Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Constantine

znanstveno-fantastični akcijski triler
Pekel ga hoče. Nebesa ga nočejo. Zemlja ga potrebuje.
Na sporedu od: 31.3.2005, Kolosej Ljubljana
2h 1min / 121min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Kevin Brodbin, Mark Bomback, Frank Cappello
Film, posnet na podlagi stripa Hellblazer, je zgodba o nadnaravnem detektivu Johnu Constantinu (igra ga Keanu Reeves), ki se poveže s skeptično policistko Angelo Dodson v podobi Rachel Weisz, da bi skupaj raziskala skrivnosten umor njene dvojčice. Preiskava ju vodi skozi temačen svet demonov in angelov, ki živijo pod površjem sodobnega Los Angelesa.

Kaj če sta bog in hudič stavila za duše vseh ljudi? -- John Constantine

John Constantine (KEANU REEVES) je doživel pravi pekel. Rodil se je s sposobnostjo, ki si je ni nikoli želel, namreč lahko prepozna angele in demone, ki hodijo po Zemlji v človeškem telesu. To ga je pripeljalo do te točke, da si je bil prisiljen vzeti življenje, saj je želel ubežati mukotrpni jasnosti svojih vizij. Vendar mu ni uspelo. Proti njegovi volji so ga obudili k življenju in spet je pristal v deželi živih. Zdaj mu ne preostane drugega, kot da hodi po Zemeljski meji med nebesi in peklom in si zaman prizadeva, da bi si s preganjanjem hudičeve vojske zaslužil odrešitev.

Toda Constantine še zdaleč ni svetnik. Ker je razočaran nad svetom, ki ga obkroža, veliko pije in je zelo zagrenjen junak, ki prezira že samo idejo o junaštvu. Constantine se bo boril za vašo dušo, vendar noče vašega občudovanja ali zahvale - in še posebej noče vašega sočutja.

Želi si le odrešitve.

Ko obupana, toda skeptična policijska detektivka (RACHEL WEISZ kot Angela Dodson) zaprosi za njegovo pomoč pri razrešitvi skrivnostne smrti njene sestre dvojčice (prav tako jo igra Weisz), ju njuna pot popelje v svet demonov in angelov, ki prebivajo pod Los Angelesom.

Ozadje

Predstavljajte si, da je Zemlja le ravnovesje med silami dobrega in silami zla, in da se je to ravnovesje ohranilo skozi stoletja. Ljudje si na tem svetu izberejo svojo pot, s tem pa si zapečatijo usodo v onostranstvu - nekateri gredo v nebesa, drugi v pekel.

Zaradi stave za vse duše tega sveta tako bog kot hudič ne smeta imeti neposrednega stika s človeško raso, vendar lahko nanjo vplivata prek posrednikov, tako imenovanih mešancev, ki niso ne čisti angeli ne čisti demoni.

Ti mešanci v človeških telesih povsem svobodno hodijo med ljudmi in opravljajo svoje delo. Premikajo se po istih cestah, hodijo v iste službe, se poročajo z ljudmi, toda nihče ne ve zanje. "Taki so, kot mi," pravi režiser filma Francis Lawrence. "Lahko ste poročeni z njimi, lahko so vaši prijatelji, pa tega ne boste nikoli vedeli."

Le John Constantine jih lahko vidi.

Vse od malih nog ima edinstveno sposobnost - on ji pravi prekletstvo - da prepozna ta bitja, ki se skrivajo pod človeško kožo. Vidi njihove prave obraze, naj bodo angelski ali pa demonski. V mladosti je bil zaradi tega grozljivega bremena, ki ga nihče ni razumel, prisiljen storiti samomor, saj je mislil, da bo le tako našel mir. Namesto tega pa je za dve minuti uzrl brezna pekla, ki si jih še v najhujši nočni mori ni mogel predstavljati, nato pa so ga obudili in spet se je znašel na tem svetu.

Od takrat naprej je vedel, da ga čaka peklenska usoda, ko se bo njegovo življenje na tem svetu končalo, zato se na vse pretege trudi, da bi to spremenil. Poda se na dobro znano pot do odrešitve, in sicer napove vojno vsem demonskim mešancem na Zemlji, da bi si zaslužil nebesa.

