Kolosej
Film distribucije Cenex

Grof Monte Cristo

akcijski, avantura, triler
Pripravite se na avanturo, računajte na maščevanje.
Na sporedu od: 18.4.2002, Kolosej Ljubljana
2h 11min / 131min
Scenarij: Alexandre Dumas pčre, Jay Wolpert

Vsebina

Roman Grof Monte Cristo je napisal francoski pisatelj Alexandre Dumas in pripoveduje zgodbo o možu, ki ga po krivem - in namenoma - obsodijo na dolgo zaporno kazen. Da bi se maščeval izdajalcem, pripravi briljanten načrt.

Mornar Edmond Dantes (Jim Caviezel) je preprost in pošten mladenič, katerega mirno življenje in načrtovano poroko s prelepo Mercedes (Dagmara Dominczyk) uniči njegov najboljši prijatelj Fernand (Guy Pearce). Ta želi Mercedes zase in ga zato prevara. Poskrbi, da Dantesa po krivem obsodijo in da ga pošljejo v zloglasni zapor, kjer preživi dolgih 13 let.

Dantes, zapuščen in razočaran, čez čas pozabi na vse, v kar je verjel. Ves čas razmišlja le o tem, kako bi se maščeval izdajalcem. S pomočjo - prav tako po krivem obsojenega - sojetnika (Richard Harris) skuje načrt za pobeg iz zapora. Beg mu uspe in kmalu se prelevi v skrivnostnega in bogatega grofa Monte Crista. Z zvijačo mu uspe priti v francosko plemstvo, kjer začne načrtno uničevati človeka, ki ga je prevaral in poslal v zapor.

Film je režiral Kevin Reynolds po scenariju Jaya Wolperta. Producenti so Roger Birnbaum, Gary Barber in Jonathan Glickman, izvršni producent pa je Chris Brigham. Film so v celoti posneli na Malti.

O igralcih

Jim Caviezel je odraščal v podeželskem Mt. Vernonu, v Washingtonu. Njegova želja je bila, da bi postal poklicni košarkar, vendar mu je poškodba preprečila nadaljnjo športno pot. Namesto tega se je lotil igranja in kmalu dobil manjšo vlogo v Mojem malem Idahu (na avdiciji se je pretvarjal, da je italijanski priseljenec). 1993 so ga sprejeli na študij igre na Juilliardu, vendar je namesto tega raje izbral vlogo v uspešnici Wyatt Earp. V Los Angelesu se je preživljal kot natakar in opravljal manjša dela v studiih ter čakal na svojo veliko priložnost. Po šestih mesecih čakanja mu je Michael Ritchie ponudil manjšo vlogo v Diggstownu. Veliki preboj med uspešne igralce mu je uspel šele s Tanko rdečo črto, legendarnega režiserja Terrenca Malicka. Od takrat naprej je Caviezel igral v mnogih uspešnicah, na primer: V sedlu s hudičem, Prava frekvenca, G.I. Jane, Madison, Plačaj naprej in Angelske oči. Njegov zadnji projekt se imenuje High Crimes, režiserja Carla Franklina.

Guy Pearce se je rodil v Angliji, odraščal pa v Avstraliji. Z igralsko kariero je začel že pri 18, ko je igral Mikea Younga v uspešni avstralski nanizanki Sosedje. Nase je opozoril z odlično odigrano vlogo travestita v komediji Priscilla, kraljica puščave. Po njej so ponudbe za delo kar deževale: L.A. Zaupno, Curtisa Hansona; Ljudožerci, Antonia Birda; A Slipping-Down Life, Tonija Kalema; Trenutki odločitve, Williama Friedkina; Memento, Christopherja Nolana in Till Human Voices Wake Us. Njegova nova filma sta Časovni stroj in The Hard Word.

Dagmara Dominiczyk se je rodila na Poljskem, vendar se je že pri sedmih letih preselila v New York. Po študiju na šoli za igralske umetnosti, kjer je bila tudi nagrajena za najboljšo igralko, je prejela štipendijo na univerzi Carnegie Mellon. Diplomirala je leta 1998, poleg tega pa dobila še kup pohval in priznanj. Na univerzi je igrala Tracy Lord v Zgodbi iz Filadelfije, Marie v Woyzecku, glavno vlogo v Medeji, Susan v Heidinih zapiskih, Heleno v Ozri se v gnevu in Olivio v Kar hočete.

