Kolosej
Film distribucije Fivia

Cesar Chavez

biografska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 5.3.2015, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2014
Država: ZDA, Mehika
Jezik: angleščina
Scenarij: Keir Pearson in Timothy J. Sexton
Režija: Diego Luna
Film, posnet po resničnih osebah in dogodkih, prikazuje pogum in odločnost mehiškega delavca Cesarja v 60-tih letih prejšnjega stoletja. Skupaj z več deset tisoč mehiškimi imigranti je moral Cesar v nečloveških pogojih garati na kalifornijskih kmetijah, kjer jim je v primeru, da bi prenehali delati, grozila deportacija v Mehiko. Cesar je kljub rasistično nastrojenemu nasprotovanju lokalnih institucij in politikov začel organizirati sindikat in izkoriščane delavce prepričal v več stavk. Lastniki kmetij so se odzvali z nasiljem in ustrahovanjem, toda Cesar je v svojem pravičnem boju ostal neomajen.

Biografski film Cesar Chavez prikazuje življenje znanega borca za državljanske pravice in sindikalista, ki je razpet med svojo družino in vlogo očeta ter predanostjo boju za dostojne delavske plače. Chavez, ki se ni nikoli zatekel k nasilju, ampak je raje gladovno stavkal, je bil navdih za milijone Američanov iz vseh družbenih slojev in revne mehiške delavce na farmah. Zgodba o njem je dokaz, kako lahko samo en človek spremeni svet.

Film je režiral vsestranski Diego Luna (Jaz pa tebi mamo), vloge pa zaupal izvrstnim igralcem, kot so Michael Peña (Zadnji obhod), America Ferrera (Grda račka), Rosario Dawson (Mesto greha) in John Malkovich (Biti John Malkovich).

Ekipa

Michael Peña (Cesar Chavez) je začel v Bogdanovichevem filmu To Sir, With Love, nase pa opozoril v Haggisovem Crash. Nazadnje smo ga videli v krimi trilerju Zadnji obhod, Gangster Squad, 30 Minutes or Less in Tower Heist, pred kratkim pa je končal snemanja filma Vatikanski trakovi (film k nam prihaja pred letošnjim poletjem). Igral je še v raznolikih filmih, kot so Everything Must Go, The Good Doctor, Battle: Los Angeles, The Lucky Ones, Lions for Lambs, My Son, My Son, What Have Ye Done, World Trade Center, Million Dollar Baby, Babel… Na TV je igral v TV filmu Walkout in v serijah Eastbound and Down, The Shield in Spielbergovi Semper Fi.

John Malkovich (Bogdanovich, starejši) je igralec, režiser, producent, modni oblikovalec in vsestranski umetnik. Dvakrat je bil nominiran za oskarja, in sicer za vlogi v filmih Places in the Heart Roberta Bentona in In the Line of Fire Wolfganga Petersena. Ustanovil je produkcijsko hišo Mr. Mudd, ki je v kinematografe najprej poslala film Ghost World, nato pa je Malkovich debitiral kot režiser z dramo The Dancer Upstairs z oskarjevcem Javierjem Bardemom; podjetje je produciralo še filme The Libertine, Art School Confidential in večkrat nagrajeni Juno. John je bil tudi izvršni producent dokumentarcev How to Draw a Bunny in Which Way Home (nominacija za oskarja). Nazadnje smo ga gledali v RED, Transformers 3, Secretariat, Burn After Reading, The Changeling, še prej v Afterwards, Color Me Kubrick, Being John Malkovich, Ripley’s Games, The Portrait of a Lady, Of Mice and Men, The Sheltering Sky, Dangerous Liaisons, Empire of the Sun, The Glass Menagerie, The Killing Fields… Na TV si je prislužil emmyja v TV filmu Death of a Salesman, nastopil v koprodukcijski miniseriji Napoleon in v filmu RKO 281. Med leti 1976 in 1982 je igral, režiral ali postavil sceno za prek 50 predstav.

America Ferrera (Helen Chavez) je najbolj znana kot neustrašna Betty Suarez iz serije Ugly Betty; vloga ji je prinesla emmyja, zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev. Lansko leto je zaigrala v filmu X/Y, videli pa smo jo še v End of Watch, It’s a Disaster, The Dry Land (tudi izvršna producentka), Our Family Wedding, How to Train Your Dragon, The Sisterhood of the Traveling Pants 2, Lords of Dogtown… Nase je opozorila v Real Women Have Curves, v katerem je osvojila nagrado v Sundanceu. Gostovala je v seriji The Good Wife in sodelovala v dokumentarnem projektu o ženskah po svetu Half the Sky, hkrati pa služila kot ambasadorka dobrodelnega projekta America4America. Mesto med najbolj obetavnimi mladimi talenti si je prislužila v filmu Real Women Have Curves.

Rosario Dawson (Dolores Huerta) so leta 2006 odlično ocenili tako kritiki kot občinstvo za vlogo Becky v celovečercu Clerks 2, izvrstno delo pa je opravila tudi v filmih Descent, Mesto greha 1 in 2, Alexander, The Rundown, Shattered Glass, Poslednja noč, Možje v črnem 2, Pluto Nash, Chelsea Walls, Strel smrti, Sedem duš, Smrtno varen, Na muhi, Oskrbnik, Dobrodošli v džungli,... Kmalu naj bi jo videli v komediji Clerks 3 in trilerju Famous (2015).

Wes Bentley (Jerry Cohen) je opozoril nase z vlogo v Lepoti po ameriško. Kot mlad igralec je veljal za problematičnega in slovel po svojem spremenljivem razpoloženju. Njegova predana in intenzivna igra v Štirih peresih je menda tako živcirala predsednika družbe Miramax Weinsteina, da se je zaklel, da ne bo nikoli več delal z njim. Po premieri filma je priznal, da se je prenaglil in da bi delal z njim kjer koli in kadar koli. Po Nevidnem jezdecu je zaigral v izjemno uspešni franšizi Igre lakote, v delu Arena smrti.

Diego Luna (režiser) se je občinstvu predstavil z glavno vlogo v uspešnici Jaz pa tebi mamo Alfonsa Cuarona. Z njim je zaigral tudi njegov dolgoletni prijatelj Gael Garcia Bernal. Kariero je začel na odrskih deskah že pri 7-ih letih. Televizijski krst je doživel pri 12-ih s telenovelo Dedek in jaz. Sledile so ji Glavna nagrada, Ljubezen mojega življenja in Življenje v ogledalu. V gledališču je igral v Od filma, Naloga (predelava istoimenskega filma Jaimeja Humberta Hermosilla), Skrivna komedija in Zlomljena pesem, za katero je prejel nagrado gledaliških kritikov. Pod režisersko taktirko Antonia Serrana (Seks, sramota, solze) je zaigral v Molieru. Luna je igral v celovečercih Preden se znoči Juliana Schnabla, Jantar Luisa Estrade, Kapljica krvi Erwina Neumaierja, Sladki dih smrti Gabriela Retesa, Komet Marise Sistach, Daj mi moč Fernanda Sariñane, Prevara, Fidel, Temna mesta, Salaminini vojaki Davida Truebe, Terminal Stevena Spielberga in Criminal Gregoryja Jacobsa. Luna se je pojavil v številnih kratkih filmih, med drugim tudi v z oskarjem nagrajenim Zadnjem silvestrovem Javierja Bourgesa.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.