Constantinove nenavadne okoliščine in njegova zagrenjenost so pritegnile pozornost Keanuja Reevesa. "Je eden najboljših scenarij, kar sem jih kdaj prebral," pravi. "V njem lahko najdeš humor, razumnost, energijo, še posebej pa mi je bilo všeč to, da ni bilo vse tako očitno. Film je zelo skrivnosten in protisloven. Constantine ima močan čut za moralo, vendar njegova etika ni vedno čisto jasna. Skuša popraviti krivice, vendar tega ne stori vedno na najbolj prijeten način. Takšnega antijunaka še nisem videl."

Na vsakem koraku ga nadlegujejo mešanci z obeh strani. Angelski Gabriel (TILDA SWINTON), božji vratar na Zemlji, ki noče in noče dati Constantinu odrešitve, ki si jo tako obupno želi. Constantinova zasebna vojna ga sploh ne gane in zaveda se njegovih sebičnih vzgibov, zato ga venomer spomni - brez vsakega usmiljenja - da si vstopa v nebesa ne more kupiti. Na drugi strani pa se hudičev odposlanec Balthazar (GAVIN ROSSDALE) posmehuje njegovim jalovim poskusom in ga spomni, da so mu dnevi šteti. Ko sliši diagnozo, da je Constantine zbolel za neozdravljivim pljučnim rakom, ne more skriti veselja.

Med njegovimi redkimi zavezniki je Chaz (SHIA LaBEOUF), njegov zvesti voznik in nadebudni vajenec. Navdušen je nad tem, kar vidi v Constantinovem svetu, pa čeprav z varne razdalje. Pomanjkanje praktičnih izkušenj nadomesti z enciklopedičnim znanjem religij in nadnaravnih pojavov, saj se želi temeljito pripraviti na trenutek, ko ga bo Constantine končno le poklical na pomoč. Pravo pomoč pa bi mu lahko nudil njegov bivši kolega Midnite (DJIMON HOUNSOU), če ne bi Constantine pretrgal vezi. Nekoč je bil vrač in zdravilec z vero, danes pa je zavzel nevtralno stališče in nudi svoj nočni klub kot zatočišče za mešance z obeh strani. Constantina posvari, naj spoštuje ravnovesje.

Toda on ne more odnehati. Samo to mu je še preostalo. To je njegovo življenje.

Kasneje pristopi k njemu policijska detektivka Angela Dodson (RACHEL WEISZ), ki si ne zna pojasniti skrivnostnega samomora sestre Isabel. Vzgojena je bila v duhu, da je samomor smrtni greh, zato nikakor ne more sprejeti dejstva, da bi si sestra vzela življenje, čeprav se na posnetkih iz psihiatrične bolnišnice, kjer se je Isabel zdravila, jasno vidi, da je skočila s strehe. Ker je veliko slišala o sposobnostih Constantina, se kljub dvomom odloči, da ga poišče in prosi za pomoč.

Izza kamere

Francis Lawrence (režiser)

Posnel je številne videospote za največje glasbene zvezde in pobral vse možne nagrade. Mladi režiser je požel slavo leta 2003 za svoje izvirno delo pri videospotu Cry Me A River Justina Timberlakea.

Leta 2002 je prejel latinskega grammyja za videospot južnoameriške zvezde Shakire, Suerte. V svoji karieri je sodeloval že z veliko glasbenimi zvezdniki, kot so Britney Spears, Janet Jackson, Will Smith, Aerosmith, Wyclef Jean, POD in Garbage. Njegov nedvomno največji glasbeni projekt je bil videospot Willa Smitha za film Men in Black II. Govori se, da naj bi bil to eden najdražjih videospotov v zgodovini. S tem pa si je nabral dovolj izkušenj, da se je preselil z videospotov na film.

Komentarji

2.2. 2005 ob 19:58

Film CONSTANTINE je res ful hud! Glavno vlogo ima Keanu Reaves. Film je res vreden ogleda. Lep pozdrav, Irahuoj Kirat

— irahuoj kirat
9.2. 2005 ob 13:36

film sem si že ogledala v Kanadi in moram reč da je res "ful" dober za vse,ki ljubite akcijo in fantazijo.V glavni vlogi je Keanu Reaves.Res vreden ogleda! By

— const.
27.2. 2005 ob 20:59

efekti super , zgodba super , sam prevec kajenja je :)

— krky
2.3. 2005 ob 18:26 zvezdica

Zelo dober film na temo izganjalca hudiča. Ravno prav nasičena zgodba z elementi dobrega in zla ter odličnimi vizualnimi efekti. Če odštejemo antikadilsko propagando, se v filmu ne zgodi nič, kar bi gledalcu odvrnilo koncentracijo. Glavni dve vlogi sta odlično postavljeni v film, kot tudi odigrani. Skratka, gledanje je več kot udobno.

