Kolosej
Film distribucije Fivia

Črno ali belo

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 19.2.2015, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Mike Binder
Režija: Mike Binder
Režiser komične drame Jezne in zaljubljene predstavlja zgodbo vdovca Elliota, ki mora po ženini smrti sam skrbeti za mladoletno vnukinjo Eloise. Poleg žalovanja mu življenje zagreni vnukinjina temnopolta babica Rowena, ki zahteva, da bi Eloise odraščala pri očetu Reggieju. Ta je imel dolga leta težave z mamili, zato ga Elliot krivi za hčerkino smrt in se ne želi odpovedati vnukinji. Z Roweno se spopadeta na sodišču, toda počasi spoznavata, da morata na prvo mesto postaviti želje in čustva male Eloise.

Režiser komične drame Jezne in zaljubljene predstavlja zgodbo vdovca Elliota, ki mora po ženini smrti sam skrbeti za mladoletno vnukinjo Eloise. Poleg žalovanja mu življenje zagreni vnukinjina temnopolta babica Rowena, ki zahteva, da bi Eloise odraščala pri očetu Reggieju. Ta je imel dolga leta težave z mamili, zato ga Elliot krivi za hčerkino smrt in se ne želi odpovedati vnukinji. Z Roweno se spopadeta na sodišču, toda počasi spoznavata, da morata na prvo mesto postaviti želje in čustva male Eloise.

Režiser Mike Binder (Jezne in zaljubljene) je navdih za film črpal iz resničnih dogodkov. Glavni vlogi sta odigrala oskarjevca Kevin Costner (Dan odločitve) in Octavia Spencer (Služkinje).

Elliott Anderson (Kevin Costner) skuša po ženini smrti sam skrbeti za vnukinjo Eloise (Jillian Estell) in utaplja svojo žalost v alkoholu. Njegov svet postavi na glavo Eloisina druga babica Rowena (Octavia Spencer), ki zahteva skrbništvo nad deklico za svojega sina Reggieja (Andre Holland), narkomana, ki ga Elliott krivi za hčerkino smrt. Prepričana je, da bo za vnukinjo skrbela bolje in ji nudila več ljubezni kot dedek. Roweni pri njenih zahtevah pomaga brat in pomemben odvetnik Jeremiah (Anthony Mackie). Elliott se znajde v neizprosni bitki za skrbništvo nad vnukinjo in poskuša narediti vse, da se punčka ne bi znašla v rokah malomarnega zeta. Čeprav Elliott in Rowena prihajata iz popolnoma različnih svetov, sta si bolj podobna, kot mislita, in nič ni črno-belo.

Kevin Costner (Elliot Anderson)je kariero začel v neodvisnih filmih, s katerimi si je prislužil svojo prvo glavno vlogo v Kasdanovem Silveradu (1985). Dve leti pozneje je zaslovel s filmoma Nedotakljivi in Brez izhoda. Sloves odličnega igralca je le še potrdil v Bullu Durhamu (1988) in Field of Dreams (1989). Največjo slavo ter sedem oskarjev in pet nominacij mu je prinesel vestern Pleše z volkovi (1990), ki ga je tudi režiral. Leta 1991 je posnel Robina Hooda: Princ tatov in J.F.K. Leto pozneje je posnel uspešnico Telesni stražar, ki jo je tudi produciral. Kritiki so pohvalili njegovo igro v Popolnem svetu Clinta Eastwooda, povratek k vesternu pa je pomenil Wyatt Earp, ki ga je Costner posnel s Kasdanom. Pozneje so sledili še ambiciozno zastavljeni Potopljeni svet, romantična komedija Tin Cup, znanstveno fantastični Poštar, ljubezenska komedija Ljubezen v steklenički, triler Trinajst dni, akcijska drama 3000 milj do Gracelanda, triler Kačji pastir in mnogi drugi. Nazadnje smo ga videli v akcijskem Spopadu na zahodu, ki ga je tudi režiral. Ob njem sta nastopila Robert Duvall in Annette Bening. Film je bil toplo sprejet pri gledalcih in kritikih. Njegov novi projekt je akcijska kriminalka Criminal, v katerem bodo njegovi soigralci Tommy Lee Jones, Gary Oldman in Ryan Reynolds.

