Kolosej

Charliejevi angelčki: S polno brzino

akcijski, komedija
Na sporedu od: 3.7.2003, Kolosej Ljubljana
1h 51min / 111min
Scenarij: John August, Cormac Wibberley, Marianne Wibberley
Režija: McG
Letošnje poletje bo znova udarilo ameriško najbolj tajno orožje. Natalie Cook (Cameron Diaz), Dylan Sanders (Drew Barrymore) in Alex Munday (Lucy Liu) so se znova sešle v izzivalni novi pustolovščini Charliejevi angelčki: s polno brzino.

Angelčki se pripravljajo, da bodo udarili brez opozorila, ko na tajni misiji iščejo pogrešana srebrna obroča. To nista čisto navadna obroča. V njima je vgravirana informacija, ki razkriva identitete vsake osebe v Zveznem programu za varovanje prič.

Ko začno priče umirati, lahko samo Angelčki, strokovanjakinje za krinko, vohunjenje in borilne veščine, odkrijejo storilca, skrivnostnega padlega Angelčka (Demi Moore). Ob pomoči kolega Jimmyja Bosleyja (Bernie Mac) se pustolovščina Angelčkov začne v oddaljeni mongolski postojanki in končna šele potem, ko se je Dylan (Barrymore) prisiljena soočiti s temačno skrivnostjo iz svoje preteklosti - skrivnostjo, ki lahko ogrozi življenji njenih najboljših prijateljic.

Charlievi angelčki: s polno brzino temeljijo na televizijski nadaljevanki Charliejevi angelčki avtorjev Ivana Goffa in Bena Robertsa.

Začetne brzine

Ko so Charliejevi angelčki novembra 2000 prišli v kino, je njihov izjemni uspeh presegel vsa pričakovanja filmskih ustvarjalcev. V prvem koncu tedna predvajanja je zaslužil 40 milijonov dolarjev, kar je rekord za film debitantskega režiserja.

Nepričakovana je bila tudi struktura občinstva. Kot priznava producent Leonard Goldberg, “smo bili presenečeni, saj smo želeli izkazati spoštovanje generaciji občudovalcev, ki so zrasli z nadaljevanko, Angelčke pa smo želeli popeljati tudi v novo tisočletje. Zato smo delali po občutku, skušali povezati staro z novim. Zahvaljujoč McG-ju smo privabili občinstvo, ki se je spominjalo nadaljevanke, in povsem novo generacijo."

Odločitev posneti nadaljevanje so McG in tri zvezdnice neformalno sprejeli kmalu po koncu snemanja prvega dela. "Obljubili pa smo si tudi, da ga ne bomo posneli, če se bomo ponavljali. Zdaj je bilo vprašanje, kako uravnovesiti to odgovornost, a se hkrati še vedno zabavati. Vse se seveda začne s pisanjem. V tem filmu o Angelčkih izvemo več, zakopljemo globlje v njihovo preteklost. Komični vložki imajo več ostrine, akcije je precej več."

Nancy Juvonen, Barrymorina partnerka pri Flower Films, razlaga, da je bil prvi film posvečen postavitvi koncepta in likov. “Čeprav je šlo za priljubljeno televizijsko nadaljevanko, eni celi generaciji ni bila poznana," pravi Juvonenova, “zato smo imeli manj časa za oblikovanje likov. Drugi del je bil krasna priložnost za vrnitev vseh treh Angelčkov in tudi, da nadaljujemo tam, kjer smo končali."

V novem filmu se preteklost Angelčkov razkrije skozi serijo vinjet. Barrymorin lik je bil po besedah McG-ja razcapana sirotica, povsod je je bilo dovolj, vedno se je ogrela za napačne moške. Malce je bila trčena. Na podeželskem sejmu je recimo tekmovala z velikanskimi tovornjaki: to sicer ni najbolj prefinjena tekma na tem belem svetu, a je vseeno dala vse od sebe.