— Pogan
3.3. 2005 ob 15:41

Ta film je odlicen lahko powem da je se boljsi od matrice. Sam skoda karta je draga za en film, rajsi si poberem z neta Dvix filme in gledam za zelo poceni! Adijo

— ADo
10.3. 2005 ob 15:20

ta film je težka tuga in dolgčas. slabše od matrice 100 na uro

— tuga
18.3. 2005 ob 14:35

trailerji so preveč ql, da film ne bil bil ameriški block buster no-brainer. škoda.

— no brainer
21.3. 2005 ob 12:52

JA konč ena dobra,vredna ogleda zgodba.Filma mislm.Constantine je odličn film.Vredno ogleda.Pa tut igralska zasedba je dobra.Torej še enkrat pejte gledat! LP, HUDEC

— Hudec
21.3. 2005 ob 12:53

Aja pa še to!Ta movi je milijardokrat bolš od une trapaste Matrice

— Hudec
22.3. 2005 ob 9:01 zvezdica

Ustvarjalcem je uspelo na že kar "prežvečeno" temo posneti presenetljivo dober film. Vizualni učinki so odlični, zgodba ravno prav zapletena z nekaj dobrimi preobrati. Le protikadilski zaključek deluje morda malo osladno. Drugače pa je film dobra mešanica akcije in srhljivke. Vredno vašega denarja.

— Virus
25.3. 2005 ob 12:39

filma še nisem videl, zato ne vem kakšen je bi ga pa rad

— ed
25.3. 2005 ob 18:04

film je ful hud sam ga še nism gledu

— miki
25.3. 2005 ob 23:44

Zavedam se, da tema ne spada pod komentar tega filma, pa vseeno bi rad, da so tudi ostali obiskovalci o tem seznanjeni! Vaša politika ocenjevanja temelji na nepravičnem in zmotnem ocenjevanju! S pozitivno oceno oz. plusom ocenjujete le pozitivne komentarje! S tem se pa nikakor ne morem strinjati! Dobra kritika VEDNO sestoji iz pozitivne ni negativne strani, zato menim, da bi morali pod rubriko "Nagrajene s +" prikazati tudi dobro napisane negativne komentarje! Previlno bi bilo, da bi sporočilo jemali resno!

— Pitbull
30.3. 2005 ob 17:51

Se popolnoma strinjam s tabo Pitbull, jz napisem dobro negativno krtiko p jo dajo pod "vse". Mislm dej se se drugi prtožte, ker tako ne gre naprej. Kritika, dragi uredniki, je namreč lahko ne- oziroma pozitivna! Prav?? pa najs dej uišam ol vm!

— SEBA*
30.3. 2005 ob 18:03 zvezdica

Constantine (Keanu Reeves) v filmu. Res, bilo bi bolje, da bi ga lepo pustili na platnicah malo boljšega stripa HellBlazer. A Američani so, seveda, kaj pa drugega, na podlagi stripa HellBlazer, kot že za mnoge druge t.i. "comics heroes" (ala Elektra, Punisher, Super/Spider/Bat/Pla stic... man, HellBoy, Hulk,...) naredili film. Film, ki ne premore niti enega sočno-estetsko oblikovannega akcijskega prizora, je kabaretno-satirični videospot, ki iz hudiča dela čudež, pomljajuje Rachell Weizs, in Reevsa povzdiguje v ne-še-povsem-oblikov anega junaka, kar že tako bednemu filmu prinese dodatno dolgočasje, možno predvidevanje neumnoprimitivnega konca, ki pa da filmu vsaj tisti mali košček potrebne svežine, a tako ali tako vsa groza trilerja zbledi, se spremeni v nevidne sence dvoma, še preden pride do nas, močno razočaranih gledalcev, ki obupujemo nad dejstvom, da smo za tak film porabili- ja- 1100 SIT.

— iztok gartner*
1.4. 2005 ob 14:54

u keanu u

— u
1.4. 2005 ob 15:42 zvezdica

Zelo vredno ogleda! Malce predolg film, ampak super zgodba in liki. Tud men tista kampanja proti kajenju ne ustreza, ampak je res, da po filmu nism šla na čik (kot sem prvotno nameravala). Mogoče pa sem ena tistih gledalk pri kateri so dosegli svoj namen?! Vsekakor PEJTE GLEDAT, še sploh, če imate radi bitko med dobrim in zlim...

