Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Čez 30 in še pri tastarih

romantična komedija
Na sporedu od: 20.4.2006, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Tom J. Astle in Matt Ember
Režija: Tom Dey
Tripp (Matthew McConaughey - Sahara, Kako se znebiti fanta v 10 dneh) šteje že 30 let, a še vedno živi pri starših. Ti imajo lahkomiselnega sina naposled dovolj in za pomoč zaprosijo premeteno lepotico (Sarah Jessica Parker - Nova v družini), ki skuša Trippa omrežiti in ga tako prisiliti, da se osamosvoji in poišče lastno stanovanje. Toda ljubezen včasih spreobrne prav tistega, ki jo sprva skuša zlorabiti!

Tripp, očarljiv 35-letnik, se doslej nikakor ni uspel pripraviti do tega, da bi se odselil od staršev, zapustil gnezdo, odšel na svoje. Še več, celo ponosen je na to. Njegova starša, ki ga imata sicer neskončno rada in sta povsem zgledna roditelja, sta ga doslej prenašala, vendar pa sta prepričana, da morajo vsi ptički nekega dne poleteti iz gnezda in počasi jima je dovolj, da imata svojega odraslega sina še vedno na grbi. In nič ne kaže, da bi se to kaj kmalu spremenilo. Zato najameta lepo in nadarjeno dekle, skorajda sanjsko žensko, ki naj bi ga pripravila do tega, da se odseli.

Po besedah glavnega igralca Matthewa McConaugheya ima Tripp povsem praktične razloge, da se ne odseli. Živi po logiki - zakaj bi popravljal nekaj, kar ni pokvarjeno. Doma živi brezplačno, ima lepo sobo, mama mu pere, kaj bi hotel še lepšega?

A ko Tripp spozna Paulo, se njegovo življenje postavi na glavo. Paula je ženska Trippovih sanj. Je pametna, zabavna, nadarjena in lepa. Ne ve pa, da za to obstaja dober razlog. Paula je namreč svetovalka, motivatorka, ki sta jo najela njegova starša, da bi Trippa pripravila do tega, da se končno odseli na svoje.

Čeprav se Pauli najprej zdi, da njeno delo ne bo težko, saj ima s tem že veliko izkušenj in ponavadi mora samo odkriti težavo, ki moškega še zadržuje doma, potem pa to težavo odstraniti, se Tripp izkaže kot trd oreh. Je namreč izobražen, prijeten in družaben fant, ki je poleg tega še milijonkrat bolj čeden od ostalih, s katerimi je doslej imela opraviti. Z njim ni prav nič narobe. In dekle se znajde v zadregi - kako rešiti težavo, če težave pravzaprav sploh ni? Razen tega, da se fant ni pripravljen odseliti, seveda.

S situacijo, kakršno opisuje film, se dandanes srečujemo vsepovsod v razvitem svetu. Vse več je odraslih otrok, ki se ne osamosvojijo. S tem fenomenom se že nekaj časa ubadajo številni sociologi in psihologi, film pa se ga je lotil s smešne plati.

Scenarij je začel nastajati, ko je eden od scenaristov, Matt Ember, opazoval sosesko, v kateri živi. Obkroža ga namreč kar nekaj družin, pri katerih še vedno živijo njihovi odrasli otroci. Scenarij se je pisal takorekoč sam. Scenarista sta se v okoliščinah, ki sta jih opazovala, vprašala le dvoje - kako odrasli otroci in starši shajajo skupaj in kaj se zgodi, ko tak odrasel otrok začne hoditi na zmenke in zveza postaja vse resnejša. Nič čudnega ni, če se dekle noče zapletati z moškim, ki se še vedno drži mamice za krilo, mar ne?

Zato se lahko številni gledalci poistovetijo z dogajanjem, zgodba se jih dotakne in uspeh filma je skorajda zagotovljen. Če dodamo še uspešna in prijetna igralca v glavnih vlogah in močno ekipo v stranskih vlogah, ni čudno, da je pred nami prikupna komedija o vsakdanjem življenju, v kateri vsak lahko najde nekaj zase.

O igralcih

Matthew McConaughey (Tripp): Dazed and Confused, Two for the Money, Sahara, How to Lose a Guy in 10 Days, Thirteen Conversations About One Thing, Frailty, Reign of Fire, The Wedding Planner, A Time To Kill, Amistad, Contact, Edtv, Angels in the Outfield, Lone Star, Glory Days in U-571.