Ker je lik Lucy Liu, Alex, obiskoval najboljše šole, jo srečamo kot mlado gimnastičarko, ki jo trenira Bela Karolyi. Potem na svetovnem prvenstvu v Švici v šahu premaga genija, podobnega Bobbyju Fischerju. V prvem filmu, tako McG, namigujemo, da je astronavtka, tu pa odkrijemo, da je nevrokirurginja. Kar zadeva Diazin lik, “sem si vedno predstavljal, da prihaja iz srečne, idealne družine s srednjega zahoda s sedmimi starejšimi brati - zato se je naučila biti tako divja. Je zelo samozavestna, sočutna, ljubeča in optimistična. Svet gleda skozi velike oči srnice, kar tudi je. Potem pa vse namaha."

V Charliejevih angelčkih: s polno brzino se Angelčki spopadajo z osebnimi težavami, medtem ko se bojujejo zoper zločince. “Nadenejo si neverjetne kostume, gredo na tajno nalogo in prebutajo vse, kar leze in gre," pravi Juvonenova, “njihova zasebna življenja pa niso ravno idealna." Producent Goldberg ima občutek, da je bilo pri drugem delu bistvenega pomena razumeti, kaj je vžgalo pri prvem, in nato na tem graditi. “Hkrati smo morali iz rokava potegniti nekaj presenečenj za občinstvo. Ta film ima glamur, seksapil, ples in napeto akcijo, vse zmiksano v eno. Ko gre občinstvo v dvorano, ve, da se bo zabavalo."

Kolovodja

"McG-ja kar razganja od ustvarjalne energije, hkrati pa je zelo osredotočen in zna reči bobu bob," pravi Goldberg, “zato smo mu tudi zaupali režijo prvega filma, čeprav prej ni režiral še nobenega. Na prezentaciji je imel pred seboj celoten film, vsak prizor, izpostavil je tiste, ki po njegovem niso delovali, in predlagal nove. Imel je nov pogled na material. Ujel je slog in kinetični občutek, kar je bilo bistvo."

McG priznava, da je bil navdušen, čeprav malce prestrašen, ko so mu zaupali nalogo. “Tako sem bil navdušen, da sem tam, da nisem hotel niti sekunde zapravljati za negotovost in živčnost. Ko sem prvi dan prišel na snemanje, je bilo tam cel kup tovornjakov, različne opreme in ljudi. Imel sem občutek, kot bi bil mladi teniški igralec, ki se mu je nekako posrečilo prebiti v Wimbledonski finale. V celoti se niti ne zavedaš, kako pomembno je to in kako bi te moralo biti strah, tega se zaveš šele kasneje."

Ker je prebrodil začetniško tremo, je bil tokrat režiser neomajen, veliko bolj sproščen in samozavesten. "McG ve, kaj zahteva od igralcev, in kako to dobiti. Srečnež je, ker ima zavidanja vrednost spretnost izvrstnega komuniciranja z igralci. Nekateri režiserji tega nikoli ne osvojijo," pravi Goldberg. “Filme preprosto obožujem,” priznava McG. “Odrašèal pa sem tudi ob MTV-ju, snemal sem glasbene spote in reklame. Filmi, ki so name najbolj vplivali, imajo arhitekturno kompozicijo - vsi filmi, ki jih je posnel Hitchcock, Diplomianec Mika Nicholsa, Lawrence Arabski in Dr.Živago Davida Leana.”

Tako kot še nekateri zdajšnji režiserji, David Fincher, Mark Romanek in Spike Jonze, je tudi McG ponosen, da je zaèel pri reklamah in glasbenih videospotih. “Pri tem se zares kališ, učiš se, kako je snemati na vrhu gore, ponoči, kako je, če te ujame dež. Naučiš se, kaj potrebuješ, in ugotoviš, kaj je potrebno, da opraviš svoje delo in v igralcih prebudiš čustva."

