Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Civilna žrtev

akcijski, triler
Kaj bi naredili, če bi izgubili vse?
Na sporedu od: 28.3.2002, Kolosej Ljubljana
1h 55min / 115min
Scenarij: Ronald Roose, David Griffiths, Peter Griffiths

Vsebina

V enem samem trenutku Gordy Brewer (ARNOLD SCHWARTZENEGGER) izgubi vse, kar mu je pomenilo v življenju.

Nekega dopoldneva je v centru mesta zmenjen z ženo in sinom. Gordy, losangeleški gasilec in družinski človek, pride tja ravno v trenutku, ko v bližnjem vozilu eksplodira bomba.

Eksplozijo pripišejo Elu Lobu, Volku, zloglasnemu uporniškemu vodji v kolumbijski državljanski vojni, ki se vleče že desetletja. Tarča so bili člani kolumbijskega konzulata in ameriški obveščevalni agenti. Med žrtvami pa sta bila tudi dva civilista, ženska in fantek - Gordyjeva družina, ki je bila ob nepravem času na nepravem mestu.

Edino uteho najde Gordy v upanju, da bo prevladala pravica, in da bodo ustavili Volka, še preden zopet udari. Toda nekaj tednov kasneje, ko tragični dogodek utone v pozabo, z grozo spozna, da so ustavili uradno preiskavo v povezavi z Volkom.

Navkljub prepričevanju prijateljev, FBI-ja ter agenta CIE Brandta (ELIAS KOTEAS), se Gordy odpravi izslediti samega Volka. Za kaj takega pa se bo moral odpraviti v osrčje neprijazne džungle vojskujoče Kolumbije. Njegov načrt ima malo možnosti za uspeh in prav velika verjetnost je, da ga bo podvig stal življenja. Toda to Gordyja ne ustavi.

Ničesar nima izgubiti.

Pred kamero

Arnold Schwarzenegger - Gordy Brewer

Pred svojo igralsko kariero se je Avstrijec ukvarjal z bodybuildingom - prvi v zgodovini si je prislužil 13 svetovnih nazivov. Leta 1970 je dobil majhno vlogo v filmu Hercules in New York, tej pa je sledila še vloga ključnega pomena, namreč zaigral je v Stay Hungry, za kar je prejel odlične kritike in nominacijo za zlati globus za najboljšega novinca. Dokumentarec iz leta 1977 o tekmovanjih body buildinga pa je pomenil prelomnico v njegovi igralski karieri.

Z izjemno uspešnico Conan The Barbarian leta 1982 in njegovim nadaljevanjem Conan The Destroyer se je v trenutku priljubil svetovnemu občinstvu. Svoj uspeh pa je nadaljeval s futurističnim trilerjem Terminator. Schwarzenegger je že pridobil ime akcijskega junaka zato je nadaljeval z neverjetno priljubljenimi akcijskimi filmi - Commando, Raw Deal, Predator, The Running Man, Red Heat in Total Recall.

Arnie pa se je pokazal tudi v drugi luči – zaigral je namreč v komediji Ivana Reitmana Twins, skupaj z Dannyjem DeVitom, kasneje pa še v Junior, za katerega je prejel še eno nominacijo za zlati globus, tokrat za najboljšega igralca v komediji. Za tem pa je spet presedlal nazaj na akcijo, in sicer s filmom Terminator 2: Judgement Day.

Schwarzenegger še naprej ostaja sinonim za uspešnice, kar je dokazal s filmi, kot so Kindergarten Cop, Last Action Hero, True Lies, Eraser, Batman & Robin, End of Days, The 6th Day. V kratkem bo posnel še Terminator 3 in True Lies 2.

Elias Koteas - Agent Brandt

Koteas je postal mednarodna zvezda z vlogo v Cronenbergovem kontroverznem Trku, za katero je prejel posebno nagrado na festivalu v Cannesu. Za tem je prejel številne pohvale za igro v The Thin Red Line.

Pred kratkim je zaigral v filmu Novocaine, ob boku Stevea Martina in Helene Bonham Carter, in pa Harrison's Flowers, v katerem sta igrala še Andie MacDowell in Adrien Brody.

Izjemne kritike pa je požel še za naslednje filme: Gattaca, v katerem smo lahko videli še Umo Thurman, Ethana Hawkeja in Judea Lawa, Fallen, ob Denzelu Washingtonu, Apt Pupil, Living Out Loud, Hit Me.

