Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Čistka

akcijski
Pravica je dobila nov obraz.
Na sporedu od: 11.11.2004, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Brian Koppelman, David Levien, David Klass, Channing Gibson
Režija: Kevin Bray
Upokojeni vojak Chris se vrne v svojo domače mesece koder in na lastni koži občuti krivico novega reda, ki mu vlada kriminal, droge in nasilje. Kmalu se odloči, da bo pravico vzel v svoje roke, s tem pa mora nase prevzeti tudi breme, da je ogroženo ne le njegovo življenje, temveč tudi življenje bližnjih družinskih članov. V filmu blesti mišičnjak The Rock!

O zgodbi

Upokojeni vojak Chris Vaughn se vrne domov, da bi začel novo življenje. Vrnitev pa je pokvarjena, ko ugotovi, da je njegov bogati srednješolski tekmec Jay Hamilton zaprl nekoč cvetočo žago in odprl igralnico. Chrisovo rojstno mesto preplavljajo zločin, mamila in nasilje.

Chris za pomoč zaprosi starega prijatelja Raya Templetona, se da izvoliti za šerifa in obljubi, da bo z vsemi sredstvi uničil Hamiltona. S svojimi dejanji ogrozi svojo družino in svoje življenje, a Chris se bo boril, dokler njegovo domače mesto ne bo spet pravi dom.

O produkciji

Film temelji na resnični zgodbi šerifa Buforda Pusserja in filmih iz 70. let, ki so bili zelo uspešni. Ustvarjalci pa so se odločili, da bodo zgodbo posodobili in približali sedanjim generacijam. Iz originalnega južnjaškega okolja so zgodbo prestavili na sever ZDA, v državo Washington, zato je snemanje potekalo v okolici Vancouvra, kjer je pokrajina podobna. Odločili so se tudi, da ne bodo uporabili preveč novih tehnik in posebnih učinkov, da bi bili pretepi čim bolj realistični.

Največji izziv je bila postavitev razkošne igralnice, pa tudi snemanje v njej je bilo zahtevno zaradi številnih statistov, igralnih avtomatov in luči. Vse to razkošje pa je končalo v ruševinah.

Čeprav je bilo snemanje fizično zahtevno, pa je vse sodelavce pritegnila misel o posamezniku, ki res lahko nekaj spremeni v tem našem vse bolj nasilnem svetu.

O igralcih

Dwayne The Rock Johnson (Chris Vaughn) izhaja iz družine rokoborcev. Pri 24. letih je postal rokoborski prvak, kot igralec pa je bil opažen v filmih Scorpion King in The Rundown.

Johnny Knoxville (Ray Templeton) je najbolj znan kot glavni junak serije Jackass, ki jo predvaja MTV.

Neal McDonough (Jay Hamilton) je najbolj znan po vlogah v TV seriji Boomtown in filmu Minority Report.

Ashley Scott (Deni) je zvezda TV serije Birds of Prey.

O ustvarjalcih

Kevin Bray (režiser) je diplomant newyorške filmske šole in je najprej zaslovel kot režiser nagrajenih glasbenih videov in reklam. Njegov prvi film pa je bil priljubljeni All About the Benjamins, v katerem so igrali Ice Cube, Mike Epps in Eva Mendes.

Komentarji

21.10. 2004 ob 1:21 zvezdica

Odkrito? Ni, ni to to. Dec pride domov, tekmec iz odroštva ma kazino in služ' mastne šuške pa še "doup" dela v bivši žagi. In zdej pride THE ROCK in ... napoka vse in vsakogar ki mu stoji na poti. Ma, bote vidli ne :)

— Bogo
22.10. 2004 ob 10:00

hlod je zakon

— frodo
31.10. 2004 ob 9:10

SEJ JE KR COOL ZA VIDT SAM JE ZE PREVEC TIPICNO, NEKAJ FOR JE PA DOBRIH

— RACER
8.11. 2004 ob 6:58

Pravici je zadoščeno ... The Rock pride in naredi red v mestu ... V filmu se veliko tepejo in tudi streljajo carsk film k pes

— Luka
9.11. 2004 ob 13:39

men se pa ti filmcek zdi odkrito povedano zelo dober Dwayne ze kot v filmu rundown zelo dobro uporablja borilne vescine tokrat se znajde tudi na sodišču ,...

— shep
10.11. 2004 ob 20:27

uibr hud film.the rock is the men!

— dačo
11.11. 2004 ob 15:08

film je bil nad pricakovanji. tipicen akcijski scenarij ... malenkost ali dve humorja. kancek "romance" pricakovati ne vem kako globoko in kompleksno zgodbo, je nesmiselno.

— krucymucy
12.11. 2004 ob 13:53

men je film tud fajn! Res pejte ga gledat če mate čas!