Na snemanju so se dejansko vsi nalezli McG-jevega optimizma in energije.Med njegovimi največjimi oboževalkami so prav ženske, ki igrajo Charliejeve angelčke. Za Barrymorjevo je bilo ključnega pomena, da je režiser poln energije in navdušenja, "kajti ob šestih zjutraj, ko naj bi se pretepali, mora biti režiser tisti, ki te pripravi do tega. McG ne misli zgolj tega, da je njegova naloga prebuditi energijo vseh, zares si želi tudi, da bi bili vsi sreèni in se dobro počutili."

Na Barrymorjevo je naredilo velik vtis McG-jevo poznavanje filmov, televizije in glasbe. “Ob vsakem času stresa podatke iz rokava, od Matrice od Zgodbe z zahodne strani. Ve pa tudi, kako elegantno povezati vse te vplive."

Lucy Liu je navdušena nad McG-jevo vztrajnostjo in zagnanostjo. “Od začetka do konca tega in prejšnjega filma ni nikoli ostal brez energije," pravi. “Ves čas se trudi, da bi bili prizori bolj barviti, pestri, živahni. Ni lahko na filmu nekaj narediti zares živo, ampak on to zna. McG želi biti navdahnjen ves čas in ko si z njim, si ne moreš pomagati, da ne bi bil tak tudi ti. Kot bi te zadel val svežega zraka."

Na strani angelov (ponovno)

Kot pravi Cameron Diaz, nadaljevanje filma kljub velikemu uspehu prvega ni bilo nekaj samo po sebi umevnega. “Nikoli se nisem videla v nadaljevanju. Rada delam z različnimi ljudmi, različnimi režiserji, različnimi zgodbami. Potem je poklicala Drew z novim zapletom in rekla: Pa dajmo še enkrat! In Drew ne odneha, dokler ne dobi svoje. Zelo je vneta in ti da toliko razlogov za sodelovanje pri njeni pustolovščini, da ji niti slučajno ne moreš odreči." Kar pa jo je resnično prepričalo, da je privolila v sodelovanje, priznava Diazova, je bilo tovarištvo, ki se je razvijo med njo, Drew, Lucy in režiserjem. “To je krasno partnerstvo. Vsak dan je pustolovščina. Nikoli ne veš natančno, kaj boš moral narediti. V tem filmu sem se med drugim naučila deskati, rolkati in nastopila sem s skupino čudovitih, zapeljivih plesalk Pussycat Dolls."

Usklajenost je bila tudi za Drew neustavljivo privlačna. “Ves čas pazimo drug na drugega."

Drew je bila tudi ves čas tako zagnana, ker ji je njen lik Dylan zelo pri srcu. “Je lik iz mesa in krvi. V mnogih pogledih se lahko poistovetim z njo: njena potreba po stabilnosti, po družini, njena neutrudna prizadevanja zaščititi tiste, ki jih ima rada in dati vse od sebe. Je tako močna in neustrašna, da odkrivam, da se moje življenje dramatično spreminja, ko jo igram. Všeč mi je pa tudi, da je lahko tak dvorni norček."

Lucy pa je motiviralo to, da bodo, čeprav jim je bil prvi film še tako všeč, v tem prikazali nekaj novega.

Medtem ko Bosleya, zvezo med Charliejem in Angelčki, tokrat igra Bernie Mac, Angelčki srečajo tudi eno svojih junakinj - upokojenega Angelčka, Angelčka, kakršen bi rade postale same. Madison Lee je bila Angelček v devetdesetih. Zna in ve vse. In še vedno preseneča. "Ko smo začeli premišljevati o dostojnem nasprotniku," razlaga Juvonenova, “smo se spraševali, kam so šli vsi Angelčki iz preteklosti. Kaj se je zgodilo z njimi? In to je postala ena od tem filma. Angelčki se sprašujejo: Naj še ostanem? Kaj se mi bo zgodilo, če ostanem?"

