Kolosej
Film distribucije Fivia

Čudesa

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 30.4.2015, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2014
Država: Italija, Švica, Nemčija
Jezik: italijanščina
Scenarij: Alice Rohrwacher
Najstnica Gelsomina s tremi sestrami odrašča v zakotni podeželski vasici, kjer se čas vrti po ustaljenih zakonih narave in pod strogim nadzorom zaščitniškega očeta družine. Toda neko poletje njihova življenja obrne na glavo prihod uporniškega nemškega mladeniča in hkratna udeležba lokalne skupnosti v televizijski oddaji slavne zvezdnice. Posledični vdor sodobnih družbenih pravil ogrozi tradicionalna družinska razmerja in navade. Film je prejel veliko nagrado žirije filmskega festivala v Cannesu.

Čudesa režiserke Alice Rohrwacher je bil lanskoletni nominiranec za filmsko nagrado Lux 2014, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament.

Družinska pripoved z idiličnega podeželja na meji med Toskano in Umbrijo. Velika nagrada žirije na canskem filmskem festivalu.

V družini dvanajstletne Gelsomine vladajo posebna pravila. Deklica kljub mladosti bdi nad celotno družino, še posebej nad tremi mlajšimi sestrami. Oče Wolfgang si je vedno želel moškega dediča, a tudi Gelsomina ima močan značaj, predvsem pa izrazit dar za čebelarstvo. Nekega dne na deželo prispe televizijska oddaja z bogatimi nagradami v izboru za najbolj tradicionalno družino. Gelsomina hoče sodelovati na tekmovanju, očeta pa medtem bolj skrbijo novi evropski zakoni, ki bi družini utegnili preprečiti nadaljnjo proizvodnjo medu. Po koncu tega izjemnega poletja za Gelsomino in njeno družino ni nič več kot prej.

»To je bil prvi nagib, ki me je spodbudil k filmu Čudesa: težave, na katere pomisliš, ko podeželje in majhne zaselke, ki ga poseljujejo, primerjaš s 'čistimi' kraji, brezčasnimi in zaradi tega uporabnimi, ker se nikoli ne spremenijo. Ko pa jih vidiš od znotraj (ali morda z obronkov), ti kraji niso takšni, čistost pa je samo ječa, v katero so se zaprli, da bi v zameno prejeli vsakodnevni topli obrok.« (Alice Rohrwacher)

Nagrade:
Cannes 2014 (velika nagrada žirije)
Karlovi Vari 2014
nominiranec za filmsko nagrado Lux 2014

Kritike:
»Alice Rohrwacher, režiserka drame Nebeško telo iz leta 2011, se je veličastno vrnila v Cannes z iskreno zgodbo o čebelarski družini. Sladka in domiselna čudesa!« – Peter Bradshew, The Guardian

Komentarji

1.5. 2015 ob 14:56

Po ogledu nekaterih odlomkov,sem se odločila da kandidiram za" matico "v svoji domovini.Posebno me navdušuje ustanovitev novega družbenega reda.zagovarjam odprtost pri izražanju mnenj vem,da lahko s pravimi ljudmi okrog sebe ustvarimo nov družbeni red,ki bo odgovoren in marljiv.
Ali niso čebele prava prispodoba za boljšo prihodnost.

— AVONA
1.5. 2015 ob 15:23

Kadar se v besedišču filma pojavi beseda nova delovna mesta,mi prične v glavi dobesedno brneti od idej.
Rodili smo se v nekem okolju,ki nas ovija v kalupe.Vsaka drugačnost pomeni boj z "mlini na veter"
Prav tile mlini na veter" so lahko tako moteči in hkrati osvežujoči..
Po ogledu tega filma sem stoodstotno zavestno pristopila k tihemu uporu.
Zakaj pa ne?Ta film je začetek na poti k spremembam!
Novodobni vsebini sem dodala tudi pesem.Naslov :Panika v panju!
Mlini na veter nikakor ne morejo obstajati v bližini panja.kajne?
Tossi

— Tossi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.