Sarah Jessica Parker (Paula): The Family Stone, Love Walked In, State and Main, Dudley Do-Right, Til There Was You, Mars Attacks, If Lucy Fell, The First Wives Club, Substance of Fire, Miami Rhapsody, Ed Wood, Hocus Pocus, Honeymoon in Vegas, LA Story, Flight of the Navigator, Girls Just Want To Have Fun, Footloose, First Born, Somewhere Tomorrow, Rich Kids.

Zooey Deschanel (Kit): The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, Elf, Mumford, Almost Famous, All the Real Girls, Abandon, Big Trouble, The Good Girl, Eulogy.

Justin Bartha (Ace): Trust the Man, National Treasure, Thought Crimes, Gigli.

Bradley Cooper (Demo): Wedding Crashers, Changing Lanes, My Little Eye, Carnival Knowledge, Wet Hot American Summer ...

Terry Bradshaw (Al): Robots, Hooper, Cannonball Run.

Kathy Bates (Sue): Misery, Titanic, Dolores Claiborne, Fried Green Tomatoes, About Schmidt, Primary Colors, Relative Strangers, Rumor Has It, Little Black Book, American Outlaws, Dragonfly, The Waterboy, The War at Home, A Home of Our Own, Prelude to a Kiss, Shadows and Fog, Dick Tracy, Men Don’t Leave, Come Back to the Five & Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean, Straight Time, Taking Off.

O ustvarjalcih

Tom Dey (režija): Shanghai Noon, Showtime

Tom J. Astle (scenarij): TV oddaje in serije: Adventures in Wonderland, Coach, Dave’s World, Stargate, The Outer Limits, The Hughleys, Brother’s Keeper, The Jenny McCarthy Show, So Weird ...

Matt Ember (scenarij) TV oddaje in serije: The Drew Carey Show, Grace Under Fire, Titus, Becker ...
Filmski scenarij Buzzkill.

Claudio Miranda (direktor fotografije): prvič se pojavlja v vlogi direktorja fotografije pri celovečernem filmu, pred tem pa se je posvečal predvsem TV oglasom in glasbenim videom.

Komentarji

2.4. 2006 ob 17:36 zvezdica

Zdi se mi da skoraj vsak film v kinu je že "viden". V zgodbi nič novega... konec pričakovan. Nič posebnega. Sem pričakovala boljši film.

— Sweety
15.4. 2006 ob 18:20

s to različico slovenskega naslova pa so zmagali... kdo ima takšne ideje ? :)

— Anglež
20.4. 2006 ob 7:57 zvezdica

Po pravici sem pričakoval totalno sranje (gledanje filma ni bil moj primarni namen :P) sem bil prijetno presenečen. Film je dejansko gledljiv in na momente precej smešen. Filma ne priporočam kakim zahtevnim ljubiteljem filma ampak je bolj primeren za kakšne pare ;) Na splošno bi film ocenil z 6/10

— sss
21.4. 2006 ob 17:12

film je bedn

— bebe
21.4. 2006 ob 17:20

Film Čez 30 in še pri tastarih je kar dober, meni je bil všeč. Čeprav sem morda pričakovala malo več dogajanja ... ocena 8/10

— jaz
21.4. 2006 ob 17:21

o bed ta glavna igralka je ful stara :S nagnusno kake gube ma O_O

— Maja
21.4. 2006 ob 19:43

Film je nekaj najbolj smešnega in dobrega v enem oglejte si ga ne bo vam žal!ne razmišljajte in v kino odhitite da filma ne zamudite.

— §archy
21.4. 2006 ob 23:14

ice age je boljši :)

— nah
22.4. 2006 ob 15:58

film nije bog zna sto ampak kad zgodna punca sjedi pored tebe nic nije problem, pa ni izdržat tako nesto. ampak.gremo gledat karavlu pa budemo vas izvjestili kako nam je bilo. pozdrav od hrvata i zgodne slovenke (hrvat je pisao, zar se ne vidi?! :-) )

— pivski kvasac
24.4. 2006 ob 10:58

Glede na to da ocene na IMBD niso visoke sem mislila, mogoče neka 'osladna' romantična komedija. Ampak v bistvu je film tako zelo zabaven!!! Cela kinodvorana se je 100 krat smejala in jaz sem skoraj padla s stola od smeha, ko je bil en kader z oživljanjem ptiča. Kaj več ne povem, da vam bo presenečenje. Ampak ni neko osladno . Super za pogledat s frendi. Zaključna pesem v filmu je bila ''the best''. Hit, ki ga vsi poznamo, so watch it. Uživajte!!!

