. 2008 ob 13:36

a bo še kakšna pozitivna kritika...

— nebodigatreba
30.12. 2008 ob 20:39 zvezdica

Film z obetavnim začetkom in zanimivo glavno vlogo, ki je pisana na kožo Keanu Reevesu, saj igra lik, ki se prvič seznanja s človeškimi čustvi in jih še vedno ne zna dobro izraziti. Tukaj se Keanu ni bilo potrebno preveč potruditi. Konec pa žal razočara, saj je sestavljen iz večih ne preveč smiselno povezanih dogodkov, ki pripeljejo do nepreveč ispolnjujočega konca, ki v glavu pusti preveč praznine in svobode, da bi lahko vsak ustvaril lasten konec, kakor je vsaj po moje scenarist hotel.

— Bine Rovanšek
1.1. 2009 ob 0:00

Dejžavu

— Sparco91
5.1. 2009 ob 0:00

Ej POLOM od filma, kr neki skor sm crknu umes k je biv tok dovgcajt... sm rajš knjigo brav umes.
Če mislete to gledat pejte sam takrat ko se res res nimate kamor koli dat. Pa še to vam bo žal.

— Tomaž
7.1. 2009 ob 17:57

Mislim, da je bil soliden film, in da nam je tistim, ki to hočemo, odprl oči, da dejansko nekaj naredimo s seboj in našim načinom življenja. Dragi moji, preden vas požre kanta za smeti, pazite na našo Zemljo!

— klaatujevka
9.1. 2009 ob 0:00

dober film s pametnim sporocilom,treba je razumeti simbole.

— **
11.1. 2009 ob 0:00

včasih je iztok gartner moril,zdaj si se pa ti našel....bednik si

— nehaj igor
13.1. 2009 ob 0:00

efekti tak-tak. zgodba katastrofa, nekako v stilu: prišli smo, da vas vse pobijemo, ker ste v qrcu in ste zj.bali Zemljo... ne ne, ne nas pobiti... zakaj ne?... zato, ker se lahko spremenimo... res?... res... obljubite? ...obljubimo... ok, potem pa dobro... srečno in veliko uspehov!

— tomaž
15.1. 2009 ob 0:00

Film me je razočaral. Ne gre za kaj dosti več kot poskus oživiti original, ki pa je izpadel precej boljše. Igra je neprepričljiva, dogodki pogosto nelogični, zgodba, okorela, razvoj likov pa prisiljen.
Potencial zgodbe je bil ogromanski, izkupiček je pa žal zmazek.

@nebodigatreba - prav veliko jih najbrž ne bo.

— Tomaž
16.1. 2009 ob 16:00

Čista bedarija...

— BP

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.