— Sima
1.4. 2005 ob 15:47

Pripravite se na nekaj "huuudih" prizorov... hehe... pa veliko užitka ob gledanju. P.S.: zanima me, kdo pol na koncu počisti vso tisto svinjarijo, ki so jo naredili...??...hehe

— Sima
1.4. 2005 ob 23:22

Dum loquimur, fugerit invida / Aetas: carpe diem, quam minimum credula postero. Nos numerus sumus et fruges consumere nati. Et Eärello Endorenna utúlien. Sinome maruvan ar Hildinyar tenn' Ambar-metta!

— Whi mo Lai (Elinor)
2.4. 2005 ob 16:19

o kaki kampanji proti kajenju vi to govorite? ... se še odločam če bom šou gledat :S ;)

— TheoryX
2.4. 2005 ob 22:09 zvezdica

Skoraj vsi dosedanji filmi narejeni na podlagi stripov so me razočarali, še posebno tisti na temo raznih demonov. Vendar jih hodim še vedno gledat, ker sem ljubitelj stripov in tega žanra filma. In končno sem proti pričakovanju dočakal zelo dober film. Zgodba je bila za spremembo bolj zanimiva in nepredvidljiva in ni bila samo nizanje akcij eno za drugo. Liki v filmu so bili prikazani bolj kompleksno. Tudi igralci so dobro in prepričljivo odigrali svoje vloge. Dialogi niso bili tisti izrabljeni dialogi, ki jih srečaš v večini takšnih podpovprečnih filmih. Najboljša od vseh pa je bila kamera, izvrstni posnetki, montaža in na sploh samo snemanje.

— Sašo Žitnik
3.4. 2005 ob 10:14

constantine je odličen film, saj čeprav naj bi bil kao strasljiv pa to, vsebuje tudi veliko humorja... Lucifer je prikazan smesno :D. uglaunm ful je hud.

— constantine
3.4. 2005 ob 16:50

film je najboljši, kar sem jih kdaj videla.

— super
4.4. 2005 ob 19:15

zelo dolgočasen in nezanimiv,ne vem katero besedo naj še povem.Keanu je še kar,ostali pa so sucks.Čeprav so učinki dobri,ni za moj okus.Seveda po stripu noben film ni dober(so pa izjeme).Kakorkoli ni bolj bednega filma. Sori:(

— mare
6.4. 2005 ob 17:50 zvezdica

to bi bil zanimiv izlet, še posebej če bi si utegnili ogledati, kdo vse se cvre v večnem ognju. film me ni razočaral, čeprav bi najbrž lahko bil tudi boljši - po mojem mnenju predvsem če bi glavno vlogo namesto keanuja odigral kateri drugi igralec s kaj več igralskega talenta... Rachel mi ni bila napačna, najsvetovnejša faca je bil seveda lucifer, boljše ne bi mogel izpasti. v samo zgodbo se ni za spuščati,pač še en večen boj med dobrim in zlom, film pa vseeno toplo priporočam, ker je zanimiv, razgiban in "dogaja"

— Lenča
8.4. 2005 ob 23:47

film je še kar dober-zelo dobri efekti,maske,na trenutke malo smešen in prav nič grozen!

— Boki
9.4. 2005 ob 14:38

mogoče pa ni slabi. . . .

— kuj nekaj
9.4. 2005 ob 19:24

vaš film me je čisto prevzel. naj bi bil fantastični triler pa sn se mogla zranv smejat! ja smejat werjamete ali pa ne... po podi sem se metala z kolegico in kolegom.no bom počasi končala da wam ne bom kai preveč za razmišlat dala. uživajte še naprej v svojih trilerskih komedijah=) vaša maja

— maja
9.4. 2005 ob 19:30

aja še neke film ni bil vredn 1100sit.

— maja
9.4. 2005 ob 20:06

pazitee see!!

— mala
11.4. 2005 ob 14:34

fil je bil totalno zanič škoda dt jurja 100 za oglet tazga kurčevga filma

— mojca
12.4. 2005 ob 7:56

zlo fajn film pa še igralska zasedba j fajna...

— missy
15.4. 2005 ob 21:14

Vem da VSI govorijo, to je Dobr, to je pa krneki, pa slabo- pa se ne morate odločit. Ampak ta film je men tok BEDEN, čist nč ga nisem štekal (no prvih 20min), to je samo KAJENJE, čista BEDA, res prosim zaupajte mi (vem da je težko), amak je tok ZANČ FILM, da ste kreteni na kubik, če ga boste gledal. 1100 ze tole??!!!