— tinč
15.11. 2004 ob 8:14 zvezdica

Mogoče se bo komu zazdel film identičen rambotu 1? vendar ni ker ima film zelo realistično prikazane pretepe in v nekaterih delih še zelo dobro fotografijo,in konec koncu Staloneju ni na koncu ostalo nič,Rocku pa je ostala lepa blondinka!

— peter
15.11. 2004 ob 9:35 zvezdica

Film, ki bi se ga sramoval celo Dolph Lundgreen. In to na začetku kariere. Ko sem videl Welcome to the Jungle, sem bil prepričan, da je svet končno dobil novega akcijskega junaka. Tistega pravega frajerja, ki bo posnel celo kopico dobrih akcijskih filmov, se v zgodovino zapisal skupaj z Arnoldom in Sylvestrom ter Vina Diesela poslal tja kamor spada. Škoda, da sem sedaj videl tudi Walking Tall, hud korak nazaj in spomin na najslabše filme Dolpha Lundgreena, Jeana Claudea Van Dammea in Stevena Seagala. Preveč povprečno, zoprno in močno klišejsko bedarijo, čisto video smet, kjer The Rock nima pojma kaj bi počel. Kjer se obnaša kot v ringu. Kjer ne ve kaj sme in kaj ne. Kjer se spravi na lastnika igralnice (Neal McDonough), ker je pač prepričan, da tip prodaja mamila. Da ne bi smel njegovega rojstnega kraja spremeniti v moderno džunglo. In potem postane še šerif. Pa čeprav mu brez razloga razbije skoraj vse igralne avtomate in pohabi prav vse redarje. In to samo zato, ker naj bi krupje goljufal. Tip je pač The Rock, zvezda številka ena, novi Hulk Hogan in bivši vojak, ki ne more verjeti, da se njegova bivša punca (Ashley Scott) preživlja kot striptizeta in da je njegova sestra (Kristen Wilson) postala policistka. In pozor, za svojega namestnika si postavi Johnnyja Knoxvillea, lokalnega pobalina, ki je po njegovem mnenju pač veliko boljši od sedanjih namestnikov. Skupaj se gresta vojno. Tepeta potencialne kriminalce, uničujeta nove avtomobile in se na koncu zapleteta še v čisto pravi strelski obračun. Velika bedarija brez repa in glave, prenizek proračun, trapasti zapleti, porazen scenarij in The Rock, ki mu je ne glede na vse treba priznati, da zna igrati. Da ga čaka še cela kopica filmov. Pa četudi samo na videu, kjer bo lahko namesto Slyja počil osmi del Rambota.

— iztok gartner
16.11. 2004 ob 8:29 zvezdica

Če ste zaprisežen gledalec akcij..boste čisto uživali. Ne pričakujte pa preveč, ali kake globine filma. Je pa zanimivo kako je policijsko nasilje prikazano kot nekaj vsakdanjega. Vse skupaj je malce preveč za lase privlečeno. Ampak za kak nedeljski popoldne ob hladnem pivu..naj bo :).

— Boštjan
17.11. 2004 ob 9:46

Tudi ta film sem pocekiral preko dvx.Se kar u redu dal bi mu oceno 3/5.Ajde

— mersad
18.11. 2004 ob 1:04

Dragi iztok sploh se ne strinjam s tabo ker nikjer v filmu ni blo prikazano da je lepa blondinka bila Rockova bivša punca,to si sam zdej reku,niti njegova sestra ni policistka ampak dela v reševalni službi če si malo bolje gledal...dosedanji namestniki pa niso bili dobri ker si sam videl da so bili podkupljeni ane?in glih proti temu se je The Rock boril v filmu?!Aja,pa na začetku nevem če si zasledil da je film posnet po resničnih dogajanjih...a ti da to kaj mislit?mogoče pa The Rock ni naredil tak korak nazaj ker je posnel domnevno zgodbo po resničnih dogodkih

— Wolverine
24.11. 2004 ob 14:49 zvezdica

Jaz osebno sem bil kar vesel ko sm pogledal ta film.Vsec mi je bilo predvsem to da sem si ga ogledal po ogledu The Forgoten in sem se lahko sprostil in uzival v sicer zanimivi akcijski-komediji.Ka r mi je bilo vsec je to da mi ni bilo treba spet misliti in sem videl tudi zabavno stran tega filma. Potesil me je na strani komediji in malo razocaral na strani akcije. Zgodba je sicer tipacno beda brez nauka oz. ze stokrat videnega- slabo vedno zgubi in dobro vedno zmaga. Ce si boste film ogledali v petek zvecer in se ne obremenjevali s kaksna je zgodba ampak se zabavali vam bo film vsec drugace pa je to se en podpovprecen film. Ocene: Rezija:2 Zasedba:3 Zgodba:1

