Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Črni telefon

The black phone
grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 23.6.2022, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Scott Derrickson in C. Robert Cargill
O ZGODBI: Sramežljivega, a pametnega 13-letnega fanta Finneyja Shawja (Mason Thames) ugrabi sadistični morilec in ga zapre v zvočno izolirano klet, kjer mu kriki na pomoč ne koristijo. Ko izklopljen telefon na steni prične zvoniti, Finney odkrije, da lahko sliši glasove prejšnjih žrtev morilca. In prav oni so pripravljeni pomagati, da se Finneyju ne bo zgodilo to, kar se je njim. Januarja prihodnje leto na velika platna prihaja grozljivka z naslovom Črni telefon, v kateri morilec ugrabi fanta, ga zapre v zvočno izolirano klet, kjer pa fant prične dobivati klice morilčevih prejšnjih žrtev kljub izklopljenemu telefonu. Režiser Scott Derrickson se z novo grozljivko vrača k svojim strašnim koreninam in se je znova povezal z vodilnim podjetjem v tem žanru, produkcijsko hišo Blumhouse. Scenarij sta napisala Scott Derrickson in C. Robert Cargill (Doktor Strange, franšiza Poguba), temelji pa na nagrajeni kratki zgodbi avtorja Joeja Hilla iz njegove uspešnice 20th Century Ghosts. V najbolj grozoviti vlogi v svoji karieri zaigra nominiranec za oskarja Ethan Hawke, v svoji prvi vlogi pa se predstavi Mason Thames.

Režiser Scott Derrickson se z novo grozljivko vrača k svojim koreninam in se je znova povezal z vodilnim podjetjem v tem žanru, produkcijsko hišo Blumhouse. Scenarij je Derrickson napisal skupaj s C. Robertom Cargillom (Doktor Strange, franšiza Poguba), temelji pa na nagrajeni kratki zgodbi avtorja Joeja Hilla iz njegove uspešnice 20th Century Ghosts.

NAJGROZLJIVEJŠI FILM, KI SO GA POSNELI

 Leta 2012 sta filmska ustvarjalca Scott Derrickson in C. Robert Cargill sodelovala s producentom Jasonom Blumom in igralcem Ethanom Hawkom pri filmu Poguba (Sinister), ki velja za najbolj grozljiv film 21. stoletja doslej. Ekipa si je želela ponovnega sodelovanja in ko je Derrickson iskal možnosti, je znova pregledal Črni telefon avtorja Joeja Hilla. Hill, ki je sin legendarnega avtorja grozljivk Stephena Kinga, je izdal Črni telefon kot del svoje knjižne uspešnice kratkih zgodb iz leta 2005, z naslovom 20th Century Ghosts.

»Na knjigo sem naletel v knjigarni ravno v času, ko je izšla,« pravi Derrickson. »Takrat še nisem vedel, kdo je Joe, kaj šele, da je sin Stephena Kinga. Stal sem v knjigarni, prebiral to kratko zgodbo ter pomislil: Vau, ta tip je super. Dolga je bila le kakšnih 20 strani, vendar se mi je zdel koncept fantastičen in dobra ideja za film. Nikoli je nisem pozabil. Občasno sem jo omenil in še naprej razmišljal o tem, da bi po njej posnel film, a nikoli ni bil pravi čas. Pred približno letom in pol pa se je zdel primeren trenutek, tako da sva z mojim partnerjem scenaristom, C. Robertom Cargillom, izbrala Joejev naslov in napisala scenarij

 

Ko je bil scenarij napisan, je bil Jason Blum njuna prva in edina postaja. »Scenarija nisva nesla nikamor drugam,« pravi Derrickson. »Jasonu smo povedali, da bi radi, da to producirajo, in namesto odgovora mi je poslal črni telefon z vrtljivo številčnico, kar je bil verjetno njegov način, da reče da Tako kot pri filmu Poguba se je sodelovanje z Blumhousom izkazalo za brezhibno. »Blum je zelo podpirajoč partner in zaupal mi je, da bom posnel točno tak film, kot sem si ga želel,« pravi Derrickson. »Nikoli ni pritiskal name, da bi naredil katere koli kreativne spremembe. On zna odlično prepoznati dobro zgodbo in talent in nam nato prepustiti vajeti.«

Blum in njegova ekipa so se veselili ponovnega sodelovanja z Derricksonom in Cargillom. »Komaj smo čakali, da se Scott vrne na režiserski stolček za še en naš film,« je povedal Jason Blum. »On in Cargill imata takšen odnos do žanra in še vedno verjamem, da je Poguba eden najstrašnejših filmov, ki smo jih kdaj posneli v Blumhouseu, zato smo bili navdušeni, ko so nam prinesli Črni telefon. Bil je točno to, kar smo upali, da bo naš naslednji projekt. In izkazalo se je za fantastično. To je eden najbolj grozljivih filmov, kar smo jih posneli.«

Komentarji

23.6. 2022 ob 6:35

Odličen film, napetost traja vse do konca!

— Pepca
28.6. 2022 ob 18:38

Koliko rabiš bit star?

— Lana
30.6. 2022 ob 12:38

zelo dobr film!

— Nejc The Pro

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.