Octavia Spencer (Rowena Jeffers) je ena izmed najbolj priznanih karakternih hollywoodskih igralk tako na velikem platnu kot na televiziji. Njena prva vloga je bila v Schumacherjevi drami A Time To Kill. Odtlej je ustvarila zavidanja vredno kariero s paleto najrazličnejših vlog. Odlikuje se predvsem v komedijah; leta 2009 jo je revija Entertainment Weekly uvrstila med 25 najbolj zabavnih in smešnih igralk v Hollywoodu. Med njene opaznejše vloge sodijo v filmih Hiša debele mame, Dinner for Schmucks, Drag Me to Hell, Pretty Ugly People, Spiderman, Never Been Kissed, Being John Malkovich in vrsti drugih. Leta 2011 je zaigrala v odlični drami Služkinje in za vlogo prejela nagradi oskar in zlato globus (za stransko žensko vlogo). Na TV pa je igrala v številnih priljubljenih nanizankah, med njim v Urgenci in Newyorški policiji/NYPD Blue.

Anthony Mackie (Jeremiah Jeffers) Klasično izobraženega mladega igralca z Julliarda so odkrili, ko je v off-Broadway predstavi Up Against the Wind igral Tupaca Shakurja. Takoj zatem je nastopil v filmu 8 Mile, nadaljeval pa z vlogami v Million Dollar Baby, The Manchurian Candidate, Haven, The Hurt Locker in številnih drugih, vzporedno s filmsko kariero pa tudi redno nastopa v gledališču. Po izjemni glavni vlogi v komični drami She Hate Me je zaigral v drami Brother to Brother. Glavna vloga mu je prinesla nominacijo za nagrado Independent Spirit. Leta 2006 je sodeloval v kar šestih celovečercih, med drugim v Freedomland, Crossover in We Are Marshall. Njegova najnovejša igralska projekta bosta komedija s Sethom Rogenom (še letos) in nadaljevanje filma Stotnik Amerika (2016).

Mpho Koaho (Duvan Araga) je začel z igro v televizijski seriji Kurja polt leta 1998. Serije so ga zaznamovale saj je sodeloval še pri serijah Sci-Squad (1999), Tales from the Cryptkeeper (1999), Tracker (2002), Doc (2002), Tilt (2005), Kojak (2005), Flashpoint (2008), Combat Hospital (2011),… Na velikem platnu smo ga videli v filmih Žaga 3 in 4, Raj, Four Brothers, Doomstown, Deacons of Defence, Crown Heights, Detention, Partners in Action, Snipes, Salton Sea, Pete, Down in The Delta ter Deep in My Heart.

Mike Binder (scenarist / režiser) je začel kariero kot stand-up komedijant v domačem mestu Detroit. Pot ga je vodila do lastnih oddaj One Night Stand, Detroit Comedy Jam in The Eleventh Anniversary of the Comedy Store z Robinom Williamsom, Richardom Pryorjem in Jimom Carreyjem. Stand-up komedije pa mu niso pomagale razvijati le igralskega daru, ampak tudi pisateljskega. Njegov prvi scenarij Coupe De Ville je zbudil pozornost režiserja Joea Rotha. Kmalu je sledil nov film, Peklenski most, Binderjev režiserski prvenec. Napisal in režiral je tudi Indijansko poletje za Touchstone Pictures. HBO-jeva serija The Mind of the Married Man, ki jo je Binder napisal, režiral in v njej tudi igral, je premikala meje, spodbujala ljudi k razmišljanju in, najpomembneje, jih spravljala v smeh. Binder je napisal, režiral in igral v The Search for John Gissing, za katerega je leta 2002 prejel nagrado kritikov na filmskem festivalu v Sarasoti. Uspeh je ponovil s filmom Londinium, v katerem je igral s Stephenom Fryjem in Colinom Firthom, The Sex Monster pa mu je na festivalu v Aspnu prinesel nagrado za najboljši film in najboljšega igralca. Pridružil se je Allenovi v Kandidatu in Tomu Cruisu v Posebnem poročilu Stevena Spielberga. Njegov naslednji projekt je bila komična drama Man About Town z Benom Affleckom, postavljena v kaotičen svet hollywoodskih agentov.

Komentarji

19.2. 2015 ob 7:07

kok časa traja film??

— zala:)
24.2. 2015 ob 20:23

34 min

— mate
27.2. 2015 ob 15:05

je tride

— maruša

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.