Francesca Neri - Selena

Najbolj jo poznamo po vlogi Alegre, žene inšpektorja Rinalda Pazzija, v uspešnici Hannibal, v katerem sta igrala tudi Anthony Hopkins in Julianne Moore.

Njena naslednja vloga bo v trilerju Ginostra, v katerem bo opaziti še Harveyja Keitela in Andie MacDowell.

Medtem ko je Američani še ne poznajo dovolj dobro, pa je Francesca že dobro uveljavljena in spoštovana igralka v Evropi. Neri je zaigrala v filmih, kot so Carne Tremula, v katerem je igral tudi Javier Bardem, režiral pa ga je Pedro Almodovar, Dispara, ob boku Antonia Banderasa, ter Las Edades De Lulu, v katerem je zopet zaigrala ob Javierju Bardemu.

Cliff Curtis - Claudio, Volk

Curtis je igral v mnogo priznanih filmih v svoji rodni Novi Zelandiji, na primer v Klavirju, v katerem sta igrala še Harvey Keitel in Holly Hunter, Desperate Remedies, Rapa Nui, katerega je produciral Kevin Costner, Nekoč so bili bojevniki, ki ga je režiral Lee Tamahori, za to vlogo pa je Curtis prejel nagrado za najboljšega stranskega igralca.

Pred kratkim je zaigral v filmu Dan za trening, ob Denzelu Washingtonu in Ethanu Hawkeju, ter v The Majestic, ob Jimu Carreyju.

Njegove ostale vloge vključujejo filme, kot so Blow, The Insider, Bringing Out the Dead, Three Kings, 6 Days/7 Nights, Virus, Deep Rising.

John Leguizamo - Felix

Pred kratkim smo ga lahko opazili v uspešnici Moulin Rouge, zaigral je še v Joe The King, ter trilerju King of the Jungle.

Med njegove ostale vloge spadajo filmi, kot so Summer of Sam, ki ga je režiral Spike Lee, Romeo + Juliet, Spawn, To Wong Foo: Thanks for Everything, Julie Newmar, ki mu je prinesla nominacijo za zlati globus za najboljšega stranskega igralca, The Pest, The Fan, Executive Decision, Carlito's Way, Casualties of War, Super Mario Brothers, Whispers in the Dark, Regarding Henry, svoj glas pa je posodil Podgani v komediji Dr. Doolittle.

John Turturro - Armstrong

Nazadnje smo ga lahko opazili ob boku Georgea Clooneyja v komediji bratov Coen Kdo je tu nor?

Njegova bogata in uspešna igralska kariera vključuje filme, kot so The Luzhin Defence, 2000 and None, The Man Who Cried, Company Man, The Cradle Will Rock, Rounders, Illuminata (za katerega je napisal še scenarij, ga produciral in režiral), He Got Game, O.K. Garage, The Big Lebowski, Animals, Lesser Prophets, Grace of My Heart, The Search for One-Eyed Jimmy, Girl 6, Clockers, Quiz Show, Fearless, Barton Fink, Jungle Fever, Miller's Crossing, State of Grace, Mo' Money, The Flamingo Kid.

Izza kamere

Andrew Davis - režiser

Je znan po tem, da snema inteligentne akcijske trilerje, še posebej The Fugitive, v katerem sta zaigrala Harrison Ford in Tommy Lee Jones, ki je prejel seden nominacij za oskarja, vključno za najboljši film.

Njegov režijski prvenec leta 1979, Stony Island, je prejel pozitivne kritike, za katerega je spisal še scenarij in ga produciral. Temu je leta 1981 sledil triler The Final Terror, v katerem so zaigrali novinci v igralski industriji, Daryl Hannah, Joe Pantoliano in Rachel Ward.

Kasneje je režiral prvi film Stevena Seagala Above The Law, za katerega je tudi napisal scenarij in ga produciral, The Package, v katerem smo gledali Genea Hackmana in Tommyja Lee Jonesa, leta 1992 pa je spet režiral film Seagala, in sicer Under Siege.

Za tem je sedel v režijski stolček za filme Steal Big, Steal Little, v katerem sta igrala Andy Garcia in Alan Arkin, Chain Reaction, s Keanujem Reevesom in Morganom Freemanom, ter A Perfect Murder, z Michaelom Douglasom in Gwyneth

Komentarji

17.1. 2006 ob 13:17

ej tale film je biu enkrat po pop tv-ju ma sej je ful dobr =)

— minchy
11.9. 2011 ob 16:20

ma jst sm ga gledala 2 krat in mi je ful zanimiv.sam to mi je grozno ko unmu dajo kačo v usta.

— kiara

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.