Kolosej
Film distribucije Cenex

Cinderella Man: legenda o boksarju

drama
Na sporedu od: 15.9.2005, Kolosej Ljubljana
2h 24min / 144min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Cliff Hollingsworth, C. Gaby Mitchell, Akiva Goldsman
Režija: Ron Howard
Boksar Jim Braddock (Russell Crowe) je zaradi ameriške gospodarske krize izgubil vse premoženje, tako da komaj preživlja ženo Mae (Renée Zellweger) in otroke. Trener Joe (Paul Gianatti) mu ponudi še eno možnost in Jim s pomočjo svojega talenta in vztrajnosti postane novo upanje za navadne ljudi, ki so, tako kot on, čez noč ostali brez vsega.

Kratka vsebina

"V vsej zgodovini boksa ni tako človeško pomembne zgodbe, ki bi se mogla meriti z življenjem Jamesa J. Braddocka." -- Damon Runyon (1936)

V vrtincu velike gospodarske krize, ko je razpad ekonomije Ameriko spravil na kolena, je nenavaden junak dvignil množice na noge, ko je dokazal, kako vztrajno se je pripravljen boriti, da sebi in družini dobi drugo priložnost. Ta junak in vzor preprostih ljudi je bil James J. Braddock, a.k.a. "Cinderella Man (Pepelko)". Postal je eden izmed najbolj občudovanja vrednih legend v zgodovini boksa in športa nasploh. V zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja je bil obubožani Braddock, nekdaj vrhunski boksar tik pred osvojitvijo naslova svetovnega prvaka, na tleh in zlomljen kot večina Američanov. Njegova kariera je bila, tako se je zdelo, končana, ni imel denarja ne za hrano ne za najosnovnejše potrebe. Bil je tik pred tem, da izgubi najdražje, kar je imel: svojo družino. Rešiti je ni mogel niti z najbolj sramotno potezo zanj, s socialno podporo. Toda globoko v sebi ni nikoli izgubil svoje odločnosti. Z ljubeznijo, častjo in neverjetnim pogumom je uresničil nemogoče sanje, se vrnil v ring in osvojil naslov svetovnega prvaka v težki kategoriji. Odvzel mu ga Joe Louis, eno največjih imen v zgodovini boksa. Zanj je bil Braddock najpogumnejši človek, s katerim se je kdajkoli pomeril v ringu.

Film opisuje njegov padec na dno in vrnitev v sam vrh. Nihče ni verjel, da ima vsaj kanček možnosti. Iz dvoboja v dvoboj so se krepile govorice, da je Braddock žrtev protizakonitih dogovarjanj za spopade z nasprotniki, ki ga krepko prekašajo, in da tvega celo svoje življenje. Toda Jima z vzdevkom Buldog iz Bergena, je gnalo nekaj onkraj gole tekmovalnosti. Zmagoval je vedno znova in znova. Nenadoma je obubožani delavec, ki je vsak dan stal v vrsti za delo na pristaniških dokih in večinoma ostal praznih rok, postal mit in pojem športnika, ki ne more izgubiti. Oborožen z upi in sanjami vseh ponižanih in razžaljenih se je vzpenjal proti vrhu in sprejel izziv, ki se je celo najbolj drznim zdel smrtna obsodba. Spopad s svetovnim prvakom težke kategorije Maxom Baerom, ki je "slovel" po tem, da je v ringu ubil dva nasprotnika, se je zdel usodno izzivanje usode.

Režiser Ron Howard pripoveduje: "Zgodba Jima Braddocka je od nekdaj bila in bo ena najbolj osupljivih in privlačnih človeških zgodb, saj nas opominja, kakšno izjemno moč imata človekova vzdržljivost in ljubezen. Cinderella Man ni le ameriška pravljica, temveč obče človeška pripoved o tem, kako trd je včasih boj z vsakdanjostjo in kako pomembno je, da nikoli ne pozabiš na svoj cilj; toliko bolj, če je ta cilj skromen dnevni obrok na mizi. Takšne zgodbe so zame kot filmskega ustvarjalca poseben izziv."

