Kolosej
Film distribucije Continental Film

Cimra

triler
2000 univerz. 8 milijonov sostanovalcev. Katerega dobiš ti?
Podnapisi
Na sporedu od: 14.4.2011, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Sonny Mallhi
Mlada Sara v študentskem domu spozna novo sostanovalko Rebecco. Na videz mirno in zadržano dekle postaja vse bolj vsiljivo, saj želi na vsak način nadzorovati Sarino življenje. V iskanju potrditve njunega prijateljstva skuša Rebecca odtujiti vse Sarine prijatelje in znance, sprva nedolžna igra pa se hitro sprevrže v psihološko obsedenost s smrtno nevarnimi posledicami.

Tanka linija med prijateljstvom in obsedenostjo razpara sobo v študentskem domu v srhljivem psihološkem trilerju Cimra. Za oskarja nominirani režiser Christian E. Christiansen je stkal dobro izdelano pripoved o norosti in zamenjavi vlog, polni genialnih preobratov in presenečenj, ob katerih človeku zastane srce, ko naivna brucka začne sumiti, da njena cimra ni tisto, kar se zdi.

Sara (Minka Kelly), nadarjena študentka oblikovanja iz Iowe, pride v Los Angeles. Komaj čaka, da začne s študijem in spozna veliko mesto.  Čedna, živahna in po naravi radovedna očara svoje nove cimre, še posebej Rebecco (Leighton Meester). Rebecca, bogato dekle iz Pasadene, takoj vzame Saro pod svoje okrilje, razkazuje ji kulturne znamenitosti mesta in si z njo deli prenatrpano omaro dizajnerskih oblačil.

A ko Sara v študentskem naselju sklene še druga prijateljstva, med drugim z žurerko Tracy (Aly Michalka), se Rebecca distancira in začne vse bolj čudaško prezirati cimrino družabno življenje.  Ko se Sarina romanca z novim fantom Stephenom (Cam Gigandet) razcveti in v mesto pride njena mentorica, uspešna modna oblikovalka Irene (Danneel Harris), ima vse manj časa za  Rebecco, ki postane še bolj odločena, da bo imela Saro samo zase.

Rebeccino ekscentrično obnašanje postane še bolj zaskrbljujoče, ko Sara začne sumiti, da ji uničuje prijateljstva. Sara oklevaje privoli v večerjo na zahvalni dan pri Rebeccinih starših v njihovi razkošni hiši, in odkrije skrivnost, ki jo prepriča, da zapusti sobo v študentskem naselju in se preseli k fantu Stephenu.

A ko se Sara skuša distancirati od vse bolj obsedene nekdanje cimre, Rebecca povsem podivja in njuno zadnje eksplozivno soočenje je neizogibno.

Ko je scenarij prišel v roke producenta Douga Davisona, je takoj vedel, da ima elemente uspešnega trilerja. Scenarij je bil spretno oblikovan, temeljil je na dialogih in likih. Napetost se stopnjuje in ko se zgodba razvija, se občinstvo počuti čedalje bolj nelagodno in proti koncu že čisto prestrašeno. Ni pa poznal prave identitete scenarista.

Sonny Mallhi, ki je pod izmišljenim imenom scenarij poslal v Vertigo Entertainment, je pri podjetju delal na oddelku za razvoj. V letih, ko je ocenjeval in pilil scenarije drugih, se je tudi sam poigraval z zamislijo za triler, ki bi združeval dva elementa, ki sta ga zanimala. "Celotna zadeva z bruci in cimri mi je vedno zbujala nelagodje,« pravi. "Celo šolsko leto si prisiljen živeti z nekom, ki ga sploh ne poznaš. Zgodi se marsikaj. Bodisi skleneš prijateljstvo za vse življenje, bodisi s to osebo nikoli več ne spregovoriš niti besede. Poleg tega sem se vedno poigraval z idejo o zalezovanju, ki sem jo hotel razdelati. Vsak na neki točki svojega življenja zalezuje, če to priznajo ali ne. V srednji šoli ste se vozili mimo hiše nekoga, ker se vam ni oglasil na telefon, ali pa se s kolesom peljali mimo kraja, za katerega vam je neka oseba povedala, da bo tam – vse to je zalezovanje. Ko sem ta dva scenarija združil, sem dobil zamisel za Cimro.«

Ko je končal osnutek, ga je poslal na najbolj logičen naslov: svojemu delodajalcu, »a se mi je zdelo, da se moram podpisati z izmišljenim imenom." Mallhi se je prekrstil v  Christine Mullen, dramatičarko iz  New Yorka. Scenarij je pokazal več ljudem pri Vertigu in dobil nekaj pozitivnih odzivov.  "Nisem vedel, da je bil Sonny scenarist. Izvedel sem šele potem, ko sem prebral scenarij. Zamisel mi je bila všeč," pravi Davison. "Mislim, da se z njo lahko vsak poistoveti.  Ko sem bil bruc, sem se prikazal v naselju in dodelili so mi cimra. Imel sem srečo, da je bil moj cimer precej normalen. V scenariju pa se izkaže, da je več kot le malo trčen."

