Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Strogo zaupno

kriminalka, drama
Na sporedu od: 2.10.2003, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Scenarij: Doug Jung
Režija: James Foley

Zgodba

Nepoznavanje naloge je lahko za Jakea Viga (Edward Burns) usodno. Prebrisan in spreten slepar s svojimi vohuni (Gordo (Paul Giamatti), Shills Miles (Brian Van Holt) in Big Al) in dvema pokvarjenima policistoma (Whitworth (Donal Logue) in Manzano (Luis Guzman)), nič hudega slutečemu Lionelu Dolbyju izmakne na tisoče dolarjev. Toda, ko Lionela in Big Ala umorijo, kmalu postane jasno, da Lionel ni bil navadna žrtev, ampak bivši sodelavec čudaškega zločinca Kralja (Dustin Hoffman).

Ker se Jake nikoli ni bal izzivov, se odloči Kralju maščevati z največjo prevaro svoje kariere. Gre za izredno pomemben posel, zato se Jake-ovi ekipi priključi drzna žeparka Lily (Rachel Weisz). Zapletena spletka, polna goljufij s posojili, manipuliranja v računovodstvu, prenosu denarja in odpiranju računov se lahko začne... Toda brez ovir ne gre: FBI agent Gunther Butan (Andy Garcia) in njegova desna roka Morgan Price ter prevarantski partner Travis (Morris Chestnut) so ekipi za petami. Če bo Jake hotel poplačati svoj dolg, bo moral biti s svojimi pajdaši ves čas korak pred kriminalci in policisti.

STROGO ZAUPNO je ostra in napeta drama režiserja Jamesa Foleyja (Fear, Glengarry Glen Ross) in scenarista Douga Junga. Film ima izvrstno igralsko zasedbo, ki jo med drugim sestavljajo dvakratni oskarjev nagrajenec Dustin Hoffman, Edward Burns, Rachel Weisz, Andy Garcia, Paul Giamatti, Morris Chestnut, Brian Van Holt, Luis Guzman in Donal Logue. Producenti filma so Michael Paseornek, Marc Butan in Michael Ohoven.

Igralska zasedba

Ed Burns (Jake Vig)

Edward Burns navdušuje občinstvo in kritike kot igralec, scenarist, režiser in producent. "Sidewalks of New York" (november, 2001) je bil njegov četrti celovečerec, pri katerem je bil zaslužen kot scenarist, režiser, producent in igralec. Film je komičen pogled na razmerja in romance skozi oči šestih newyorčanov. V filmu poleg Heather Graham igrajo še Brittany Murphy, Rosariu Dawsonu, Davidu Krumholzu, Dennisu Farini in Stanleyju Tucciju.

Burnsov prvi celovečerec "The Brothers McMullen", v katerem je prevzel vlogo režiserja, scenarista in igralca, je naletel na pohvale kritikov in občinstva. Prvič so ga zavrteli na filmskem festivalu Sundance leta 1995, kjer je prejel nagrado Grand Jury. Posnet je bil s pičlimi 25.000 USD, potem pa na domačih tleh zaslužili več kot 10 milijonov dolarjev, kar ga je uvrstilo med najbolj dobičkonosne filme tistega leta. Poleg tega je leta 1996 na Independent Spirit Awards prejel nagrado za najboljši celovečerni prvenec.

Burns je ob Robertu De Niru zaigral v filmu "Fifteen Minutes" in ob Tomu Hanksu v Spielbergovem "Saving Private Ryan." Kritično lepo sprejet film o drugi svetovni vojni je bil prvi, ki ga Burns ni tudi napisal in režiral. Lani je zaigral v filmu "Ash Wednesday," kjer je prevzel vloge scenarista, režiserja, producenta in igralca ter ob Angelini Jolie zaigral v romantični komediji "Life, Or Something Like It".

Njegov naslednji projekt je film Petra Hyama "A Sound of Thunder", posnet po kratki zgodbi Raya Bradburyja.

Rachel Weisz (Lily)

Rachel Weisz je igrala v številnih velikih uspešnicah zadnjih let, med drugim ob Hughu Grantu v "About A Boy" in ob Brendenu Fraserju v "The Mummy Returns". Poleg tega je zaigrala ob Jude Law in Josephu Fiennesu v filmu "Enemy at the Gates" in ob Susan Lynch v neodvisnem celovečercu "Beautiful Creatures".

Pred tem je nastopila ob Catherine McCormack v uspešni britanski komediji "Land Girls", ob Vincentu Perezu v "Swept From the Sea", ob Jeremyju Daviesu in Benu Afflecku v filmu Marka Pellingtona "Going All the Way", ob Liv Tyler in Jeremyju Ironsu v Bertoluccijevem "Stealing Beauty", pa tudi ob Keanu Reevesu in Morganu Freemanu v trilerju "Chain Reaction".

Na oder se je vrnila lansko poletje v gledališče Almedia v zahodnem predelu Londona z najnovejšo igro Neila Labutea "The Shape of Things". Za vlogo je prejela izvrstno kritiko. Nato pa je z LaButeom koproducirala filmsko različico "The Shape of Things", v kateri je tudi zaigrala.

Njeni prihodnji projekti so: "The Runaway Jury" (ob Johnu Cusacku, Geneu Hackmanu in Dustinu Hoffmanu), "Marlowe" (ob Jude Law) in "Envy" (ob Benu Stillerju, Jacku Blacku in Christopherju Walkenu).