V začetku tridesetih let prejšnjega stoletja je bil Jim Braddock samo eden izmed mnogih bankirjev, farmarjev in navadnih delavcev, ki se jim je zaradi gospodarske krize življenje razblinilo v nič. Ko mu je okrajna boksarska zveza odvzela dovoljenje za boksanje, je poprijel za vsako delo. Toda tega je bilo malo, iskalcev pa nešteto. S 24 dolarji na mesec je skušal nahraniti pet lačnih ust v družini in zdelo se je, da bije boj, v katerem je obsojen na poraz. Ko v ostri zimi ni zmogel zaslužiti niti za mleko, elektriko in plin, je zaprosil za socialno pomoč; tako zanj kot za mnoge druge v deželi je bila to sramotna klofuta. Toda v času, ko je Rooseveltov načrt za oživitev gospodarstva, imenovan "New Deal", začel kazati prve znake uspeha, se je tudi Braddockova usoda začela obračati na bolje. Dobil je priložnost, da se pomeri z Johnom "Cornom" Griffinom v spopadu, v katerem se je po mnenju vseh vnaprej moral sprijazniti s porazom. Toda Jim si je priboril zmago. Kmalu zatem je z zmagama v dvobojih z Johnom Henryjem Lewisom in Artom Laskyjem dokazal, da ni šlo le za srečno naključje. S potezo, ko je s prvo denarno nagrado za zmago poplačal dolg socialne pomoči, si je pridobil vzdevek "Gentleman Jim." Začela se je njegova pot proti vrhu, kjer ga je čakal spopad s svetovnim prvakom v težki kategoriji Maxom Baerom.

Russell Crowe o svojem liku

Za Crowa je Braddock eden tistih pomembnih filmskih junakov, ki temelji na življenju resničnega heroja v boju ne le za nemogoč cilj ali slavo, marveč za skrb svojih ljubljenih. Njegova preprostost ga je v tridesetih naredila za vzornika in ljubljenca množic; Crowe je bil prepričan, da bodo tudi gledalci začutili veličino človeka, ki je vse, kar je dosegel kot športnik, dosegel zgolj kot oče in soprog.

"Cinderella Man je zgodba o družini, ki je preživela Veliko krizo," je prepričan Crowe, čigar portret rimskega poveljnika v Gladiatorju Ridleyja Scotta mu je prinesel oskarja. "Braddockovo življenje se ni začelo ne končalo z boksom; po njem je nadaljeval z življenjem očeta in moža, preživljal je družino, ljubil svojo ženo in videl odraščati svoje otroke in vnuke, dokler ni leta 1974 umrl v isti hiši, ki jo je kupil z denarjem za zmago v boju daljnega leta 1935. Upam, da sem ga zaigral čimbolj prepričljivo in pošteno."

Russell Crowe je več let čakal, da bi ga lahko zaigral. Prva priložnost se je ponudila med snemanjem Čudovitega uma (A Beautiful Mind), ko je scenarij pokazal Ronu Howardu, s katerim sta postala tesna prijatelja. Ko sta oba našla čas za ponovno skupno delo, Crowe je medtem dokončal zgodovinsko pomorsko dramo Master and Commander: The Far Side of the World z legendarnim avstralskim režiserjem Petrom Wirom, sta svojo namero tudi uresničila. Howardovi odločitvi, da sprejme režijo, je gotovo botrovalo tudi dejstvo, da je njegov oče Rance, v filmu ga vidimo v kratki vlogi napovedovalca Ala Fazina, kot otrok spremljal legendarni spopad Braddocka in Maxa Baera po radiu. Vzdušja ob tem in navdušenja ob Braddockovi zmagi in nikoli pozabil. Za vlogo Braddockove žene Mae je Howard pridobil oskarjevko Renée Zellweger, ki je zlati kipec po dveh nominacijah poprej osvojila za lik Ruby v Hladnem vrhu (Cold Mountain) Anthonyja Minghelle. To ni bilo težko, saj je Renee poznala lik in se ogrela zanj že veliko pred odločitvijo, da Braddockovo zgodbo prelijejo v film. Najbolj jo je pritegnilo dejstvo, da je bila Mae močna ženska z neomajnim lastnim mišljenjem v času, ki ženski ni priznaval pomembne vloge pri življenjskih odločitvah. "Najlepše pri njeni zgodbi je njena neomajnost, ko skozi svojo moč postane Jimova pobuda in cilj. Nikoli ni sedla v dvorano, da bi ga vzpodbujala v boju, saj boksa ni marala, toda hkrati mu je bila edina in najmočnejša opora prav s tem, ko mu je vedno odkrito povedala, kaj ji leži na srcu. Mae in troci so bili njegova prva in edina motivacija - zaradi njih je vztrajal vsem oviram navkljub."

