Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Celica

triler, psihološki
Vstopite v morilčeve misli!
Na sporedu od: 1.2.2001, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Scenarij: Mark Protosevich
Režija: Tarsem Singh

Celica

Znanstvenofantastični triler Celica je potovanje po temačnem, nevarnem labirintu onkraj meja otipljive resničnosti: duševnosti serijskega morilca.

Catherine Deane (Jennifer Lopez) je psihologinja, ki preizkuša novo obliko terapije. Transcedentalna znanost ji omogoča, da se vživi v podzavest druge osebe. Metoda ni brez nevarnosti za njeno duševnost in doslej jo je preizkušala le na otroku, pogreznjenem v globoko komo.

Ko pa v podobno komo pade serijski morilec Carl Stargher (Vincent D"Onofrio), agent FBI Peter Novak (Vince Vaughn) prosi Catherine za pomoč. Zadnja Stargherjeva žrtev tiči v skriti celici in le Catherine lahko iz morilčeve podzavesti izbrska, kje je njegov smrtonosni brlog.

Psihologinja pogumno privoli, da se bo odpravila tja, kjer še nihče ni bil - globoko v zmaličeno zločinsko duševnost. Toda zdrav razum je le stežka kos ledenemu zlu, siloviti mržnji in pošastnim podobam, ki domujejo v morilčevi podzavesti. Na poti po najtemačnejših kotičkih Stargherjeve duše postane Catherine obenem lovec in plen.

Zamisel za Celico se je scenaristu Marku Protosevichu porodila, ko sta ga pritegnili precej srhljivi področji znanstvenih raziskovanj: psihologija serijskih morilcev in skrivnost sanj ter podzavestnih vzgibov.

"Zanimanje za sanje, more in poti domišljije sem uporabil za novo, drugačno zgodbo o serijskem morilcu," pravi Protosevich. "Hotel sem narediti korak dlje od avtorjev uspešnice Ko jagenjčki obmolknejo in prodreti ne le v morilčeve misli, ampak v njegovo domišljijo. Vedel sem, da bo to grozljivo, saj je domišljija mnogo bolj zapletena in divja od vsakdanjosti."

Protosevich je resnične tehnike, ki jih uporablja znanost za raziskovanje delovanja možganov, uporabil za osnovo izmišljene metode, s katero lahko psihologinja Catherine Deane vstopi v podzavest serijskega morilca Carla Stargherja.

Filmske možnosti, ki jih ponuja potovanje po človeški duševnosti, so navdušile režiserja Tarsema, ki je iskal drzen, vizualno privlačen scenarij za svoj filmski prvenec.

V očarljivih Tarsemovih reklamnih in video spotih (nekaj jih je v stalni zbirki newyorškega Muzeja sodobne umetnosti) sloni plavajo, kupidi oživijo, vodne kapljice se obnašajo po svoje. Znan je po podobah, ki jemljejo dih - in včasih globoko presunejo. Toda še nikoli ni imel v rokah zgodbe, ki bi mu ponujala toliko odprtih možnosti. "Vizualni potencial Celice me je najprej pritegnil," priznava. "Scenarij je bil kot prazno platno. Od samega začetka sem videl film kot opero; kot divje, dramatično potovanje, v središču katerega je po naključju serijski morilec. Vedel sem, da bo gledalce nova izkušnja popeljala onkraj meja vsakdanjosti."

Glavni junaki Celice so vsi po vrsti osebe, ki skušajo prodreti prek meja svojih zmožnosti.

Psihologinji Catherine Deane je sočutna narava narekovala, da je začela preizkušati novo metodo raziskovanja podzavesti. Toda, ko je prisiljena vstopiti v duševnost morilca - in občutiti, kar čuti on - je njeno sočutje postavljeno pred hudo preizkušnjo.

Jennifer Lopez je v lik psihologinje vnesla človeško, ranljivo komponento. "Po svoje igralci počnemo nekaj podobnega kot ona," pravi Lopezova. "Vživeti se moramo v čustva lika, ki ga upodabljamo, ga razumeti. Catherine v vseh išče dobro, tudi v pošasti, ki se na najgrozovitejši način znaša nad drugimi."

Vincent D"Onofrio se je moral vživeti v temno plat človeške duše. Zato je prebiral dela s področja psihologije abnormalnega, gledal video posnetke psihopatov in se celo udeležil seminarja o deviantni, zločinski duševnosti. "Nerad govorim o tem, kar sem spoznal, ker je vse prej kot prijetno," priznava D"Onofrio. "Vendar sem uvidel, da Stargher ne razmišlja o ljubezni in sovraštvu tako kot mi. Njegova morala je povsem drugačna od naše. Na nek način je svoj lastni ujetnik."

D"Onofrio je odigral pet domišljijskih morilčevih alter egov, in to tako dobro, da je ustvarjalcem filma vzelo sapo. "Predstaviti je moral različne like, ki pa so v bistvu deli ene osebnosti; odlično jih je zadel," pravi Tarsem. "Ko sem ga slišal govoriti s petimi različnimi glasovi, sem osupnil."