Andy Garcia (Gunther Butan)

Andy Garcia se je uveljavil kot eden najbolj nadarjenih in mnogostranskih igralcev. Ena njegovih najbolj nepozabnih izkušenj je bilo delo s Francisom Fordom Coppolo v filmu "The Godfather III." Garcia je prejel nominacijo za oskarja in zlati globus za najboljšo stransko vlogo. Leta 1991 je ustanovil svojo produkcijsko hišo CineSon Productions.

Garcia je zaigral ob odlični igralski zasedbi (George Clooney, Brad Pitt in Julia Roberts) v filmu oskarjevca Stevena Soderbergha "Oceans Eleven". Kot producent je zaslužen za dva neodvisna filma, v katerih je tudi zaigral. Prvi je psihološki triler "The Unsaid", kjer so nastopili še Teri Polo, Linda Cardellini in Vincent Kartheiser; drugi pa drama "The Man From Elysian Fields" z Mickom Jaggerjem, Jamesom Coburnom, Julianno Margulies, Olivio Williams in Anjelico Huston. "The Unsaid" so zavrteli na filmskih festivalih Deauville in Palm Springs, "The Man From Elysian Fields" pa na festivalih Toronto in Sundance. Garcia je nazadnje zaigral v filmu "Just Like Mona", kmalu pa ga bomo videli ob Ashley Judd in Samuelu L. Jacksonu v filmu "Blackout".

Garcia je leta 2000 prejel nominacijo za nagradi Emmy in zlati globus za vlogo legendarnega kubanskega trobentača Artura Sandovala v biografskem filmu "For Love Or Country: The Arturo Sandoval Story".

Dustin Hoffman (Kralj)

Dvakratni oskarjevec in sedemkratni nominiranec je eden najslavnejših glavnih igralcev. Rodil se je v Los Angelesu, obiskoval kolidž Santa Monica Community in kasneje gledališče Pasadena. Nato se je preselil v New York, kjer je študiral z Leejem Strasbergom.

Hoffmanova prva dramska vloga je igra Gertrude Stein "Yes Is For A Very Young Man", ki jo je produciral kolidž Sarah Lawrence. Sledilo je nekaj nebroadwayskih vlog, ki so pritegnile pozornost režiserja Mikea Nicholsa. Hoffman je zanj zaigral v filmu "The Graduate" in bil nominiran za oskarja. Sledilo je še šest nominacij za vloge v filmih "Midnight Cowboy", "Lenny", "Tootsie" (ki ga je tudi produciral), in "Wag the Dog". Oskarja je prejel leta 1979 za glavno vlogo v filmu "Kramer Vs. Kramer" in leta 1988 za "Rain Man".

Zaigral je še v filmih "Little Big Man", "Straw Dogs", "Papillon", "All the President's Men", "Marathon Man", "Straight Time", "Agatha", "Ishtar", "Dick Tracy", "Billy Bathgate", "Hook", "Hero", "Sleepers", "Sphere", "American Buffalo", "Outbreak", in "Mad City". Pred kratkim je ob Susan Sarandon nastopil v filmu Brada Silberlinga "Moonlight Mile".

Prav tako navdušuje njegovo dramsko delo. Na Broadway se je vrnil leta 1974 s svojo prvo dramsko režijo "All Over Town". Leta 1984 je zaigral Willyja Lomana v upodobitvi drame "Death of a Salesman", ki jo je tudi produciral. Vloga mu je prinesla nagrado Drama Desk za najboljšega igralca in nagrado Emmy, ko so posebej za televizijo posneli še film. Na londonskem odru je upodobil Shylocka v "The Merchant of Venice" in prejel nominacijo za nagrado Tony.

Hoffman je produciral tudi celovečerni film "A Walk on the Moon", kot izvršni producent pa je prejel dve nagradi Emmy za "The Devil's Arithmetic". Njegovi prihodnji projekti so: "The Runaway Jury" (ob Johnu Cusacku, Geneu Hackmanu, in Rachel Weisz). Kmalu pa ga bomo videli v filmu "Neverland" (ob Johnnyju Deppu in Kate Winslet).

James Foley (režiser)

Teme so bile pri ustvarjanju filmov za Jamesa Foleyja vedno ključne. Zapletenost njegovih filmov privablja najboljše in najslavnejše igralce, od Genea Hackmana in Al Pacina do Seana Penna in Kevina Spaceyja.

S svojim prvencem, najstniškim trilerjem "Reckless", v katerem sta zaigrala tudi Aidan Quinn in Daryl Hannah, je pokazal svojo edinstveno sposobnost združevanja negotovosti z zapleteno, nesentimentalno karakterizacijo. Nato je režiral kritično izredno lepo sprejet film "At Close Range". V zgodbi o odnosu med očetom kriminalcem in njegovimi odraslimi sinovi so zaigrali Sean Penn, Christopher Walken, Christopher Penn in Mary Stuart Masterson.

Foley je ponovno zašel v druge vode z režijo čudaške komedije "Who's That Girl?", v kateri je Madonna odigrala svojo prvo glavno vlogo. Sledil je temačen svet Jima Thompsona v uspešnem filmu "After Dark, My Sweet", tokrat z Jasonom Patricom, Rachel Ward in Bruceom Dernom. Foley je režiral tudi filmsko različico Mametove humorne zgodbe o moralnem kaosu "Glengarry Glen Ross", ki vključuje zvezdnike, kot so Jack Lemmon, Al Pacino in Kevin Spacey.

Med njegovimi ostalimi filmi so "Two Bits", "Fear", "The Chamber" in "The Corrupter". Dvakrat v svoji karieri je za kratek čas zapustil kinematografe in prestopil k televiziji. Režiral je "Twin Peaks" Davida Lyncha in serijo "Gun" Roberta Altmana na ABC-ju.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.