Sodelujoči

Zgodbo in scenarij je napisal Cliff Hollingsworth. Odraščal je v Barnwellu v Južni Carolini, kjer je študiral za novinarja in dokončal učiteljišče. Nikoli se ni odrekel sanjam, da bi pisal filmske scenarije, zato je vsako leto po šest mesecev preživel v Los Angelesu. Čeprav je Cinderella Man njegov debi, bomo o njem in njegovih že napisanih osnutkih in dokončanih scenarijih najbrž še slišali.

Akiva Goldsman je dokončno oblikoval Hollingsworthov scenarij in ga priredil za film. Za prepričljiv portret shizofrenije genija v Čudovitem umu je leta 2001 dobil oskarja, zlati globus in nagrado Writers Guild Award. Med njegove zadnje scenarije sodijo Jaz, robot, Constantine s Keanujem Reevesom in Gospod in gospa Smith z Bradom Pittom in Angelino Jolie, ubesedil pa je tudi filme Klient, Batman za vedno, Čas za ubijanje, Čarovnije za vsak dan in številne druge.

Producent Brian Grazer že več kot 20 let omogoča snemanje filmov za velike in male ekrane. Pri tem sodeluje tudi kot pisec. Čudoviti um mu je prinesel oskarja, med njegovimi naslednjimi projekti pa bo gotovo najbolj odmevna filmska priredba knjižne uspešnice Da Vincijeva šifra (Da Vinci Code), ki jo bo prav tako režiral Ron Howard, in pa drama The Inside Man Spikea Leeja z Denzelom Washingtonom, Cliveom Owenom in Jodie Foster.

Salvatore Totino je vodil kamero. S Howardom sta skupaj že posnela The Missing s Cate Blanchett in Samuelom L. Jacksonom, sodeloval pa je tudi z Oliverjem Stoneom pri Any Given Sunday. Med njegove največje uspehe sodi Night on Earth Jima Jarmucha.

Kostumografija je bilo delo z oskarjem nagrajenega Daniela Orlandija (The Alamo, Telefonska govorilnica, s Colinom Farrellom, itd.). Oskarja je dobil za kostume v filmu Magic of David Copperfield .

Glasbo je napisal Thomas Newman, ki se je filmu zapisal z izjemnim delom pri Kaznilnici odrešitve, Little Women in med najnovejšimi Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events. Bil je sedemkrat nominiran za oskarja, tudi za Reševanje malega Nema in Pot v Pogubo.

Komentarji

2.8. 2005 ob 18:44 zvezdica

Še en film, ki bi utegnil dobiti Oskarja 2006, gl. igralec ali morda celo film...toda po letu 2005 je to še en film o boksarju-Million Dollar Baby-ali pač?!

— xy
27.8. 2005 ob 7:43 zvezdica

zagotovo med 5 naj filmov leta.res da je spet o boksarju vendar zgodbe med mill dollar baby in cinderella man sta v drugen casu, drugacnega pomena itd od 1 do 5 . 5

— ola
5.9. 2005 ob 11:31

poglej si

— mojca
10.9. 2005 ob 12:12 zvezdica

Zagotovo film, ki te ne pusti ravnodušnega. Komaj čakam, da pride na filmske platne. Gotovo kandidat za številne oskarje. Brevo. Pa še odlična filmska zasedba.

— Špela
15.9. 2005 ob 9:53 zvezdica

Film me je pozitivno presenetil. Iz reklamne špice, ki sem jo imela parkrat priložnost gledat, sem sklepala, da bo to en tečen solzav film, kjer so vsi nesrečni in obupani, še ena tistih dram, ob kateri človek slabe volje odkoraka iz dvorane. Pa sem napačno ocenila. Film je čisto gledljiv, v boksarskih scenah niso pretiravali s krvavostjo, igralska zasedba je izjemno dobro izbrana. Edino, kar me je zmotilo, je bil "preskok" iz prizora v prizor tam nekje na sredini filma... a ste tudi pri temu filmu rezali ven kake prizore?