— sneškosnežak
24.4. 2006 ob 19:14

film je res hud..mislm..za smejat.zanimivi pripetljaji...pa itak happy end:D..res vredn ogleda

— kaja
25.4. 2006 ob 12:00

Čestitam za tako dobr film ki ste ga vsi tako lepo naredili.Dobri igralci režija,scenari.

— anja
27.4. 2006 ob 13:32

ei js grem ta movie dons gledat tko da...upam da je hud...sam če ne bo!!! ne sei se hecam.pomojm da bo hud k igrajo jessica parker pa un k je igrl u načrtowlaka porok..tko da mislm da je ql film see ya

— niky
28.4. 2006 ob 11:12 zvezdica

Čez 30 in še pri tastarih, ki se precej zanaša na mačistične atribute postavnega žrebca Mathewa McConaugheya, nadaljuje trend, ki ga je igralec začel z uspešnico Kako se znebiti fanta v 10 dneh. Saj veste, pred nami je ena tistih komedij, v kateri se iz prizora v prizor nizajo preprosti popsihološki prijemi, kako osvojiti, kako izgubiti, kako zapeljati. Skratka, lahkotna romantična limonada za zaljubljene. Trojka in nič več.

— Dejan
28.4. 2006 ob 12:58

ta film grem zdele gledat pa upam da bo kul k glede na komentarje ni prevec kul.no pol zvecer se kej pism

— vercy
28.4. 2006 ob 23:26

Ja no, je res.večino zadev smo ž vidl v srugih romantičnih komedijah...amapak useen se mi zdi da je film vredn da si ga pogledate.cool gl. igralca...sploh Matthew je postavn;)...ne bo vm dolgčas umes...to mi lahko vrjamete!!;))) Ocena6/10

— cvetka;)
29.4. 2006 ob 1:06

dolgočasen, neumen, nesmešen ameriški film.

— boštjan
29.4. 2006 ob 20:04

ma je tak čist hud film tko mal za popestrit si dan drgač za kšne zahtevne gledalce pa ni preveč.

— sej je hud...
29.4. 2006 ob 21:34

Ta film je res dobr, saj se nasmejiš, pa tudi, če je fora že obrabljena. Igralka je ena najboljših sploh, tako, da si ta film čimprej oglejte.

— rožica
30.4. 2006 ob 23:04

meni je film všeč mogoče premalo komičnih prizorov vendar tistih kar jih je nekaj bilo pa so vseeno zanimivi in smešni tako da bi ocenila film 8/10

— mojca
1.5. 2006 ob 8:58

Se mi zdi,da bi lahko naredil boljši film. Tiste fore z živalmi so tok izrablene. Taki prizori res ne spadajo v "romantično komedijo". Bolj v kakšne risanke. Sarah J. Parker igra grozno,totalno prisiljeno. Moja ocena je 2 in nič več.

— Bridget Jones
1.5. 2006 ob 13:35

kr neki ocena 10/10

— kolok
1.5. 2006 ob 15:53

ful noro!!

— lala
1.5. 2006 ob 23:09

Film je ful ql! prou vesela sm da sm ga šla že 3krat pogledat,res folk priporočam vam ogled.neveste kaj zamujate...

— dijana
2.5. 2006 ob 13:02

je zlo dobr foilm.smešn..priporo čam vsem parom

— anyoka
4.5. 2006 ob 6:32 zvezdica

Kako se znebiti fanta v desetih dneh. Ocena: $ $ Failure to Lunch, po naše Čez trideset in še pri tastarih, si vsekakor zasluži oskarja za klišeje. Za hudo predvidljivo in neštetokrat videno zgodbo, ki nas fila s cukrom in s povprečnimi štosi ter prežvečeno romantiko. In Matthew McConaughey, lanskoletni the sexiest man alive, je poba po imenu Tripp. Šarmantni in uspešni 35 letnik, ki še vedno živi pri starših (Kathy Bates, Terry Bradshaw). Ki pač peca bejbe in se jih znebi tako, da jim te iste starše seveda predstavi in pove, da se pač še lep čas ne misli preseliti. In starši imajo nekega dne vsega dovolj. Tako zelo dovolj, da najamejo profesionalko. Simpatično in bradavičasto Paulo (Sarah Jessica Parker), ki obljubi, da bo tiček iz gnezda odletel v slabem mesecu. Jasno, punca se vanj potem zaljubi. Jasno, fant nima pojma, da gre za plačano igro. Jasno, ko izve, ji zameri in se z njo skrega. Jasno, njej je hudo žal in dela na tem, da ga dobi nazaj. Jasno, dobi ga nazaj in vsi so srečni ter zadovoljni. Okej, tu so resda tudi delfini, kuščarji in čipmanki, ki napadajo glavnega junaka, in tu je tudi Zooey Deschanel, ki želi ustreliti ptico oponašalko, toda to prav nič ne pomaga, da ne bi vse skupaj letelo le do sosede, ki še vedno ne razume, zakaj ni drugi del Bridget Jones dobil oskarja za najboljši film leta.