Lik Madison Lee je bil napisan z eno samo igralko v mislih -- Demi Moore. “Ona je res kot Angelček,” pravi McG. “A ker se ji ni mudilo vrniti k snemanju filmov, smo privlekli na plano skrivno orožje, Drew." Ker je bila Moorova poosebitev Madison, Barrymorjeva vsekakor ni bila pripravljena sprejeti zavrnitve, ko je navezala stike z igralko. "Če bi nas zavrnila - in tega nisem bila pripravljena dopustiti - bi se zabarikadirala pred njenimi vrati do privolitve," se smeje Drew.

McG predvideva, da je Moorova ob branju scenarija spoznala, kako zelo ji je Madison pisana na kožo in kako dobro bi se lahko zabavala, ko bi jo igrala.“Madison ni le lepa, ampak tudi prava športnica. Demi je bilo to všeč in lik smo na podlagi tega še podrobneje oblikovali."

Moorova se spominja, ko je McG prviè navezal stik z njo.. “McG morda res reče Drew "moje tajno orožje", ampak dejstvo je, da sta udarila skupaj. Njuno skupno navdušenje in strast sta bila zelo prepričljiva."

Junaki in zlobneži se vračajo

Poleg Luka Wilsona in Matta LeBlanca se vrača tudi Suhec. Po prvem filmu so namreč ugotovili, da je bil eden od bolj priljubljenih likov, čeprav ni spregovoril niti besede. "Spregovorilo pa je občinstvo," pravi McG. "Vsi so ga hoteli. On je naša Čeljust. Neustavljiv je. Všeč mi je, kako se je Crispin Glover lotil lika."

Novinci v angelski družini

Ekipi se pridružuje Justin Theroux, čigar lik, Seamus O’Grady je v Dylanini preteklosti odigral pomembno vlogo.

Drugi novinec je brazilski mega zvezdnik Rodrigo Santoro, ki igra osupljivo lepega, a smrtno nevarnega ubijalca Randyja Emmersa.

Dodaten humor v angelsko družino pa vnaša še John Cleese v vlogi Alexinega očeta. "Za vlogo smo potrebovali spektakularnega igralca," pravi McG. “Ker se o Alexini materi nismo nikoli pogovarjali, smo imeli pred očmi neverjetno inteligentnega, prefinjenega gentlemana kot njenega očeta. Povsem jasno je, da bi Alex lahko bila njegova hči."

Resničen užitek Charliejevih angelčkov: s polno brznino, obljublja McG, “je, da okrog Angelčkov pokajo eksplozije, nanje streljajo, lomijo si rebra, nato pa se poberejo in gredo dalje. To je kot pri Rockyju Balboi. Ne želite ga videti samo zmagovati od začetka do konca. Hočete videti, kako premlati Apolla Creeda, nato pa ga želite videti, kako se komaj pobere in kako mu uspe v zadnjem trenutku zadnje runde. Zato so Angelčki tako prikupni. So žilavi, tako pripravljeni na vse."

O igralkah

Cameron Diaz (Natalie Cook) je nastopila v filmih Maska, The Last Supper, Okus po Minnesoti, She’s the One, Head Above Water, Moj bivši se poroči, Odštekano življenje, Nori na Mary, Very Bad Things, Biti John Malkovich, Za vsako ceno (Any Given Sunday), The Invisible Circus, Things You Can Tell Just By Looking At Her, Shrek, Tolpe New Yorka, Vanilla Sky, To sladko bitje.

Drew Barrymore (Dylan Sanders) je nastopila v filmih Izpovedi nevarnega uma, Donnie Darko, Fantje mojega življenja, Fifty First Kisses (tega trenutno snema z Adamom Sandlerjem), Prvi poljub (prvi film v okviru njene produkcijske hiše Flower Films), Pepelkina ljubezenska zgodba, Home Fries, Poročiva se, Vsi pravijo: Ljubim te, Krik, Spremenjena stanja, Batman za vse čase, Vesoljček, Firestarter, Irreconcilable Differences, Cat’s Eye, Gun Crazy, Poison Ivy, Bad Girls, Boys on the Side, Mad Love in Tipperary and Doppelganger.

