Kolosej
Film distribucije Fivia

Dalec od nje

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 31.1.2008, Kino Komuna
7.2.2008, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2006
Država: Kanada
Jezik: angleščina
Scenarij: Sarah Polley po zgodbi Alice Munro
Režija: Sarah Polley
Fiona in Grant sta skupaj preživela več kot 40 let, a sta se naposled prisiljena ločiti, ko ona prične izgubljati spomin in se odloči za odhod v negovalni dom. Ko jo Grant po mesecu dni lahko znova obišče, razočaran ugotovi, da je Fiona pozabila številne lepe trenutke njunega zakona, ostali pa so neprijetni spomini iz burnega začetka njune zveze. Za nenavaden ljubezenski trikotnik poskrbi invalid Aubrey, ki mu Fiona namenja obilo pozornosti, kar v Grantu vzbudi nepričakovane občutke jeze in ljubosumja.

Kratka vsebina

Film je lirična priredba kratke zgodbe "The Bear Came Over the Mountain" priznane pisateljice Alice Munro. Gre za izjemno ganljivo ljubezensko zgodbo, ki govori o izgubi spomina in zapletenih poteh dolgega zakona. Grant (Gordon Pinsent) in Fiona (Julie Christie) sta namreč poročena že 50 let in po toliko letih je njuna ljubezen še vedno trdna, saj je njun vsakdanjik poln nežnosti in humorja.

Toda navkljub vsemu temu pa občasno pridejo na dan duhovi iz preteklosti, ki nam dajo slutiti, da prav vse le ni bilo tako rožnato. Poleg tega pa Fiona začne izgubljati spomin. Ko se njeno stanje zelo poslabša, se ne moreta več slepiti. Fiona ima Alzheimerjevo bolezen.

Končno se je Fiona odločila, da je napočil čas, da gre v Meadowlake, dom za ostarele, ki se posveča prav tej bolezni. Toda dom ima staromodno pravilo, da pacient prvi mesec ne sme imeti obiskov, da se lahko privadi na novo okolje. Po mukotrpnih tridesetih dnevih, ki jih je moral Grant preživeti stran od svoje žene, končno le pride spet v Meadowlake, ampak presenečeno ugotovi, da se ga žena ne spomni več, svoja čustva pa je začela gojiti do Aubreyja, še enega pacienta v domu.

Grant kmalu ugotovi, da nima druge izbire, kot da sprejme svojo novo vlogo skrbnega znanca, ki jo obiskuje vsak dan. Prisiljen je opazovati, kako se med ženo in Aubreyjem plete trdna veza. Med svojimi obiski se spoprijatelji s Kristy (Kristen Thomson), medicinsko sestro, ki dela v Meadowlakeu. Ker jo je ganila njegova trmasta vdanost do žene, se še posebej potrudi, da je možu v domu udobno.

Ko se Aubreyjeva žena Marian (Olympia Dukakis) vrne s počitnic, kar naenkrat odpelje Aubreyja domov. Fiono nenadna ločitev popolnoma stre, zato kmalu zapade v depresijo. Njeno stanje se v hipu zelo poslabša. Grant se ustraši za Fionino življenje, zato nima druge izbire, kot da se žrtvuje za ženino srečo.

Igralci

Julie Christie je za vlogo Fione, ki je zbolela za Alzheimerjevo boleznijo, je prejela zlati globus.

Je ena najbolj očarljivih in izkušenih britanskih igralk. Svoj prvenec na velikih platnih je doživela leta 1962 v dveh lahkotnih komedijah, Crooks Anonymous in The Fast Lady, ki ju je režiral Ken Annakin. Leta 1965 je igrala v Diana of Darling, za to vlogo pa je prejela oskarja in britansko filmsko nagrado.

Kljub svoji lepoti pa se je ves čas trudila ostati resna igralka, zato je igrala precej zahtevne vloge, kot so bile denimo leta 1971 v filmu The Go-Between, leta 1973 v filmu Don't Look Now, ki je znan predvsem po erotičnih prizorih med njo in Donaldom Sutherlandom, ter treh filmih z Warrenom Beattyjem, McCabe & Mrs. Miller (1971), Shampoo (1975) in Heaven Can Wait (1978).

Med drugim je igrala še v Return of the Soldier, Hamlet, Afterglow (nominacija za oskarja).

Gordon Pinsent (Grant Andersson) je že 40-letni veteran v gledališču, na filmu in radiu. Tega igralca, dramatika, pisatelja in režiserja zelo dobro poznajo tako v Kanadi, kot tudi v ZDA.

Po njegovih romanih, The Rowdyman in John and the Missus, so posneli filma, Gordon je slednjega tudi režiral. S svojo ženo, Charmion King, je igral v dveh svojih gledaliških igrah, Easy Down Easy in Brass Rubbings.

Leta 1994 je izdal svoje spomine.

Olympia Dukakis (Marian), igralka, režiserka, producentka, učiteljica, aktivistka in pisateljica, ki je izdala svoje spomine z imenom Ask Me Again Tomorrow, je prejela oskarja in zlati globus za vlogo v filmu Moonstruck.

Igrala je v filmih, kot so Mr. Holland's Opus, Mighty Aphrodite, I Love Trouble, Steel Magnolias, Dad, Look Who's Talking I, II in III.

Izza kamere

Sarah Polley (scenaristka/režiserka) zadnjih šest let ustvarja v Kanadi. Leta 1999 je režirala kratki film The Best Day of My Life. Leta 2001 je napisala scenarij in režirala I Shout Love, v katerem je igrala Kristen Thomson, ki je prejela nagrado Actra. Film je leta 2003 prejel nagrado Genie.

Kot igralko se jo lahko spomnimo po izjemni vlogi Nicole v filmu Atoma Egoyana The Sweet Hereafter. To je bil po Exotici že drugi film, ki ga je posnela skupaj z Egoyanom. Veliko prahu je vzdignila leta 1999 na festivalu Sundance, ko so prikazali film Guinevere. Vendar je se Sarah odločila vrniti v Kanado, kjer je igrala v nenavadnih, neodvisnih filmih, recimo v Winterbottovem The Claim, Kathryn Bigelow The Weight of Water, Cronenbergovem Existenz. Igrala je še v No Such Thing, The Event, My Life Without Me, Dawn of the Dead, Don't Come Knocking, The Secret Life of Words.

Komentarji

21.1. 2008 ob 17:49 zvezdica

Eden boljših filmov zadnjih časov! Je precej "tezak" a hkrati Zelo ganljiv, čustven, globok in sporočilen! Nedvomno vreden ogleda! Bodite pozorni na simbolično sporočanje bistva...

— TeA :)
27.1. 2008 ob 15:25 zvezdica

Meni osebno film ni bil všeč-preveč raztegnjeni prizori brez prave vsebine in pomena...če ne morete zaspati, ga priporočam.

— Aikaterina
30.1. 2008 ob 14:54

film je zelo lep, romantičen. ko gledaš film se postaviš v vloge igralce, kar je čudovito.

— Pucca-girl
11.10. 2010 ob 19:38

meni osebno je biu film fulll dober.. ga priporočam

— Viky
4.11. 2010 ob 14:01

Odličen fim ,brez dvoma vreden ogleda,zelo dobro prikaže bolezen,za katero nikoli ne veš ,da ne boš tudi sam obolel.

— zvone

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.