— iztok gartner
6.5. 2006 ob 13:05

men bo pa všeč.

— moja malenkost
6.5. 2006 ob 19:13 zvezdica

... vendar boljša. Matthew McConaughey je naravnost briljanten kot večni boy-from-the-next-do or, medtem ko Sarah Jessica Parker - stilsko seveda popolna do zadnjega lasu - spet igra vlogo, ki ji je pisana na kožo, "skorajda Carrie" - lepa, modno osveščena in talentirana za delo, ki ga opravlja. Film je lahek in nadvse primeren za popoldneve, ko ne vemo, kaj bi počeli. Ocna: 7/10

— Jana
6.5. 2006 ob 19:28

men pa je bil film zelo všeč...:) in je po mojem mnenju vreden ogleda...pa tudi nasmejiš se, kar je najbolj važno

— maŁena
14.5. 2006 ob 22:00

Ojla! Mi lahko please povete, kako se vam zdi ta film. Rada bi vedela kakšno je vaše mnenje, ker bi si ga rada šla ogledat. Łep pozdrav, EŁŁE

— EŁŁE
20.5. 2006 ob 14:13

kuul ej

— katja
23.5. 2006 ob 22:29

HjA...F|Łm JE suPEr...ZaNImivA zgoDba In DoBRi iGralCi. PriPoročAm ga vSem!!!

— ~¤~SiMonCA~¤~
3.6. 2006 ob 19:49

MEN JE TA FILM FULL COOL ŠLA SM TUD NA PREMIERO.

— TEA
3.6. 2006 ob 22:58

kot ponavadi..nič izvirnega...

— kitty
9.6. 2006 ob 20:21

ta fulem mi je ful dober še posebej ker je komedija(=)

— simona
11.6. 2006 ob 18:16

no sploh ga še nism gledala sam ga grem zdle pa se mi zdi d je kr vredu pa fajn je ko vstopnica ni tok draga.

— klara
14.6. 2006 ob 16:54

Kaj imate mude pa izdat ime in priimek tistega, ki prevaja filme?Totega treba v cajtnge dat, da nebo več delal sramote mali Sloveniji!

— Franca
14.6. 2006 ob 17:28

tastara je ful dobra. Tist dobr mačk pa tud paše zravn nje. Ful dobra sta. lp.tom in ančk

— tom
16.6. 2006 ob 15:38

ja jz ga grem dons gledat...:p zdj nevem kako bo zgledu ampak kokr mi je moja bestica rekla, da je fulll smešn d jo je mogla sestra umirit k je mela cist napade smeha.:D TkO d cakam d grem najprej u soping pol pa u kino.ni bolsga...a, ne? aYdE pUzdrAvlam sAmO DiNotA...HeHe;P

— KeLLy a.K.a KaYA
2.7. 2006 ob 10:52

totalna beda!!

— slonck
2.7. 2006 ob 12:37

ja kaj nej rečem. tko k je swety reku se mi zdi da sm ga že vidu dolg nazaj. tok slb spet ni ampak lahk bil bolsi sam rajš mam akckiske filme

— KILLER
8.7. 2006 ob 12:47

Dragi gledalci!Sporočam vam,da je ta film najboljši kar sem jih kdaj videla.Ob gledanju tega filma se nasmejite in popolnoma razveselite tudi druge.Splača se vam,kajti tisti,ki ne bo gledal mu bo žal.Tjashy

— tjashy
1.4. 2007 ob 14:44

film je zelo dober in ga priporočam vsem. komedija in pol. fil pripporočam vsem ki majo radi romantiko in komedije. film je totalno ql. zelo nape. =)

— komedija in pol
17.4. 2010 ob 19:27

stara sem 14 let film sem si ogledala in mi je bil u[e; sploh igralci naredijo film dobr .....xp

— tjasy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.