Srhljivo notranjost Carla Stargherja od blizu spozna tudi agent FBI Peter Novak, ki ga je upodobil Vince Vaughn. "Novak je obseden," pravi igralec. "Za vsako ceno hoče najti pogrešano dekle. Da bi dosegel cilj, je pripravljen storiti vse - tudi brskati po morilčevih možganih."

Zasedbo zaokroža ubrana skupina stranskih igralcev. Jake Weber je upodobil Novakovega partnerja, agenta Gordona Ramseyja. Marianne Jean-Baptiste igra dr. Miriam Kent, vodjo inštituta, kjer potekajo Catherinine raziskave. Henryja Westa, genialnega izumitelja naprave za raziskovanje možganov, igra Dylan Baker. James Gammon je patolog na FBI dr. Theodore Teddy Lee; Pruitt Taylor Vince igra medicinskega izvedenca Miltona Reida, Dean Norris višjega agenta FBI Travisa Cola, John Cothran Jr. agenta Stockwella in Gareth Williams Carlovega očeta Martina Stargherja.

Fantastičnemu svetu podzavesti je dal podobo britanski scenograf Tom Foden; direktor fotografije je bil Paul Laufer, stalni Tarsemov sodelavec, za posebne učinke sta poskrbela oskarjevec Clay Pinney in Kevin Tod Haug.

Igralci

Jennifer Lopez (Catherine Deane) je zaslovela v naslovni vlogi v filmu Selena.

Pred filmske kamere je prvič stopila v celovečercu My Family/Mi Familia in bila za vlogo mlade matere Marie Sanchez nominirana za nagrado Independent Spirit. Igrala je še v filmih U-Turn Oliverja Stona, Money Train z Woodyjem Harrelsonom in Wesleyjem Snipesom, Jack Francisa Forda Coppole z Robinom Williamsom, Kri in vino (Blood and Wine) z Jackom Nicholsonom in Anakonda (Anaconda) z Jonom Voightom, Ericom Stoltzem in Ice Cubom.

Tudi njena pevska kariera je zavidanja vredna. Po vsem svetu je prodala več kot 3 milijone izvodov svojega prvega albuma On the 6, ki je izšel leta 1999. Uspešnica If You Had My Love je bila pet tednov na prvem mestu Billboardovih lestvic, video pa je bil nominiran za 4 MTV-jeve nagrade.

Vince Vaughn (agent FBI Peter Novak) je nedolgo tega igral Normana Batesa v ambiciozni novi različici Hitchockovega Psiha (Psycho) Gusa Van Santa z Anne Heche, Julianne Moore in Viggom Mortensenom v drugih vlogah. Vaughn je nastopil v glavnih vlogah v več neodvisnih produkcijah; med njimi sta Vrnitev v paradiž (Return to Paradise) Joeja Reubna in Glinasti golob (Clay pigeon) Davida Dobkina.

Občinstvu se je prvič vtisnil v spomin v filmu Swingers Douga Limana in kmalu zatem znova v filmu Jurski park (The Lost World: Jurassic Park).

Vincent D'onofrio (Carl Stargher) se lahko pohvali s kar šestimi glavnimi filmskimi vlogami in nominacijo za nagrado emmy v zadnjih dveh letih.

Pred nedavnim je končal snemanje filma The Dangerous Lives Of Alter Boys, v katerem je ob Jodie Foster odigral irskega duhovnika. V filmu The Salton Sea bo odigral preprodajalca mamil z vzdevkom Medved Pu.

Med filmi, v katerih je igral, so najpomembnejši Možje v črnem (Men In Black), Feeling Minnesota, The Whole Wide World, Full Metal Jacket, Mystic Pizza, Igralec (the Player) in Ed Wood.

Marianne Jean-Baptiste (dr. Miriam Kent) je bila predlagana za oskarja in za zlati globus za najboljšo stransko igralko za vlogo v celovečercu Mika Leigha Skrivnosti in laži (Secrets & Lies). Pred kratkim je igrala ob Sandri Bullock v filmih 28 dni (28 Days) in ob Rosie Perez v komediji 24 Hour Woman.

Rojena je bila v Londonu in je diplomirala na prestižni Kraljevi akademiji dramskih umetnosti (Royal Academy of Dramatic Arts - RADA). Nastopala je v Royal National Theatru, pred kratkim pa je v Parizu sodelovala v predstavi Petra Brooka Le Costume.

Jake Weber (agent FBI Gordon Ramsey) se urno vzpenja med najbolj vroče hollywoodske mlade igralce. Spomladi je snemal akcijski triler U-571. Pred kratkim je igral v filmu Mika Newella Pushing Tin in v neodvisnem celovečercu Cherry. Igral je tudi v filmih Meet Joe Black Martina Bresta (z Anthonyjem Hopkinsom in Bradom Pittom), Dangerous Beauty Marshalla Herskovitza, The Pelican Brief Alana J. Pakule, in A Stranger Among Us Sidneyja Lumeta. Njegova prva vloga v celovečercu je bila v Stonovem filmu Rojen 4. julija (Born on the Fourth Of July).