— Tjasa
15.9. 2005 ob 10:48 zvezdica

Folk, jz nikol ne pišem svojih komentarjev o filmih, ampak tokrat...to je izjema. Ta film je bil men res eden najboljših, ki ima dobro vsebino in me nikakor ni razočaral. Tolk sm padla noter in vzdušje v dvorani...z eno besedo - napet k štrumpantl ;) Mislim da vam ne bo žal če ga greste pogledat!!! Res priporočam! Lep dan :)

— barb
17.9. 2005 ob 17:07 zvezdica

Film vreden ogleda! Resnična zgodba, polna zanimih delav kjer se kaže kako krut je lahko svet. Jim izgubi vse kar ima, socialo prosi za pomoč, komaj preživi, ko se vendarle obrne na bolje. Vendar za to je moral Jim delati trdo. POčasi se začne vrečati v ring, ko zmaga prvič vsi govorijo da je bil to le njegov dober dan. Kasneje dokaže da ni šlo le za naklućje. Igralec Crowe je zelo dobro opravil svojo delo. Film je dokazauje, da če se trudiš ti lahko uspe praktično vse, to kar je uspelo Jimu! Za tak film ti res ne more bit odveč plačar tistga jurja da vidš resnično zgodbo odlićno zaigrano. Še nekaj, na koncu ima Jim možnost da se vrne na sam vrh... Folk film nujen ogleda! mejte se

— Ice man
25.9. 2005 ob 0:45 zvezdica

Rocky wannabe. Ko sem pred kratkim videl leta 2002 posneti film Joe and Max, boksarsko dramo o Joeu Louisu in Maxu Schmelingu, seveda nisem mogel mimo sekvence, kjer je aktualni svetovni prvak Jim Braddock izbiral svojega naslednjega izzivalca. In ta isti Jim Braddock (za celih 25 kilogramov shujšani Russell Crowe) je sedaj dobil povsem svoj film. Svojo odo. Svoj poklon. Poklon času hude gospodarske krize v Združenih državah in času, ko so ljudje potrebovali junaka. Moško inačico Pepelke, človeka iz množice. Možaka, ki jim bo povrnil voljo do življenja. In Braddock je bil iz pravega testa. Preprost, pogumen, odločen in simpatičen. Tak, da bi lahko igral v vseh filmih Jamesa Stewarta. In tak, da se je spremenil v najbolj priljubljenega boksarja v ameriški zgodovini. Začel je obetavno. Brez poraza in z vrhunsko formo. Potem je padel na dno, si zlomil roko in se poškodoval v prometni nesreči. Visoko je letel v dvajsetih letih, zelo nizko je padel na začetku tridesetih let, ko ga je tako kot večino Američanov zdelala revščina. Tako huda, da je moral k sorodnikom odpeljati celo svoje tri otroke in pozabiti na elektriko v svojem mizernem stanovanju, kjer mu je družbo delala samo žena Mae (Renee Zellweger). In potem se je zgodil čudež. Čisti Pepelkin mirakul, za katerega je poskrbel njegov menedžer, promotor in trener Joe Gould (briljantni Paul Giamatti), ki mu je po dolgi pavzi zrihtal dvoboj. Comeback za 250 dolarjev. Vrnitev v soj žarometov, na oder Madison Square Gardna in na prve strani časopisov, ki ga kljub zavoženi karieri še niso pozabili. In pozor, Braddock je s tekmecem opravil kot za šalo ter dokazal, da je pripravljen na pravljico. Na nekaj velikega. Nekaj posebnega. Nekaj zgodovinskega. Na koncu poti ga je seveda čakal šampion Max Baer (Craig Bierko), Muhamaad Ali pred Muhamaadom Alijem, nastopač in zapeljivi zvezdnik morilskega udarca z desnico, ki se je kasneje spremenil v filmskega igralca. V pravo hollywoodsko atrakcijo, v leading mana, ki je med drugim nastopil tudi v odlični boksarski drami The Harder They Fall z Humphreyjem Bogartom v glavni vlogi. Na eni strani Baer, na drugi pa Braddock. Čisto nasprotje. Takšno kot v filmu Rocky, ko se je naslovni junak udaril z Apolom Creedom. Ali če hočete, z Ivanom Drago, ki ga je kot veste igral Dolph Lundgreen. In sedaj hočeš nočeš pridemo do primerjav z ostalimi boksarskimi filmi. Predvsem s tistimi najboljšimi, kjer se poleg Rockyja, ki mu še vedno ni para, bohotijo tudi Diggstown, Razjarjeni bik, Punčka za milijon dolarjev, Play it to the Bone, leta 1927 posneti Hitchcockov The Ring in seveda odlični The Set-Up iz leta 1949, kjer se je ostareli boksar Robert Ryan pomeril z veliko mlajšim tekmecem. Huda konkurenca hudih nasprotnikov, kjer naš Pepelko seveda nima kaj iskati. Kjer ga zmatrajo predolga minutaža, klišeji, patetika in dejstvo, da se ima za najboljši boksarski film vseh časov. Da se ima za nekaj več, za film, ki dela na tem, da bi dobil čim več oskarjev. To je seveda dobro le za prvo rundo, le za knockout slabših filmov, le za gledalce, ki niso videli niti petega Rockyja. Le ti bodo namreč jokali ob vsakem udarcu, ki ga bo junaški Braddock dobil v zadnjem dvoboju.

