Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Cloverfieldska 10

misteriozna zf drama / triler
Podnapisi
1h 45min / 105min
Leto: 2016
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Josh Campbell, Matt Stueken, Damien Chazelle
Mlada Michelle se po prometni nesreči zbudi v podzemnem bunkerju čudaškega Howarda, ki ji razloži, da je svet prizadela kemična vojna. Ker je zunanjost preveč onesnažena, mora Michelle ostati z njim, na srečo pa je Howard dobro pripravljen in založen z dovolj hrane ter drugimi potrebščinami. Kljub na videz iskrenim namenom rešitelja, Michelle vedno bolj razjeda dvom, dokler se ne odloči pobegniti, ne glede na posledice in nevarnost, ki ji bo izpostavljena, če se Howardova zgodba izkaže za resnično.

V današnjem svetu, ko tudi strogo zaupne informacije sila rade priplavajo na površje, je milo rečeno prava redkost, da snovanje kakršnegakoli filmskega projekta ostane skrito. Točno to je uspelo J.J. Abramsu, ki je kot strela z jasnega udaril z novico, da je njegova produkcijska hiša Bad Robot v popolni tajnosti ustvarila film Cloverfieldska 10. Gre za ne povsem tipično nadaljevanje filma Pošastno (Cloverfield), ki je leta 2008 navdušil kot prvi predstavnik filmskega žanra katastrofe z elementom uničujoče pošasti, ki je bil posnet v tehniki »najdenih posnetkov«. Zgodbi obeh filmov naj bi bili povezani, čeprav se bo očitno dobršen del zadnje dogajal pod zemljo. Duh skrivnostnosti, ki prežema celoten projekt, se odraža tudi v napovedniku, saj nam ta razkrije zgolj najmanjše fragmente dogajanja. A nič ne de, že to je več kot dovolj, da se nam ob ogledu naježi koža.

»Ne odpri vrat. Vsi bomo umrli!« – John Goodman, Cloverfieldska 10

Film Pošastno je leta 2008 navdušil z izvirnim scenarijem, načinom snemanja in odličnim stopnjevanjem napetosti. Zgodbo smo spremljali preko ogleda »najdenih posnetkov«, ki jih je našlo ameriško ministrstvo za obrambo. Na teh vidimo pet mladih Newyorčanov, ki se zberejo na poslovilni zabavi, da bi svojemu prijatelju zaželeli srečo pred njegovim odhodom na Japonsko. Ravno ta večer se nad mesto zgrne uničujoča pošast, ki za začetek obglavi Kip svobode, nato pa poruši še brooklynski most in spremeni New York v območje absolutne katastrofe.

Film, ki je tako pri gledalcih kot tudi pri kritikih doživel topel sprejem in glasno odobravanje, je največkrat označen za mešanico Čarovnice iz Blaira in Godzille.

O ZGODBI

Mlada ženska se po prometni nesreči zbudi v kleti moškega, ki trdi, da je zaradi napada s kemičnim orožjem zunanji svet povsem opustošen in neprimeren za bivanje. A ta razlaga očitno ne bo zalegla za dolgo, saj bodo dvomi vztrajno naraščali, skupaj z njimi pa tudi želja po svobodi in odprtju vrat …

Komentarji

24.2. 2016 ob 15:56

Tale napovednik, zgleda ful dobr, upam da bo film tut zlo dober.
(Ps nism gledu filma Cloverfield 2008)

— Nekdo
17.3. 2016 ob 21:41

ta film je grozljivka ker na imdb pise da je horror. ta film bo pa treba gledat.

— horror
30.3. 2016 ob 18:33

zakaj ni zdej tega filma več???

— luka
15.4. 2016 ob 12:46

KDAJ BO TA FILM?????????????

— KOLOSEJSUX

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.