Kolosej
Film distribucije Fivia

Izpovedi nevarnega uma

komedija, drama
Na sporedu od: 15.5.2003, Kolosej Ljubljana
1h 53min / 113min
Scenarij: Charlie Kaufman, Chuck Barris

Vsebina

Izpovedi nevarnega uma so zgodba o dvojnem življenju legendarnega televizijskega producenta, avtorja priljubljenih kvizov Zmenkarije in Mladoporočenci, znane pesmi Palisades Park in voditelja Chucka Barrisa. Barris pa ni le slavni televizijski ustvarjalec, ampak tudi operativec CIA. Kljub uspehom na obeh področjih se mu začne življenje zapletati. Razpet je med dvema ženskama, njegove oddaje kritizirajo, kmalu pa mu začnejo tudi streči po življenju.

V Izpovedih nevarnega uma igrajo Sam Rockwell (Dobrodošli v Colinwood, Rop, Charliejevi angelčki, Zelena milja), Drew Barrymore (Donnie Darko, Charliejevi angelčki, Prvi poljub, Poročiva se, Nora ljubezen, Batman za vse čase), Julia Roberts (Nasmeh Mone Lise, Ocean's 11, Mehikanka, Erin Brokovich, Pobegla nevesta, Notting Hill).

Izpovedi nevarnega uma so režiserski prvenec Georgea Clooneyja (Solaris, Ocean's 11, Kdo je tu nor, Vihar vseh viharjev), ki ga je posnel po scenariju Charlieja Kaufmana (Prilagajanje, Biti John Malkovich). Producent filma je Andrew Lazar, izvršni producenti pa so Steven Soderbergh, Rand Ravich, Bob Weinstein, Harvey Weinstein, Jon Gordon in Stephen Evans.

Igralci

Sam Rockwell (Chuck Barris) je znan po svojih dinamičnih nastopih v številnih neodvisnih filmih. Trenutno ga lahko vidimo v Dobrodošli v Colinwood, pred nedavnim pa je blestel v Mametovem Ropu z Genom Hackmanom in Rebecco Pidgeon v glavnih vlogah.

Rockwell je igral v Charliejevih angelčkih in prejel pohvale kritikov za vlogo Divjega Billa v Zeleni milji, Frenka Darabonta. Nastopil je tudi v uspešnici Galaktična pustolovščina. Za vlogo v filmu Lawn Dogs Johna Duigana je prejel nagrado za najboljšega igralca na filmskih festivalih v Montrealu in Barceloni. Pohvale kritikov je prejel tudi za vlogi v filmih Safe Men in Jerry in Tom.

Sam Rockwell je med drugim igral v Zvezdnikih Woodyja Allena, A Midsummer Night's Dream Michaela Hoffmana, Box of Moonlight Toma DiCilla, Drunks Petra Cohena in mnogih drugih. Debitiral je v filmu Clown House Francisa Forda Coppole, ko je še hodil na šolo High School of the Performing Arts.

Drew Barrymore (Penny) je uspešna igralka že od otroštva. Pri šestih je dobila vlogo v filmu, ki je postal ena najbolj priljubljenih uspešnic v zgodovini kinematografije, v Vesoljčku.

Nazadnje smo jo lahko videli v večkrat nagrajenem Donnieju Darku in Charliejevih angelčkih 1. (kmalu bomo videli tudi 2. del). Barrymorova je igrala v naslednjih filmih: Prvi poljub, Poročiva se, Pepelkini ljubezenski zgodbi, Home Fries, Vsi pravijo: Ljubim te, Krik, Firestarter, Nepremostljive razlike (nominacija za zlati globus za najboljšo stransko vlogo), Mačje oko (vlogo so napisali posebej zanjo), Gun Crazy (nominacija za zlati globus), Strupena Ivy, Vražja dekleta, Vse, kar si želiš, Nora ljubezen in Batman za vse čase.

Med njenimi televizijskimi filmi so Zgodba Amy Fisher, Suddenly love, 15 and getting straight, Bogie, Babes in Toyland in Teorija ljubezni. Nastopila je tudi v nadaljevanki 2000 Malibu Road.

Julia Roberts (Patricia) je pravkar končala snemanje filma Nasmeh Mone Lise. Pred tem je posnela Full Frontal, ki je že njen tretji film s priznanim režiserjem Stevenom Soderberghom. Za portret Erin Brokovich je prejela oskarja in zlati globus. Nazadnje smo jo lahko videli v Ocean's 11, v katerem so bili njeni soigralci George Clooney, Matt Damon, Andy Garcia in Brad Pitt, in v Mehikanki.

Za svoje delo je prejela številne nagrade, filmi, v katerih je igrala, pa so prinesli v blagajne več kot dve milijardi dolarjev. Za oskarja je bila nominirana že leta 1990 za stransko vlogo v Jeklenih magnolijah, leto pozneje pa za glavno vlogo v Čednem dekletu. Za obe vlogi je dobila zlati globus. Zanj je bila nominirana za vlogi v uspešnih romantičnih komedijah Notting Hill in Moj bivši se poroči.

Pozornost občinstva in kritike je prvič pritegnila s filmom Mystic Pizza. Sledile so Jeklene magnolije in Čedno dekle, nato pa še niz precej raznovrstnih filmov, med njimi Tanka črta smrti, V postelji s sovražnikom, Umreti mlad, Kapitan Kljuka, Pelikanovo poročilo, Čenče, Michael Collins, Vsi pravijo: Ljubim te, Teorija zarote, Mačeha, Pobegla nevesta, American Sweetheart.

Režiser

George Clooney (agent CIA Jim Byrd in režiser) je nazadnje igral v Solarisu in Ocean's 11, obakrat pod režisersko taktirko Stevena Soderbergha. Prvič sta sodelovala pri Daleč od oči, filmski priredbi knjižne uspešnice Elmora Leonarda. S Soderberghom sta tudi družabnika v produkcijski hiši Section Eight, ki je posnela srhljivko Insomnia in črno komedijo Dobrodošli v Colinwood.

Gledalci se ga spomnijo tudi po uspešnici Vihar vseh viharjev Wolfganga Petersona in Kdo je tu nor bratov Coen. Za vlogo v zadnjem je bil leta 2000 nagrajen z zlatim globusom za najboljšega igralca v mjuziklu ali komediji. Med drugim je igral v Treh kraljih, Mirovniku, Batmanu in Robinu, Tistega čudovitega dne, Od mraka do zore.

Clooney se ukvarja tudi s televizijskimi projekti. Bil je izvršni producent in igralec v seriji Fail Safe, ki je bila leta 2000 nominirana za zlati globus v kategoriji najboljše mini serije ali televizijskega filma. Televizijsko občinstvo, predvsem ženski del, ga pozna po vlogi dr. Douglasa Rossa v nadaljevanki Urgenca.

Komentarji

4.3. 2006 ob 16:32 zvezdica

George Clooney me je prijetno presenetil s temle flimom. Že ko je izgledalo, da bo tip vedno le maneken in frajer, naredi takšen dober film. Rockwell je fantastičen, zgodba ravno prav absurdna in začinjena s črnim humorjem. Zelo zanimivo je bilo spremljati zgodbo človeka, razpetega med svojim delom na televiziji in ubijanjem za vlado. Res, zelo dober film.

— Izpovedi nevarnega uma

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.