— YA
15.4. 2005 ob 21:20

po stripu nuben film ni dobr razn HELLBOYA 8vsaj zame)... Ne vem no elektra je zanč, hulk še bol, punisher je gniw, spider-man, da ne govorimo o te, batman- že ob boljših smo bruhal. NO JA...

— KWA?!!!
17.4. 2005 ob 10:40 zvezdica

Keanu je car. Drugač pa je film kjub ful dobrim efektom HUDO DOLGOČASEN.

— Giant81
18.4. 2005 ob 16:30

ej bolšiga filma še ne!kolosej lj je zakon!

— sara
20.4. 2005 ob 12:43

kwa je narobe stabo človek.če nimaš nč od lajfa pa se morš spraulat na ene filme.ej pol si pa res pathetic.Mislm folk je pršu prebrt kritiko, dobro al pa slabo, ne pa tvojga pluvanja čez čist use the f... filme k so bli na sceni.tko da se mal skuliri predn kej vn vržš. Al pa pejt to govort komu k te lohk posluša!

— missX
20.4. 2005 ob 12:44

aja by the way film je čist gud...

— missX
20.4. 2005 ob 17:58 zvezdica

No ja ni bil slab.čeprav ni bil moj okus je bil kar zanimiv. Videl pa sem že boljše filme!ŽAL

— kristjan
22.4. 2005 ob 15:59 zvezdica

Izganjalec hudiča sreča Matrico. Constantine, še en film, ki so ga sneli po stripu, izgleda slabo. Kljub razkošnim posebnim efektom in divji scenografiji. Kljub veliki želji po uspehu, kljub mešanju Izganjalca hudiča in Matrice. In Keanu Reeves seveda še vedno misli, da je Neo, en in edini, tisti, ki lahko izganja hudiča, se gre eksorcizem prve klase in rešuje svet. No ja, rešuje simpatično Rachel Weisz, ki ji je zlodej vzel sestro dvojčico. Tu ni prostora za logiko in globoke misli. Tu gre pač za klišeje, neumnosti in za teorijo, da bo novi antikrist otrok Boga in Hudiča skupaj. Pač film, ki nadangelu Gabrielu zlomi krila in film, kjer junaki na koncu namesto čika v usta vtaknejo žvečilni gumi.

— iztok gartner
22.4. 2005 ob 17:37

ta film je full ql! pa še keanu je ful qt-love him! čeprov je bl tipičn film je dobra igralska zasedba in film je enostvano ql and the best čawčawčaw

— Ja60DK4
22.4. 2005 ob 17:43

pa se s3njam z missX- iztok gartner, kaj nimaš pametnjšga dela KOT DA SAM PLUVAŠ PO VSEH FILMIH??? wtf ti dogaja u buči?

— J460DK4
30.4. 2005 ob 16:35

super film!

— alenka
30.4. 2005 ob 16:38 zvezdica

Ma ta film je totalna bedarija.Kr neki.Sej ne bom reku da je Keanu Reeves slab,ravno nasprotno je zelo dobr.Ampak ta film je totaln podn od filma tkoda je tut on v temu filmu ni kaj preveč prida!!!

— Vid
1.5. 2005 ob 16:44

Film mam na dvdeju in se mi zdi da je dobr (3-4)ampak kr preskakujeju iz enga dela na druzga lhk bi se mal bolj potrudil.

— aly
2.5. 2005 ob 12:09 zvezdica

Film je čist cool. Mogoče bi lahko bil še bolj napet, še več trpljenja, belcebup oz. lucifer bi lahko bil bolj iznakažen in ne v podobi človeka, prav tako angel Gabrijel, bi naj bil brez spola, vendar je v filmu kot ženska! drugače ok.

— In6Flames
8.11. 2005 ob 14:39

Film je res dobr...wredn ogleda=P

— anYaa
10.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Kar soliden film, posnet po sripu HellBlazer, ki ima kljub zanimivi zgodbi prehiter tempo. Zgodba o tipu, ki vidi angele in demone, ki ga jebejo v glavo z vseh strani, on pa si kljub vsemu hoče prislužiti 'upokojitev'. Da, rad bi šel v nebesa s tem, da izganja demone, a ker mu je pekel usojen, bo pot težka. Igralska zasedba je solidna, učinki pa še popestrijo film. Ekrat zvečer si ga ogledate za zabavo, kaj več pa od njega ne pričakujte.
Ocena: 3/5
P.S.: V kino prihaja še Constantin 2

— fAjŁi

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.