Weber ima tudi bogate igralske izkušnje z broadwayskih in off-broadwayskih gledaliških desk.

Dylan Baker (Henry West) je bil nominiran za nagrado IFP West Independent Spirit za glavno vlogo v filmu Happiness, ki je na festivalu v Cannesu prejel nagrado kritike. Pred kratkim je igral v filmih Random Hearts s Harrisonom Fordom, Commited in Requiem For A Dream Darrena Aronofskija. Videli ga bomo lahko tudi v novem trilerju New Lina Thirteen Days s Kevinom Costnerjem v glavni vlogi, trilerju Along Came a Spider Leeja Tamahorija in Boormanovem Tailor Of Panama.

Baker je igral še v filmih Celebrity Woodyja Allena, Simply Irresistible, True Blue, Disclosure, Plains, Trains and Automobiles, Talk Radio, The Long Walk Home in Delirious.

Ustvarjalci filma

Tarsem Singh (režiser) je znan po reklamnih in video spotih, Celica pa je njegov filmski prvenec.

Rodil se je v Indiji in šolal v internatu v Himalaji, nato je prišel v ZDA študirat na Harvard. Kmalu je spoznal, da ga bolj zanima film in presedlal v Art Center v kalifornijski Pasadeni.

Po diplomi je režiral video Suzanne Vega Tired of Sleeping. Leta 1991 je režiral Losing My Religion skupine REM, ki je dobil nagrado MTV. Istega leta je v Cannesu pritegnil pozornost z reklamami (za Anne Klein in Levi's). Pozneje je med drugim ustvarjal reklame za Isuzu, Coca-Colo, Lee Jeans, Polaroid, Smirnoff, Vauxhall, Perrier, Audi, Volkswagen, Lexus, Infiniti, Nike in Microsoft. Nekaj njegovih izdelkov je v stalni zbirki Muzeja sodobne umetnosti v New Yorku.

Julio Caro (producent) je bil nazadnje producent filma 3 Strikes Absolute Entertainmenta. Leta 1998 je bil producent avstralskega filma Erskineville Kings. Kot producent je sodeloval še pri filmih Static Marka Romaneka in Siesta Mary Lambert.

Eric Mcleod (producent) je bil nedolgo tega producent uspešnice New Line Cinema Austin Powers: vohun, ki me je nategnil (Austin Powers: The Spy Who Shagged Me); bil je tudi izvršni producent prvega dela Austin Powers: International Man of Mystery. Bil je koproducent filmov Wag the Dog, Now and Then in Feeling Minnesota.

Stephen R. Ross (koproducent) je bil od leta 1985 producent številnih uspešnih reklam slavnih režiserjev, kot so Tarsem, Marco Brambilla, Richard Donner, Adrian Lyne, Tony Scott, Gore Verbinski, Marek Kanievska in Alek Keshishian.

Mark Protosevich (scenarist in koproducent) že dalj časa dela v filmski industriji, Celica pa je njegov scenaristični prvenec. Delo nadaljuje z adaptacijo romana Allana Folsoma The Day After Tomorrow za producenta Richarda Zanucka in adaptacijo klasične grozljivke Richarda Matesona I Am Legend za Bel Air Entertaintment in Warner Bros., za katerega je napisal tudi peto nadaljevanje Batmana.

Paul Laufer (direktor fotografije) že dolgo sodeluje s Tarsemom. Osem reklam, ki sta jih posnela skupaj, je v stalni zbirki Muzeja sodobnih umetnosti v New Yorku.

Sodeloval je v prvem valu kreativnih glasbenih videospotov kot direktor fotografije za spote Sade, Whitney Houston, Simply Red, REM, Roya Orbisona, Belindo Carlisle, Fine Young Cannibals itd.

Tom Foden (scenograf) je pred kratkim končal delo pri svojem celovečernem scenografskem prvencu, Psihu (Psycho) Gusa Van Santa. Prej je režiral številne uspešne videospote, med njimi Scream Michaela in Janet Jackson, If You Can't Say No Lennyja Kravitza itd.

Eiko Ishioka (kostumografka) je priznana japonska umetnica. Leta 1993 je dobila oskarja za kostumografijo filma Dracula Francisa Forda Coppole. Za opremo in kostumografijo pri filmu M' Butterfly je bila nominirana za tonyja.

Komentarji

27.1. 2005 ob 20:40 zvezdica

Celica nas popelje skozi groteskno turbulenco Dalijevih prikazov pošastne psihotične notranjosti Carla Rudolpha Stargherja, pri katerem se zdi skoraj nemogoče obvladovati položaj. Kaj bi se zgodilo v Vaših najhujših sanjah? D'Onofrijeva igra "mačke in miši" se pokaže v najbolj srhljivi obliki: potovanje onkraj zavestnega se razodene v simboličnem psihopatološkem svetu, kjer je v večdimenzionalnosti mogoče prav vse. Popolna estetika v vsakem oziru.

— Katja Komadina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.