Kolosej
Film distribucije Fivia

Črna knjiga

vojni triler
Pogum, da se upreš. Duh, da preživiš.
Na sporedu od: 22.2.2007, Kino Komuna
2h 25min / 145min
Leto: 2006
Scenarij: Gerard Soeteman in Paul Verhoeven
Režija: Paul Verhoeven
Med drugo svetovno vojno skuša židovska pevka Rachel zbežati iz okupirane Nizozemske, a se načrt ponesreči in le za las ubeži smrti. Pridruži se upornikom, ki jo pod krinko pošljejo v nemško poveljstvo in z njeno pomočjo skušajo osvoboditi skupino ujetnikov. Načrt se izjalovi, zato se Rachel znajde v nemilosti obeh strani. Skrije se pri nemškem častniku, ki se je zaljubil vanjo, toda ob osvoboditvi dežele mora še dokazati svojo nedolžnost in najti resničnega izdajalca.

Kratka vsebina

Nizozemska 1944 – vojna se bliža koncu in lepa pevka Rahela Stein (Carice Van Houten) se skriva na kmetiji družine Tjempkema. Kot večina Judov tudi ona, ločena od družine, čaka konec vojne ali prebeg na osvobojeno ozemlje. Ko nemško letalo bombardira njeno skrivališče, jo pred negotovo usodo reši mladi Rob (Michel Huisman). Ko ju član odporniškega gibanja opozori, da ju išče gestapo, se odločita pobegniti. Naslednje jutro se s kolesom odpravita v mesto k družinskemu odvetniku Smaalu (Dolf de Vries) in njegovi ženi (Diana Dobbleman), ki pomagata Judom pobegniti z Nizozemske.

Rahela sreča na splavu v boljše življenje svoje starše in brata. Ko pa jih v močvirju preseneti nemška patrulja, se ji življenje obrne na glavo. Pridruži se odporniškemu gibanju, ki ga vodi Gerben Kuipers. Med svojo prvo nalogo, ko spremlja Hansa Akkermansa (Thom Hoffman), spozna vodjo nizozemskega gestapa Ludwiga Müntza (Sebastian Koch). S svojimi ženskimi čari ga povsem omreži, kar se odloči izkoristiti Gerben. Rahela ga mora zapeljati, da bi iz zapora rešila člane odpore, med drugim tudi Gerbnovega sina Tima. Ko vsi poskusi spodletijo, v odporu spoznajo, da imajo v svojih vrstah izdajalca.

Črna knjiga je triler, ki so ga navdihnili resnični dogodki. Veliko likov je izoblikovanih po resničnih ljudeh. Tudi mala črna knjižica, ki jo v filmu večkrat vidimo, je zares obstajala in je bila last gospoda De Boera, haškega odvetnika, ki so ga ustrelili takoj po vojni. Morilcev niso nikoli našli. De Boer se je med vojno pogajal z nemško vojsko o prekinitvi ognja. Njegove črne knjižice, v kateri so bila imena izdajalcev in kolaboracionistov, niso našli.

O igralcih

Carice Van Houten igra Rahelo Stein oziroma Ellis de Vries. Večkrat nagrajena igralka je nastopila v filmih Suzy Q, Minoes, Storm in Mijn Hoofd, AmnesiA, Het Everzwijn, De Passievrucht, Lepel, Knetter in Ik Omhels Je met Duizend Armen.

Diplomirala je leta 2000 na amsterdamski igralski akademiji. Na odrskih deskah se je pojavila v dramah Elektra, Hedda Gabler, Een Meeuw in Het Bewijs ter v mjuziklih Foxtrot in Ren Lenny Ren.

Halina Reijn igra oportunistično Ronnie in Rahelino dobro prijateljico. Halina je vsestranska filmska in gledališka igralka. V zadnjih letih je igrala v De Passievrucht, Polleke, Grimm in Moonlight. Lani je objavila svoj prvi roman Prinsesje Nooit Genoeg.

Sebastian Koch igra Ludwiga Müntza, vodjo nizozemskega gestapa. Vidimo ga lahko na velikem platnu, televiziji in v gledališču. Pred kratkim je igral v Das Leben der Anderen, Amen in Gloomy Sunday - Ein Lied von Liebe und Tod.

Derek De Lint igra komunista Gerbna Kuipersa, vodjo odporniškega gibanja. Črna knjiga je drugi film, pri katerem je sodeloval s Paulom Verhoevnom. Prvič sta združila moči v Nizozemskem vojaku.

De Lint pa ne igra samo v nizozemskih produkcijah, ampak tudi v mednarodnih. Igral je v filmih Kort Amerikaans, Van de Koele Meren des Doods, Bastille, De Aanslag, Willem van Oranje, Herenstraat 10, Dossier Verhulst, Mevrouw de Minister, Trije možje in zibka, Neznosna lahkost bivanja in Zadnji udarec ter v nanizankah China Beach in Poltergeist: The Legacy.

O režiserju

Paul Verhoeven je eden najbolj provokativnih, drznih, izzivalnih in kontroverznih režiserjev. Režiser mnogih uspešnih nizozemskih filmov (Turks Fruit, Keetje Tippel, Nizozemski vojak, Spetters, De Vierde Man) je sedaj eden najbolj priznanih in vplivnih holivudskih filmarjev. Njegova je bila mednarodna uspešnica Robocop. Sledil mu je Popolni spomin, ki je prejel oskarja za vizualne učinke. Leta 1992 je ponovno uspel s Prvinskim nagonom. Njegovi zadnji trije (holivudski) filmi so Slačipunce, Vesoljski bojevniki in Mož brez telesa.

Komentarji

19.2. 2007 ob 11:31

po opisu upam da bo to dobr in napet film

— smrklja
23.2. 2007 ob 23:25 zvezdica

Film je po ocenah sodeč precenjen. Kakšna nominacija neki. Bila sem razočarana, ker film deluje zelo zaprašeno. Zelo neprepričljiva, črno-bela zgodba, slabi igralci, neinventivni zapleti. Nizozemska okorna "partizanščina" za veliko denarja. Glavna junakinja preživi več ovir kot 007. Škoda denarja za karto.

— micka
11.6. 2007 ob 13:09 zvezdica

Film je odličen. Prikazuje večplastno dogajanje, podira predsodke in streotipe. Ne vem, kaj je gledala moja predhodnica micka.

— pavla
10.9. 2009 ob 17:39

Odlicen film,vreden ogleda.Priporočam.

— slavica
28.1. 2017 ob 16:56

Se močno strinjam z gospo Pavlo. Njen komentar, oz. zadnji stavek v njem, me je spravil v glasen smeh. Kot, da ne bi gledali istega film. Všečen, dobri igralci, večno zanimiva tema. Predvsem glavna igralka mi je bila simpatična, menim da je dobro odigrala svojo vlogo. Gledala na Gold tv, tako da verjamem, da je bilo v kinu še toliko bolj zanimivo. Vreden ogleda.

— Francka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.