Za režiserja Cimre so izbrali Christiansena. Njegov prvi celovečerec Råzone je raziskoval fenomen deklet, ki ustrahujejo, in sicer na vznemirjujoč in izzivalen način. Režiser se je tudi pri Cimri odločil za enak realističen pristop. "Ko sem prebral scenarij, sem si film predstavljal od začetka do konca. Povsem sem ga razumel. Razumel sem like, zdel se mi je seksi, sodoben. Predvsem pa je bil temačen in srhljiv, kar me je res vzburilo. Rad imam trilerje, posebej iz sedemdesetih in osemdesetih. Zares vznemirljivo je dobiti priložnost posneti nekaj podobnega.«

Christiansen si želi, da bi se občinstvo ob ogledu filma predvsem zabavalo.  "Mislim, da bodo uživali, saj je film kot vožnja z vlakom smrti. Če imate radi srhljive filme, boste prav gotovo uživali. Cimra ni le triler o tanki liniji med prijateljstvom in obsedenostjo, ampak tudi o iskanju lastne poti, ko ste mladi in je vse novo. Polna je čustvenih vzponov in padcev, polna presenečenj – in resnično strašna."

Po mnenju Minke Kelly bo občinstvo uživalo ob prvem ogledu filma in se k njemu še vračalo. »Ko sem spoznala Christiana, sva se pogovarjala o snemanju napetega psihološkega trilerja. Na snemanju je bil zelo potrpežljiv in se je o vsakem prizoru pogovarjal z igralci. Film ni trapast in osladen. Je odkrit in subtilen. Upam, da bo občinstvo sedelo na robu sedežev in se spraševalo, kaj se bo zgodilo v naslednjem prizoru."

O igralcih

Leighton Meester (Rebecca) je zaslovela s serijo Opravljivka ter posnela filma Date Night in Monte Carlo. Izdala je tudi glasbeni album, s katerega sta dve skladbi postali uspešnici, Somebody to Love in Your Love is a Drug. Kariero je začela kot manekenka.

Minka Kelly (Sara Matthews) je nastopila v serijah Friday Night Lights,  Parenthood, Cracking Up, American Dreams, Drake and Josh, Moja super sestra ter v filmih 500 dni s Summer in Kraljestvo.

Cam Gigandet (Stephen) je posnel filme Never Back Down, Lahka punca, The Experiment, Priest, Burleska, Pandorum, Nerojen, Somrak, Who’s Your Caddy, Mistaken.

Nastopal je v serijah The O.C. in Jack and Bobby.

O režiserju

Christian E. Christiansen prihaja z Danske. Diplomiral je na National Film School of Denmark in delal na nižjih položajih pri več danskih filmih, potem pa produciral svojo prvo uspešnico Nynne (2005), komedijo v režiji Jonasa Elmerja.

Potem je bil producent in režiser družbeno-realistične drame Råzone (2006), znane tudi z naslovom Life Hits, ki je bila nominirana za več nagrad. Njegov kratki film Om natten (2007), znan tudi z naslovom At Night, ki ga je režiral in zanj napisal scenarij, je bil nominiran za oskarja za najboljši kratki igrani film. 

Trenutno je v zaključni fazi nastajanja njegov film ID:A. Premiera je napovedana za jesen 2011.

Komentarji

6.3. 2011 ob 22:58

hvala ker ste ga dali na spored!

— rfq
12.3. 2011 ob 9:19

Film sem že vidla ( v Ameriki) tok da je ful hud pa še nova Single White Female

— smbdyalrght
12.3. 2011 ob 17:00

Supr.film sm si pogledla prek neta in meni je biu
všeč.Leighton mi tako prepričljivo zaigra,Minka je pa čisto
zablestela.

— anni
15.3. 2011 ob 19:25

KOMAJ ČAKAM TA FILM!!!!!!

— toink
13.4. 2011 ob 13:21

Kok sta si pa igralki podobnii!! :))) <33

— mojca
14.4. 2011 ob 16:55

a je ta fil grozen??

— janez
15.4. 2011 ob 15:12

ta film je totalna komedija, mogoče se 3 ustrašiš drugače se pa večino filma prerežiš...

— bejba
16.4. 2011 ob 22:04

Ogled nujen!Dobra zgodba,dobro odigrane vloge!!

— Aleš
30.4. 2011 ob 19:33

zelo fajn film!! sploh za tiste, ki ste v zivljenju imeli opravka s psihoti! In takih je verjetno vecina :)

— icci
6.5. 2011 ob 20:30

a je film dobr

— kaja
18.5. 2011 ob 13:23

že gledu film še preden je pršu u evropo in to v HD!!!

— Stelix
18.5. 2011 ob 16:16

Film ni nič posebnega. Pričakovali smo več. Gre za eno od kriminalk iz televizije. Nobenih presežkov.

— bejb

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.