— iztok gartner
1.10. 2005 ob 13:32

Daleč najbolši film od kar sem jih kdaj gledal! Res se ga splača pogledat, zravn ti ziher ni dolgčas!odl 5

— Aly
1.10. 2005 ob 22:28

Uff jst že dolgo nisem gledal takšnega filma res je dober pa ni nobenih fantazij tko k ponavad v ostalih filmih podobne zvrsti (en model prbije druzga v nos pa mu ni nč k pa je obratno pa un kr crkne) vreden je ogleda res! LP

— Sandi
7.10. 2005 ob 23:30 zvezdica

To je res prava Drama 1000x boljša od punčke za milijon dolarjev (pa nej mi kdo ne zameri to je smo moje osebno mnenje) saj pokaže malega človeka v družbi. Nabolj žalostno mi je bilo v tistem delu ko je šel zberat denar zato da bi se mu otroci vrnili domov. Ampak na koncu uspe in premaga "favorita" in tako postane svetovni prvak. Nedvomno si zasluži vsaj nominacijo za oskarja. Res odlična drama.Priporočam ogled saj ne boste razočarani slohk pa ne tisti ki imate radi drame pa tudi ostali ne. ;-)

— Legenda o boksarju
18.10. 2005 ob 12:49

A obstaja sploh kakšen film kateri se ti zdi vreden ogleda? Sprijazni se da klasik o kakšnih ti govoriš verjetno več nebo,če ti pa današnji filmi niso všeč jih pa raje več ne glej oz.še boljše ne komentiraj!!! Film je odličen,vendar kot kaže le "povprečnega gledalca" kot smo ostali ki smo film pokomentirali

— XY
22.10. 2005 ob 20:15 zvezdica

Film se splača videt!!! Ne bo vam žal ogleda, ker je življenski film.Take zgodbe se dogajajo in se bodo še zmeraj dogajale v našem krutem življenju. Vsa pohvala glavnima igralcema.

— karmenčka
26.10. 2005 ob 5:00

kdo si zeli ogledat sam box,dramo,humanost,v ztrajnost. to je to

— iron mike
27.10. 2005 ob 20:19

najhujši film. res potreben ogleda. men je tud VELIK boljši od punčke za miljon dolarjov.

— najhujši film
1.11. 2005 ob 17:04

danes si grem pogledat ta film,tvojega komentarja pa nisem sla brat.mam obcutek da to ne bi bilo zdravo pred samim ogledom...upam,da me filing vara in da me tvoj komentar uspe presenetit,kajti tako obseznega in na prvi pogled dokaj nazornega opisa pa res ni bilo za pricakovat... sicer nimam nic proti,sm ocena 3. hm,bomo videli:)

— ow iztok
20.1. 2006 ob 10:38 zvezdica

Film me je v celoti prevzel. Pozitivno. Že pred ogledom sem stavila na film - zaradi zasedbe. Nista presenetila samo Renee in Russell, ampak so vsi izjemni :))). Kar nekaj prizorov je ganljivih;) Meni osebno tisti s starejšim sinom pred mesnico, ko ga pogleda v oči in mu obljubi );.jokala. Plus do konca! Čista desetka- bomba! Sabina

— SABINA
18.4. 2006 ob 10:10

predolgo traja!! cene pa ok film

— =/
29.3. 2009 ob 14:20

Odličen filem na žuru sm gledu raje film kot pa žuru:D:D

— frenk

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.