— Ocena:2
9.12. 2004 ob 18:53 zvezdica

Nekaj gnilega je v ameriški deželi. Pa ne namigujem na malega Busha in njegovo fanatično religiozno hunto, temveč na stanje, na kakršno naleti ameriške gore list 'The Rock', ko se vrne v svoje rojstno mestece in se spričo moralne degradacije odloči narediti Čistko. Čistka bi bil lahko popoln propagandni spot malega Busha na predsedniških volitvah. Popravek, Čistka je bil reklamni spot malega Busha, četudi v malce bolj prefinjeni obliki. 'The Rockova šifra' se namreč skriva v sporočilu, ki se glasi nekako takole: vojni veteran se vrne v svoje rojstni kraj (oziroma v Ameriko) in ugotovi, da je nekaj hudo narobe. Ekonomija (lokalna žaga) je fuč, prebivalci so zatirani in ustrahovani, mladina se drogira, uradniki so podkupljeni. A kar je najhujše, vse skupaj izgleda kot Sodoma in Gomora! Na vsakem vogalu je trgovina za odrasle, edini vir zaslužka je igralnica (sponzorirana z mamili), lepa dekleta delajo kot slačipunce ... Rešitev? Velik kos cedrovine, s katerim 'The Rock' polomi, razbije, uniči, razčehne, zdrobi, pretepe in prežene vso nemoralnost iz svoje obljubljene dežele, ki lahko nato zopet postane oaza miru in uspeha. In to je to! Nič zakaj, nič kako, nič čemu ... preprosto in učinkovito. Logika Bushovega preventivnega udarca in dogme nemoralnosti ameriških verskih fanatikov v svoji najbolj prozorni podobi. Da, 'The Rock' je kot Mojzes, ki povede zatirane in izgubljene ovčice iz rok nemoralnežev in nevernikov v obljubljeno deželo, kot hardcore Jezus, ki pridiga o morali in hkrati najde tudi svojo spreobrnjeno 'prešuštnico' Marijo Magdaleno in kot božji odposlanec mali Bush, ki v imenu Vsemogočnega izkadi zločince iz njihovih lukenj in jih uniči. Čistka tako poveže staro in novo zavezo in ju ponudi kot dokaz o pravilnosti ter upravičenosti ravnanja sodobne ameriške politike, ter brez vsakršnega dvoma da vedeti, da sta za notranje ameriške težave kriva zgolj nemoralnost in (kar je očitno še hujše) liberalnost. A tu se špas še ne konča! 'The Rock' mora pohvaliti še nasilno in ksenofobično televizijsko oddajo Cops, pa tudi pacifisti morajo (v dobro orožarske industrije) slej ko prej spoznati, da je pri hiši dobro imeti kos orožja in ga tudi uporabiti, ko zatajijo vladni organi (na čemer pravzaprav temelji tudi nastanek ZDA). Čistka je pač linearen film v stilu dobrih starih vesternov, z dobrim fantom na eni strani ulice in z zlobno hordo na drugi. Ko ura odbije opoldne dobri fant postori to, kar se od njega pričakuje, zlobneži pa bebavo stojijo na miru in služijo zgolj kot priročne tarče. In v mesto se vrne morala in življenje. Težava je le v tem, da resnični svet ni zgolj črno-bel, kar bo Bush očitno moral zgrda spoznati v Iraku, kot da se Američani iz Vietnama niso čisto nič naučili. Čistka je popolna ironija, ki pa sama sebe jemlje smrtno resno in je prav zaradi tega vredna ogleda le, če gledalec želi razumeti, zakaj in kako je Bush dobil še en mandat, oziroma s čim je indoktrinirana dobra polovica (volilne) Amerike. Prvovrstna satira, ki bi se ji lahko do solz nasmejali, če ne bi bila tako zelo strašljivo resnična. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
18.12. 2004 ob 20:03

ocena? 7/10. verjetn tud zato, k mi je všeč č je v filmu mal komedije. najbolš je k so faiti. iztok jst tebe ne razumem. ti za ful filmov napišeš komentar (sej ne da je s tem kej narobe), sam to so dolgi, res dolgi komentarji. kuko se ti da! ajde, glejte dobre filme pa pište komentarje (sam ne se totalno iztrošt v dolžini). čaw! :)

— keti
16.7. 2006 ob 20:04

Nor film. Splača se ga ogledat. Dobra igralska zasedba, dobra zgodba...skratka odličen film.

— Hitman
11.4. 2007 ob 16:31

film čist ok, vsaj akcija, naprom delu št 2 - the payback, z kevinom sordom notri, je pa čist adijo film, ne priporočam.

— jhk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.