Nastopila je tudi v televizijskih filmih The Amy Fisher Story, 15 and Getting Straight, Suddenly Love, Bogie, Babes in Toyland, Conspiracy of Love in nadaljevanki 2000 Malibu Road.

Lucy Liu (Alex Munday) je na univerzi v Michiganu diplomirala iz azijskih jezikov in kultur. V zadnjem letniku se je prijavila na avdicijo za igro Alica v čudežni deželi. Upala je, da bo dobila kakšno stransko vlogo, a je dobila glavno, in tako se je začela njena igralska kariera.

Med njenimi filmi so Polnočni obračun, Payback , Play it to the Bone, Chicago and Ballistic: Ecks vs. Sever, Hotel and Cypher. Njen naslednji film bo Kill Bill Quentina Tarantina.

Na televiziji je nastopila v Raztreseni Ally, Seksu v mestu, Simpsonovih, Futurami, King of the Hill ter prihajajoči Mulan 2.

O režiserju

McG: prvi del Charliejevih angelčkov je bil njegov filmski režijski prvenec. Po njihovem velikem uspehu je ustanovil produkcijsko hišo Wonderland s partnerko Stephanie Savage. Wonderland ima pogodbo s Columbia Pictures in televizijsko pogodbo z Warner Bros. Trenutno Wonderland pripravlja Hot Wheels, ki ga bo McG režiral. Producirajo tudi televizijski nadaljevanki Fastlane in The O.C.

McG je režiral okrog 50 glasbenih spotov, med drugim za Mase, Barenaked Ladies, Korn, Everclear, The Offspring, Wyclefa Jeana, Fastball, Spacehog, Sublime, Cypress Hill, Smashmouth in Sugar Raya. Posnel je tudi reklame za The Gap, Ikeo in Coca-Colo.

Na univerzi v Kaliforniji je diplomiral iz psihologije.

Komentarji

15.5. 2005 ob 18:17

drugi del anglčkov me je totalno razočaru. prvi del je bil ful hud, drug pa v primerjavi s prvim zgrešen do konca. ni tok akcije, pa niso tok izvirne ideje kt pr prvemu delu. mejte rajš prvi del v lepem spominu, druzga si pa rajš ne ogledat. škoda vašga prostga časa in televizije za tak brezvezen film. sm mislna da bojo cameron, pa drew, pa liu spacale kej pamtnga...

— maya
4.12. 2005 ob 12:47 zvezdica

Res dobro nadaljevanje dokaj slabega prvega dela. tri lepotice, veliko akcije in še posebej veliko smeha. Vsi ki obožujete trio Diaz_Lee_Barrymoore je to kul film za vas. Ponuja nam inteligenten humor, dodobra izvršeno in izpiljeno akcije ter efekte, pa še končni preobrat je res carski( ne smem izdati kakšen). Skratka nujen ogled, priporočam pa tudi film Nastanek Charliejevih angelčkov.

— Dejan
8.2. 2006 ob 11:07

Film dobr vredn ogleda

— sara
18.7. 2006 ob 12:51

ga mam doma, ker mi je biu 1. tko ušeč in mi je tut zdj in ga rada pogledam, kadar mi je dolg čas...

— misyka
24.2. 2007 ob 19:32

ej jst sm gledu ta film ej carski. to morte vidt . no men je bil ful všeč . hudo!!!

— mare
5.7. 2007 ob 22:58

film mi je bil všeč bla pa sm tut šokirana k sta igrali tubi dvojčici olsen pa pink. kokr kol vredn ogleda

— romina
22.12. 2010 ob 16:32

ful dobr film oba dela res vredno ogleda že zato ker igra moja naj igralka drew

— spelcy
21.2. 2012 ob 7:30

NAJLEPŠI IN NAJ AKCIŠKI FILM KAR SEM JIH GLEDALA

— NEJA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.