O ustvarjalcih

Kevin Reynolds (režiser) se je rodil v San Antoniu, v Teksasu. Po diplomi iz prava je pisal govore za teksaškega guvernerja. Čez nekaj let si je zaželel snemati filme, zato je vpisal študij filma na teksaški univerzi, nato pa še na univerzi v Južni Kaliforniji.

Po njegovi diplomski nalogi Deset vojakov je režiser John Milius posnel film z imenom Rdeča zarja. Steven Spielberg je kasneje prebral njegov drugi študijski projekt, Dokaz, in se nad njim tako navdušil, da ga je zaprosil, če lahko pripravi scenarij za celovečerec. Fandango - tako se je namreč potem imenoval film - je za Reynoldsa pomenil uvod v režiranje in bodoče sodelovanje s Kevinom Costnerjem. Skupaj sta po tem še sodelovala pri filmih Robin Hood: Princ tatov, Rapa-Nui, Potopljeni svet in Zver vojne, ki mu je bil najbolj pri srcu. Reynolds je med drugim režiral tudi 187, s Samuelom L. Jacksonom v glavni vlogi.

Jay Wolpert (scenarist) je veliko let sodeloval pri ustvarjanju televizijskih kvizov in pogovornih oddaj, toda bolj kot to ga je privlačilo pisanje. Njegovo prvo delo je bil scenarij za en del kultne nanizanke The Lazarus Man. Nato se je bolj posvetil celovečercem. Po Grofu Monte Cristu je napisal še In the Year of the Brat, Fifty Days of Brave in Karibske pirate.

Wolpert najraje piše scenarije, ki se dogajajo v sedanjosti, poleg pisanja pa je zaigral celo v nekaj filmih, na primer v Ljubezenskih težavah in Nevestinemu očetu II., ko se je pojavil v vlogi ginekologa Diane

Komentarji

7.4. 2005 ob 17:06

zdravo ! supr akciski film ful kul je.

— zala
29.8. 2005 ob 9:30

hud film

— Miška
6.8. 2006 ob 11:40

Ful hud film!Edn bolših ;)

— Black Angel
14.8. 2006 ob 20:22 zvezdica

Odličen film. Poln strasti. In odlična igralska zasedba. Morda je malce "za lase privlečeno" le to, da grofa ne prepozna nihče drug kot njegova bivša.

— vladka
17.6. 2007 ob 14:08

fiLm mi je wšeč. wendar je knjiga boljša saj me moti to da režiserji mislijo da wso zgodbo pripowedujejo prizori... drugač je biu okei. ogledala sem si ga pa predwsem zato ker je to najljubša knjiga mojega dedka in me je zanimal tudi film...

— fanyca zgodovinskih spektaklov
2.1. 2008 ob 15:40

to je zame eden najboljših filmov kar sem jih videl!

— panter
2.7. 2008 ob 18:20 zvezdica

Film je sicer že kar star in mogoče je to tudi mala sramota za mene, da sem si ga šele zdaj ogledala v miru in do konca pa vendar mi ni žal da sem si. Film je super, že samo zato ker ma Caviezela not. No pa tud Pearce ni bil slab:) Predvidevam da je Mel Gibson s tem filmom dobil idejo da bo njegovga Jezusa igral Caviezel, ker je mu je v prizorih ko je v zaporu čisto podoben:) Zgodba je sicer malo obrabljena že, pač tipu se življenje okol obrne ko se vsi najbljižji zarotijo proti njem, potem nekaj let trpi in pride nazaj poln maščevanja, sam vseeno nekaj je na tem filmu, da ga naredi tako posebnga. Ne vem mogoče igralska zasedba, al zgodovinsko ozadje al sama scena, nekaj je. Vsekakor je vreden ogleda. lp

— bina
28.11. 2009 ob 11:53

ob tem film sem se dobesedno zjokat PRIDIGAR CAR

— DONE smoke
29.11. 2009 ob 18:52

Čudovit film za naša leta seveda.
Zelo mi je všeč vloga glavnega igralca, ki upodablja zelo hrabrega moža. Gledala bi ga vsaj enkrat letno!!

— Marija Strahovnik
4.6. 2011 ob 19:21

fanyca zgodovinskih spektaklov kje si dobila knjigo grof monte cristo ker jo sama že dolgo želim prebrat pa ne vem kje jo naj dobim

— nekdo pač
29.1. 2012 ob 21:26

film je 1A eden boljsih

— to sam ja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.